rss-now: All items | Greek ADD

rss-now: All items

rss-now   Βόρεια Ήπειρος: Οδοιπορικό στην ξεχασμένη Ήπειρο (Video) May 25th 2018, 17:18, by Aimilios Pappas Ο γεωγραφικός όρος...

rss-now
 
thumbnailΒόρεια Ήπειρος: Οδοιπορικό στην ξεχασμένη Ήπειρο (Video)
May 25th 2018, 17:18, by Aimilios Pappas

Ο γεωγραφικός όρος Βόρεια Ήπειρος, ή Βόρειος Ήπειρος, αναφέρεται στο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Ηπείρου που ανήκει στην Αλβανία, χρησιμοποιούμενος κυρίως στην Ελλάδα και την ομογένεια από επίσημους και ανεπίσημους, πολιτικούς και μη, παράγοντες.

Είναι το βόρειο τμήμα της περιοχής της Ηπείρου, που επιδικάστηκε στην Αλβανία μετά από επίσημες συνθήκες. Ο όρος Βόρειος Ήπειρος χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά στις 17 Μαϊου 1914 με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, προσδιορίζοντας το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Σήμερα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τους ανωτέρω κύκλους, ενώ η χρήση του αποφεύγεται στην Αλβανία, επειδή θεωρείται ότι ενσωματώνει εδαφικές βλέψεις εις βάρος της χώρας αυτής. Στην περιοχή κατοικεί ελληνική μειονότητα. Η μειονότητα εκπροσωπείται από την οργάνωση Ομόνοια.





Info-wikipedia.org video Up Drones

thumbnailΚέρκυρα - Ζευγάρι που αποπλάνησε 13χρονο
May 25th 2018, 14:23, by Aimilios Pappas


Σάλο προκάλεσε στην Κέρκυρα η είδηση ότι ένα ζευγάρι γνωστών κατοίκων του νησιού παρέσυρε στο κρεβάτι του ένα ανήλικο αγόρι για να κάνουν όργια!

Σύμφωνα με πληροφορίες του corfutvnews.gr, πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 45 και 40 ετών, οι οποίοι πλησίασαν έναν 13χρονο και του πρότειναν να κάνουν... τρίο!

Την πρώτη φορά που ο μαθητής δέχθηκε την πρόταση από το ζευγάρι αρνήθηκε αμέσως και έτρεξε να το πει στη μητέρα του, η οποία του είπε να προσέχει και να μη δεχτεί να του ξαναμιλήσουν.

Ομως, το «καυτό» ζευγάρι περίμενε λίγο καιρό να «ξεθυμάνει» κάπως η οργή της οικογένειας και πλησίασε εκ νέου τον ανήλικο κάνοντάς του νέα ανήθικη πρόταση! Αυτήν τη φορά ο 13χρονος -άγνωστο γιατί- δέχτηκε, αλλά αποκάλυψε τα πάντα στη μητέρα του, η οποία έσπευσε έξαλλη να ενημερώσει την Αστυνομία.

Επειτα από συντονισμένες ενέργειες των ανδρών της Ασφαλείας το διψασμένο για σeξ με ανήλικο ζεύγος συνελήφθη επ' αυτοφώρω στο κρεβάτι με τον 13χρονο!

Ο 45χρονος και η 40χρονη θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες για αποπλάνηση ανηλίκου, ενώ ο πιτσιρικάς και η μητέρα του έδωσαν κατάθεση.


thumbnailΤι πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορολογούμενοι για να μην χάσουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται
May 25th 2018, 14:21, by Aimilios Pappas


Δώδεκα κωδικούς του βασικού εντύπου Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης πρέπει να εντοπίσουν και να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν δικαιώματα εκπτώσεων ή απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος .
 
Πρόκειται για κωδικούς-κλειδιά, η συμπλήρωση των οποίων είναι αναγκαία προκειμένου το σύστημα TAXISNET, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, να αναγνωρίσει δικαιώματα εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους φορολογούμενους πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι κωδικοί αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους κατ' επάγγελμα αγρότες και τους φορολογούμενους με αναπηρίες 67% και άνω, για τους οποίους ο Κώδικαw Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ακόμη σημαντικού ύψους φοροαπαλλαγές.

Αναλυτικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα μείωσης των φορολογικών τους επιβαρύνσεων είναι οι εξής:



1) Κωδικοί 013-014 του πίνακα 2: Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
2) Κωδικοί 001-002, 005-006 και 009-010 του πίνακα 3: Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω.
4) Κωδικοί 351-352 του πίνακα 4Α: Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης.
5) Κωδικοί 125-126 του πίνακα 4Δ2: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
6) Κωδικοί 159-160 του πίνακα 4Δ2: Έκπτωση δαπανών για γαίες. Οι δαπάνες για γαίες εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών.
7) Κωδικοί 163-164 του πίνακα 4Δ2: Έκπτωση αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε ενοικιαστή.
8) Κωδικοί 905-906, 913-914 του πίνακα 2 και 657,658,659 και 660 του πίνακα 6: Απαλλαγές από το φόρο εισοδήματος για άτομα με αναπηρία 80% και άνω:
9) Κωδικοί 659-660 του πίνακα 6: Απαλλαγή αναπηρικών επιδομάτων από το φόρο εισοδήματος:
10) Κωδικοί 049-050 του πίνακα 7: Δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.
11) Κωδικοί 059-060 του πίνακα 7: Έκπτωση χρηματικών δωρεών:
12) Πίνακας 8: Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικές οδηγίες ΕΔΩ


thumbnailΠλήθος κόσμου στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν
May 25th 2018, 14:17, by Aimilios Pappas


Το τελευταίο αντίο λένε αυτήν την ώρα συγγενείς, φίλοι αλλά και εκατοντάδες θαυμαστές του Χάρρυ Κλυνν στην Μητρόπολη Καλαμαριάς. 

Η εξόδιος ακολουθία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του  Σωτήρος στην Μητρόπολη Καλαμαριάς.

Στην Μητρόπολη, έφτασε νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να τιμήσει και να αποχαιρετήσει τον Χάρρυ Κλυνν.

Στην εκκλησία από νωρίς, βρίσκεται πλήθος κόσμου που για να αποχαιρετήσουν και αυτοί τον αγαπημένο ηθοποιό, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 78 χρόνων.

