eXofitsio: Παραιτήθηκε ο Ραχόι – Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ (εικόνες – video) | Greek ADD

eXofitsio: Παραιτήθηκε ο Ραχόι – Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ (εικόνες – video)

eXofitsio eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις Παραιτήθηκε ο Ραχόι – Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ (εικόνες...

eXofitsio

eXofitsio news and articles Συνεχής ενημέρωση με νέα και ειδήσεις

Παραιτήθηκε ο Ραχόι – Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ (εικόνες – video)
http://exofitsio.blogspot.com/2018/06/video_53.html
Jun 1st 2018, 12:50




Σοσιαλιστής από τα «γεννοφάσκια» – Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας (εικόνες)
Αλλάζει σελίδα η Ισπανία
Ο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο ισπανικό κοινοβούλιο
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία με 180 «ναι» και 169 «όχι» – Ένας βουλευτής τήρησε αποχή
«Εμφύλιος» στο κόμμα του Ραχόι

Παρελθόν αποτελεί η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία καθώς ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο. Την πρωθυπουργία της χώρας.. αναλαμβάνει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο ισπανικό κοινοβούλιο

Φανερά συγκινημένος, ο Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ομιλίες στελεχών του κόμματός του αλλά και των Σοσιαλιστών για την πρόταση μομφής σε βάρος του, ζήτησε τον λόγο και στη σύντομη παρέμβασή του παραδέχτηκε την ήττα του, ευχαρίστησε τους Ισπανούς και τους ευχήθηκε «καλή τύχη». «Ήταν τιμή μου που ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και αφήνω μια Ισπανία καλύτερη απ' ό,τι τη βρήκα. Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ το κόμμα μου, χωρίς αυτό τίποτα δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και καλή τύχη», είπε ο Ραχόι.



«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Ο Σάντσεθ έχει στη διάθεσή του τους 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους 67 από τους Unidos Podemos, 4 βουλευτές του αριστερού Compromis της Βαλένθια, 9 από τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστεράς της Καταλονίας ERC, 8 του δεξιού καταλανικού εθνικιστικού κόμματος του Πουτζντεμόν PdeCat, 5 του δεξιού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων PNV, έναν βουλευτή των Καναρίων Νήσων Nuoeva Canarias, και τους 2 του αριστερού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων EH Bildu, φτάνοντας τους 180.



Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ισπανία, υπερψηφίζεται μια πρόταση μομφής.

Kοινοβουλευτική συνεργασία πρότεινε ο Πάβλο Ιγκλέσιας

Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84». Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.



Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι. «Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Ιγκλέσιας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι' αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμφύλιος στο κόμμα του Ραχόι

«Εσωτερικός εμφύλιος» ξέσπασε στο Λαϊκό Κόμμα (PP) έπειτα από τις έντονες διεργασίες της χθεσινής ημέρας στα όργανα του κόμματος για το εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Ραχόι.

Σε κάθε περίπτωση, ηγετικά στελέχη του κόμματος προτρέπουν τον Ραχόι να ανοίξει τον κύκλο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για να παραδώσει τα σκήπτρα του σε άλλο στέλεχος.

«Η βάση και τα μεσαία στελέχη πιστεύουν πως το κόμμα δεν επιτρέπεται να παραδώσει την κυβέρνηση στον Σάντσεθ, και πως ο πρόεδρος (Ραχόι) οφείλει να παραιτηθεί ώστε να δώσει λαβή για νέα κοινοβουλευτική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να κερδίσουμε χρόνο», τόνιζε στέλεχος με βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του ΡΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στο PSOE, έχοντας εγκρίνει έναν τόσο διευρυμένο προϋπολογισμό, που θα διευκολύνει τον Σάντσεθ απλώς να κάνει ορισμένες διευθετήσεις που θα τον εμπεδώνουν στην πρωθυπουργία». «Ουδείς θα κατανοούσε την επιμονή του να μείνει στην ηγεσία ως επικεφαλής του κόμματος. Θα τον κατασπάραζαν», πρόσθεσε ο ίδιος.



Η ίδια η Κοσπέδαλ δήλωσε σχετικά πως «αυτή δεν είναι η στιγμή για ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική κατάσταση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρώ ότι εκείνος θέλει να συνεχίσει και του αξίζει. Γιατί το να αποχωρήσει με τον τρόπο αυτό είναι άδικο, όμως η όλη κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη».










Σοσιαλιστής από τα «γεννοφάσκια» – Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας (εικόνες)



Share


«Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση», είχε δηλώσει το 2014 ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, μη γνωρίζοντας τότε ότι το μέλλον του προμηνυόταν λαμπρό.

