FoulsCode.com | Greek ADD

FoulsCode.com

FoulsCode.com Η Εκκλησία έβγαλε φυλλάδιο για την καύση νεκρών: «Αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση;» Τεχνητή παγίδα για τη...

FoulsCode.com


Η Εκκλησία έβγαλε φυλλάδιο για την καύση νεκρών: «Αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση;»

Posted: 27 Nov 2019 04:00 PM PST




Στο φυλλάδιο «Προς τον Λαό», η Ιερά Σύνοδος διατυπώνει τις θέσεις της για την καύση των νεκρών – Ξεκαθαρίζει ότι όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση, δεν θα τύχουν θρησκευτικής κηδείας.

Τις αρνητικές θέσεις της για την καύση των νεκρών σωμάτων περιγράφει η Ιερά Σύνοδος με το καθιερωμένο φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ».

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό» ξεκαθαρίζει η Ιερά Σύνοδος στο φυλλάδιο της.

Στο φυλλάδιο «Προς τον Λαό» που αναμένεται να μοιραστεί στους ναούς τις επόμενες ημέρες με ευθύνη των κατά τόπους Μητροπόλεων η Ιερά Σύνοδος περιγράφει τη σύγχρονη μέθοδο της «κατ' ευφημισμόν ''αποτέφρωσης''» και τα στάδιά της που αφορούν στην καύση του νεκρού σώματος και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη.



Αυτή η σκόνη είναι το τελικό προϊόν της διαδικασίας αυτής που για την Εκκλησία «δεν διαφέρει και πολύ από την «ανακύκλωση απορριμάτων».

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμα ότι «Η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ' εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της» και για αυτόν τον λόγο «προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, «για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό. Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ».

protothema.gr

Τεχνητή παγίδα για τη σύλληψη μαμούθ, που έφτιαξαν αρχαίοι κυνηγοί πριν από 15.000 χρόνια, στο Μεξικό

Posted: 27 Nov 2019 02:01 PM PST



Μεξικανοί αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στην πόλη Tultepec (περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού) την παλαιότερη τεχνητή παγίδα για τη σύλληψη μαμούθ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ( INAH ) του λατινοαμερικανικού έθνους, ανέφερε ότι ανακάλυψαν περισσότερα από 800 απολιθωμένα οστά μαμούθ , που ανήκουν σε 14 από αυτά τα ζώα
Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής εργασίας, Luis Cordoba Barradas, δήλωσε ότι αυτή η παγίδα είναι ένας τεράστιος λάκκος (με διάμετρο 25 μέτρα και βάθος 1,70 μ.) που ανακαλύφθηκε την άνοιξη του τρέχοντος έτους.


Τα απομεινάρια μιας καμήλας και ενός αλόγου βρέθηκαν επίσης μέσα στην αρχαία παγίδα των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις των επιστημόνων, η ηλικία αυτής της ταφής είναι περίπου 14.700 χρόνια. Ήταν δυνατόν να υπολογιστεί η ηλικία από το 12-m στρώμα ηφαιστειακής τέφρας που είχε στρωματοποιηθεί σε αυτά τα μέρη.



Ο αρχαιολόγος τόνισε ότι αυτό το εύρημα αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου, αφού οι αρχαιολόγοι δεν έχουν συναντήσει ποτέ τέτοια αντικείμενα.

Η ανακάλυψη έγινε στην κοινότητα San Antonio Xahuento, όπου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής.
ο Cordoba είπε ότι όλα τα αντικείμενα που θα βρεθούν θα εκτίθενται στο μουσείο Tultepek Mammoth.

Ο αρχαιολόγος εξήγησε ότι στην περιοχή έζησαν για εκατομμύρια χρόνια ανάμεσα σε έξι με επτά κοπάδια μαμούθ. έζησαν μαζί με άλλα είδη ζώων όπως καμήλες, βίσονες και άλογα, αν και σπάνια βρέθηκαν απομεινάρια αυτών των ζώων.
Οι παγίδες αυτές θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο, πιστεύαμε ότι τα ζώα έπεφταν μόνο σε φυσικές παγίδες όπως σε βάλτους και σε χαράδρες. Αλλά αυτή εδώ είναι ειδικά φτιαγμένη, για να πέφτουν μέσα ζώα...