Ο ενταφιασμός του ηθοποιού θα γίνει στο κοιμητήριο Καλαμαριάς. 

thumbnailΟ Μύθος και η ονομασία του Αιγαίου Πελάγους
May 24th 2018, 17:49, by Aimilios Pappas


Στο μύθο του Αιγαία του μυθικού βασιλιά της Αθήνας μαθαίνουμε οτι όταν ο Θησέας , έφυγε για την Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο, του ζήτησε αν είχε καταφέρει να επιζήσει από το Λαβύρινθο,να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του στην επιστροφή,Ο Θησέας ταξίδεψε για την Κρήτη με μαύρα πανιά. Το σημάδι ότι σκότωσε τον Μινώταυρο θα ήταν να έχει άσπρα πανιά το πλοίο στην επιστροφή.Ο Αιγαίας, σύμφωνα πάντα με το μύθο, περίμενε στο Σούνιο να επιστρέψει ο γιος του από την Κρήτη και να μπορεί να δει το πλοίο από μακριά.Όμως, ο Θησέας, παρ' ότι είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο, ξέχασε να αλλάξει τα πανιά. Είδε ο Αιγαίας το καράβι να επιστρέφει με μαύρα πανιά και νόμισε ότι το ταυροκέφαλο τέρας είχε εξοντώσει τον Θησέα. Με αυτή τη σκέψη, χωρίς να περιμένει να προσεγγίσει το καράβι στην ακτή, έπεσε από τους βράχους του Σουνίου στη θάλασσα και πνίγηκε. Έκτοτε, η θάλασσα λέγεται Αιγαίο.

Ακόμη και σήμερα ,ο μύθος λέει, ότι το Αιγαίο πήρε το όνομά του από τον Αιγαία.Εκτός από αυτό το μύθο όμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές, που μπορεί και να είναι οι πραγματικές.Η εκδοχή της Αιγηίδας μιλάει για τη μεγάλη στεριά που βρισκόταν στη θέση που καλύπτει σήμερα η θάλασσα του Αιγαίου.Στις αρχές του Μειόκαινου, οι γεωλογικές αναταράξεις κάνουν να αναδυθεί από τα νερά η Αιγηίδα. Και σε μια επόμενη φάση αναταράξεων, που κράτησε μερικά εκατομμύρια χρόνια, αυτή η μεγάλη, συμπαγής στεριά, η Αιγηίδα άρχισε να κατακερματίζεται και να δημιουργούνται στο σώμα της λεκάνες λιμνών ή να εισχωρούν θάλασσες, αλλάζοντας διαρκώς τη μορφολογία της περιοχής.
Οι αλλαγές συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του Πλειόκαινου, δηλαδή μέχρι πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια. Όλη εκείνη την περίοδο συμβαίνουν ως επί το πλείστον κατακρημνίσεις, που διαδέχονται η μια την άλλη σε μεγάλες χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους.

Η τελική διαμόρφωση της περιοχής του Αιγαίου έγινε την περίοδο του Πλειστόκαινου (από το 2000000 π.Χ. μέχρι το 10000 π.Χ.).Σημαντικό ρόλο σ' αυτές όλες τις μεταβολές έχουν παίξει οι εκρήξεις των ηφαιστείων, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Σαντορίνης.Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση είναι το όνομα. Και το όνομα Αιγηίς δεν διαφέρει στη ρίζα του από το όνομα Αιγαίο. Είναι προφανές ότι το όνομα Αιγηίς έχει δοθεί πολύ μετά αφ' ότου συνέβησαν οι μεταβολές που διαμόρφωσαν το τοπίο.Όμως, ουδείς αμφιβάλλει ότι το όνομα Αιγαίο είναι προϊστορικό. Η καταφυγή στους μύθους είναι κι εδώ αναγκαία, τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλου είδους μαρτυρίες.Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι το όνομα Αιγαίο προέρχεται από τη λέξη Αίγα (Αίξ, αιγός, που θα πει: κατσίκα). Διαφέρουν ωστόσο οι εξηγήσεις που αιτιολογούν την προέλευση του ονόματος του Αιγαίου από τη λέξη αίγα.

Η εκδοχή που φτάνει βαθύτερα στο χρόνο, αγγίζοντας την προϊστορία, αναφέρεται στο μύθο της ανατροφής του Κρηταγενή Δία στη σπηλιά του Δικταίου Άντρου. Την τροφή του κυνηγημένου νεαρού Θεού από τον πατέρα του, τον Κρόνο την εξασφάλιζε μια Αίγα (μια κατσίκα), η Αμάλθεια. Κι όταν η Αίγα αυτή ψόφησε, ο Δίας πήρε την προβιά της, δηλαδή την Αιγίδα και τη φόρεσε. Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη και σήμερα στην Κρήτη οι κατσίκες λέγονται με το αρχαίο τους όνομα: αίγες.Η Αθηνά πήρε και από αυτό το μύθο την κατσικίσια προβιά του Δία και τύλιξε μ' αυτή την ασπίδα της. Ωστόσο, ο ίδιος ο Δίας κράτησε δικό του το επίθετο Αιγίοχος!Η αίγα στη Μινωική Κρήτη είναι ένα από τα Ιερά ζώα. Στο ρυτό της Κάτω Ζάκρου εικονίζονται αίγαγροι να επιστέφουν ένα Ιερό Κορυφής, μαζί με τα Ιερά Διπλά Κέρατα. Και δεν είναι αυτή η μοναδική περίπτωση.Αργότερα, σε πολλές παράκτιες περιοχές του Αιγαίου υπάρχουν τα Αιγός Ιερά, που είναι τόποι λατρείας, αφιερωμένοι ως επί το πλείστον στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Αυτά τα Ιερά έδωσαν την ονομασία τους στη θάλασσα.Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή, που σχετίζεται και αυτή με τη λέξη αίγα. Αίγες έλεγαν τα μεγάλα κύματα, οπότε το όνομα Αιγαίο με αυτή την ερμηνεία είναι η «κυματώδης θάλασσα», αυτή δηλαδή που είναι και στην πραγματικότητα.Από αυτή την ίδια ερμηνεία, το ρήμα «επαιγίζω» σημαίνει «τρικυμίζω».

Σε πολλά νησιά ακόμη και σήμερα τα άσπρα «φυτίλια» που έχει στην επιφάνειά της η τρικυμισμένη θάλασσα λέγονται «κατσίκια» ή «προβατάκια».Η αίγα, εκτός από την ιερότητα που την περιβάλλει σαν ζώο στα προϊστορικά χρόνια, είναι και ατίθαση, όπως ακριβώς μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ακόμη, η κίνηση ενός κοπαδιού αιγών, μοιάζει πολύ με την επιφάνεια μιας θάλασσας που έχει κυματισμό.Όλο και πλησιάζουμε, όπως φαίνεται στην ουσία των πραγμάτων.

