eXofitsio: Παχυσαρκία: Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο | Greek ADD

eXofitsio: Παχυσαρκία: Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο

eXofitsio eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις Παχυσαρκία: Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που περιορίζει σημ...

eXofitsio

eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις

Παχυσαρκία: Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο
http://exofitsio.blogspot.com/2018/05/blog-post_1991.html
May 29th 2018, 18:20



Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που ακολουθούν διατροφή με πολλές φυτικές τροφές και λίγα
ζωικά προϊόντα είναι καλύτερα προστατευμένοι από την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας ολλανδικής μελέτης.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους του Ρότερνταμ μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων διαβαθμίσεων της φυτοφαγικής διατροφής και του Δείκτη Μάζας Σώματος, της περιμέτρου της μέσης, της λιπώδους μάζας, της ελεύθερης λίπους μάζας και του ποσοστού σωματικού λίπους σε δείγμα 9.641 μεσηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων με μέση ηλικία τα 62 έτη.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τις απαντήσεις τριών υποομάδων συμμετεχόντων σε διατροφικά ερωτηματολόγια, διαμορφώνοντας τον δείκτη φυτοφαγίας έναντι των ζωικών τροφίμων. Οι συμμετέχοντες κέρδιζαν πόντους αν έτρωγαν φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ενώ τους αφαιρούνταν πόντοι αν έτρωγαν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη η συμμόρφωση στη φυτοφαγία και λιγότερα τα ζωικά τρόφιμα.



Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε τελικά ότι, το υψηλότερο σκορ φυτοφαγίας συντελούσε μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερο ΔΜΣ, κυρίως χαμηλότερο σωματικό λίπος, μετά την συνεκτίμηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, της μόρφωσης, της κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μηδενικό σκορ, όσοι είχαν σκορ 10 είχαν 0,70 kg/m² χαμηλότερο ΔΜΣ και 0,62 kg/m² χαμηλότερη λιπώδη μάζα.

Για την επίτευξη του 10 στο σκορ αρκούσε να αντικαταστήσει κανείς 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα με 200 γραμμάρια λαχανικών. Ομοίως, το υψηλό σκορ σχετιζόταν με μικρότερη περίμετρο μέσης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη.



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/4Yv/PLYc9p

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Top10

item