Το μοναδικό εύρημα δείχνει την κοινωνική οργάνωση που είχαν οι πρώτοι άποικοι της λεκάνης του Μεξικού, περίπου πριν από 15 χιλιάδες χρόνια (κατά την Πλειστοκαινική περίοδο)
κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες της εποχής εκείνης
έκαναν χρήση του περιβάλλοντος με αυτό τον τρόπο.

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2019/11/15000.html





Αλλαγή πολιτικής από τη Ρωσία: «Τουρκία-ΗΠΑ-Βουλγαρία θα μας εγκλωβίσουν στη Μ. Θάλασσα» – Ρώσος σύμβουλος αποκαλύπτει το σχέδιο του ΝΑΤΟ

Posted: 27 Nov 2019 01:35 PM PST





Ο Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ, διευθυντής του κέντρου πληροφοριών και αναλύσεων της Ταυρίδας (RISI) Sergey Ermakov, ρίχνει "πυραύλους" για τις πραγματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, στηλιτεύοντας και την στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με τον Τραμπ, σχετικά με σχέδιο που αφορά την περικύκλωση των ρωσικών ναυτικών βάσεων της Κριμαίας και της απαγόρευσης της ελεύθερης κίνησης των ρωσικών πλοίων παντός τύπου στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.



Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε δύο κομβικές κινήσεις του Ερντογάν στην σκακιέρα των μελλοντικών εξελίξεων, οι οποίες έλαβαν χώρα, η μεν πρώτη πρόσφατα, η δε άλλη, πριν μερικούς μήνες προδικάζοντας ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μ.Θάλασσας.

Πρώτον ψηφίστηκε νομοσχέδιο που πέρασε ο Ερντογάν, για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από την τουρκική προεδρία, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τα χέρια του νυν Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.




Δεύτερον, η προαναγγελία κατασκευής τουρκικής ναυτικής βάσης στην Τραπεζούντα, η οποία αποτελεί το κύριο δέλεαρ για το ΝΑΤΟ, με την πιθανή παρουσία μελλοντικά νατοϊκών δυνάμεων εντός της Μαύρης Θάλασσας, επιλύοντας εν μέρει το πρόβλημα της συνθήκης του Μοντρέ, η οποία δεν επιτρέπει την παραμονή αμερικανικών και άλλων πλοίων έπειτα από 21 ημέρες.


Την ίδια στιγμή ο Μπορίσοφ, με νατοϊκή χρηματοδότηση ετοιμάζει την μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στη Βάρνα, για να περιοριστεί ο ρωσικός στόλος στα αγκυροβόλια του.




Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, η Βουλγαρία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, εκπληρώνοντας έτσι τις οδηγίες που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Σόφιας και Ουάσιγκτον, η οποία εγκρίθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Ν.Τραμπ και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, το έγγραφο επισημαίνει ότι τα δύο μέρη προτίθενται να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ενωμένες για την προστασία της ελευθερίας και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις αμυντικές θέσεις τους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η κοινή δήλωση Μπορίσοφ-Τραμπ.


"Πρέπει να πω ότι οι δηλωτικές υποχρεώσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκτούν πραγματικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον από την πλευρά της Βουλγαρίας, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη στο έδαφός της μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στην Βάρνα ως κομβικό σημείο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που αφορούν το σχέδιο "παρενόχλησης" της Ρωσίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόρισοφ», αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου πληροφοριών και αναλύσεων της Ταυρίδας (RISI) Sergey Ermakov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο συντονισμού θα βρίσκεται στη Βάρνα, επειδή «είναι βολικό από πλευράς εφοδιασμού μέσω του λιμένος της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν και ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θυμάμαι μία από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ότι το ΝΑΤΟ είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τον εκφοβισμό της Ρωσίας. Το ζήτημα αυτό όμως κατ 'αρχήν, δεν αφορά τη Βουλγαρία. Εδώ μιλάμε για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι οποίες κατευθύνουν πραγματικά την πορεία και τις κινήσεις των συμμάχων τους.

Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων τους στο λεγόμενο «νότιο τμήμα» της Ευρώπης και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι ακριβώς μέρος αυτής της πλευράς. Όλα αυτά κατά την άποψη μου έχουν θέσει ένα είδος στρατιωτικής απειλής από το ΝΑΤΟ που σχετίζεται με τη Ρωσία. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να διασκεδάζουμε την πραγματικότητα, διότι όλα αυτά σχεδιάζονται εδώ και μεγάλο διάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, το ΝΑΤΟ δεν είχε σοβαρή ναυτική παρουσία και επιτυχίες στη νότια πλευρά της ανατολικής κατεύθυνσης. Αντίθετα, ας πούμε, στην βόρεια πλευρά,στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, η συμμαχία έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις και στρατιωτικά μέσα. Στην πραγματικότητα, ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι, βεβαίως, η Τουρκία. Ήταν πάντα η Τουρκία, είναι και τώρα η Τουρκία, παρά τις κάπως "συγκρουσιακές σχέσεις" που βλέπουμε πρόσφατα μεταξύ των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν όμως στην ενίσχυση αυτής της πλευράς. Όλα αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ, χωρίς την ενεργό θέση της Τουρκίας, θα είναι πράγματι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν από στρατιωτικό-τεχνικής και πολιτικής πλευράς. Στόχος τους είναι να περιορίσουν τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", καταλήγει ο Ρώσος σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή του Τμήματος περιφερειακών σπουδών και εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού ινστιτούτου RSUH, Βαντίμ Τρουκάχοφ, η Βουλγαρία δύσκολα μπορεί να ονομαστεί αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας.

"Η Βουλγαρία, δυστυχώς, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με όλους. Αυτή είναι μια χώρα που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Και η σημερινή ιστορία για το 2% του ΑΕΠ, γενικά, δεν προσθέτει τίποτα νέο σε αυτή την εικόνα.

Η Βουλγαρία προσπαθεί να καταστεί υπεύθυνο μέλος της συμμαχίας, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.

Λοιπόν, όλη αυτή η ιστορία θέτει και πάλι το ερώτημα, πόσο αξιόπιστος εταίρος είναι για την Ρωσία η Βουλγαρία και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μας εξαπάτησε επανειλημμένα;

Ο Μπορίσωφ ακύρωσε τον αγωγό South Stream και τώρα ξαφνικά φέρεται να ευνοεί τον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream«. Αρνήθηκε κοινά σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Βουλγαρία και τώρα αποφάσισε να τα επαναλάβει.

Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις ατελείωτες διακυμάνσεις «συμπεριφοράς» της βουλγαρικής ηγεσίας, και να θεωρήσουμε ορισμένα άλλα κράτη ως εταίρους. Θα αναζητήσουμε άλλες ευκαιρίες για την υλοποίηση των έργων μας.

Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία ​​είναι πιο αξιόπιστοι εταίροι της για την Ρωσία από τη Βουλγαρία. Δεν μιλούν για αδελφοσύνη, αλλά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και χωρίς να είναι φιλο-ρωσικά κράτη", κατέληξε ο Βαντίμ Τρουκάχοφ.

Όλα αυτά «μυρίζουν» αλλαγή πολιτικής από την Ρωσία μόλις ο Τούρκος ηγέτης υλοποιήσει κανονικά την κυοφορούμενη «κυβίστηση» ξανά προς τις ΗΠΑ, ίσως με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, αφήνοντας τους Ρώσους στα «κρύα του λουτρού». Η Μόσχα ετοιμάζει όμως και αυτή τα δικά της σχέδια βγαίνοντας προς αναζήτηση συμμάχων όπως αναφέρουν δύο Ρώσοι σύμβουλοι, που μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κρεμλίνο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα.

pentapostagma.gr

Υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας: «Δεν με νοιάζει πόσοι Σουηδοί πέφτουν θύματα της εγκληματικότητας λόγω των μεταναστών!»

Posted: 27 Nov 2019 01:03 PM PST




Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απαντώντας στην αναφορά για την αύξηση των ομαδικών βιασμών και των ληστειών ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματός του, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Morgan Johansson, ψιθύρισε: «για μένα, δεν έχει σημασία».


Η συζήτηση διεξήχθη στην αίθουσα που συνεδριάζει το σουηδικό κοινοβούλιο στις 24 Οκτωβρίου, όπου ο γραμματέας του Κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών Richard Jomshof και ο σοσιαλιστής υπουργός Δικαιοσύνης Morgan Johansson, διασταύρωσαν στα ξίφη του, όπως αναφέρει η Nyheter Idag.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Jomshof άρχισε να διαβάζει πολλές επικεφαλίδες εφημερίδων, κάποιες από τις οποίες έλεγαν: "112 παιδιά έχουν πέσει θύματα ληστείας στο Γκέτεμποργκ", "50 νεαροί κρατούν σε ομηρία την πόλη Växjö", "αύξηση ομαδικών βιασμών στην Στοκχόλμη".