Ο Σουϊδας στο λεξικό του γράφει: «Αιγαίον πέλαγος το φοβερώτατον» και είναι αλήθεια ότι αυτή η θάλασσα με τα πολλά στενά περάσματά της ανάμεσα στα νησιά είναι μια ορμητική θάλασσα.
Ηρθε λοιπόν η στιγμή να δούμε από πού παράγεται η λέξη «αίγα»: προέρχεται από το ρήμα «αϊσσω», που σημαίνει: κινούμαι με ορμή, πηδώ, σηκώνομαι όρθιος!Είναι φανερό ότι όλες οι ερμηνείες που δίδονται στο ρήμα αϊσσω ταιριάζουν απολύτως τόσο στα χαρακτηριστικά της αίγας, όσο και στα χαρακτηριστικά του Αιγαίου.Από τον μυθικό Αιγαία μέχρι την Ιερή Αίγα και το πραγματικό ρήμα «αϊσσω» οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Είναι σαν να περνάς μέσα σε μα νύχτα την Μειόκαινο, την Πλειόκαινο και την Πλειστόκαινο, ξημερώνοντας στα Αιγός ιερά του Ποσειδώνα, με την Αιγίδα του Δία!Διαδρομές απειράνθου μέσα από θαύματα-θαυμάτων στα νερά της θάλασσας. Το Αιγαίο ταξιδεύει τα νερά του μέσα από μύθους μυστικούς, σιρίτια του ήλιου και κλωστές φωτός, που καταδύονται στα θαλάμια των χταποδιών για να γίνουν ύστερα τοιχογραφίες στην Ξεστή της Σαντορίνης.

thumbnailΑγία Σοφία: Ταξίδι σε 1.500 χρόνια ιστορίας μέσα από ένα βίντεο
May 24th 2018, 17:10, by Aimilios Pappas


Η Αγία Σοφία, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επιβίωσε ως τις ημέρες μας παρά τις αντιξοότητες και αποτελεί ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.





Στη Θεσσαλονίκη το «Hi-Tech EKO Mobility Rally»
May 24th 2018, 16:57, by Aimilios Pappas


Το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου πολλά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 11ου «Hi-Tech EKO Mobility Rally».

To «πρωτάθλημα ακριβείας με καθαρά οχήματα» διεξάγεται από το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. κάθε χρόνο, ενώ φέτος μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει ένα Tesla S 90 D.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ συμμετέχοντας με ένα υβριδικό και δύο ηλεκτρικά οχήματα. Την Κυριακή 27/5 μεταξύ 12:30 – 15:00 οι φίλοι του αυτοκινήτου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά προσομοιωτές οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας και ερευνητικά οχήματα σε περιήγηση στους χώρους του ΙΜΕΤ.

Ανάμεσα στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, ρόλο πλοηγού έχει αναλάβει το Isuzu D Max, με τον σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα 1900 κ.εκ.

Ο αγώνας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εταιριών που προσφέρουν στην αγορά μοντέλα μειωμένων ρύπων, μερικά των οποίων θα οδηγήσουν στον αγώνα εκπρόσωποι του αυτοκινητικού Τύπου.


thumbnailΟι αλλαγές στα προσωπικά δεδομένα και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του GDPR
May 24th 2018, 16:54, by Aimilios Pappas

 
Ο νέος ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR, RGPD) θα κάνει αισθητές τις συνέπειές του σ' όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, αφού είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων.

Οι μεγάλες αμερικανές πλατφόρμες, όπως οι Facebook, Twitter και AirBnb, έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους ευρωπαίους χρήστες τους για τροποποιήσεις στους όρους χρήσης, ώστε να συμμορφωθούν προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι μεγάλες πλατφόρμες οφείλουν κυρίως να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει την «ελεύθερη, συγκεκριμένη, κατόπιν ενημέρωσης και αναμφισβήτητη» συγκατάθεση των χρηστών τους για τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το Facebook, για παράδειγμα, άρχισε να ζητάει ξανά τη συγκατάθεση αυτή από τους ευρωπαίους χρήστες του για τη διαφημιστική στόχευση και για τη χρήση της βιομετρικής αναγνώρισης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως δεν είναι ακόμη σαφές ποιες αμερικανικές επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τον GDPR για όλους τους πελάτες και χρήστες τους και ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τον κανονισμό μόνο για τους Ευρωπαίους.

«Έχουμε την πρόθεση να θέσουμε τις νέες ρυθμίσεις εμπιστευτικότητας στη διάθεση όλων και παντού, όχι απλώς στην Ευρώπη. Θα είναι όμως ακριβώς το ίδιο σχήμα; Πιθανόν όχι», δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο επικεφαλής του Facebook, που βρίσκεται σε αναταραχή μετά τις αποκαλύψεις για τη χρήση δεδομένων αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης από την εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica.

Για τον Σαμ Πφάιφλ, αμερικανό ειδικό της ένωσης επαγγελματιών για την επεξεργασία δεδομένων (IAPP), ένας ορισμένος αριθμός αμερικανικών επιχειρήσεων δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για όλους τους πελάτες τους.

«Για ορισμένες επιχειρήσεις, το να μπορούν να διακρίνουν από πού προέρχονται οι πελάτες τους και να κάνουν έναν διαχωρισμό των δεδομένων βάσει αυτής της προέλευσης είναι αναμφίβολα υπερβολικά δύσκολο», εξηγεί.

Ορισμένες εταιρείες μετατρέπουν αυτή την πραγματιστική απόφαση σε «εργαλείο μάρκετινγκ» έναντι των αμερικανών πελατών τους. Διαφημίζουν τον σεβασμό τους στον ευρωπαϊκό κανονισμό εν είδει δέσμευσης υπέρ του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, εξηγεί ο Σαμ Πφάιφλ.

Αντίθετα άλλοι άρχισαν να προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν να υπόκεινται στον GDPR και ότι κατά συνέπεια από τις 25 Μαΐου θα αρχίσουν να αρνούνται τους ευρωπαίους χρήστες.

Αυτή είναι η περίπτωση της πλατφόρμας παιγνιδιών ονλάιν Ragnarok, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της στη σελίδα της στο Facebook, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από ευρωπαίους παίκτες.

Στην Κίνα, η ευαισθησία στα θέματα της ιδιωτικής ζωής είναι πολύ λιγότερο ισχυρή και ο ευρωπαϊκός κανονισμός θα θεωρηθεί περισσότερο καταναγκασμός παρά πλεονέκτημα.

