Sourta-Ferta: All items | Greek ADD

Sourta-Ferta: All items

Blogtrottr Sourta-Ferta http://sourta.blogspot.gr/  Μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάνν...

Blogtrottr
Sourta-Ferta
http://sourta.blogspot.gr/ 
thumbnailΜέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου σ
May 26th 2018, 19:00, by Sourta Ferta

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
 Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, το εσπέρας του Σαββάτου 26 Μαΐου 2018 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, του Οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως δώρο πολύτιμο φυλάσσει με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Η εφετινή πανήγυρις, μάλιστα, συνέπεσε και με την μεγάλη Εορτή της Πεντηκοστής και παλαιά παράδοσις, από τα χρόνια ακόμη της Μικράς Ασίας θέλει, τουλάχιστον τοπικά, να μην μετατίθεται η πανήγυρις την επομένη ημέρα, αλλά να συνεορτάζεται με την φανέρωση της Εκκλησίας στον κόσμο.
Στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

            Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον  Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4Ε, για την αναμετάδοση της Πανηγύρεως του Ιερού Προκυνήματος, όσο και τους δύο Χορούς Ψαλτών, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδοσίου Στεργιοπούλου και κ. Νικολάου Ενωτιάδου, απέδωσαν υπέροχα τους Ύμνους της Εορτής. Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως την τέλεση, συν Θεώ, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, των Εγκαινίων του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο θα στεγασθεί στον παλαιό Ξενώνα του Ι. Προσκυνήματος, ο οποίος ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων και θα στεγάσει όλα τα κειμήλια, τα οποία εκόμισαν οι εκ Μικράς Ασίας Προκοπιείς μετά την βίαια ανταλλαγή των πληθυσμών στον Τόπο μας.
Τον θείο λόγο  κήρυξε θαυμάσια προς τους πιστούς ο χοροστατήσας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, αναφερθείς καταρχήν στην Εορτή της Πεντηκοστής, τονίζοντας ότι κατ' αυτή φανερώθηκε η Εκκλησία, που είναι «η κοινωνία των Αγίων», οι οποίοι, όπως είπε, γίνονται όργανα του Θεού διά του Αγίου Πνεύματος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον Όσιο Ιωάννη, ως άνθρωπο της Εκκλησίας, άνθρωπο της Οικουμένης ολόκληρης, ο οποίος μας καλεί σε ενότητα με τον Χριστό και μεταξύ μας έχοντας, μεταξύ άλλων, και την αρετή της υπομονής, καθιστάμενος έτσι ο Άγιος της καθημερινότητας.

Και εφέτος, χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.
            Κατά την διάρκεια της νύκτας θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία, η οποία θα κορυφωθεί με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελειώσει περί τις 4.30 το πρωί της Κυριακής της Πντηκοστής, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Όρθρος το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, μετά το πέρας του οποίου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης ιερά Λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, ανά τας οδούς του Νέου Προκοπίου.
 (Φωτογραφία: Παρασκευή Σπυροπούλου)

















thumbnailΤο Σάββατο των ψυχών στο Ιερό προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου
May 26th 2018, 12:30, by Sourta Ferta

Το Σάββατο των Ψυχών 26 Μαΐου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσότομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου μετέβη στον Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Νέου Προκοπίου, αφού συνέπεσε η ημέρα αυτή με την παραμονή της μεγάλης πανηγύρεως του Ομολογητού Οσίου, του οποίου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό.
Εκεί, προσέφερε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, του Πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Μάρκου- Αρχιερατικού Επιτρόπου Κηρέως, του Οικον. Νικολάου Βερνέζου- ενός εκ των Εφημερίων του Ι. Προσκυνήματος και των Διακ. Νικολάου Πριμηκυρίου και Πορφυρίου Γερμανού  και κήρυξε τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ενώ τέλεσε και τα μνημόσυνα των απ' αιώνος κεκοιμημένων αδελφών μας.
Μετά την Θεία Λειτουργία και πριν το μεσημέρι έφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος θα συμμετάσχει με άλλους Αρχιερείς στην πανήγυρη του Οσίου.
(φωτογραφία:  Νικόλαος Καλαφάτης)










thumbnailΠανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics 2018
May 25th 2018, 20:00, by Sourta Ferta

TΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                    
Αρκαδίου  1  &  ΄Ερκυνας   
T.K. 32 131   Λιβαδειά
Τηλέφωνοo & FAX  22610 21100
E-Mail     akoliv@yahoo.gr
  
Αν για οποιονδήποτε αγώνα κριτήριο είναι οι επιτυχίες των συμμετασχόντων αθλητών και αθλητριών, τότε αβίαστα προκύπτει ότι η αποστολή μας στους πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics 2018, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουτράκι από τις 14 μέχρι 18 Μαϊου 2018, συνοδεύθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στην αποστολή μας συμμετείχαν και αγωνίστηκαν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες:
Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, Ζένια Ζαννιά, Χρήστος Θηβαίος, Λάμπρος Κόντος, Δημήτρης Κουτσοδήμος, Χριστίνα Κουτσοδήμου, Μαρία Λαμπίρη, Αλέκα Λουπάκη, Ελένη Μαργέλου & Τάσος Παπαρίζος.

Η Επιτροπή μας ευχαριστεί τους προπονητές Μιχάλη Τόλια & Νίκο Χατζημηχαηλίδη για την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τους συνοδούς Θωμά Σπάρταλη και Φωτεινή Ξηρογιάννη.
Θα ήταν παράληψή μας αν δεν ευχαριστήσουμε και δημόσια τον φυσικοθεραπευτή κ. Ηρακλή Ζήκα, για τις δωρεάν προσφερόμενες υπηρεσίες τους, καθώς και τους χορηγούς με την προσφορά των οποίων καλύφθηκε το απαιτούμενο κόστος συμμετοχής.

Η Τοπική Επιτροπή
Special Olympics Hellas
Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Με την Ευγενική  Υποστήριξη του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Λιβαδειάς

thumbnailΚλείσιμο του Κολυμβητήριου λόγω απολύμανσης
May 25th 2018, 19:10, by Sourta Ferta

Σας γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαλκίδας θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και ώρα 13:00, λόγω περιττωμάτων που βρέθηκαν εντός της πισίνας. Με μέριμνα του προσωπικού του κολυμβητηρίου, η πισίνα εκκενώθηκε από τους χρήστες.
Όλες οι αθλητικές και προπονητικές δραστηριότητες αναβάλλονται, καθώς όπως προβλέπεται από τις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας των δεξαμενών, για την πλήρη ανακύκλωση και φιλτράρισμα του νερού, απαιτούνται 24 ώρες.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, καλούμε όλους τους αθλητές, προπονητές και παράγοντες των Σωματείων, να μεριμνούν για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής χρήσης της πισίνας και να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες, για την προστασία τόσο των ιδίων όσο και των υπόλοιπων αθλουμένων και χρηστών των κολυμβητικών μας εγκαταστάσεων.ν.

thumbnailΠροσκυνηματική επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
May 25th 2018, 18:20, by Sourta Ferta

