STILIDA NEWS: All items | Greek ADD

STILIDA NEWS: All items

STILIDA NEWS Η καθημερινή σας ενημέρωση  Κρεμάστηκε σε μια ελιά στο αγρόκτημά του May 26th 2018, 08:44, by noreply@blogger.com (St...

STILIDA NEWS
Η καθημερινή σας ενημέρωση 
thumbnailΚρεμάστηκε σε μια ελιά στο αγρόκτημά του
May 26th 2018, 08:44, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


ekab
Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη. Νεκρός βρέθηκε, σήμερα το πρωί, ένας 71χρονος, στη Ψαρή Φοράδα.
Ο άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε μια ελιά στο αγρόκτημά του. Οι πληροφορίες του cretalive.gr αναφέρουν ότι ο άνδρας έμενε μόνος του.
Το άψυχο σώμα του είδαν γείτονές του, σήμερα το πρωί και ειδοποίησαν τις Αρχές.

aftodioikisi.gr

thumbnailΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΥΜΝΑ - ΟΜΙΛΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
May 26th 2018, 07:04, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


kke

thumbnailΣτυλίδα: Συνεδριάζει την Παρασκευή 1 Ιουνίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
May 26th 2018, 06:49, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


dimos_stilidas
Σας προσκαλώ σε συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημαρχείο Στυλίδας, (Άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ τ. Α.' 87/07-06-2010)) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την 1η Ιουνίου 2018 ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή και ώρα: 11:00 π.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ: «Καθορισμός αριθμού παραγωγικών αδειών και θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για το έτος 2018».
Σε περίπτωση απουσίας τακτικών μελών παρακαλούνται να ειδοποιηθούν τα αντίστοιχα αναπληρωματικά για να παρασταθούν στην συνεδρίαση.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Π.Ζ.

ΚΟΝΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

thumbnailΣτυλίδα: Η κ. Στεργίου Βιργινία ανακοινώνει την υποψήφιοτητά της για το Δήμο Στυλίδας στις επερχόμενες εκλογές
May 26th 2018, 06:25, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


Βιργινία Α. Στεργίου
Με συνέντευξή της που θα δώσει στα ΜΜΕ την Τετάρτη 30 Μαΐου στο ξενοδοχείο "Τσαμαντάνη" η κ. Στεργίου Βιργινία, θα κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Στυλίδας

Η πρόσκληση


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Έχω την τιμή να σας προσκαλέσω στη συνέντευξη - ενημέρωση σχετικά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές για το Δήμο Στυλίδας.
Η συνέντευξη θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 7:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Τσαμαντάνη".
Η παρουσία σας θα μου δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Βιργινία Α. Στεργίου  

thumbnailΣτυλίδα: Επίσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα στο Δήμο Στυλίδας
May 25th 2018, 11:04, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


1
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Σήμερα, στο πλαίσιο του νέου κύκλου επισκέψεων εργασίας του Βουλευτή Φθιώτιδας και Υπεύθυνου Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε η έκτη, για το 2018, ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο του Δήμου Στυλίδας, στη Στυλίδα.
Συμμετείχαν ο κ. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που εκλήθησαν από το Δήμο.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οικοδόμηση συστηματικής συνεργασίας με τη δημοτική αρχή και τους φορείς, η αξιολόγηση της πορείας επίλυσης των ζητημάτων που ετέθησαν κατά την περυσινή συνάντηση, και η συμβολή του κ. Σταϊκούρα σε αυτή, η επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της περιοχής, και ο σχεδιασμός βημάτων για την προώθηση, στο μέτρο του εφικτού, της επίλυσης τοπικών προβλημάτων.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:

· Ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
· Ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
· Ζητήματα αστυνόμευσης της περιοχής.
· Προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμεναρχείο Στυλίδας.
· Τρόποι ενθάρρυνσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας.
· Ζητήματα χρηματοδότησης έργων του Δήμου με Κοινοτικά κονδύλια.

Ο κ. Σταϊκούρας, συνεχίζοντας τη συστηματικότερη μεθοδολογία συνεργασίας με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθεί να εργάζεται προς την κατεύθυνση προώθησης της επίλυσης των ζητημάτων.
2
3

thumbnailΒίαζε και τις δύο ανήλικες αδερφές ο παντοπώλης - τέρας από τη Νέα Ιωνία
May 25th 2018, 09:33, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


1
Είχε καταδικαστεί σε 20ετη φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κέρκυρας και την Πέμπτη ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου άσκησε σε βάρος του συμπληρωματική δίωξη, για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για τον 56χρονο παντοπώλη από τη Νέα Ιωνία του Βόλου που τον περασμένο Ιούλιο συνελήφθη στην Κέρκυρα για ασέλγεια σε βάρος 14χρονης, την οποία είχε πάρει μαζί του διακοπές με τη συναίνεση της μητέρας της!

Στα μέσα Μαΐου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κέρκυρας τον καταδίκασε σε 20ετη φυλάκιση για απόπειρα βιασμού και κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου έναντι αμοιβής και σε 14ετη κάθειρξη τη 40χρονη «μητέρα» της ανήλικης.