«Ασφαλώς θα σεβαστούμε τον GDPR για τους ευρωπαίους πελάτες μας», εξηγεί ένας Ευρωπαίος που εργάζεται για έναν γίγαντα του κινεζικού Ίντερνετ, ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Όμως για τους ίδιους του κινέζους πολίτες, η εφαρμογή διατάξεων αυτού του τύπου αναμφίβολα δεν πρόκειται να γίνει αύριο.

Οι Κινέζοι «δεν έχουν επιφυλάξεις να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα τους αν δουν πως θα κερδίσουν κάτι απ' αυτό» με τη μορφή νέων υπηρεσιών ή επιστροφών ή οικονομικών πλεονεκτημάτων, εξηγεί ο Ευρωπαίος αυτός.

Η Κίνα και οι κινεζικοί γίγαντες του Ίντερνετ δοκιμάζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αξιολογεί και καταγράφει τη συμπεριφορά καθενός κινέζου πολίτη σε τομείς όπως το ιστορικό του στα δάνεια, οι συμπεριφορές και οι προτιμήσεις του, ακόμη και οι διαπροσωπικές του σχέσεις.

Εντούτοις δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την κωδικοποίηση και την οργάνωση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής να έχουν κάποια επιρροή, διότι ακόμη και στην Κίνα οι χρήστες του Ίντερνετ εκφράζουν μερικές φορές την ευαισθησία τους για το θέμα.

Τέλος ο GDPR θα έχει συνέπειες στην ίδια την αρχιτεκτονική του διαδικτύου, καθώς θα περιορισθεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων του ICANN, του οργανισμού που δίνει τις διευθύνσεις στο Ίντερνετ, ώστε να ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

{newsbeast.gr}

thumbnailΟ ΕΦΕΤ ανακαλεί ακατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής
May 24th 2018, 16:48, by Aimilios Pappas


Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί την  παρτίδας 230118 (ημ. λήξης: 01/2020) του συμπληρώματος διατροφής
«JOHN NOA WORTS, σιρόπι κατάλληλο για τις αρθρώσεις με γεύση εσπεριδοειδών, Νο 7», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, λόγω διαφοροποίησης στην εμφάνισή του (διαφοροποίηση στο χρώμα) και ως εκ τούτου δεν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του προϊόντος.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Οι επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ σε περίπτωση που το προϊόν εξήχθη σε άλλη χώρα.

thumbnailΦουρέιρα: Αν δεν με θέλουν στην ΕΡΤ, είναι δικαίωμά τους
May 24th 2018, 16:46, by Aimilios Pappas


Η Ελένη Φουρέιρα είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία της να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, επιθυμία που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους ιθύνοντες της ΕΡΤ.

Αυτό είναι κάτι που τη στενοχωρεί;

«Με στενοχωρούσε. Αν δεν με θέλουν στην ΕΡΤ, είναι δικαίωμά τους. Δεν θα βγω ποτέ να κρίνω τις επιλογές τους» ξεκαθαρίζει στο People.

Δεδομένου πως έφερε τη δεύτερη θέση στην Κύπρο, αν της γινόταν πρόταση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν από τους επόμενους διαγωνισμούς της Eurovision, θα δεχόταν;

«Θα ήταν μεγάλη μου τιμή κάποια στιγμή να εκπροσωπήσω την Ελλάδα. Τώρα βέβαια που μιλάμε είναι πολύ νωρίς, διότι μόλις τελείωσε η Eurovision. Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως δεν θα ξεχάσω ποτέ την ευκαιρία που μου έδωσε η Κύπρος. Για μένα είναι τρίτη πατρίδα μου».


thumbnailΟ Ροναλντίνιο θα παντρευτεί ταυτόχρονα με τις δύο κοπέλες που συζεί!
May 24th 2018, 16:40, by Aimilios Pappas


Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, διατηρεί δεσμό εδώ και χρόνια με την Πρισίλα Κοέλιο, ενώ από το 2016 βρίσκεται σε παράλληλη σχέση με την Μπατρίς Σόουζα. Μάλιστα, οι τρεις μένουν αρμονικά στην βίλα του πρώην ποδοσφαιριστή στο Μπέλο Οριζόντιο.

Ο Ροναλντίνιο προσπαθεί να έχει και τις δύο γυναίκες ικανοποιημένες, μια και τους δίνει 1.700 ευρώ σε μηνιαία βάση, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους και να περνούν την καθημερινότητά τους όπως θέλουν, ενώ τους κάνει και τα ίδια δώρα.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βραζιλιάνος αποφάσισε να τις αποκαταστήσει… αμφότερες, μια και τους έκανε πρόταση γάμου, δίνοντάς τους δύο δαχτυλίδια και οι τρεις τους ετοιμάζονται να παντρευτούν σε λειτουργία που θα γίνει στην Σάντα Μόνικα.

thumbnailΣτο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες για την επίθεση στον Μπουτάρη
May 23rd 2018, 11:17, by Aimilios Pappas

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έφτασαν πριν από λίγο οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Οι τρεις άνδρες, πρόκειται για δυο 20χρονους και ένα 36χρονο, αναμένεται να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ένας από αυτούς κατά την άφιξη του στα δικαστήρια φώναζε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «χαίρεστε ε; χαίρεστε;».

Οι τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης επίθεσης και διακεκριμένης φθοράς.

Υπενθυμίζεται πως είχε συλληφθεί και ένας 17χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Στα δικαστήρια ο Μπουτάρης

Στα δικαστήρια έφτασε και ο κ. Μπουτάρης, μαζί με την πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, όπως ανέφερε το thestival.gr

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει και μήνυση κατά αγνώστων, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ως μάρτυρας κατηγορίας από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες.

Γιατί τηλεφώνησαν στον Μπουτάρη οι συλληφθέντες- Επικοινωνία Κασιδιάρη με έναν εκ των κατηγορουμένων

«Γέφυρες» προς την πλευρά του Γιάννη Μπουτάρη επιχείρησαν να ρίξουν τις τελευταίες ώρες οι κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με το voria.gr.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τουλάχιστον δύο από τους κατηγορούμενους επικοινώνησαν μέσω των δικηγόρων τους με το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης ζητώντας να μιλήσουν με τον κ. Μπουτάρη, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν οπότε μετέφεραν τις προτάσεις τους, στους συνεργάτες του.

Ο δικηγόρος του 17χρονου εξέφρασε τη λύπη του για ότι συνέβη, λέγοντας ότι ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον δήμαρχο.