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄ επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος με σκοπό προσκυνηματικό, συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
Η πρώτη στάση της προσκυνηματικής αυτής επισκέψεως ήταν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο, όπου ο Μακαριώτατος ασπάσθηκε το ιερό και θαυματουργό Σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου, δύο μόλις ημέρες πριν την εορτή του.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο άγιο Χαλκίδος στο Ιερό Προσκύνημα, όπου είχε μάλιστα τη ευκαιρία να θαυμάσει και το εντός των προσεχών ημερών ολοκληρούμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Ι. Προσκυνήματος, το οποίο δημιουργήθηκε στον Παλαιό Ξενώνα, έναντι του Ι. Ναού και θα φιλοξενεί τα ιερά σεβάσματα των Προκοπιέων προσφύγων.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, όπου η υπό την πολυσέβαστη Γερόντισσα Φεβρωνία ιερά Αδελφότητα υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο και του παρέθεσε την καθιερωμένη μοναστηριακή φιλοξενία, ενώ και ο Μακαριώτατος με την χαρακτηριστική απλότητα και την ευγένειά του συζήτησε με τις Μοναχές για ζητήματα της Ιεράς Μονής και ευρύτερα πνευματικά θέματα.
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε από τον άγιο Χαλκίδος στους χώρους της Ι. Μονής, προσκύνησε τα ιερά Λείψανα που ως πολύτιμο θησαυρό κατέχει το Μοναστήρι, ενώ παράλληλα θαύμασε γι' ακόμη μία φορά και το περίφημο Καθολικό, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τις οποίες από την νεότητά του είχε ιδιαιτέρως μελετήσει.
Μετά την αναχώρηση από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου και περνώντας μέσα από την γραφική Κωμόπολη της Λίμνης, ο σεπτός Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος με τους συνοδούς τους, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές.

Εκεί, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης και η ασκμάζουσα Αδελφότητα της Ι. Μονής υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο και εντός του Καθολικού, πραγματοποιήθηκε Ιερά Δέηση, στο τέλος της οποίας εψάλη και το Πολυχρόνιον του Μακαριωτάτου.
Μετά την Δέηση, ο Μακαριώτατος, καταφανώς συγκινημένος προσκύνησε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, ενώ έβγαλε το Αρχιερατικό του Εγκόλπιο και  το εναπέθεσε στην Ιερά Εικόνα του Οσίου Ιακώβου και στη συνέχεια προσκύνησε τον τάφο του Οσίου Ιακώβου και μετέβη στο μοναχικό Κελλί του.
Στο Αρχονταρίκι συνομίλησε με απλότητα με τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, τον Ηγούμενο π. Γαβριήλ και τους πατέρες, ενώ πολλοί ευλαβείς προσκυνητές της Ι. Μονής ζήτησαν και έλαβαν την ευχή του.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κατευθύνθηκαν στη Στενή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου στα όρια Στενής και Λούτσας, επισκέφθηκαν τον Ι. Ναό της Παλαιοπαναγιάς Κάτω Στενής, στον οποίο τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς με συνεργάτες του και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Ο ιστορικός αυτός Ιερός Ναός είχε γίνει στόχος αρχαιοκαπήλων το 1978, αφού τέσσερις τοιχογραφίες με τους Αγίους Ερμόλαο, Νικήτα, Μακάριο τον Αιγύπτιο και Νέστορα εκλάπησαν και είχαν χαθεί για αρκετά χρόνια, ώσπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το 2006 σε γκαλερί στη Βασιλεία της Ελβετίας και το 2010 επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο.
Πριν από την κλοπή, η μόνη φωτογραφική απεικόνιση των τοιχογραφιών είχε αποτυπωθεί στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτου και νυν Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας», το οποίο είχε εκδώσει το Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Αυτή η μελέτη, δημοσιευμένη το 1971, βοήθησε καθοριστικά στον εντοπισμό και ταυτοποίηση των τοιχογραφιών.
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε οι τοιχογραφίες να επιστρέψουν στην Τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος, όπου και κανονικά ανήκουν, αφού μάλιστα, το νέο Μουσείο στο Προκόπι, έχοντας όλες τις απαραίτητες άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού, πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για την διαφύλαξη και έκθεσή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολή μας, τόνισε το σπουδαίο ενδιαφέρον του για τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία όλης της Ελλάδος, καθώς και τον σεβασμό και την ευλάβεια που τρέφει προς τους Αγίους και τα σεβάσματα της Πίστεως εν γένει, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιαίτερη υιική αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουν οι κάτοικοι της Εύβοιας προς το πρόσωπό του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας και τα οποία δεν παύουν να εκδηλώνουν  διαρκώς κάθε φορά που επισκέπτεται τον Τόπο και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Παππάς και Χρήστος Βασιλείου
















thumbnailΠαγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά
May 25th 2018, 14:40, by Sourta Ferta

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση, στην ημερίδα που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο με θέμα «Δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου – Παρουσίαση του Προγράμματος SAFE και των προτάσεων για την βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων».
Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του ΔΣ «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, τον οποίο και συνεχάρη για την πολύχρονη και αδιάλειπτη προσφορά τόσο του ιδίου όσο και του συλλόγου στα θέματα προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.
Σε δηλώσεις της στα πλαίσια της Ημερίδας τόνισε: «Η 25η Μαΐου είναι μια σημαντική ημέρα ευαισθητοποίησης για τα παιδιά που εξαφανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να προστατέψουμε καλύτερα τα παιδιά που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναπτύσσονται και στη χώρα μας συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης και κινητοποίησης για την αναζήτηση ανηλίκων που εξαφανίζονται. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι ανήλικοι που φεύγουν μόνοι τους από το σπίτι για οποιοδήποτε λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν για βοήθεια και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. Ελπίζω το φαινόμενο της αρπαγής ανηλίκων και η ανήθικη και απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους να σταματήσει. Η κυβέρνηση και το σύνολο της κοινωνίας στηρίζουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων». 

thumbnailΟ Μητροπολίτης Χαλκίδος σε προεόρτιες ιερές αγρυπνίες προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου
May 25th 2018, 14:30, by Sourta Ferta

Σε δύο προεόρτιες Ιερές Αγρυπνίες, εν όψει της επικείμενης ιεράς μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την εβδομάδα προ τη πανηγύρεως του Οσίου.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 το βράδυ, στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Ιάκωβος Φραγκιαδάκης και οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης - Προϊστάμενος και Διευθυντής του Γηροκομείου Χαλκίδος, Οικον. Ιωάννης Φαφούτης και Πρεσβ. Γεώργιος Καλαφάτης και οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος, Ευγένιος Τσάλλας και Πορφύριος Γερμανός.
 Μάλιστα κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν το Ιερό Ένδυμα του Οσίου, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Επισκοπείου και μετεφέρθη στον Ι. Ναό γι' αυτό το λόγο.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο του Οσίου και απηύθυνε στους προσελθόντες πιστούς ψυχωφελή λόγο αναφερόμενος στον βίο του Οσίου και ιδιαίτερα στην αγάπη που είχε ο Όσιος στις ολονύκτιες αγρυπνίες και προσευχές μέσα στον στάβλο που ζούσε. Επίσης, με αισθήματα ευγνωμοσύνης μνημόνευσε τους μακαριστούς κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, που μετέφεραν ως θησαυρό πολύτιμο το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου στην Εύβοια.
Η δεύτερη Αγρυπνία πραγματοποιήθηκε την επομένη ημέρα, Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 στον Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Βασιλικό, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, ο Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιος Μπασδέκης, Ο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λοβέρδος – Εφημέριος του Ι. Ναού και οι Διάκ. Νικόλαος και Ευγένιος.
Οι Ιερές Αγρυπνίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μ. Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης και Αλέξανδρος Γραμματικός














thumbnailΣτοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
May 25th 2018, 11:40, by Sourta Ferta

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά (27) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν (1.206) άτομα και (940) οχήματα, προσήχθησαν (62) άτομα και βεβαιώθηκαν (329) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών 

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (24-05-2018), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (1.206) άτομα, εκ των οποίων (861) ημεδαποί και (345) αλλοδαποί, καθώς και (940) οχήματα.