«Αυτή είναι ένα μικρό δείγμα που δείχνει σαφώς ποια είναι η πολιτική που αντιπροσωπεύει ο Morgan Johansson - και που αυτή έχει οδηγήσει», δηλώνει ο Jomshof. Στην δήλωση αυτή ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε, «για μένα δεν έχει σημασία».


Οι δηλώσεις του Γιόχανσον μπορούν να ακουστούν στο 17:08 του βίντεο.



Τα λόγια του Morgan Johansson είναι ενδεικτικά της απόλυτης περιφρόνησής του για τους Σουηδούς της εργατικής και της μεσαίας τάξης που έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές συνέπειες των απερίσκεπτων πολιτικών του κόμματός του.


Στην ίδια συζήτηση, ο Johansson συνέδεσε την πλατφόρμα του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών για τη μετανάστευση με τους «αντισημίτες φασίστες την δεκαετία του 1930» που προσπαθούσαν να «σταματήσουν την εισαγωγή Εβραίων».


Η καταφυγή σε μια τέτοια εκτόξευση λάσπης αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο Johansson και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του δεν έχουν επιχειρήματα στη συζήτηση για το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν περαιτέρω αυτή την ιδέα.


Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε η σουηδική εταιρία δημοσκοπήσεων Demoskop έδειξε ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες κατά μερικές εκατοστιαίες μονάδες.


redskywarning.blogspot.com

Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε προβλέψει το φονικό σεισμό της Αλβανίας (Φώτο)

Posted: 27 Nov 2019 12:55 PM PST





Όπως έγινε γνωστό , μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, που έσπειρε πανικό και τρόμο και στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους, το χτύπημα του Εγκέλαδου είχε προβλέψει η ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, Πρόβλεψη για τη δυναμικότητα του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, είχε κάνει η ερευνητική ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

«Για το κυρίως ρήγμα είχαμε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού 6,7 και για τα δευτερεύοντα ρήγματα μέγεθος 6,5», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

«Όταν δουλέψαμε για τον TAP έγινε εκτίμηση δυναμικότητας και αναμενόμενου μεγέθους σεισμού σχεδόν για όλα τα ρήγματα στην περιοχή, τα οποία έχουν τρομερές ομοιότητες μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, διευκρινίζοντας ότι «δε θα ενεργοποιηθούν όλα τα ρήγματα, αλλά όταν έχουμε δόμηση μεγάλων έργων πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλες τεκτονικές δομές ως εν δυνάμει σεισμογενετικές πηγές».

ΑΠΘ: «Τα χαρακτηριστικά και ομοιότητες των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή»
Τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες. Ονομάζονται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, δηλαδή μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα της 26ης Νοεμβρίου 2019 είναι μια δομή ολίσθησης μικρής γωνίας κλίσης, όπου «έσπασαν» άθραυστα τμήματα του ρήγματος σε βάθη 7- 12 χιλιόμετρα, που προκάλεσαν τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς. Τόσο το κύριο σεισμικό ρήγμα όσο και τα συνοδά του ήταν χαρτογραφημένα τόσο στον επίσημο γεωλογικό χάρτη της Αλβανίας, στον Νεοτεκτονικό χάρτη και στις μελέτες των Παυλίδη Σ., Caputo R. Χατζηπέτρου Αλ. και Σμπόρα Σ. (TAP, 2013, 2015).

ΑΠΘ: «Το ιστορικό των καταστροφικών σεισμών στην Αλβανία»
Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι «η Αλβανία είναι σεισμογενής χώρα με ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, αλλά δεν επλήγη από τον εγκέλαδο τα τελευταία 52 χρόνια». Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 που έπληξε την Αλβανία, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1967, στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία, με πολλές καταστροφές σε χωριά με μακροσεισμικο επίκεντρο την Επισκοπή και απολογισμό 20 νεκρούς και περισσοτέρους από 200 τραυματίες. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς προηγήθηκε ο σεισμός 6,4 στα χωριά των Τζουμέρκων (Μεγάλη Γότιστα), του Μετσόβου και Άρτας.


Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ΕΕ 2020: Προτεραιότητες το κλίμα, οι δουλειές και οι νέοι

Posted: 27 Nov 2019 12:47 PM PST




Πάνω από 500 εκ. ευρώ επιπλέον για τις κλιματικές δράσεις – Στήριξη στους νέους: ενίσχυση του Erasmus και της καταπολέμησης της ανεργίας Τελευταίος ετήσιος προϋπολογισμός για το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020


Στον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, το ΕΚ εξασφάλισε καλύτερους όρους για την προστασία του κλίματος, την έρευνα, τις υποδομές και τους νέους.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν συνολικά επιπλέον 850 εκ. ευρώ για τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου.

– Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό προορίζεται για κόστη που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή
– Επιπλέον 302 εκ. ευρώ για προγράμματα έρευνας
– Επιπλέον 133 εκ. ευρώ για τις επενδύσεις του δικτύου μεταφορών (χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»)
– Επιπλέον 50 εκ. ευρώ για το Erasmus+ και 28,3 εκ. ευρώ για το Youth Employment Initiative (με άλλα 50 εκ. ευρώ έτοιμα να προστεθούν το 2020 αν χρειαστεί)

Το συνολικό ύψος των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 ανέρχεται σε 168,7 δισ. ευρώ (αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2019), ενώ το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών σε 153,6 δισ. (+3,4% από το 2019).

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου, ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό την Τετάρτη με 543 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 23 αποχές. Ο προϋπολογισμός υπογράφηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία της 18ης Νοεμβρίου, ενώ είναι διαθέσιμες και περαιτέρω σχετικές πληροφορίες.

Δηλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη σύνοδο της ολομέλειας, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.

Johan Van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο), Πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών: «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι δυνατός, υπεύθυνος και στοχεύει προς το μέλλον. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-2027 που θα λάβει υπόψη ξεκάθαρα, θαρραλέα και σοβαρά τις ανάγκες των πολιτών μας. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εστιάσει στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, το κλίμα, τις υποδομές, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης – τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί αναμφισβήτητα να παράγει έργο σε σύγκριση με τις πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο».

Η Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία), κύρια εισηγήτρια (τμήμα του προϋπολογισμού για την Επιτροπή) δήλωσε τα εξής: «εξασφαλίσαμε περισσότερα από 850 εκ. ευρώ για την κλιματική αλλαγή, κυρίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, για τη νεολαία και την ψηφιοποίηση. Πετύχαμε πολλά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Καταφέραμε να αυξήσουμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν την προστασία του κλίματος κατά 504 εκ. ευρώ και να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο έτος παραπάνω από το 21% των δαπανών θα αφορά το κλίμα. Αυτό σαφώς υπερβαίνει τον στόχο της ΕΕ του 20%. »

Η Eider Gardiazabal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία), εισηγήτρια για τα υπόλοιπα τμήματα, δήλωσε τα εξής: «Αυτή είναι μια πολύ θετική συμφωνία για την ΕΕ, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το στόχο του 1,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος που απαιτούμε για το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, μακριά από τον φιλόδοξο προϋπολογισμό που θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων».

Σχετικές πληροφορίες

Οι πληρωμές αφορούν χρήματα που θα ξοδευτούν μέσα στο έτος που αφορά ο προϋπολογισμός, (δηλ. το 2020), ενώ οι αναλήψεις υποχρεώσεων είναι το σύνολο του κόστους δράσεων ή προγραμμάτων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είχαν 14 ημέρες διορία από την επίτευξη της άτυπης συμφωνίας (18 November) για να εγκρίνουν το κείμενό της. Μετά την έγκριση και των δύο θεσμών, ο Πρόεδρος του ΕΚ υπογράφει τον προϋπολογισμό και κηρύσσει την οριστική υιοθέτησή του.