Ο δικηγόρος ενός άλλου εκ των κατηγορουμένων ο οποίος θα δικαστεί εντός της ημέρας, επικοινώνησε και αυτός με το γραφείο δημάρχου και πρότεινε ο πελάτης του να πληρώσει τις ζημίες που προκάλεσε στο αυτοκίνητο του κ. Μπουτάρη.

Σύμφωνα με πηγή από το δημαρχείο, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό ώστε να μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει καθώς όπως τόνισε το αυτοκίνητο είναι περιουσία του δήμου. «Ας απευθυνθεί στον δήμο, ας το πληρώσει και ας κρίνει το δικαστήριο εάν αυτή η πράξη του μπορεί να συνεκτιμηθεί κατά την έκδοση της ετυμηγορίας» φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως αναφέρει το voria.gr, ένας εκ των δραστών της επίθεσης σε βάρος του κ. Μπουτάρη, είναι μέλος της νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κατηγορούμενο και του δήλωσε την απόλυτη στήριξή του τονίζοντας παράλληλα πως θα είναι στο πλευρό του για ό,τι χρειαστεί. Πάντως, η οικογένεια του κατηγορούμενου αρνείται κάθε συμμετοχή του στη νεολαία της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ, ένας από τους δύο 20χρονους κατηγορούμενους, είναι μέλος συλλόγου Ταε Κβο Ντο, στην περιοχή της Νεάπολης.

Ο άνδρας ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να προπηλακίζει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί του διαμένει στην περιοχή του Κορδελιού.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε ριζική αναμόρφωση της σελίδας του στο Facebook προκειμένου να σβήσει προηγούμενες αναρτήσεις του οι οποίες πιθανόν να τον έφερναν σε δυσχερή θέση.



thumbnailΤα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων
May 23rd 2018, 10:55, by Aimilios Pappas


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων που θα λάβουν οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την απόφαση η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης δελτίων ταυτότητας νέου τύπου, καθορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνικής ετοιμότητας της Διοίκησης.

Μέχρι την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της προηγούμενης παραγράφου, τα δελτία ταυτότητας εξακολουθούν να εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθ. 3021/19/53 από 14.10.2005 κοινή υπουργικής απόφασης.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη της ηλικίας τους.

Ο κάτοχος δελτίου ταυτότητας οφείλει να ζητήσει την αντικατάστασή του, από την αρμόδια αρχή έκδοσης, εντός εξαμήνου πριν την παρέλευση της αναγραφόμενης στο δελτίο ημερομηνίας λήξης αυτού. Σε περίπτωση που περάσει η ημερομηνία το δελτίο ταυτότητας θα είναι άκυρο.
Πόσο κοστίζει το παράβολο

-Το παράβολο για την έκδοση της νέας ταυτότητας κοστίζει δέκα ευρώ, ενώ αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης - προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών και του δελτίου προς και από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

-Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.Αντικατάσταση Δελτίων Ταυτότητας παλαιού τύπου.

Δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου, τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 127/1969, αντικαθίστανται υποχρεωτικά, εντός διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13, ως εξής :

α. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

β. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.

γ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).

δ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).

ε. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα ως άνω δελτία θεωρούνται ισχυρά.

Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε (5) ετών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.


Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α.Μία (1) φωτογραφία, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.

β. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Β΄ του άρθρου 14 της παρούσας, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.), των απαραίτητων για την έκδοση του δελτίου στοιχείων δημοτολογίου.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.), τα απαραίτητα για την έκδοση του δελτίου δημοτολογικά στοιχεία, προκύπτουν από πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ενδιαφερόμενος, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Υπηρεσία έκδοσης (ΔΙΑΔΠ/Α/18532/06 ΦΕΚ 1309/Β' Απόφαση Υπουργού Ε.Σ.Δ.Δ.Α.).

γ. Αίτηση έκδοσης – αντικατάστασης, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Γ΄ του άρθρου 14 της παρούσας, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.) του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό της περίπτωσης (β), εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα.

δ. Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, πλην των περιπτώσεων απώλειας και κλοπής.

ε. Ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) για την πιστοποίηση πληρωμής του παραβόλου έκδοσης – αντικατά- στασης του δελτίου, καθώς και ταχυδρομικής αποστολής των δικαιολογητικών και του δελτίου, προς και από την Υπηρεσία εκτύπωσης – προσωποποίησης.

στ. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων του αιτούντος (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός), με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον επιθυμεί αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική προς τούτο υπεύθυνη δήλωση. Αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, θα τηρείται από την αρχή έκδοσης, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά.

ζ. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την αναγραφή των στοιχείων αυτών.η. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις έκδοσης – αντικατάστασης του δελτίου λόγω απώλειας.

Σε περίπτωση έκδοσης – αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής, υποβάλλεται πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής) στην οποία δηλώθηκε η κλοπή.

θ. Απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη, όταν πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση.

Πηγή: huffigtonpost.gr

thumbnailΕπιστήμονες έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με τον καρκίνο του μαστού
May 23rd 2018, 10:42, by Aimilios Pappas


Για τους επιστήμονες αποτελούσε μυστήριο πώς τα καρκινικά κύτταρα παρέμεναν ανενεργά και αδρανή, ακόμα και για δεκαετίες και τι ηταν αυτό που προκαλούσε την «αφύπνισή» τους.

Μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχτεί κομβική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έκαναν επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Οι ερευνητές φαίνεται πως ανακάλυψαν τον «μηχανισμό» που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού ώστε να μένουν αδρανή σε άλλα μέρη του σώματος, πριν επανεμφανιστούν με επιθετική και θανατηφόρα μορφή.

Σε πειράματα που έγιναν με ανθρώπινα κύτταρα σε ζωντανά ποντίκια, οι ερευνητές μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αυτόν, είτε φαρμακευτικά είτε με «διαχείριση» και επεξεργασία των γονιδίων, αφαιρώντας από τα καρκινικά κύτταρα την ικανότητα να εξαπλωθούν.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Kent Hunter, o οποίος είναι ερευνητής στο National Center Institute στο Maryland των ΗΠΑ υποστήριξε: «Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού μπορούν να επιβιώσουν στους ασθενείς, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, για μεγάλες χρονικές περιόδους μέσω μιας κυτταρικής διαδικασίας, γνωστής ως αυτοφαγία». Κατά την αυτοφαγία, τα κύτταρα του οργανισμού -υγιή ή καρκινικά- ανακυκλώνουν τα συστατικά τους, για να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, τα κύτταρα ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια, ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά.