Την Πέμπτη (24/5) ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου, άσκησε σε βάρος του συμπληρωματική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια που είχε συμπληρώσει τα 14 όχι όμως και τα 18 χρόνια υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις της τέλεσης από πρόσωπο που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με οικείο πρόσωπο του ανηλίκου και δεχόταν υπηρεσίες ανηλίκου.

Η περίπτωση αυτή αφορά τη μεγαλύτερη αδελφή (είναι εξαμελής οικογένεια), που είχε δεχτεί και κείνη τις περιποιήσεις του επιχειρηματία από τη Νέα Ιωνίας, όταν ήταν ανήλικη (τώρα είναι 18).

Η υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη είχε αποκαλυφτεί το περασμένο καλοκαίρι όταν ο 56χρονος είχε πάρει στις διακοπές του τη 14χρονη για να εκπληρώσει τις διαστρεμμένες ορέξεις του. Για κακή του τύχη όμως η παρατηρητικότητα των ανθρώπων του ξενοδοχείου είχε ως αποτέλεσμα να ενημερωθούν οι αρχές και να ξετυλιχτεί το κουβάρι της αμαρτίας. Από την πρώτη στιγμή εκτός της κακοποίησης της 14χρονης στο μικροσκόπιο των αρχών είχαν μπει στοιχεία που φανέρωναν ότι ο 56χρονος είχε ξεκινήσει τις άρρωστες ορέξεις του από τη μεγαλύτερη αδερφή, πάντα με τη συναίνεση της μητέρας που αρκούνταν σε λίγα χρήματα και φαγητό προκειμένου να εκδίδει τις κόρες της.

thumbnailΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών
May 25th 2018, 07:02, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


Δασικές πυρκαγιές
Ερώτηση για μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και αντιμετώπισης των συνεπειών τους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.

Ανησυχία που εκφράστηκε και μέσα από την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα μας για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία αλλά για ευνόητους λόγους δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ.

Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και την Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000-2017 προκύπτει ότι:

Καταστράφηκαν 410.992 στέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκε σε δύο έτη, 2000 και 2007.

Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου, καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.

Στην εκτίμηση όμως αυτή συνηγορούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της δασικής υπηρεσίας και του πυροσβεστικού σώματος που διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%.

Ενώ ο ΜΟ της μείωσης των δαπανών για το πυροσβεστικό σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043, ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μ.ο. των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας που είναι 118.878.723 ευρώ.

Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερή λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετιας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας;».

thumbnailΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΚΟ - ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΠΑΡΚΟΥ 10.00 π.μ.
May 24th 2018, 13:37, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


pako
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΚΟ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΠΑΡΚΟΥ 10.00 π.μ.

Βγαίνουμε στον αγώνα μαζί με τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, όλους αυτούς που είναι θύματα της ίδιας βάρβαρης πολιτικής και συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στον κοινό αγώνα.

Να συσπειρωθούμε γύρω από το Σωματείο και να διεκδικήσουμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, ούτε ένα δικαίωμα μας. Τώρα που η εργοδοσία προχώρησε στο πούλημα της εταιρίας. Κανένας μόνος του συνάδελφοι.

Τη δίκαιη ανάπτυξη που προπαγανδίζουν όλοι μαζί, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, τα επιμελητήρια με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες τη νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας.

Θέλουν να αποδεχτούμε την μοίρα που μας ετοιμάζουν και να μείνουμε γονατισμένοι, να θυσιάσουμε όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει ακόμα για χάρη της αύξησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι ανάγκη να μην παρασυρθεί κανένας εργαζόμενος από την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή που έρχεται αφού δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή των μισθών και των δικαιωμάτων που τσακίστηκαν αυτά τα χρόνια.

Αντίθετα θα ενισχυθεί η αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια και την επιτήρηση της ΕΕ. Η ανάπτυξή τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Δεν θα αλλάξει η κατάσταση που βιώνουμε στους τόπους δουλειάς με τους μισθούς πείνας, τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα εργατικά ατυχήματα, την ανασφάλιστη εργασία. Θα συνεχιστεί η φορολογική λαίλαπα, το πετσόκομμα των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

Αυτά που χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης θα μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε μόνο με τον ταξικό αγώνα, με ισχυρά συνδικάτα, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ ΜΕΤΑ) έστησαν μια συμμαχία προθύμων και ετοιμάζουν φιέστα στις 30 του Μάη καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διαδηλώσουν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να παλέψει δηλαδή ο φτωχός λαός για τα αιτήματα και το πλαίσιο της μεγαλοεργοδοσίας, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Είναι οι ίδιοι που έβαλαν πλάτη να περάσουν χωρίς αντιδράσεις όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που περιλάμβανε το τρίτο μνημόνιο, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, οι απολύσεις, οι περιορισμοί του δικαιώματος στην απεργία. Αυτόν τον δρόμο στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.

Για μας τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Από κάθε χώρο δουλειάς στέλνουμε ισχυρό μήνυμα: Η Ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας! Αγωνιζόμαστε με επίκεντρο τις ανάγκες μας για:

1. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

2. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.

3. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.

4. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

5. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

6. Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

7. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

8. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

9. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Όλοι στην απεργία στις 30 Μάη και στην συγκέντρωση Πλ. Πάρκου 10.00 π.μ.

thumbnailΆλλαξε χέρια η χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ
May 24th 2018, 10:44, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


pako
Αλλαγή σελίδας για μια ιστορική βιομηχανία της Φθιώτιδας - Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την ιδιοκτησία της επιχείρησης να έχει έρθει σε συμφωνία με ξένους επενδυτές για την μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

H Xαρτοβιομηχανία ΑΝ.ΒΛ.ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της ΠΑΚΟ Α.Ε. ξεκίνησε να λειτουργεί το 1960.
Η κεντρική μονάδας παραγωγής βρίσκεται στην Πελασγία Φθιώτιδος. Μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) Ελένη Κολιοπούλου, η οποία έκανε και το σημαντικό αυτό deal για το μέλλον της χαρτοβιομηχανίας.

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στην UNIPAK EΛΛΑΣ που ανήκει στον όμιλο Frem Industrial Group SAL.

Σχετική ενημέρωση έχει αποσταλεί από τις 9 Μαΐου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία η UNIPAK ΕΛΛΑΣ που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και μεταποίηση συσκευασιών (χαρτοκιβωτίων) από κυματοειδές χαρτόνι, αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της επιχείρησης ΠΑΚΟ ΑΕ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού κ.ά.

H χαρτοβιομηχανία ΑΝ.ΒΛ.Κολιόπουλος Α.Ε. μια από τις ιστορικές εταιρείες του κλάδου –σ.σ. ιδρύθηκε το 1960- είναι καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων, πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού παλαιοχάρτου. Το σύνολο της παραγωγής της προέρχεται από 100% ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και διατίθεται στην εγχώρια αγορά σε άλλες επιχειρήσεις χάρτου ή μεταποιείται από την ίδια. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι τα αποκόμματα χαρτού από βιομηχανίες ή από κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία προμηθεύεται εξ΄ ολοκλήρου από την εγχώρια αγορά.

Στη χρήση του 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της ΠΑΚΟ ανήλθε σε 21,34 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ το 2015, τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε 2,466 εκατ. ευρώ από 2,587 εκατ. ευρώ το 2015, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 18.328 ευρώ από κέρδη 279.564 ευρώ, ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας κατά την 31η/12/2016 ανήλθε σε 17,636 εκατ. ευρώ από 17,352 εκατ. ευρώ το 2015.

Η UNIPAK HELLAS S.A. που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, είναι μέλος του πολυεθνικού ομίλου INDEVCO η holding εταιρεία του οποίου είναι η Frem Industrial Group SAL, ειδικεύεται στην κατασκευή και μετατροπή ευρείας γκάμας συσκευασιών από κυματοειδές χαρτόνι για τις ευρωπαϊκές αγορές. Στη χρήση του 2015 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η Unipak εμφάνισε πωλήσεις 22,748 εκατ. ευρώ από 22,695 εκατ. ευρώ το 2014, μικτά αποτελέσματα 3,162 εκατ. ευρώ από 2,993 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 342.206 ευρώ έναντι 129.663 ευρώ το 2014.

thumbnailΕκλογές : Απλό κουίζ λογικής!
May 24th 2018, 10:13, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


1
Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη*

Προ ημερών, στις 23/05/18 στη Βουλή, είχαμε πάλι πολύ ντόρο με τις γνωστές κομματικές αντεγκλήσεις. Και ξανά στο προσκήνιο το θέμα των εκλογών. Οι μεν τώρα, οι δε τότε.

Αλήθεια, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Μα είναι απλό κουίζ λογικής σε λαϊκό τηλεπαιχνίδι. Συλλογιστείτε και συμπεράνετε μόνοι σας:

Α. ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ:

1/ Αυγ 18 : «Βγαίνουμε» από τα μνημόνια . Μεγάλο επικοινωνιακό χαρτί (βέβαια οι πραγματικές συνέπειες για μετά το Μνημόνιο… άστα να πάνε, τα μέτρα ισχύουν, και ο δανεισμός με μεγαλύτερο επιτόκιο).

2/ ενδεχόμενο να επιτευχθεί μείωση του χρέους . Επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Εάν είναι μείωση, σημαντικό, εάν είναι επιμήκυνση υποδεέστερο, αλλά επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμο. Υποβόσκει μία εκτίμηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πιέσεις συναλλαγής της μειώσεως του χρέους, με το όνομα των Σκοπίων και η εντύπωση είναι, ότι δεν θα διστάσει να το κάνει. Το Οικονομικό και Κομματικό αντί του Εθνικού.

3/ Συμφωνία ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα γίνει, επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμο. Θα προβληθεί σαν ΒΕΤΟ, ισάξιο του Καραμανλή.

4/ Ιαν 19 μείωση συντάξεων, αρνητικό επικοινωνιακό.

5/ Μάιος 19, Ευρωεκλογές, χαλαρή ψήφος, ευκαιρία για τιμωρητική ψήφο κατά των μεγάλων κομμάτων και αμέσως μετά από τη μείωση των συντάξεων, που όποιος είναι κυβέρνηση θα υποστεί και την μεγαλύτερη φθορά. Αρνητικό επικοινωνιακό.