– Το κείμενο που εγκρίθηκε είναι διαθέσιμο εδώ

https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20191121IPR67118/egkrithike-o-proupologismos-2020-proteraiotites-klima-douleies-kai-ne

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα - Η σημασία του δημογραφικού και οι ενέργειες της πολιτείας

Posted: 27 Nov 2019 12:38 PM PST





Γιώργος Τριπολιτσιώτης

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες και προβλέψεις ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού είναι ταχύς και μη αναστρέψιμος. Σε μερικές δεκαετίες από τώρα ο πληθυσμός θα είναι γερασμένος, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί και το σημαντικότερο, το ελληνικό έθνος θα κινδυνεύει κυριολεκτικά με μεγάλη συρρίκνωση και επικείμενη εξαφάνιση. Σε συνδυασμό με τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό (το λεγόμενο brain drain) και τη συνεχιζόμενη έλευση στη χώρα αλλοδαπών, η μείωση των γεννήσεων αποκτά δραματικό χαρακτήρα. Η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, η άμυνα, οι επενδύσεις, η παιδεία, η στρατηγική της χώρας, όλα αυτά επηρεάζονται δραματικά, ενώ αποκτούν δευτερεύουσα σημασία αν στη χώρα ο πληθυσμός είναι συνεχώς μειούμενος. Τι κάνει όμως η επίσημη πολιτεία;
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πρόθεση και στρατηγική της πολιτείας για το δημογραφικό. Δηλαδή δεν υπάρχουν:

Πρώτον, καταγεγραμμένος σκοπός ο οποίος να αποτελεί τον φάρο για τις ενέργειες της πολιτείας για τη λύση του δημογραφικού ή για την έναρξη αντιμετώπισης του προβλήματος. Πχ σκοπός θα μπορούσε να είναι «Η ανάληψη όλων των δυνατών δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στα επόμενα 10 ή 20 ή 50 χρόνια». Μέχρι σήμερα κανείς επίσημος κρατικός φορέας δεν έχει προβεί σε διατύπωση επίσημης ανακοίνωσης.
Δεύτερον, κύριες δράσεις που πρέπει να εκτελεστούν για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ώστε να αρχίσει η σταδιακή άμβλυνση του προβλήματος, η ανάκαμψη και να υπάρξει λύση. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι η επανεξέταση της επιδοματικής πολιτικής, τα μέτρα ανάσχεσης του brain drain, η μείωση της φορολογίας λόγω απόκτησης παιδιών, η αντιμετώπιση του προβλήματος φύλαξης των παιδιών, η παροχή κινήτρων εύρεσης εργασίας, οι διευκολύνσεις στην εργασία, η παροχή πλασματικών χρόνων εργασίας στις μητέρες, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών κ.λπ.
Τρίτον, επιθυμητή κατάσταση στην οποία πρέπει το κράτος και το έθνος να βρεθεί μετά τη λήψη των μέτρων. Η πολιτεία δεν γνωρίζει που πρέπει να καταλήξει στο μέλλον και ποιες συνθήκες θα επικρατούν όταν θα έχει λυθεί το δημογραφικό. Αν δεν υπάρχει στοχοθεσία και όραμα για το μέλλον, είναι λογικό ότι τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά και αποσπασματικά. Πχ η επιθυμητική κατάσταση θα μπορούσε να είναι «το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας να αποτελείται από .. εκατομμύρια κατοίκους, .... Έλληνες και …. αλλοδαπούς».
Πραγματικά είναι τραγικό να μην είναι γνωστό στον κόσμο ποια είναι η πρόθεση της πολιτείας. Γίνεται κατανοητό ότι αν η πολιτεία δεν θέσει τον στόχο της, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένες ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν. Το κυριότερο είναι το εξής δίλημμα: Επιθυμεί η πολιτεία να ζουν σε αυτήν τη χώρα Έλληνες μετά από 50 χρόνια; Διότι οι έρευνες δείχνουν ότι στο μέλλον οι Έλληνες με τους σημερινούς ρυθμούς θα αποτελούν έναν γερασμένο πληθυσμό και θα καταστούν μειονότητα στη χώρα. Άλλες ερωτήσεις είναι οι εξής;
· Γιατί το κράτος δεν προστατεύει την πολύτεκνη οικογένεια, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει; Διότι αν την προστάτευε, ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών αλλά και του νέου πληθυσμού δεν θα μειωνόταν δραματικά.
· Γιατί τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα δεν αποδίδουν;
· Τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν κρίνονται ικανοποιητικά για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας; Πότε και πως θα μετρηθεί η απόδοσή τους;
· Γιατί φεύγουν οι Έλληνες από την χώρα; Ποια είναι τα αντίμετρα;
· Ποια είναι τα σοβαρά κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την τεκνογονία;
· Είναι στις προθέσεις της πολιτείας η αντικατάσταση του συνεχώς μειωμένου ελληνικού πληθυσμού με μετανάστες;
· Αποτελούν για την πολιτεία οι μετανάστες τη λύση στο δημογραφικό;
· Γιατί δεν γίνεται καμπάνια από την πολιτεία με θέμα την αύξηση της γεννήσεων από τους Έλληνες, όπως έγινε στο παρελθόν σε τόσες άλλες χώρες που μάλιστα δεν αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλο πρόβλημα; Μία τέτοια παρότρυνση θεωρείται ρατσιστική και εθνικιστική ενέργεια;