Ακόμα, η έρευνα εξηγεί με τα ευρήματα της, τον λόγο για τον οποίο οι θεραπείες αποτυγχάνουν συχνά στο να «ξεριζώσουν» τα καρκινικά κύττρα του μαστού που παραμένουν μετα τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη χημειοθεραπεία.

Όπως εξηγεί ο Hunter: «Πολλά από τα παραδοσιακά αντικαρκινικά φάρμακα είναι σχεδιασμένα στο να στοχεύουν τα κύτταρα που διαιρούνται. Τα αδρανή κύτταρα, ωστόσο, δεν διαιρούνται, με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικά σε αυτών των τύπων τα φάρμακα». Ακόμα, το γεγονός ότι «κρύβονται» σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος και όχι στον μαστό, τα βοηθά να επιβιώσουν και από θεραπείες όπως η ακτινοβολία.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature Communications», μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις θεραπείες για του καρκίνου του μαστού, καθώς το 90% των θανάτων από καρκίνο του μαστού οφείλεται σε μεταστάσεις που γίνονται σε άλλα όργανα.

Για τους επιστήμονες αποτελούσε μυστήριο πώς τα καρκινικά κύτταρα παρέμεναν ανενεργά και αδρανή, ακόμα και για δεκαετίες και τι ηταν αυτό που προκαλούσε την «αφύπνισή» τους.

Κατά το συγκεκριμένο πείραμα, στα ποντίκια εισήχθηκαν αδρανή κύτταρα του καρκίνου του μαστού και στη συνέχεια ένα φάρμακο, το οποίο αποτρέπει την αυτοφαγία, ενώ σε μια δεύτερη έκδοση του πειράματος, επεξεργάστηκε το γονίδιο που ελέγχει την αυτοφαγία. Και οι δύο μέθοδοι έδειξαν σαφή μείωση τη επιβίωσης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.


thumbnailΑλλάζει δραματικά ο καιρός - Ερχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
May 23rd 2018, 10:37, by Aimilios Pappas


Η αυριανή όμως μέρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, θα είναι περισσότερο βροχερή αφού αναμένονται πιο γενικευμένες βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν τα Επτάνησα και τα ηπειρωτικά τμήματα.

Με βροχές ξεκινά η Πέμπτη

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τις Πέμπτης θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Από το μεσημέρι όμως τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Δεν αποκλείεται, κατά τόπους και κατά περιόδους, οι βροχές και οι καταιγίδες να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Η αστάθεια κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα ενισχυθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι μεσημεριανές και απογευματινές μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα αποκτήσουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον άστατο καιρό.

Οι δείκτες αστάθειας, σε προγνωστικό επίπεδο, είναι πολύ ανεβασμένοι. Επομένως, αναμένεται αρκετό νερό σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο θα σημειωθεί ενδεχομένως και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος διότι εκεί δεν αναμένονται βροχοπτώσεις παρά μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις.



Βροχές και καταιγίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα, θα ξεκινήσει η μέρα με σχετικά καλό καιρό. Από το μεσημέρι όμως οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Στη Θεσσαλονίκη οι βροχές θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, από τις πρωινές ώρες.

Χωρίς προβλήματα στις θάλασσες

Παρόλο που ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι αρκετά άστατος, στις θάλασσες τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Οι εντάσεις των ανέμων στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 και πολύ τοπικά τα 6 μποφόρ.

Φυσιολογικές θερμοκρασίες

Σχεδόν φυσιολογικές -για την εποχή- θα είναι και οι θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, αφού στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα θα αγγίξουν τους 26-27 και τοπικά του 28 βαθμούς Κελσίου.

Το καλοκαίρι δεν έρχεται ακόμη

Και τις επόμενες ημέρες θα επηρεάζονται κατά διαστήματα από μπόρες, τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η αστάθεια θα επιμείνει πάνω από τον ελλαδικό χώρο. Και μάλιστα, θα επηρεαστούν και νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγαίου από την Παρασκευή.

thumbnailΆγριο φονικό στα Τρίκαλα - Έσφαξε την γυναίκα του με πολλές μαχαιριές
May 21st 2018, 16:08, by Aimilios Pappas


Στο πόδι έχει σηκωθεί όλο το χωριό μετά την άγρια δολοφονία της 45χρονης γυναίκας, στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Την γυναίκα η οποία είναι νοσηλεύτρια και μάνα 3 παιδιών έσφαξε ο άντρας της μετά από καβγά, την αιτία του οποίου δεν γνωρίζει κανείς ακόμη.
Ο φονιάς είναι ηλικίας περίπου 50 ετών, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο άνδρας συνελήφθη και αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία. Το θύμα καταγόταν από το Γοργογύρι Τρικάλων.


Πηγή: trikalaola.gr

Εξαφανίστηκαν δύο αδέρφια από δομή φιλοξενίας
May 21st 2018, 15:21, by Aimilios Pappas


Την εξαφάνιση δύο αδερφών δημοσιοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πρόκειται για τον 8χρονο Αμπντ Ελραχμάν Αλμοχαϊσίν και τον 10χρονο Αχμάντ Αλμοχαϊσίν, από τη Συρία, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις 3 Μαΐου από τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων «Ο Μικρός Πρίγκιπας», στην περιοχή της Αθήνας.

Το «Χαμόγελο» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση στις 10 Μαΐου και τη γνωστοποίησε το Σάββατο 19 Μαΐου, όταν και έλαβε τα απαραίτητα στοιχεία των παιδιών.

Ο Άμπντ Ελραχμάν Αλμοχαϊσίν έχει ύψος 1,0 μ., είναι αδύνατος, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια.

Ο Αχμάντ Αλμοχαϊσίν έχει ύψος 1,30 μ., είναι αδύνατος, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.


thumbnailΘρήνος για το θάνατο του Χάρρυ Κλυνν
May 21st 2018, 15:18, by Aimilios Pappas

Χάρρυ Κλυνν

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής (20/05/2018).


Ο δημοφιλής ηθοποιός (7 Μαΐου 1940) γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, το Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης (1966-2016) ήταν γιος του, ο οποίος πέθανε στις 7 Ιουνίου 2016, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, "κερδίζει" την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

thumbnailΠωλήθηκε το νοσοκομείο «Υγεία» για 281 εκατ. ευρώ
May 21st 2018, 15:15, by Aimilios Pappas


Η MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοίνωσε ότι την 19/5/2018 έγινε αποδέκτης δεσμευτικής προσφοράς της HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L. (η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC CAPITAL PARTNERS) για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΘΗΝΩΝ «ΥΓΕΙΑ» ΑΕ που ανέρχεται (άμεσα και έμμεσα) σε 215.189.466 μετοχές και αντιστοιχεί σε 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ.