5/ Αυτοδιοικητικές εκλογές φθινόπωρο του 2109. Με τοπικά κριτήρια, με μικρή σχετική επικοινωνιακή αξία, σε συνδυασμό με πιθανές βουλευτικές ενδεχομένως.

6/ Ιαν 20 μείωση αφορολογήτου, αρνητικό επικοινωνιακό γεγονός.

7/ Αρχές του 20 εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας, με δυνατότητα ανατροπής της κυβερνήσεως και εκ νέου βουλευτικές εκλογές. Κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να είναι κυβέρνηση τότε. Το πλεονέκτημα επιλογής το έχει εν πολλοίς, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

8/ Κίνδυνος Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν βγει η ΝΔ μπορεί να κινήσει διαδικασία Ειδικού Δικαστηρίου, για διαπραγμάτευση και 3ο Μνημόνιο. Με τη διεξαγωγή και δεύτερων βουλευτικών εκλογών, παύουν οι τυχόν ποινικές διώξεις πολιτικών. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το διάστημα μεταξύ των δυο βουλευτικών εκλογών να είναι μικρό, δλδ κοντύτερα προς την εκλογή του ΠτΔ.

9/ Όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι κάτω των 8 μηνών, δεν έχει δημιουργηθεί αντίδραση προς τους κυβερνόντες. Εάν θεωρούμε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε η διακυβέρνηση της ΝΔ, να διαρκέσει κάτι περισσότερο από 8 μήνες, έως τις επόμενες εκλογές.

10/ Οι Πρόσφατες Κυβερνητικές υποσχέσεις για διακανονισμό αγροτικών χρεών, υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, επιστροφή αναδρομικών, και συνεχής παροχολογία δίνουν οσμή εγγύτητας προς τις εκλογές.

Β. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ον: Το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου των εκλογών το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ον: Δεν συμφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Συσσωρεύονται πολλά αρνητικά, μεγάλη φθορά και κανένα θετικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3ον: Δεν συμφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019). Μειώσεις, αλληλεπίδραση χαλαρότητας ψήφου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4ον : Η καλύτερη περίοδος θα ήταν από Σεπ ΄18 έως Δεκ ΄18.

-Συνυπάρχουν τα περισσότερα θετικά και απομειώνονται τα αρνητικά.

-Επειδή το μήνα Σεπτέμβριο αποφεύγεται να γίνονται εκλογές, ειδικά όσο επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος.

-Επειδή από τα μέσα Νοεμβρίου ερχόμαστε πολύ κοντά στο τέλος του χρόνου, (κλείσιμο έτους, προϋπολογισμός, εορταστική περίοδος , εγγύτητα περικοπών).

-Επειδή οι εκλογές προκηρύσσονται τουλάχιστον 30ημέρες πριν.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Μας μένει το τέλος Οκτώβριου με αρχές Νοεμβρίου 2018 (προκήρυξη τέλη Σεπτεμβρίου), και αν λάβουμε υπόψη και την 28η Οκτωβρίου, οι Κυριακές που μένουν είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα περάσει από την δύσκολη βάσανο των αναφερομένων διαδικασιών. Μάλλον θα δούμε μια δεξιά παρένθεση.

Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει στις δυσκολίες του Ιανουαρίου του ΄19, με νωπή εντολή, σε μια επανάληψη του ΄15, φθαρμένος, κουρασμένος, αλλά χρησιμοποιώντας ακόμη ένα επικοινωνιακό αφήγημα.

Μια Υπηρεσιακή, Οικουμενική Κυβέρνηση, 3 μηνών και πλέον, είναι μία περίπτωση που ευνοεί την ΝΔ, ίσως και το κοινωνικό σύνολο, αλλά δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ με στενά κομματικά κριτήρια.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ : Οι εκλογές τη περίοδο αυτή δεν ευνοούν την ανάδειξη και συγκρότηση νεοδημιουργουμένων κομμάτων και τον προεκλογικό αγώνα των μικρών κομμάτων, γεγονός που συμφέρει τα παλαιά μεγάλα κόμματα, περιορίζοντας τις παράπλευρες διαρροές.

Το ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ : Είναι πάντα υπαρκτός, αλλά απρόβλεπτος παράγοντας. Πολλά συμβαίνουν στις μέρες μας, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να αξιολογείται σαν εν δυνάμει παράμετρος.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ: Εκλογές στο τέλος Ιουνίου – αρχές Αυγούστου 2018, αποτελεί το σενάριο του απόλυτου αιφνιδιασμού, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει προβάλλοντας μόνο τους «αγαθούς» σχεδιασμούς και προθέσεις του.

Αυτό, ενώ είναι στην ψυχολογία του τυχοδιωκτισμού του, δεν είναι μέσα στην κυρίαρχη και βαρύνουσα ψυχολογία του, της πετυχημένης πρώτης φοράς αριστεράς. Μόνο μια τακτική αναγκαιότητα (μέσα σε έναν ευρύτερο στρατηγικό υπολογισμό) θα τους οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η σφοδρή φιλόδοξη επιθυμία του να ολοκληρώσει την τετραετία, προσκρούει σε αντικειμενικά αδιέξοδα.