infognomonpolitics.blogspot.com

Φαρμακευτική δαπάνη - Μία ιστορία από την δεκαετία του '80

Posted: 27 Nov 2019 12:34 PM PST








Οι Αμερικάνοι της ΝΑΣΑ δαπάνησαν τεράστια ποσά σε έρευνες για να κατασκευάσουν ένα στυλό που να γράφει υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα. Οι ομόλογοί τους στη Ρωσία, έλυσαν το πρόβλημα με μηδενικό κόστος. Χρησιμοποίησαν μολύβι! Αυτό και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα, μπορούν να αναφερθούν για να καταδείξουν ότι πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, οι απλές λύσεις είναι οι καλύτερες και στοιχίζουν πολύ λιγότερο.

Το ίδιο ισχύει για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης φαρμακευτικής δαπάνης που με κύρια ευθύνη των πολυεθνικών τύπου Novartis, έχει καταχρεώσει, διαφθείρει και διασύρει τη χώρα μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινή λογική και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για την επιλογή απλών εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών λύσεων που θα πλήξουν τα τεράστια συμφέροντα των φαρμακευτικών πολυεθνικών που ποδηγετούν και λυμαίνονται τη φαρμακευτική αγορά.


Το 1985 μόλις ανέλαβα τη διοίκηση του ΙΚΑ, ζήτησε να με δει ένα από τα πολλά εξαιρετικά στελέχη που διαθέτει ο δημόσιος τομέας, ο τότε επικεφαλής της φαρμακευτικής διεύθυνσης Παναγιώτης Τσιατάς. Μου παρουσίασε το σχέδιό του για την ηλεκτρονική σήμανση των φαρμάκων με το υδατογραφημένο κουπόνι, με το οποίο μπορούσε να ελεγχθεί η υπερβάλλουσα χορήγηση φαρμάκων. Εντυπωσιάστηκα και κατάλαβα τη σημασία του σχεδίου και του ζήτησα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση ώστε να το εφαρμόσουμε άμεσα.

Πως μείωσα την φαρμακευτική δαπάνη

Ο κ. Τσιατάς μου είπε τότε, το θυμάμαι σαν τώρα, «δεν θα το εφαρμόσετε κύριε Διοικητά». Κατάπληκτος τον ρώτησα γιατί το λέει αυτό. Μου απάντησε με θλίψη : «Τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί μια τέτοια ρηξικέλευθη πρόταση. Και προηγούμενοι διοικητές στους οποίους το πρότεινα δεν τόλμησαν ή δεν τα κατάφεραν να το εφαρμόσουν».

Έμεινα άφωνος και ένιωσα θυμό. Νεαρός, ανατρεπτικός και ίσως λίγο "κουζουλός" όπως ήμουν, προώθησα άμεσα το σχέδιο που πολύ σύντομα υλοποιήθηκε με ίδια μέσα και χωρίς κόστος. Ναι, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης φάρμακων υπάρχει από το 1985 με το γνωστό σε όλους υδατογραφημένο κουπόνι, χωρίς μάλιστα να έχει κοστίσει απολύτως τίποτα, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που στοίχισε η σύγχρονη και πολυδιαφημισμένη έκδοσή του.


Παράλληλα, καθιερώσαμε τότε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, μια ορθολογικά ανανεωμένη λίστα κόστους φαρμάκων. Επίσης, προωθήσαμε μια μεγάλη δημόσια καμπάνια του ΙΚΑ για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο και αφιλοκερδή Θανάση Βέγγο. Να σημειώσω πως ο ίδιος δεν δέχτηκε καμιά αμοιβή που του προτείναμε για τη συμμετοχή του, λέγοντας ότι αυτό που κάνει ωφελεί τον απλό άνθρωπο.