Το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 0,92 ευρώ ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό προσφερθέν τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 197.974.308,72 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 281.273.841,12 ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ).

Περαιτέρω παρέχεται στη MIG το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στην εταιρeία HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L..

Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή τους συνεδρίαση ομόφωνα θεώρησαν την προσφορά ικανοποιητική και αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L. περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 30/6/2018.

Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.

Η προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (επιβεβαιωτικό νομικό, οικονομικό και φορολογικό έλεγχο, συμφωνία επί των επιμέρους όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας). Η σχετική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30/6/2018 και εν συνεχεία θα τεθεί υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων η οποία θα αποφασίσει οριστικά για την υλοποίηση της.


Πηγή: protothema.gr

thumbnailΕπίδομα 70 Ως 210 Ευρώ τον μήνα σε 500.000 οικογένειες
May 21st 2018, 15:11, by Aimilios Pappas


Αφού έχει κλειδώσει η αφαίρεση μέχρι τριών συντάξεων σε πάνω από 1 εκ. συνταξιούχους, ενός μισθού από εκατομμύρια τους εργαζόμενους και μιας ακόμη σύνταξης από τη μείωση του αφορολογητου, η κυβέρνηση μιλάει με περηφάνια για "αντίμετρα" μέσω επιδότησης ενοικίου που ξεκινούν από 70 ευρώ το μήνα, τα οποία δήθεν θα ανακουφίσουν τις οικογένειες που έχουν υποστεί αφανισμό των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με το Newsit το επίδομα θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2019 - Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 70 ως 210 ευρώ τον μήνα - Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους - Υπολογίζεται ότι θα πάρουν χρήματα 500.000 οικογένειες - Συνολικά θα είναι 1.300.000 οι ωφελούμενοι


Το επίδομα "κλείδωσε" την περασμένη εβδομάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και είναι μέρος των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους έχουν πληγεί από το μνημόνιο.

Τα χρήματα θα πάρουν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για ενίσχυση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου.
Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προβλέπουν:

Το επίδομα για ένα άτομο θα είναι στα 70 ευρώ το μήνα, ενώ θα αυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

  • Ανώτατο όριο επιδόματος τα 210 ευρώ τον μήνα.
  • Ατομικό εισόδημα ως 8.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Προσαύξηση κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο (ανήλικο ή σπουδαστή ως 24 ετών).
  • Ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 24.000 ευρώ.
  • Το εισόδημα για μονογονεϊκή οικογένεια ή για ζευγάρι χωρίς παιδιά θα είναι στα 12.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα καθορίζεται στα 105 ευρώ το μήνα.
  • Ζευγάρι με ένα παιδί η μονογονεϊκή οικογένεια με δυο παιδιά θα πρέπει να έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα καθορίζεται στα 140 ευρώ τον μήνα.
  • Ζευγάρι με δυο παιδιά ή μονογονεϊκή οικογέ4νεια με τρία παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο και θα λάβει επίδομα ως 175 ευρώ τον μήνα.
  • Νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα μέλη θα πρέπει να έχει εισόδημα ως 24.000 ευρώ τον χρόνο και θα λαμβάνει επίδομα 210 ευρώ τον μήνα.


Πηγή: Newsit

thumbnailΓιατί σε τσιμπούν τα κουνούπια;
May 20th 2018, 15:14, by Aimilios Pappas


«Ένας στους 10 ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα κουνούπια, όχι για λόγους επιβίωσης, αλλά για λόγους αναπαραγωγής» λέει ο δρ Τζέρι Φ. Μπάτλερ, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Εντομολογίας & Νηματολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Δες τι προτιμούν:

Τη χοληστερόλη

Όσοι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις στεροειδών ή χοληστερόλης στην επιδερμίδα τους προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια» εξηγεί ο ειδικός. .

Τις εγκύους
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Τhe Lancet, το 2000, έδειξε ότι οι έγκυες προσελκύουν διπλάσια κουνούπια απ' ό,τι οι άλλες γυναίκες.

Τον ιδρώτα

Ισχυρή προσελκυστική ουσία είναι επίσης το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται όταν ιδρώνουμε.

Την κακοσμία των ποδιών
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν, στην Ολλανδία, διαπίστωσαν ότι η κακοσμία των ποδιών ήταν πιο ελκυστική για τα κουνούπια.

Την μπίρα και το after save
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αρώματα, after shave, αλλά και η κατανάλωση μπίρας κάνουν άνδρες και γυναίκες πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια, γιατί επιφέρουν αλλαγές στη μυρωδιά του σώμα


thumbnailΟυσίες που περιέχουν τα Τσιγάρα
May 20th 2018, 14:45, by Aimilios Pappas


Ασετόν:Ένα από τα ενεργά συστατικά του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών.

Αμμωνία:Ένα καυστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και τα οικιακά
καθαριστικά.Προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του τσιγάρου, αλλά παράλληλα βοηθάει τον καπνιστή να απορροφήσει περισσότερη νικοτίνη, αυξάνοντας τον εθισμό.


Αρσενικό:Κάνει τα χείλη σας να καίνε και είναι υπεύθυνο για την δυσάρεστη αναπνοή.

Βενζοπυρένιο:Ένα από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα χημικά στον κόσμο.Συναντάται στην πίσσα από κάρβουνα και στον καπνό των τσιγάρων.

Βενζόλιο:Ένα εργοστασιακό χημικό και συστατικό της βενζίνης.Είναι καρκινογόνο ομάδας 1 και υπεύθυνο για την πρόκληση λευχαιμίας και απλαστικής αναιμίας.

Βουτάνιο:Ένα βασικό συστατικό της βενζίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο.

Διοξείδιο του άνθρακα:Ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που στερεί το ανθρώπινο σώμα από το υπάρχον οξυγόνο.

Κάδμιο:Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές.Είναι καρκινογόνο ομάδας 1.Προκαλεί ζημιές στο συκώτι,τα νεφρά και τον εγκέφαλο και παραμένει στο σώμα για χρόνια (περισσότερα από 10).Εκκρίνεται επίσης στο γάλα των μητέρων που θηλάζουν.

Φορμαλδεύδη:Χρησιμοποιείται στην ταρίχευση(για τη διατήρηση των ιστών).Προκαλεί καρκίνο και ζημιές στον πνεύμονα,το δέρμα και την πεπτική οδό.