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά» θα του έλεγε από τα βάθη του χρόνου και την αιωνιότητα, γραφική παλιά καπνισμένη καραβάνα, σύγχρονη των προπατόρων του.

Και το γλαφυρό: Οι μεν που φωνάζουν ΤΩΡΑ, θέλουν ΤΟΤΕ και οι δε που δηλώνουν ΤΟΤΕ, θέλουν ΤΩΡΑ!

Ευάγγ. Αθανασιάδης *Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnailΤην Παρασκευή - Στο Δήμο Στυλίδας ο Χρήστος Σταϊκούρας
May 24th 2018, 09:00, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


 Χρήστος ΣταϊκούραςΟ Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζει το δεύτερο κύκλο επισκέψεών του σε έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και την πραγματοποίηση συσκέψεων.
Στόχος των συσκέψεων αυτών, όπως είχε ανακοινωθεί και κατά τις προηγούμενες επισκέψεις, η οικοδόμηση συστηματικής συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς, η αξιολόγηση της πορείας επίλυσης των ζητημάτων που ετέθησαν κατά την περυσινή συνάντηση και η συμβολή του κ. Σταϊκούρα σε αυτή, η επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κάθε περιοχής, και ο σχεδιασμός βημάτων για την προώθηση, στο μέτρο του εφικτού, της επίλυσης τοπικών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσει η έκτη κατά σειρά, για το 2018, σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο του Δήμου Στυλίδας, την προσεχή Παρασκευή 25 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ.

lamiatimes.gr

thumbnail30 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ , ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
May 24th 2018, 07:42, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

thumbnailΟ π. Γεώργιος Κωνσταντάκος φέρεται να ασελγούσε στην 11χρονη στο Βόλο!
May 23rd 2018, 11:42, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


π. Γεώργιος Κωνσταντάκος

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του με Εισαγγελική εντολή

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τελικά, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 80χρονου που τελούσε σε αργία από τα καθήκοντα του ιερέα, που συνελήφθη στις 11 Μαΐου 2018 στο Βόλο για το αδίκημα της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, καθώς και η σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη.
Πρόκειται για τον: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟ Γεώργιο του Δημητρίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε την 17-07-1938 στην Καρδίτσα.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ασέλγειας με ανήλικο που έχει συμπληρώσει τα δέκα όχι όμως και τα δεκαπέντε έτη έναντι ανταλλαγμάτων και αμοιβής τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ' εξακολούθηση.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 15-11-2018, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ενδελεχή διερεύνηση των διωκομένων πράξεων, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, στους αριθμούς κλήσης 24210 – 76957 και 24210 – 76951. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Σημειώνεται ότι ο δράστης βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Γρεβενών.

thumbnailΕλάτε να βοηθήσουμε την πόλη μας να κόψει το κάπνισμα ❤ Αντικαρκινική Λαμίας
May 23rd 2018, 09:11, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


afisa
31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος - Η διακοπή του καπνίσματος είναι το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας!
Παρότι ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, δεν εφαρμόζεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του Καπνίσματος, καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τους συμπολίτες μας, την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 σε ανοιχτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στην αίθουσα πολυχώρος "Πολιτεία" στον Άγιο Λουκά Λαμίας.
Η εκδήλωση ξεκινά στις 8:30 το απόγευμα και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους ιατρούς, την Πνευμονολόγο Αθανασία Κατσώνη, την Ψυχοθεραπεύτρια Αναστασία Τσάμη και έμπειρους γυμναστές του Ballad Center. Το "Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας" θα πλαισιώσει την εκδήλωση με όμορφα τραγούδια.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση με το Κοινό και Μηνύματα Ζωής από προσωπικές μαρτυρίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για την προσπάθεια που θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, αν θέλουμε να πετύχει.

thumbnailΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ
May 23rd 2018, 08:17, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


afisa

thumbnailΚατεπείγουσα συνεδρίαση στον Δήμο Στυλίδας για τις παιδικές χαρές
May 22nd 2018, 10:37, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


paidiki
Η πρόσκληση και το θέμα της συνεδρίασης:

Σας προσκαλώ σε κατεπείγουσα συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημαρχείο Στυλίδας, αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, την 23η Μαΐου 2018 ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη και ώρα 12:00 μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1ο: Λήψη απόφασης περί αποδοχής της συμμετοχής του Δήμου Στυλίδας στο πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II", στον άξονα προτεραιότητας "Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων", με τίτλο "Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των Δήμων της χώρας".

Το κατεπείγον του θέματος συνίσταται στο γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήματος προκειμένου για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι η 31η Μαΐου 2018.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

thumbnail2η SOS KIDS ΛΑΜΨΗ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
May 22nd 2018, 08:50, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


2η SOS KIDS ΛΑΜΨΗ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Λαμία 21/ 5 / 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
O ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ με τον διακριτικό τίτλο «SOS KIDS ΛΑΜΨΗ», βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει μετά από αίτημα μας και την εξέταση του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοτών, ως υποστηρικτής και υπό την Αιγίδα του Ε.ΚΕ.Α και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανέλαβε την Οργάνωση για την 14η  Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί  "Το Χάρισε Ζωή " να εντάξει νέους εθελοντές δότες Μυελού των Οστών.

ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ   

7 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Νοσηλεύτριες, η με γνώσεις στο χώρο της υγείας
4 Εθελοντές που θα απασχοληθούν στο τμήμα διανομής φυλλαδίων.
3 Νέες για την οργανωτική επιτροπή.
1 Θέση Γραμματέα
 για την οργανωτική επιτροπή.
για 4ωρη – 6ωρη εθελοντική προσφορά από Πέμπτη 7 – 14 Ιουνίου την ημέρα της Εκδήλωσης.

Εκδήλωση: www.facebook.com/events/364047450767554
Αποστολή βιογραφικού : blood.donation.soskids@gmail.com
Πληροφορίες για interview 2231 100 341  ΚΙΝ 6942080408

thumbnailΝΕΑ ΔΕΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
May 22nd 2018, 07:32, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


Μηνάς Ν. Αρτόπουλος
    Αθήνα 22 Μαΐου 2018

                           ΔΕΛΤΙΟ     ΤΥΠΟΥ

Νέα δεδομένα στην διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς  τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά δημιουργούν τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών στην Αμερική.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα  με τις  επιστημονικές μελέτες, η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς στους ενήλικες μπορεί να συνδυάζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδους  διαβήτη, δισλιπιδαιμιών και οφθαλμολογικών παθήσεων σε σχέση με τους ενήλικες που δεν είχαν ποτέ   τον καρκίνο.
«Τα αποτελέσματα των μελετών πράγματι δημιουργούν νέα δεδομένα που αφορούν την διάγνωση» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μέλος  της  Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (25 Μαΐου) και προσθέτει.

«Τα παιδιά που επιβιώνουν για πολύ καιρό από τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πιο συχνό να εμφανίσουν διαστολική δυσλειτουργία με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της καρδιάς σε σχέση με τα φυσιολογικά παιδιά».
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο  των μελετών είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στον γενικό πληθυσμό αρχίζουν να μειώνονται, αλλά αυξάνονται σε επιμέρους κατηγορίες όπως οι ισπανόφωνοι, οι έγχρωμοι και τα παιδιά.

Οι επιστήμονες αναλύοντας  τας δεδομένα αυτά συμφωνούν ότι  αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαγνωστεί και χειρουργηθεί  έγκαιρα είναι ιάσιμος σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 95%!
 «Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η αναμφισβήτητη θεραπεία εκλογής και έχει θεαματικά αποτελέσματα όταν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και είναι μικρός» τονίζει ο διακεκριμένος Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος  κ. Μηνάς Αρτόπουλος.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό υγείας (WHO) , σε ποσοστό 1,9 ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος  ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,5. Την μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής  έχουν  όσοι ζουν στην Λιθουανία, Ιταλία και Αυστρία κατά σειρά με ποσοστά 15,5 , 13,5 και 12,4 αντίστοιχα! Στην Κύπρο δε, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό στο 10,1.
« Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε . Αντίθετα θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα  σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς  όταν παρατηρήσουμε κάποιο σύμπτωμα» επισημαίνει με έμφαση ο κ Αρτόπουλος.

     ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ  ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα  δεν  εμφανίζει  έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται  από την παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς που βλέπει διόγκωση στο λαιμό ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.
Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί  πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο αυτί. Όταν  η  διόγκωση είναι μεγάλη, μπορεί να παρουσιαστεί  δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.

«Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο» συμπληρώνει ο κ Αρτόπουλος.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ' αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.

www.artopoulos.com.gr,    Τηλ. 6937673736

thumbnail«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει…» – του Νίκου Μπογιόπουλου
May 21st 2018, 09:51, by noreply@blogger.com (StilidaNews)



Γιάννης Μπουτάρης
Όποιος δεν τοποθετείται κατηγορηματικά, χωρίς ήξεις αφήξεις, απέναντι , απέναντι στην άθλια επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης είναι εξίσου τομάρι με όσους την διέπραξαν.
Και εδώ, φυσικά, δεν εννοούμε σαν «κατηγορηματική καταδίκη» τα κάθε λογής λογύδρια της πολιτικής προστυχιάς που ρίχνει νερό στο μύλο του πολιτικού και κοινωνικού εκφασισμού.
Ούτε την υποκρισία των πολιτικών παραγόντων ή μπατσοπαραγόντων που πρέπει να απολογηθούν για την απραξία τους.

Σημείωση: Δεν μας συνδέει τίποτα με τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές του Γιάννη Μπουτάρη. Με τα τσογλάνια, δε, που του επιτέθηκαν, δεν μας συνδέει, επίσης, τίποτα.
Με αυτούς τους ελεεινούς, όμως, μας χωρίζει και κάτι επιπλέον: Η άβυσσος.
Είναι η άβυσσος εκείνη που διαχωρίζει και ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τους φασίστες και από τους οπαδούς του «νόμου του Λιντς».

H' με τον φασίστα, επομένως, ή με τον άνθρωπο.