Προσήχθησαν: (62) άτομα, εκ των οποίων (47) ημεδαποί και (15) αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν: (27) άτομα, εκ των οποίων (20) ημεδαποί και ομοίως (7) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

•    (5) ημεδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
•    (1) ημεδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.
•    (2) ημεδαποί, για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις. Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    (7) ημεδαποί και (5) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    (1) αλλοδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
•    (2) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
•    (1) αλλοδαπός, για παραεμπόριο.
•    (3) ημεδαποί, για λοιπά ποινικά αδικήματα.

Κατασχέθηκαν:

•    Μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης.
•    Ξύλινο γκλοπ.
•    Διάφορα είδη παραεμπορίου.

Βεβαιώθηκαν συνολικά: (352) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

•    (329) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (59) για υπερβολική ταχύτητα, (1) για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη), (5) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (4) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, (1) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, (1) για αντικανονικό προσπέρασμα, (10) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (7) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (10) για ΚΤΕΟ και (231) λοιπές παραβάσεις.}
•    (5) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
•    (1) παράβαση του νόμου περί όπλων.
•    (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
•    (10) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
•    (6) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

thumbnailΟυρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα και νεφρική βλάβη; Ποιοι κινδυνεύουν και ποια η σωστή διατροφή
May 25th 2018, 11:30, by Sourta Ferta

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή και οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι μέσα και γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται από ένα από τα συνήθη απόβλητα που παράγονται από τον οργανισμό, το ουρικό οξύ. Κανονικά το σώμα αποβάλλει το επιπλέον ουρικό οξύ μέσω των νεφρών στα ούρα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και το σχηματισμό κρυστάλλων.

Η ουρική αρθρίτιδα (κοινώς ποδάγρα) είναι το αποτέλεσμα της εναπόθεσης σε αρθρώσεις, κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου, λόγω υπερκορεσμού του αρθρικού υγρού σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών και παράγεται κατα κύριο λόγο στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς και στο λεπτό έντερο. Αποτελεί ένα ασθενές οξύ με χαμηλή διαλυτότητα στα σωματικά υγρά και κυκλοφορεί στο πλάσμα με ιονισμενη μορφή. Επιπλέον μια δράση του λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική και κάθε άλλο πέρα απο επιβλαβή είναι οτι αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα ενδογενή αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Η απέκκριση του απο τον τελευταίο γίνεται κυρίως μέσω των ούρων, ενώ αποβάλλεται κατα 30% στα κόπρανα και ελαχίστως μέσω του ιδρώτα

Ποιοι επηρεάζονται από την ουρική αρθρίτιδα;
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ατόμων που επηρεάζονται συνήθως από ουρική αρθρίτιδα:
• άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών
• ηλικιωμένοι που λαμβάνουν διουρητικά (γνωστά και ως «χάπια νερού» ή χάπια που βοηθούν το σώμα να αποβάλει νερό).
Η ουρική αρθρίτιδα είναι σπάνια σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και ο γιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να διερευνήσει περαιτέρω τα συμπτώματά σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται συνήθως πολύ γρήγορα, συχνά σε μια νύχτα. Η άρθρωση κοκκινίζει πολύ, πρήζεται και είναι εξαιρετικά επώδυνη. Συχνά η άρθρωση πονά έντονα όταν την ακουμπάτε. Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως μία άρθρωση κάθε φορά, συχνά την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Άλλες αρθρώσεις μπορεί επίσης να προσβληθούν από ουρική αρθρίτιδα, όπως στα χέρια, τους καρπούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τους αγκώνες.
Χωρίς θεραπευτική αγωγή, ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Άλλο επεισόδιο μπορεί να μη συμβεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Αν η ουρική αρθρίτιδα δεν ελέγχεται καλά, ο χρόνος μεταξύ επεισοδίων μπορεί να λιγοστεύει, τα επεισόδια να γίνονται πιο σοβαρά και οι αρθρώσεις μπορεί να πάθουν οριστική βλάβη. Μερικές φορές η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια (μακροπρόθεσμη) πάθηση, προκαλώντας:

    μόνιμο ήπιο πόνο & φλεγμονή των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί
    τόφους - στερεές εναποθέσεις (εξογκώματα) κρυστάλλων ουρικού οξέος, ειδικά στα αυτιά, τα δάχτυλα, τα χέρια, τους βραχίονες, τα γόνατα και τον αγκώνα
    πέτρες στα νεφρά.

Τι την προκαλεί;
Αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος:

    Αυξημένη πρόσληψη πουρινών με την τροφή, δηλαδή αυξημένη κατανάλωση εντοσθίων (συκώτι, νεφρά), κρέατος μικρών ζώων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (κρέας από αρνί, κατσίκι), θαλασσινών, προιόντων κυνηγίου, φασόλια, σπανάκι, μανιτάρια, κουνουπίδι, αρακάς, σπαράγγια κ.α.
    Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
    Αυξημένη ανακύκλωση πυρηνοπρωτεινών που παρατηρείται σε ορισμένα αιματολογικά νοσήματα καθώς και σε άλλα νοσήματα όπως ψωρίαση.
    Ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών σε ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό του ουρικού οξέος.
    Ιδιοπαθής υπερουριχαιμία (αύξηση της τιμής του ουρικού οξέος στο αίμα).

Ελαττωμένη αποβολή του ουρικού οξέος από τους νεφρούς:

    Nεφρική βλάβη.
    Διάφορα φάρμακα.
    Καταστάσεις που προκαλούν μείωση του ph των ούρων.
    Καταστάσεις οξέωσης (διαβητική, γαλακτική νηστεία).