Υδροκυάνιο:Ένα άχρωμο δηλητηριώδες αέριο.Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτό προκαλεί πονοκεφάλους,ζαλάδες,ναυτίες και εμετό.

Μόλυβδος:Από την ομάδα των βαρέων μετάλλων.Εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.Ο μόλυβδος απορροφάται εύκολα από σώματα που βρίσκονται σε ανάπτυξη,συνεπώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτόν.

Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στην ανάπτυξη,μικρότερα επίπεδα δείκτη νοημοσύνης,μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μεθοπρένιο:Ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται και για την εξόντωση των ψύλλων στα κατοικίδια ζώα.

Υδράργυρος:Ένα βαρύ μέταλλο,επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.Η έκθεση σε αυτό προκαλεί τρεμούλες,απώλεια μνήμης και ασθένεια των νεφρών.

Νικέλιο:Ένα βαρύ μέταλλο,επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.Η έκθεση σε αυτό προκαλεί αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Νιτρικό οξείδιο:Επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τη δραστηριότητα των αεραγωγών.Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δυσλειτουργία των πνευμόνων.

Φαινόλη:Χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά και στο πλαστικό.Η έκθεση προκαλεί ερεθισμό του δέρματος,των ματιών και του βλεννογόνου.

Πολώνιο:Ένα καρκινογόνο ραδιενεργό στοιχείο.

Στυρένιο:Συναντάται σε μονωτικά υλικά.Δημιουργεί πονοκεφάλους,κούραση,αδυναμία και κατάθλιψη.

Τολουένιο:Χρησιμοποιείται ως κόλλα από τους ταριχευτές και προκαλεί ζημιές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.Η έκθεση προκαλεί αταξία,διαταραχές στην ομιλία την όραση και την ακοή,τρεμούλες,νυσταγμό,πονοκεφάλους και δυσκολίες στον ύπνο.

Τουρπεντίνη:Ένα τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά χρωμάτων.


thumbnailΕντυπωσιακή η παρέλαση των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη [video]
May 20th 2018, 14:30, by Aimilios Pappas

Παρέλαση Ποντίων με παραδοσιακές στολές, λάβαρα και τύμπανα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

thumbnail«αθώες» συνήθειες που καταστρέφουν τα νεφρά σας
May 20th 2018, 14:27, by Aimilios Pappas


Τα νεφρά, τα δύο μικρά όργανα με σχήμα φασολιού που βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα και προστατεύονται από τα οστά του θώρακα, έχουν ως κύρια λειτουργία το φιλτράρισμα και την απομάκρυνση περιττών ουσιών και υγρών από το σώμα. Περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας αίματος που φεύγει από την καρδιά περνά από τα νεφρά και φιλτράρεται πριν μεταφερθεί στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.


Τα νεφρά είναι δύο πολύ δραστήρια«χημικά εργοστάσια» που επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα νατρίου, καλίου και άλλων ουσιών στο σώμα, παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων, συμβάλλουν στην παραγωγή της ενεργής μορφής της βιταμίνης D ώστε να παραμένουν δυνατά τα οστά και ελέγχουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μια δυσλειτουργία των νεφρών έχει ευρύ φάσμα επιπλοκών για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Μια καλή αρχή είναι να κόψετε τις παρακάτω κακές συνήθειες που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τα νεφρά.


Πηγή: onmed.gr

thumbnailΟι όμορφοι είναι περισσότερο εγωιστές, λένε οι επιστήμονες
May 20th 2018, 12:19, by Aimilios Pappas


Όσο πιο όμορφος είναι κάποιος, τόσο λιγότερο νοιάζεται για τον αλτρουισμό και την ισότητα, ενώ και οι άλλοι γύρω του τείνουν να τον θεωρούν πιο εγωιστή, άσχετα με το τι πραγματικά πιστεύει
ο ίδιος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι περισσότερο εγωιστές και να προωθούν την ανισότητα, με τη νέα έρευνα να δείχνει ότι η ομορφιά είναι, τουλάχιστον, εξίσου σημαντική με τον πλούτο στο να επηρεάζει τις απόψεις κάποιου προς τους άλλους (και αντίστροφα των άλλων ανθρώπων για κάποιον που είναι όμορφος).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Πράις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας «Evolutionary Psychology», μελέτησαν 125 άτομα και των δύο φύλων.

Οι επιστήμονες κατέταξαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε μία «λίστα ομορφιάς», ανάλογα με τις ανατομικές μετρήσεις του σώματος του καθενός (χαρακτηριστικά προσώπου, βάρος, αναλογία μέσης - στήθους κ.α.).

Στη συνέχεια, κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίου τις απόψεις, την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου, ενώ τέλος, τούς έβαλαν να συμμετάσχουν σε ένα οικονομικό πείραμα - παιχνίδι, στο οποίο κάθε συμμετέχων πήρε πραγματικά χρήματα και έπρεπε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο.

Όπως σημείωσε ο κ. Πράις, η μελέτη όλων των παραπάνω έδειξε ότι «οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υποστηρικτές της ισότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των ελκυστικών γυναικών».

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει, τουλάχιστον όσον αφορά τους άνδρες, μία βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας ότι όσοι είναι προικισμένοι με ομορφιά, επειδή έχουν κοινωνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αισθάνονται, γενικά, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν από μία άλλη ομάδα ανθρώπων να βαθμολογήσουν τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους και στη συνέχεια να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσο αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητας πίστευαν ότι είναι ο καθένας.

«Βρήκαμε ότι οι "βαθμολογητές" αντιλαμβάνονταν τους πιο όμορφους άνδρες κ τις πιο όμορφες γυναίκες ως λιγότερο αλτρουιστές και λιγότερο οπαδούς της ισότητας», δήλωσε ο κ. Πράις.

Αυτό δείχνει, κατά τους επιστήμονες, ότι στην κοινωνία είναι διάχυτη η αντίληψη πως οι όμορφοι αναμένεται να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά και με τρόπους που δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η προκατάληψη, ότι ομορφιά και ανισότητα πάνε χέρι-χέρι, μπορεί να ξεπεραστεί εάν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι ενστικτωδώς έχουν τέτοια αντίληψη.

Άλλωστε, όπως είπαν οι Βρετανοί επιστήμονες, «η συσχέτιση ανάμεσα στην ομορφιά και τον εγωισμό απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Πολλοί, ιδιαίτερα γοητευτικοί άνδρες, είναι, επίσης, πολύ αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητας».

Πηγή: fotovoltos.gr

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item