Με το πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα του υδατογραφημένου κουπονιού, που το αντέγραψαν και άλλες χώρες, σε συνδυασμό με τη λίστα φαρμάκων, μας δόθηκε η δυνατότητα να ελέγξουμε την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Τότε, 100 περίπου γιατροί τιμωρήθηκαν παραδειγματικά και ορισμένοι παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα. Αποτέλεσμα: η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε, τσακίστηκε στην κυριολεξία, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.
Απομάκρυνση δια της προαγωγής!

Όμως, ο Παναγιώτης Τσιατάς είχε δίκιο. Τα πανίσχυρα συμφέροντα των πολυεθνικών με υποχρέωσαν να αποχωρήσω από επικεφαλής του ΙΚΑ το 1987 και τότε μου προσφέρθηκαν άλλες πιο σημαντικές υπουργικές θέσεις που δε δέχτηκα, προτιμώντας τα πανεπιστημιακά έδρανα. Ήταν μία απομάκρυνση δια της προαγωγής!

Η περιθωριοποίηση μετά το 1988 του απλού, όσο και απόλυτα αποτελεσματικού, αυτού του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το υδατογραφημένο κουπόνι, σε συνδυασμό με την υψηλού κόστους αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων, οδήγησε αμέσως μετά στην κατακόρυφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πολύ αργότερα, το χωρίς κόστος δικό μας σύστημα αντικαταστάθηκε από την πολυδιαφημισμένη σημερινή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία καταβρόχθισε πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν απέτρεψε εταιρείες, όπως η πολυεθνική Novartis, να κάνουν πάρτι σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των πολιτών. Τελικά, το συμπέρασμα είναι απλό.

Για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που εκτοξεύουν στα ύψη οι πανίσχυρες όσο και διεφθαρμένες πολυεθνικές, χρειάζεται να υπάρχει κοινός νους, ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Και πάνω απ' όλα προσήλωση των πολιτικών ταγών στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

ΤΙ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΙΝΌΣ ΣΕΙΣΜΌΣ ΔΥΤΙΚΆ ΤΗΣ ΚΡΉΤΗΣ;

Posted: 27 Nov 2019 12:27 PM PST





Πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση δυτικά της Κρήτης. Ο υποθαλάσσιος σεισμός 6.0 βαθμών σύμφωνα με το EMSC συνέβη στις 9.23 [27/11/2019] ήταν ενδιάμεσου βάθους, είχε εστιακό βάθος 56χλμ., προήλθε από το Ελληνικό Τόξο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένουμε αξιόλογη μετασεισμική ακολουθία. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην νοτιοδυτική Ελλάδα, όχι όμως στην ανατολική νησιωτική χώρα[δες χάρτη]. Ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι κοντά σε αυτή την τοποθεσία συνέβη ο Υπερμέγιστος της Μεσογείου, με 8.3-8-5 βαθμούς το 365μ.Χ. Για αυτόν τον σεισμό έχω κάνει εκτενείς αναφορές. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ένας σεισμός κοντά στα όρια της Ευρασιατικής με την Αφρικανική Πλάκα. Αλλωστε οδεύουμε προς την τελική διαδικασία σύγκρουσης που θα ολοκληρωθεί μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Κάθε 800-900 χρόνια παρατηρείται ένας μέγιστος σεισμός στα όρια των πλακών. Ο τελευταίος έγινε το 1303μ.Χ κοντά στο Καστελλόριζο. Αρα μετά από κάποιες δεκαετίες αναμένεται ένα ανάλογο συμβάν με μέγεθος από 8.1-8.5 βαθμούς.Μετα τον μέγιστο ακολουθεί ένας τεκτονικός παροξυσμός σε διάφορα μέρη της χώρας.Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ο σημερινός σεισμός. Αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο, από την πλούσια γεωδυναμική μας ιστορία. Από τα αμέτρητα ρίχτερ που έφτιαξαν την χώρα μας και δεν λένε να τελειώσουν.Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να είναι πάντα έτοιμες!


Γεωδίφης




Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού και με την γραμμή σημειώνεται το όριο των πλακών.





Η ανατομία του Υπερμέγιστου της Μεσογείου, του 365μ.Χ

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item