Όταν λοιπόν το 2014 αναλάμβανε την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), ο ισπανικός τύπος είχε ασχοληθεί πολύ παραπάνω με την εμφάνιση του παρά με το πολιτικό πρόγραμμά του.

«Πέδρο Σάντσεθ, ο ωραίος» («La Razón»), «Πέδρο, ο νέος ωραίος άνδρας της πολιτικής» («La Vanguardia»), «Σάντσεθ: να είσαι ωραίος δεν είναι αρκετό» («El Pais»), έγραφαν τότε κάπως καχύποπτα τα ισπανικά Μέσα, σήμερα όμως στρέφουν ξανά όλο το ενδιαφέρον τους πάνω του για πολύ διαφορετικούς λόγους.

Από σήμερα λοιπόν, Παρασκευή, παρελθόν αποτελεί πλέον η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία καθώς ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο και νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Ραχόι είναι ο Πέδρο Σάντσεθ.



Μάλιστα, ο Πέδρο Σάντσεθ έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος ισπανός πολιτικός που ανατρέπει πρωθυπουργό με μια πρόταση μομφής και ως πρώτος πρωθυπουργός που δεν κατείχε έδρα στο Κοινοβούλιο.

Οικογενειακή «ιδιότητα» ο σοσιαλισμος

Ο Σάντσεθ γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 29 Φεβρουαρίου 1972. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και μέλος του PSOE και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος.

Σπούδασε οικονομικά σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και το 1993 εντάχθηκε στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πρώτη του πολιτική θέση ήλθε ως δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης στην αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος υπό την Τρινιδάδ Χιμένεθ. Στη συνέχεια, το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης του βουλευτή Πέδρο Σόλβες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα έγινε διδάκτωρ στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα.

Μετά την παραίτηση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα από τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις κομματικές εκλογές του Ιουλίου 2014, τον διαδέχθηκε με το 49% των ψήφων.

Στόχοι του νέου γενικού γραμματέα ήταν η εκ νέου προσέλκυση των τέως σοσιαλιστών ψηφοφόρων που σε μεγάλο ποσοστό έτειναν προς τον νέο πολιτικό σχηματισμό, Ποδέμος.

Όταν παραλίγο να γίνει πρωθυπουργός

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2016, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε 90 έδρες, κατατασσόμενο δεύτερο. Ο Σάντσεθ προτάθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ για πρωθυπουργός, αποτυγχάνοντας να λάβει την υποστήριξη του κοινοβουλίου εκτός του Κόμματος των Πολιτών και του Συνασπισμού των Κανάριων.



Μετά τις αποτυχημένες επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους και την απώλεια πέντε εδρών, ο γενικός γραμματέας απέκλεισε την αποχή, που θα επέτρεπε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος σε μειοψηφία. Μια τέτοια κίνηση, που θα οδηγούσε την Ισπανία σε τρίτες εκλογές, βρήκε απέναντί της μια μερίδα περιφερειακών ηγετών του κόμματος που υποστήριζαν την αποχή.

Κύρια εκφραστής τους ήταν η πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ που είχε την υποστήριξη περιφερειακών προέδρων όπως τον Βαλενθιανό Τσίμο Πουτς και τον Καστιλιανό-Μαντσέγο Εμίλιο Γκαρθία-Πάχε. Η παραίτηση της πλειοψηφίας της εκτελεστικής επιτροπής οδήγησε στην παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ την 1η Οκτωβρίου και την ανάληψη της ηγεσία του κόμματος από μια προσωρινή διαχειριστική επιτροπή.

Η παραίτηση και η μεγάλη επάνοδος

Στις 29 Οκτωβρίου παραιτήθηκε από την ιδιότητά του ως βουλευτής του κόμματος με σκοπό να αποφύγει να ακολουθήσει την κομματική στάση υπέρ της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στον Μαριάνο Ραχόι, που σήμανε και την ανάδειξη του τελευταίου σε πρωθυπουργό της χώρας.



Την περίοδο κατά την οποία το κόμμα βρισκόταν κάτω από την καθοδήγηση επιτροπής ο Σάντσεθ διατήρησε ενεργή παρουσία και παρουσίασε την υποψηφιότητά του για τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου 2017. Λαμβάνοντας περίπου το 50% των ψήφων επανήλθε στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, ηττώντας τους δύο έτερους υποψηφίους, Σουσάνα Ντίαθ και Πάτσι Λόπεθ.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/sosialistis-apo-ta-gennofaskia-kai-oraios-andras-poios-einai-o-neos-prothypoyrgos-tis-ispanias/#ixzz5HB26fDkS



You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/4Yv/PLYc9p

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item