eXofitsio: «Stop» Μαξίμου στη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ... | Greek ADD

eXofitsio: «Stop» Μαξίμου στη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ...

eXofitsio eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις «Stop» Μαξίμου στη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ... http://e...

eXofitsio

eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις

«Stop» Μαξίμου στη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ...
http://exofitsio.blogspot.com/2018/06/stop.html
Jun 2nd 2018, 06:10



Εσωκομματικές τριβές προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα 36 βουλευτών για έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μετά από παρέμβαση του Μαξίμου δεν θα συγκληθεί τελικά η ΚΟ αλλά...
η ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου) Οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ομάδα βουλευτών θέτει θέμα έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το αίτημα των 36

Χτες 31/5, κατατέθηκε γραπτά στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα 36 βουλευτών για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Στο κείμενο των 36 αναφέρεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Ζητούμε την ταχύτερη δυνατή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς και για το σχετικό Πολυνομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018.»

Το κείμενο δεν υπογράφεται μόνο από τους «συνήθεις υπόπτους» της τάσεις των 53, αλλά και από «προεδρικούς», όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Κώστας Μπάρκας. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία οι υπογραφές μελών του προεδρείου της ΚΟ, όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Φωτεινή Βάκη και ο Νίκος Ξυδάκης.

«Το κείμενο ζητάει το αυτονόητο», είπε στο Newost βουλευτής με μεγάλο κύρος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μακρά πορεία στην «Ανανεωτική Αριστερά.» «Η τήρηση της δημοκρατίας στο κόμμα και την ΚΟ αποτελεί καταστατική υποχρέωση. Πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου, συνεδριάζει η σχετική ΕΠΕΚΕ. Και πριν από κάθε πολυνομοσχέδιο συνεδριάζει η ΚΟ γιατί εμπλέκεται το σύνολο των ΕΠΕΚΕ.»

Το Μαξίμου και το sms

Ωστόσο, το Μαξίμου δεν είδε με καλό μάτι τη συνεδρίαση της ΚΟ. Το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχεί για τις διαρροές που γίνονται στο Τύπο μετά από κάθε ολομέλεια της ΚΟ. Το Μαξίμου ενοχλείται ιδιαίτερα όταν βγαίνουν στο φως εμπιστευτικά στοιχεία από τις εξαιρετικά «λεπτές» διαπραγματεύσεις για το χρέος και το όνομα της ΠΓΔΜ. Επιπλέον, θεωρείται ότι δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης οι κριτικές τοποθετήσεις βουλευτών που συνήθως γίνονται στις συνεδριάσεις των ΚΟ.

Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται ότι έγινε παρέμβαση ώστε να μη γίνει σύγκληση της ΚΟ, αλλά της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών. Το sms που πήραν σήμερα το πρωί οι βουλευτές από το προεδρείο της ΚΟ, έγραφε: «Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 5/6 και ώρα 16:00-19:00 θα γίνει διευρυμένη συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών με ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.» Η συνεδρίαση περιγράφεται ως «διευρυμένη» γιατί μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο τα μέλη της ΕΠΕΚΕ Οικονομίας. Ωστόσο, ο διάλογος θα είναι σαφώς περιορισμένος σχέση με αυτόν που θα γινόταν σε μια καν κανονική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η εσωκομματική δημοκρατία

Το «Stop» του Μαξίμου στη συνεδρίαση της ΚΟ εντείνει την εσωκομματική δυσαρέσκεια. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας, αισθανόμενοι ότι το Μαξίμου και τα υπουργεία τους αγνοούν συστηματικά. Πέρα από το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης για κρίσιμα ζητήματα όπως η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, οι βουλευτές βρίσκουν «τοίχο» όταν μεταφέρουν αιτήματα των περιφερειών τους που δεν είναι ρουσφετολογικά και δεν συγκρούονται με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Όσο προχωράμε προς τις εκλογές, η πίεση που υφίστανται ενισχύεται και μαζί με αυτήν μεγαλώνει και η δυσαρέσκειά τους...

newpost.gr



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/4Yv/PLYc9p

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item