Όλες οι καταστάσεις που αναφέρθηκαν, προκαλούν υπερουριχαιμία. Η αύξηση στο ουρικό οξύ ονομάζεται στην ιατρική υπερουριχαιμία. Υπάρχουν όμως και ασθενείς με αυξημένες τιμές ουρικού οξέος, που δεν εκδηλώνουν ποτέ ουρική αρθρίτιδα.
Αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού μπορεί να προκύψει είτε λόγω αυξημένης παραγωγής είτε λόγω μειωμένης απέκκρισης. Αυξημένη παραγωγή παρατηρείται επί συγγενών μεταλλάξεων σε ένζυμα του κύκλου των πουρινών. Επίσης σε κακοήθειες του αιμοποιητικού (π.χ. χρόνια μυελογενής λευχαιμία) παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ουρικού, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική υπερουριχαιμία μετά τη χορήγηση χημειοθεραπείας (σύνδρομο λύσης όγκου). Η αυξημένη πρόσληψη πουρινών (π.χ. δίαιτα υψηλή σε κρέας) τείνει να αυξήσει τη συγκέντρωση ουρικού, όμως σπάνια προκαλεί σημαντική υπερουριχαιμία χωρίς τη συνύπαρξη και άλλου αιτιολογικού παράγοντα.
Αύξηση της συγκέντρωσης ουρικού στο πλάσμα μπορεί να προκύψει από μειωμένη απέκκρισή του από τους νεφρούς. Το ουρικό οξύ διηθείται ελεύθερα στο σπείραμα, στη συνέχεια επαναρροφάται πλήρως, απεκκρίνεται και επαναρροφάται εκ νέου. Τελικά αποβάλλεται περίπου το 10% του διηθούμενου ουρικού οξέος. Οι σωληναριακές διαδικασίες μεταφοράς του ουρικού συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στο εγγύς εσπειραμένο σωληνάριο. Καταστάσεις που αυξάνουν την επαναρρόφηση νατρίου και ύδατος από το εγγύς (π.χ. υποογκαιμία- προνεφρική αζωθαιμία) αυξάνουν την επαναρρόφηση ουρικού μειώνοντας τη νεφρική κάθαρσή του. Επίσης η παρουσία οργανικών ανιόντων όπως το γαλακτικό και τα κετονοξέα μειώνουν την απέκκρισή του. Αντίθετα η προβενασίδη αυξάνει τη νεφρική κάθαρση του ουρικού, μειώνοντας την επαναρρόφησή του.
Στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μειώνεται η απέκκριση ουρικού οξέος, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν παρατηρείται σημαντική υπερουριχαιμία (>10 mg/dl), λόγω παράλληλης αύξησης της απέκκρισης από το γαστρεντερικό, εκτός αν συνυπάρχει αυξημένη διαιτητική πρόσληψη. Υπάρχουν όμως ορισμένα αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που συνοδεύονται από δυσανάλογα αυξημένες τιμές ουρικού πλάσματος και τέτοιες είναι ορισμένες διάμεσες νεφροπάθειες (νεφροπάθεια από αναλγητικά, πολυκυστική νόσος νεφρών, νεφροπάθεια από μόλυβδο, αποφρακτική νεφροπάθεια). Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνδέεται με υπερουριχαιμία, ιδίως σε περιπτώσεις ραβδομυόλυσης (απελευθέρωση από τα κατεστραμμένα κύτταρα) ή προνεφρικής αιτιολογίας ΟΝΑ. Τέλος υπερουριχαιμία λόγω μειωμένης νεφρικής απέκκρισης παρατηρείται και χωρίς εμφανή νεφρική νόσο (ιδιοπαθής).

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας γίνεται όταν εντοπίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος στο υγρό που λαμβάνεται από την άρθρωσή σας. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει τα ούρα  για να δει αν το σώμα αποβάλλει περιττές ποσότητες ουρικού οξέος. Τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν επίσης να μετρηθούν με εξετάσεις αίματος, ωστόσο αυτές δεν είναι πάντα ακριβείς. Τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να είναι φυσιολογικά ή ακόμα και μειωμένα κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας. Οι εξετάσεις αίματος είναι πιο χρήσιμες για να αποκλειστούν άλλα είδη λοιμώξεων της άρθρωσης ή αρθρίτιδας. Οι ακτινογραφίες είναι συχνά φυσιολογικές στα πρώτα στάδια της ουρικής αρθρίτιδας, επομένως δεν είναι πολύ χρήσιμες για τη διάγνωσή της. Ο γιατρός θα εκτιμήσει:

    Τα κλινικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό.
    Ενδεχομένως αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
    Η εντυπωσιακή και εντός 24 ωρών, ανταπόκριση στη χορήγηση κολχικίνης (1 mgr κάθε ώρα, μέχρι 6 mgr το 24ωρο).

Διαφορική διάγνωση
Ο προσδιορισμός του ουρικού οξέος στα ούρα του 24ώρου, θα δείξει αν η υπερουριχαιμία του ασθενούς οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή ή σε ελαττωμένη αποβολή του. Η μέτρηση δεν πρέπει να γίνεται στη φάση της οξείας προσβολής.
Οι απλές ακτινογραφίες, εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα, συνήθως στις χρόνιες μορφές.
Τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας;
Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας όταν παρουσιαστεί το πρώτο επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας. Ο γιατρός σας θα συστήσει ορισμένα φάρμακα για να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή που προκαλούνται από ουρική αρθρίτιδα, συμπεριλαμβάνοντας:

    • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

    • ενέσεις ή χάπια κορτικοστεροειδών
    • κολχικίνη
    • τα στεροειδή στην αρχική αντιμετώπιση και
    • η αλλοπουρινόλη στην πρόληψη.

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προστατεύετε την άρθρωση που έχει προσβληθεί. Για παράδειγμα, αν έχει προσβληθεί το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε το περπάτημα και να δημιουργήσετε μια υποδοχή στο κρεβάτι για να μην αγγίζουν τα πόδια σας τα σεντόνια όταν είστε στο κρεβάτι.

Μπορεί να προληφθεί η ουρική αρθρίτιδα;
Τα καλά νέα είναι ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προληφθεί. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της ουρικής αρθρίτιδας, που περιλαμβάνουν:

    Φάρμακα: Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας. Αυτά τα φάρμακα χρειάζεται να λαμβάνονται κάθε μέρα, είτε είχατε επεισόδιο είτε όχι. Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι άτομα που έχουν υπερουριχαιμία, δηλ. αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, χωρίς προσβολές οξείας αρθρίτιδας δεν χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα για τη μείωση του ουρικού οξέος, διότι ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των ατόμων, που δεν υπερβαίνει το 15%, εμφανίζουν τελικά και μάλιστα μετά από πολλά χρόνια ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και για την πρόληψη τόσο μελλοντικών επεισοδίων οξείας ουρικής αρθρίτιδας όσο και της ανάπτυξης χρόνιας ουρικής αρθρίτιδας σε ένα συγκεκριμένο ασθενή, δηλ. ποια γενικά προληπτικά μέτρα και ποιο φάρμακο ή ποιος συνδυασμός φαρμάκων θα χρησιμοποιηθούν, καθορίζεται από το θεράποντα γιατρό
    Αλκοόλ: Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε γενικά και αποφεύγετε να πίνετε πολύ αλκοόλ κάθε φορά.
    Απώλεια βάρους: Αν είστε υπέρβαρο άτομο, πρέπει να χάσετε βάρος σταδιακά. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι υγιεινή επειδή οι «αυστηρές» δίαιτες ή δίαιτες «ασιτίας» μπορεί πράγματι να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Δείτε ένα διαιτολόγο για συμβουλές.
    Αλλαγές στη  διατροφή: Πιστεύεται ότι ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Αυτές οι τροφές τείνουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης. Ωστόσο, θεωρείται ότι δεν προκαλούν ουρική αρθρίτιδα όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε πουρίνες. Υπάρχουν επίσης ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι αν αποφεύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε πουρίνες μπορείτε να μειώσετε επιτυχώς τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας.  Πουρίνες υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδίως στα κρέατα, τις αντζούγιες, τις ρέγκες, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια.  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης (αναψυκτικών) συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
    Συνιστάται η αποφυγή κρέατος και παραγώγων κρέατος, ο περιορισμός της κατανάλωσης πουλερικών και θαλασσινών και προτίμηση σε άλλες πηγές πρωτεΐνης (όπως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, το τόφου, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια κ.λπ.). Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται (ή έστω να μην υπερβαίνει το ένα ποτηράκι την ημέρα), το ίδιο και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Οι χυμοί κερασιών και άλλων φρούτων με σκούρο χρώμα (όπως τα κόκκινα σταφύλια και τα μούρα) μπορεί να είναι προστατευτικοί και να μειώνουν τον κίνδυνο νέων κρίσεων. Τα βατόμουρα μάλλον περιέχουν κάποια ουσία που βοηθά στη μείωση του ουρικού στο αίμα και στη μείωση της φλεγμονής. Το ίδιο κάνουν και τα κεράσια (25 γραμμάρια κερασιών/ημέρα είναι η κατάλληλη δόση), για παρεμπόδιση εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.
    Πολύ βοηθάει η κατανάλωση άφθονου νερού (συνιστώνται 1-2 λίτρα νερό την ημέρα, συν 1-2 λίτρα από άλλα υγρά). Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται απ' αυτούς που έχουν υψηλό ουρικό οξύ στο αίμα και ουρική αρθρίτιδα, διότι έχοντας αυτή διουρητική δράση επιτείνει την υπερουριχαιμία.
    Η βιταμίνη C (κατανάλωση πολλών πορτοκαλιών) βοηθά τους νεφρούς να αποβάλλουν μεγαλύτερες ποσότητες ουρικού οξέος στα ούρα. Δόση 1-2 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα, μπορεί να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) ή νικοτινικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού και γι' αυτό πρέπει να την αποφεύγουν όσοι έχουν υπερουριχαιμία.

thumbnailΑγώνες jet skί JΕΤ RΑΙD 2018
May 25th 2018, 11:10, by Sourta Ferta

Η Δημοτική Ενότητα Ν. Αρτάκης συνδιοργανώνει με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ και με την συμμετοχή του
ΚΕΔΔΥ και των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης Α.Μ.Ε.Α του Δήμου Διρφύων-
Μεσσαπίων την υποδοχή των αγωνιζομένων του Παγκόσμιου Αγώνα jet skί JΕΤ RΑΙD 2018 στο
Λιμάνι της Ν. Αρτάκης την Τρίτη 5-6-2018 και ώρα 10:30π.μ.
Θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμ. πρωτ :
6377/16-02-2015 του ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν Αρτάκης στο συγκεκριμένο άθλημα στον Κάλαμο
ΑΤΤΙΚΗΣ από τις 3-6~2018 ως και 10-6-2018 .
Σας διαβιβάζουμε το αίτημα του πρωταθλητή Ελλάδας Μεριανου Δαυίδ στο άθλημα του Τζετ σκι
ατμοσφαιρικών ,ο οποίος τα τελευταία τέσσερα έτη από το 2014 έως και το 2017 καταλαμβάνει από
πρώτη έως και τρίτη Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ο προαναφερόμενος αθλητής κατάγεται
από ΕΥΒΟΙΑ και είναι κάτοικος Χαλκίδας,
Στο αίτημα του ο αθλητής αναφέρει :Επιθυμώ να συμμετέχω στους παγκόσμιους αγώνες
jet sΚί rαίd ΑcrοροΙίs 2Ο18 που Θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2Ο18 ως
Πρωταθλητής Ελλάδας με το διακριτικό σήμα του ΚΕΦΙΑΠ Ν. Εύβοιας , με απώτερο
στόχο και σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου στις ανάγκες των ατόμων με
αναπηρία της Εύβοιας και την στήριξη του ΚΕΦΙΑΠ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ και των σχολικών
δομών Ειδικής Αγωγής.
Με την παρούσα Θα ήταν μεγάλη μας τιμή να παρευρεθείτε την ημέρα αγώνα και να απολαύσουμε
το πλούσιο Θέαμα.

(Untitled)
May 25th 2018, 11:05, by Sourta Ferta

Η Δημοτική Ενότητα Ν. Αρτάκης συνδιοργανώνει με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ και με την συμμετοχή του
ΚΕΔΔγ και των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης Α.Μ.Ε.Α του Δήμου Διρφύων-
Μεσσαπίων την υποδοχή των αγωνιζομένων του Παγκόσμιου Αγώνα jet sΚί JΕΤ RΑΙD 2018 στο
Λιμάνι της Ν. Αρτάκης την Τρίτη 5-6-2018 και ώρα 10:30π.μ.
Θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμ. πρωτ :
6377/16-02-2015 του ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν Αρτάκης στο συγκεκριμένο άθλημα στον Κάλαμο
ΑΤΤΙΚΗΣ από τις 3-6~2018 ως και 10-6-2018 .
Σας διαβιβάζουμε το αίτημα του πρωταθλητή Ελλάδας Μεριανου Δαυίδ Cπ-ο άθλημα του Τζετ σκι
ατμοσφαιρικών ,ο οποίος τα τελευταία τέσσερα έτη από το 2014 εως και το 2017 καταλαμβάνει από
πρώτη έως και τρίτη Θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ο προαναφερόμενος αθλητής κατάγεται
από ΕΥΒΟΙΑ και είναι κάτοικος Χαλκίδας,
Στο αίτημα του ο αθλητής αναφέρει :Επιθυμώ να συμμετέχω στους παγκόσμιους αγώνες
jet sΚί rαίd ΑcrοροΙίs 2Ο18 που Θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2Ο18 ως
Πρωταθλητής Ελλάδας με το διακριτικό σήμα του ΚΕΦΙΑΠ Ν. Εύβοιας , με απώτερο
στόχο και σκοπό τηνευαισθητοποίηση του κόσμου στις ανάγκες των ατόμων με
αναπηρία της Εύβοιας και την στηριξη του ι(ΕΦΙΑΠ ΝΙ ΕΥΒΟΙΑΣ και των σχολικών
δόμων Ειδικής Αγωγής.
Με την παρούσα Θα ήταν μεγάλη μας τιμή να παρευρεθείτε την ημέρα αγώνα και να απολαύσουμε
το πλούσιο Θέαμα.

thumbnailΔράσεις σε παραλίες της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων
May 25th 2018, 11:00, by Sourta Ferta

Παρεμβάσεις εξωραϊσμού παραλιακών χώρων στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων. πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 24 Μαΐου, με τη συνεργασία φορέων της περιοχής και εθελοντών.
Συγκεκριμένα έγινε καθαρισμός της παραλίας Ν. Λαμψάκου, με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου και τη συνεργασία της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Λαμψάκου. Επίσης την ίδια ημέρα εξωραΐστηκαν χώροι στο Λευκαντί, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και τη συμμετοχή της Εθελοντικής Ομάδας Βασιλικού Άβαντες.
Με την ευκαιρία αυτών των δράσεων, ο Αντιδήμαρχος της Ενότητας Γιώργος Γιογιός ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους μαθητές του Γυμνασίου Ν. Λαμψάκου και την Εθελοντική Ομάδα Βασιλικού.

   Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΑΜΨΑΚΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΑΜΨΑΚΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΝΤΙ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΝΤΙ

thumbnailΣυνελήφθη 21χρος αλλοδαπός για πορνογραφία μέσω διαδικτύου
May 25th 2018, 10:50, by Sourta Ferta

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 21χρονου αλλοδαπού, για πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 21χρονου αλλοδαπού, για πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε έγκληση, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης προσέγγισε ανήλικη και κατόπιν συνομιλίας απέσπασε βίντεο με ασελγείς πράξεις.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και αλληλογραφία με την εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψε η διεύθυνση κατοικίας του 21χουνου σε περιοχή της Αττικής.

Ακολούθως σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 21 Μαΐου 2018, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην κατοικία του  διαπιστώθηκε ότι, ο 21χρονος μετοίκησε μόνιμα στην Κύπρο.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι Κυπριακές Αρχές για τις δικές τους ενέργειες, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

thumbnailΔολιοφθορά στο Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας
May 25th 2018, 08:00, by Sourta Ferta

Σας γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που  διεξάγεται, για δολιοφθορά που συνέβη, στο χώρο μυϊκής ενδυνάμωσης του Σταδίου.
Συνεπώς μέχρι αύριο Παρασκευή 25/6 και ώρα 13:00  

thumbnailΑγωνιστικές διακρίσεις για την Αρετή και στο βάθος… πρωτάθλημα
May 25th 2018, 06:10, by Sourta Ferta

Την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την προετοιμασία τους εν όψει Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων είχαν οι αθλητές του Κολυμβητικού συλλόγου της Αρετής. Την Παρασκευή 11,  το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαΐου αθλητές του συλλόγου αγωνίστηκαν τόσο στο 1ο ΚΥΠΕΛΛΟ Ν.Ο.Β.Α που διεξήχθη στην πόλη του Βόλου, όσο και στο Διεθνές κολυμβητικό meeting ACROPOLIS που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Πέρα από την αγωνιστική εμπειρία, οι 20 συνολικά αθλητές αποκόμισαν για λογαριασμό της ομάδας και της πόλης της Λαμίας και υπολογίσιμες διακρίσεις. Συγκεκριμένα, οι 9 αθλητές της αγωνιστικής και οι 11 της προαγωνιστικής ομάδας κατέκτησαν συνολικά 17 μετάλλια (3 χρυσά, 8 ασημένια, 6 χάλκινα) ΚΥΠΕΛΛΟ Ν.Ο.Β.Α. Ακόμη, η αθλήτρια της ομάδας Ρουμπίνη Παπανάγνου κατέκτησε την 9η θέση στα 100μ Πεταλούδα Γυναικών και 50μ  Πεταλούδα Γυναικών, χάνοντας για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου την πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων.
Σύμφωνα με το προπονητικό τιμ της Αρετής, η διπλή συμμετοχή της Aρετής στα δύο κολυμβητικά meeting αποτέλεσε δυνατό τεστ για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα που ακολουθούν, τόσο για τους αθλητές της αγωνιστικής όσο και της προαγωνιστικής ομάδας.
Εξωαγωνιστικά, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε τη σημασία που έχει για την πόλη μας η συνεπής παρουσία της Αρετής σε όλους σχεδόν τους μεγάλους κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση και οι διακρίσεις των αθλητών της. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος γονιός αθλητή για να καταλάβει ότι εκεί στην Αρετή η δουλειά που γίνεται είναι σοβαρή. Και αυτό φαίνεται και στα βάθρα, αλλά και- το σημαντικότερο- κάτω από αυτά, εκεί που χτίζεται το αθλητικό ήθος. 

thumbnailΈκτακτη οικονομική ενίσχυση Δήμου Καρύστου
May 24th 2018, 14:20, by Sourta Ferta

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΚΡΙΩΤΗΣ – ΖΩΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ

 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Εύβοιας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 2.184.000 ευρώ σε Δήμους της χώρας, αποκλειστικά για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό την επιδιόρθωση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, με χρέωση των αντίστοιχων λογαριασμών του ΥΠΕΣ, που τηρούνται στο  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας στο Δήμο Καρύστου, έχει εγκριθεί το ποσό των 250.000 €.

thumbnailΔιακοπή κυκλοφορίας οχημάτων λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΧ
May 24th 2018, 14:10, by Sourta Ferta

Λόγω εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων, το Σάββατο 26/5/2018 κατά τις ώρες από 08.00-18.00 μ.μ. θα διακοπεί η  κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Αρεθούσης, στην κατεύθυνση προς κέντρο Χαλκίδας, στο τμήμα από τον κυκλικό κόμβο των ΚΤΕΛ ως και την διασταύρωση με την οδό Κιαπέκου.

    Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων   

thumbnailΝα αποκατασταθεί η νομιμότητα στη λειτουργία των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Εύβοιας
May 24th 2018, 14:00, by Sourta Ferta

Να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας κ Ανδρέας Ξανθός στις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας αναφορικά με τη συγκρότηση των μελών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Νομού, καθώς και σε θέματα λειτουργίας της Επιτροπής αδειών στη Μονάδα ΠΕΔΥ –Κέντρο Υγείας Χαλκίδας ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου με σχετική ερώτησή του.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
«Τη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκίδας προκάλεσε η τροποποίηση της με αρ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.22229/28-03-2018 απόφασης που αφορά στη σύνθεση των μελών Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών (Α.Ε.Υ & Δ.Ε.Υ) στο Νομό Εύβοιας, καθώς δύο τακτικά μέλη της Α.Υ.Ε είναι ταυτόχρονα και τακτικά μέλη της Β.Υ.Ε.
Αυτό συνεπάγεται, ότι σε περιπτώσεις κατάθεσης προσφυγών των ασφαλισμένων κατά αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, τα ίδια μέλη, που ελέγχουν τα αιτήματα καλούνται ως μέλη και της Β.Υ.Ε να επανεξετάσουν και να απορρίψουν ή να εγκρίνουν τις δικές τους ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς αντικείμενο των Β.Υ.Ε είναι η εξέταση των ενστάσεων των ασφαλισμένων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κατά των αποφάσεων των Α.Υ.Ε.
Επιπλέον, εξαιτίας του γεγονότος, ότι έπαψε να ισχύει ο αριθμός που υπήρχε και εξέταζε τις προτεινόμενες αναρρωτικές άδειες κυρίως από ιδιώτες γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η Επιτροπή αδειών στη Μονάδα ΠΕΔΥ-ΚΥ Χαλκίδας, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αποζημιωθούν για της εγκρινόμενες ημέρες αναρρωτικής άδειας αφενός και αφετέρου, όταν λειτουργήσει εκτιμάται, ότι θα είναι και οικονομικά εις βάρος του Ασφαλιστικού Φορέα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προς αποκατάσταση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των Α.Υ.Ε και Β.Υ.Ε Ν. Ευβοίας;

2.    Πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα λειτουργίας της Επιτροπής αδειών στη Μονάδα ΠΕΔΥ-ΚΥ Χαλκίδας;»

thumbnailΔιακοπή κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς
May 24th 2018, 13:50, by Sourta Ferta

Ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώνει ότι την Τρίτη 29 Μαΐου, θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στη Χαλκίδα, μεταξύ των οδόν Ληλαντίων και Αναπαύσεως (Αγία Φωτεινή), από τις 06:00πμ έως τις 18:00μμ, λόγω εκτέλεσης εργασιών ασφαλτόστρωσης.
Επίσης, την ίδια ημέρα θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι φωτεινοί σηματοδότες στη διασταύρωση των οδών Ληλαντίων και Μ. Αλεξάνδρου.

    Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων          

thumbnailΔύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας οφείλονται σε Άσθμα ή σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);
May 24th 2018, 13:40, by Sourta Ferta



του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Το Άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και αποτελούν παράλληλα μια σημαντική «πληγή» για τις δαπάνες Υγείας.

Το άσθμα αποτελεί κοινή, χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες περιόδους συριγμού, σφίξιμου στο στήθος, δύσπνοια και βήχα, συνήθως το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
Η στένωση δεν παρουσιάζεται συνεχώς στο ήπιο άσθμα, αλλά συμβαίνει πιο συχνά όσο το άσθμα επιδεινώνεται. Μπορεί επίσης να ποικίλλει κατά μικρά χρονικά διαστήματα, από μόνη της ή ως αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας.
Κατά την κανονική αναπνοή, ο αέρας ρέει ελεύθερα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αλλά όταν το άσθμα δεν είναι υπό έλεγχο, οι αεραγωγοί των πνευμόνων είναι παχιοί, πρησμένοι και παρουσιάζουν χρόνιες φλεγμονές. Οι αεραγωγοί γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι στις μεταβολές του περιβάλλοντος και μια κρίση άσθματος καραδοκεί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το επιθήλιο των αεραγωγών διογκώνεται, οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σφίγγουν, έκκριση βλέννας βουλώνει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Μία κρίση άσθματος – ή παρόξυνση – είναι μία αιφνίδια επιδείνωση των συμπτωμάτων και μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

-Το  άσθμα  επηρεάζει  παιδιά  και  ενήλικες  και  μπορεί  να  εμφανιστεί  σε  οποιαδήποτε  ηλικία.
-Το  άσθμα  είναι  η  πιο  συχνή  χρόνια  πάθηση  της  παιδικής  ηλικίας.
Τα αίτια του Άσθματος δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, αλλά οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι διάφορες εισπνεόμενες ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή δρουν ερεθιστικά στους αεραγωγούς. Σε αυτές τις ουσίες περιλαμβάνονται ο καπνός και αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αλλά και τα κατοικίδια ζώα.
Το άσθμα επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, και συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία

 ΧΑΠ: η «σιωπηλή νόσος»
Αποκαλείται «νόσος των καπνιστών» ή «σιωπηλή νόσος». Κι αυτό γιατί κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά, συνήθως μετά τα 40, παρόλο που η καταστροφή στους πνεύμονες έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι ένας όρος που αναφέρεται σε δύο πνευμονικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, με χαρακτηριστικό την απόφραξη της ροής του αέρα που επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική αναπνοή. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από ΧΑΠ.

Η  Χρόνια  Αποφρακτική  Πνευμονοπάθεια  (ΧΑΠ)  αναφέρεται  σε  μια  κατάσταση  που  παλαιότερα  περιγραφόταν  σαν  χρόνια  βρογχίτις  (φλεγμονή  και  στένωση  των  αεραγωγών)  και  εμφύσημα  (εξασθένηση  της  δομής  των  πνευμόνων).  Έχει  σαν  αποτέλεσμα  τον  προοδευτικό  περιορισμό  της  ροής  του  αέρα  και  επακόλουθη  δυσκολία  στην  αναπνοή.
-Δύσπνοια,  βήχας  και  πτύελα  είναι  συνήθη  συμπτώματα  της  ΧΑΠ.
-Η  εξασθένηση  της  δομής  των  πνευμόνων  που  προκαλείται  από  την  ΧΑΠ  δεν  είναι  πλήρως  αναστρέψιμη.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικές για τους πνεύμονες ουσίες, που προκαλεί βλάβες στους αεραγωγούς και το ίδιο το πνευμονικό παρέγχυμα, αποτελεί συνήθως την αιτία της ΧΑΠ.

Τόσο η ΧΑΠ όσο και το άσθμα αποτελούν καταστάσεις που σχετίζονται με στένωση των αεραγωγών και μείωση της ροής του αέρα. Στο άσθμα, η στένωση ποικίλει από μέρα σε μέρα και εντός της ίδιας μέρας, ενώ στη ΧΑΠ η στένωση είναι σχε­τικά σταθερή και δεν μεταβάλλεται σε σημαντικό βαθμό. Με­λέτες έχουν δείξει ότι το είδος της φλεγμονής που παρατη­ρείται στους πνεύμονες εμπλέκει διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους στο άσθμα και στη ΧΑΠ.
               
   Άσθµα                            ΧΑΠ    
Συµπτώµατα  Ποικίλλουν                    Επίµονα
                        Συριγµός                       ∆ύσπνοια στην κόπωση
Έναρξη   Συνήθως παιδική ηλικία      Συνήθως >45 ετών
Πορεία   Ποικίλλει, υφέσεις                Προοδευτική
  σπάνια προοδευτική
Κάπνισµα   Ορισµένες φορές             Σύνηθες
Αλλεργίες/Ατοπία   Συχνή                   Ασυνήθης
Ανταπόκριση στη β/δ   Καλή              Φτωχή
Ανταπόκριση στα στεροειδή  Καλή   Φτωχή

Κλινικά η διάκριση μεταξύ άσθματος και ΧΑΠ είναι πιο εμφανής σε ακραίες ηλικίες: οι νέοι ασθενείς τείνουν να έχουν περισσότερα συμπτώματα και διάγνωση άσθματος ενώ οι γηραιότεροι ασθενείς (>60 ετών) περισσότερα συμπτώματα και διάγνωση ΧΑΠ
Στην πραγματικότητα συνυπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν την κατάταξη ενός ασθενή σε μία από τις δύο νόσους
• ΧΑΠ με σημαντική ανταπόκριση στη βρογχοδιαστολή
• ΧΑΠ σε μη καπνιστές
• Άσθμα σε καπνιστές 
• Σοβαρό άσθμα – Άσθμα με μόνιμη απόφραξη 

Η ταξινόμηση των ασθενών ως ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα - αν βασίζεται μόνο στο διαγνωστικό κριτήριο της
ανταπόκρισης στη βρογχοδιαστολή

Η ταυτόχρονη παρουσία άσθματος με ΧΑΠ στον ίδιο ασθενή (σύνδρομο αλληλοεπικάλυψης) υπάρχει σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες

thumbnailΠαραστάσεις κουκλοθέατρου από τον ΔΟΠΠΑΧ για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών
May 24th 2018, 13:30, by Sourta Ferta

Πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου για τα παιδιά των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, που ανήκουν στο δυναμικό του, ξεκίνησε ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας, Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΟΠΠΑΧ) του Δήμου Χαλκιδέων.
Οι παραστάσεις με θέμα "Οι μονόκεροι, το ποταμόπλοιο και ο μικρούλης Οδυσσέας" ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ Σωτήρης Ανυφαντής, οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα των δράσεων που αφορούν στα παιδιά και έχουν στόχο την ψυχαγωγία τους.

    Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων

thumbnailΣύγχρονη Παιδική Χαρά και στον "Ιππόδρομο"
May 24th 2018, 13:20, by Sourta Ferta

Μία ακόμη Παιδική Χαρά, σύγχρονων προδιαγραφών, παρέδωσε σε χρήση το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Αυτεπιστασίας του Δήμου Χαλκιδέων.
Βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Μύτικα, κοντά στον Ιππόδρομο και πλέον την απολαμβάνουν τα παιδιά της περιοχής, αλλά και όλοι οι κάτοικοι.
Το πρόγραμμα κατασκευής νέων Παιδικών Χαρών συνεχίζεται, έτσι ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλες οι ανάγκες του Δήμου Χαλκιδέων.

    Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων

thumbnailΑσφαλτόστρωση δρόμων στη Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνας
May 24th 2018, 13:10, by Sourta Ferta

Στη Δημοτική Ενότητα Ανθηδόνας συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων, από το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Αυτεπιστασίας του Δήμου Χαλκιδέων.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 23  Μαΐου επισκέφθηκε τη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Καθαροσπόρη και τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδόνας Σωτήρη Γεωργίου, αλλά και άλλους συνεργάτες του.

    Γραφείο Τύπου
  Δήμου Χαλκιδέων 

thumbnailΤροχαία δυστυχήματα & Παιδιά στην Ευρώπη
May 24th 2018, 13:00, by Sourta Ferta

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών  (ΕΤSC) (1), την τελευταία δεκαετία 8.100 παιδιά χάσανε τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε μέρα στους δρόμους της Ευρώπης 30 παιδιά τραυματίζονται σοβαρά και 2 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Το 50% των θανατηφόρων τροχαίων αφορά σε παιδιά-επιβάτες σε αυτοκίνητα, το 30% πεζούς και το 13% ποδηλάτες. Το 2,5%  του συνόλου των θανάσιμων τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα στην Ε.Ε είναι παιδιά, πράγμα που καθιστά τα παιδιά πιο ασφαλή, εξαιτίας της μικρότερης τους έκθεσης στην κυκλοφορία.
Τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών έχουν υψηλότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας  5-9 ετών, καθώς είναι πιο πιθανό να μετακινούνται χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων, και ειδικά από/προς το σχολείο τους.
Από την ηλικία των 14 ετών τα ποσοστά κινδύνου αυξάνονται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε δίκυκλα και αυτοκίνητα.
Ο αντίκτυπος αυτών των θανάτων και των τραυματισμών είναι ανυπολόγιστος καθώς αλλάζει τη ζωή στην οικογένεια και το άτομο. Φέρει επίσης ένα οικονομικό κόστος, το οποίο εκτρέπει τους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, τη βελτίωση της υγείας ή άλλων κοινωνικών αγαθών.
659_σε ράστερ by Vagelis Moutoupas on Scribd

thumbnailΠρωταθλήτρια η ομάδα Νέων
May 24th 2018, 06:40, by Sourta Ferta

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΝΕΩΝ (ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ) 1-0 ΤΗΝ ΑΕ ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ 
ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΥΡΙΠΟΥ  5-0
ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣ ΕΡΜΗΛΙΟΣ 3-1
Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Νίκη για την ομάδα μας στον τελικό πρωταθλήματος  Νέων  (Γιάννης Μαρίνος ) της Ε.Π.Σ. Ευβοίας με 1-0 απέναντι στην ομάδα της ΑΕ Προποντίς.
Σε ένα αγώνα με πολλές φάσεις και για τις δύο ομάδες με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει στις δύο εστίες η ομάδα μας κατάφερε με γκολ του Παπαγεωργίου 2΄πριν τελειώσει ο αγώνας να κερδίσει με 1-0 και να δώσει τον τίτλο του πρωταθλήματος για την ομάδα μας για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Η νίκη μεγάλης σημασίας για όλοι την οικογένεια της ομάδας μας,  γιατί το πρωτάθλημα ήταν αφιερωμένο σε έναν δικό μας άνθρωπο τον Γιάννη Μαρίνο, με φυσικό επακόλουθο η νίκη και το κύπελλο  να αφιερωθεί στον δικό μας Γιάννη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ομάδα της ΑΕ Προποντίς ήταν ένας αντάξιος αντίπαλος με πολύ καλό ρυθμό στο παιχνίδι της,  και το χρονικό διάστημα που δέχτηκε το γκολ δεν της  άφησε τα περιθώρια για να αντιδράσει.
Άριστη η διαιτησία των κ.κ. Παπακυριάκου, Χατζηκαμαγιάννη και Τσιφλάκου

Για την ομάδα μας αγωνίστηκαν:

Λεοντής Αθαν., Χαλιώτης, Rroshi, Παπασχόλης, Μάκ Κόλλιας, Μαίσογλου, Ζάνιος,  Παλαιολόγος, Ντόι,  Καρλατήρας, Ποδαράς  και οι Λαθουράς Παπαγεωργίου Kων., Λεοντής Γεωργ., Μαόφης, Βελισσαρίου, στην αποστολή ήταν και οι Μίχος και Κηρύκος.

Νίκη και καλή εμφάνιση  για παμπαίδες στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Παίδων (Κηρύκος Χρήστος) ΕΠΣ Ευβοίας  με 5-0 την Αναγέννηση Ευρίπου.
Τα γκολ για την ομάδα μας οι Καπουρίτης, Σταγάκης (2), Ντούρμας, Κουβρούκης,

Για το τουρνουά Τζούνιορ ΕΠΣ Ευβοίας η ομάδα μας ηττήθηκε με 3-1 από τον ΑΣ Ερμήλιος  και το μοναδικό γκολ για την ομάδα μας σημείωσε ο Νικόλαρος.

Η Σχολή μας με προπονητές , αθλητές και γονείς βρέθηκαν κοντά στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού που είχε έρθει στην περιοχή μας για τον αγώνα με τον Γ.Σ.Κύμης.
Η αποστολή του Ολυμπιακού μας  δέχθηκε στο ξενοδοχείο Πέλαγος και εκεί οι μικροί αθλητές μας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να
φωτογραφηθούν με τους προπονητές και παίκτες της ομάδας.
Μάλιστα ο Διευθυντής της Σχολής Νίκος Ρόγκας έδωσε στην ομάδα μπάσκετ τιμητική πλακέτα την οποία παρέλαβε ο αρχηγός της  Βασίλης Σπανούλης.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item