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Όσο για τους «ναι μεν, αλλά…», όταν δεν πρόκειται για τα σκουλήκια του κάθε λογής χρυσαυγιτισμού, για καθάρματα που παριστάνουν τους τάχα μου «ψαγμένους» εφευρίσκοντας συμψηφισμούς, τότε πρόκειται για τα καθιζήματα που διέβησαν ανεπιστρεπτί τον Ρουβίκωνα, όπως το περιέγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις:

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει…»

imerodromos.gr

thumbnailΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ"
May 21st 2018, 07:40, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΑΠΟ: ΖΑΓΚΑΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
6944248501

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ"
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΪΟΥ 2018, ΣΤΙΣ 9:15
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΣΚ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ
ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 15 € ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΛΑ 12€ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ)

ΕΠΙΣΗΣ:
ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ.

ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΗ 10%

thumbnailΣτυλίδα: Θεατρική παράσταση στο κτίριο του Ο.Σ.Κ. Τετάρτη 23 Μαΐου
May 21st 2018, 07:35, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


osk

ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ 

ΕΒΔΟΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 

Η Εταιρεία παραγωγής «TEXNIS» παρουσιάζει σε περιοδεία ανά την Ελλάδα τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Γιώργου Γαλίτη, δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα. Τώρα πια δεν τον πάνε τέσσερις αλλά επτά. Επτά χρόνια επικηδείας, Έβδομη φορά θανατερά!
Γι' αυτό ήρθε η ώρα σας να δείτε «Τα ραδίκια ανάποδα», σε νέο τόπο, εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως!!!

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο. Ένα one dead man show, ένα black total κωμικό μονόλογο με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» και ελπίζουμε να κλάψετε (απ' τα γέλια). Μια παράσταση που θα ζείτε να τη θυμόσαστε.

Συντελεστές:


Κείμενο, ερμηνεία, σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση: Τόλης Κετσελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευαγγελία Σχοινά

Πληροφορίες παράστασης:
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης: 21:15

Αίθουσα Εκδηλώσεων Ο.Σ.Κ. στο Πάρκο Λαού
Είσοδος: €15 Γενική Είσοδος
€12 Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά


Ειδική τιμή για τους συλλόγους σας κατόπιν συνεννόησης.
Για ομαδικές κρατήσεις υπεύθυνη κ. Τσαναή Εύα
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2109345378, 6981081551

«Υπό την αιγίδα του Δήμου Στυλίδας»

thumbnailΟ αυτισμός δεν είναι αρρώστια είναι κατάσταση
May 20th 2018, 08:50, by noreply@blogger.com (evmaria)


11
Ο αυτισμός είναι μια εξαιρετικά μεταβλητή νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη βρεφική ηλικία ή την παιδική ηλικία, και σε γενικές γραμμές ακολουθεί μια σταθερή πορεία χωρίς επιστροφή . Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά μετά την ηλικία των έξι μηνών, εγκαθίστανται στην ηλικία των δύο ή τριών ετών, και τείνουν να συνεχίζουν και μετά την ενηλικίωση, αν και συχνά βρίσκονται περισσότερο σε ανενεργή μορφή. Ξεχωρίζει όχι από ένα μόνο σύμπτωμα, αλλά από μια χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων: έκπτωση στην κοινωνική αλληλεπίδραση - έκπτωση στην επικοινωνία - περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
Άλλοι τομείς, όπως η άτυπη σίτιση, είναι συχνοί αλλά δεν είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση. Μεμονωμένα συμπτώματα αυτισμού εμφανίζονται και στο γενικό πληθυσμό, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν ισχυρή σύνδεση με τον αυτισμό. Ωστόσο δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή που να διαχωρίζει τα σοβαρά παθολογικά χαρακτηριστικά από τα τυπικά χαρακτηριστικά.

Κοινωνική ανάπτυξη

Τα ελλείμματα στον κοινωνικό τομέα ξεχωρίζουν τον αυτισμό και τις συναφείς διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) από τις άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν κοινωνική έκπτωση και συχνά δεν αντιλαμβάνονται από μόνοι τους πράγματα, που πολλοί άνθρωποι παίρνουν σαν δεδομένα. Σημειώνεται ότι η αυτιστική Temple Grandin περιγράφει ότι η αδυναμία της να κατανοήσει την κοινωνική επικοινωνία των νευροτυπικών (νευροτυπικός= μη αυτιστικός), δηλαδή των άτομων με τυπική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, της αφήνει την αίσθηση ότι είναι "σαν ένας ανθρωπολόγος στον Άρη". Η ασυνήθιστη κοινωνική ανάπτυξη εκδηλώνεται νωρίς στην παιδική ηλικία. Τα αυτιστικά βρέφη δείχνουν λιγότερη προσοχή στα κοινωνικά ερεθίσματα, χαμογελούν και κοιτάζουν τους άλλους λιγότερο συχνά, και ανταποκρίνονται λιγότερο στο όνομά τους.

Τα αυτιστικά νήπια διαφέρουν εμφανέστερα στα κοινωνικά πρότυπα, για παράδειγμα, έχουν λιγότερη βλεμματική επαφή και δεν περιμένουν τη σειρά τους, και είναι πιο πιθανό να επικοινωνούν πιάνοντας το χέρι κάποιου άλλου (συνήθως του γονέα) και να οδηγούν το χέρι σε αυτό που θέλουν. Τα αυτιστικά παιδιά τριών ως πέντε ετών είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν κοινωνική κατανόηση, να προσεγγίζουν τους άλλους αυθόρμητα, να μιμούνται και να ανταποκρίνονται σε συναισθήματα, να επικοινωνούν εξωλεκτικά, καθώς και να περιμένουν τη σειρά τους όταν παίζουν με άλλους. Ωστόσο, κάνουν σχέσεις ασφαλούς προσκόλλησης με τους γονείς τους.

Τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά εμφανίζουν λιγότερη ασφαλή προσκόλληση από τα μη-αυτιστικά παιδιά, αν και η διαφορά αυτή εξαφανίζεται στα παιδιά με υψηλή διανοητική ανάπτυξη ή ελαφρύ αυτισμό. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με διαταραχές του φάσματος αυτισμού σκοράρουν χαμηλότερα στα τεστ αναγνώρισης προσώπου και συναισθημάτων. Αντίθετα προς μια κοινή πεποίθηση, τα αυτιστικά παιδιά δεν προτιμούν να είναι μοναχικά. Η δημιουργία και η διατήρηση φιλίας συχνά αποδεικνύεται ότι είναι κάτι δύσκολο για τους αυτιστικούς. Για αυτούς, η ποιότητα της φιλίας, και όχι ο αριθμός των φίλων, δείχνει αν αισθάνονται μοναξιά.

Οι λειτουργικές φιλίες, όπως αυτές που καταλήγουν σε προσκλήσεις στα πάρτυ, μπορεί να επηρεάσει πολύ έντονα την ποιότητα της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές ανέκδοτες εκθέσεις, αλλά λίγες συστηματικές μελέτες, της επιθετικότητας και της βίας στα άτομα με διαταραχές του φάσματος αυτισμού. Τα περιορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, σε παιδιά με νοητική υστέρηση, ο αυτισμός συσχετίζεται με την επιθετικότητα, την καταστροφή της περιουσίας, και τα ξεσπάσματα. Μια μελέτη του 2007 κατά την οποία ερωτήθηκαν οι γονείς 67 παιδιών με διαταραχές του φάσματος αυτισμού, ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών είχαν περιόδους σοβαρών ξεσπασμάτων και περίπου το ένα τρίτο είχε ιστορικό τ επιθετικότητας, με τα ξεσπάσματα σημαντικά περισσότερο συχνά από ότι στα μη αυτιστικά παιδιά με γλωσσικές διαταραχές .

 Μια μελέτη στη Σουδία το 2008 διαπιστώνει ότι, από τα άτομα ηλικίας 15 ετών ή μεγαλύτερα που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο με τη διάγνωση του φάσματος αυτισμού, εκείνοι που διέπραξαν βίαια εγκλήματα ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν και άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις όπως ψύχωση.

Επικοινωνία

Περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των αυτιστικών ατόμων δεν αναπτύσσουν αρκετά φυσική ομιλία ώστε να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους επικοινωνιακές ανάγκες. Οι διαφορές στην επικοινωνία μπορεί να υπάρχουν από το πρώτο έτος της ζωής, και μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστερημένη έναρξη της βαβίσματος, ασυνήθιστες κινήσεις, μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης, και φωνητικά πρότυπα που δεν είναι συγχρονισμένα με το γονέα. Στο δεύτερο και το τρίτο έτος, τα αυτιστικά παιδιά έχουν λιγότερο συχνό και λιγότερο διαφοροποιημένο βάβισμα, λιγότερα σύμφωνα, λέξεις, και συνδυασμούς λέξεων. Οι χειρονομίες τους σπανιότερα συνδυάζονται με λέξεις. Τα αυτιστικά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ή να μοιραστούν εμπειρίες, και είναι πιο πιθανό να επαναλαμβάνουν απλώς λόγια άλλων (ηχολαλία) ή να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες αντίστροφα.

 Η μοιρασμένη προσοχή φαίνεται να είναι αναγκαία για τη λειτουργική ομιλία, και τα ελλείμματα στη μοιρασμένη προσοχή φαίνεται να κάνουν τα βρέφη με διαταραχές του φάσματος αυτισμού να ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουν το χέρι που δείχνει αντί για το αντικείμενο που τους δείχνει αυτό το χέρι και συνεπώς αποτυγχάνουν στο να δείχνουν αντικείμενα με σκοπό το σχολιασμό ή για να μοιραστούν μια εμπειρία. Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία με το συμβολικό παιχνίδι και με τα σύμβολα στη γλώσσα. Σε δύο μελέτες, υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικά παιδιά ηλικίας 8-15 σκόραραν εξίσου καλά, και οι ενήλικες καλύτερα, σε σχέση με τα άτομα ελέγχου σε βασικές γλωσσικές δεξιότητες που αφορούσαν το λεξιλόγιο και την ορθογραφία. Και οι δύο ομάδες αυτιστικών σκόραραν χειρότερα από ό, τι η ομάδα ελέγχου στα πολύπλοκες γλωσσικές δεξιότητες όπως η εικονική γλώσσα, η κατανόηση και η επαγωγή. Καθώς συχνά "μετράμε" τους ανθρώπους αρχικά από τις βασικές γλωσσικές τους δεξιότητες, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μιλούν σε αυτιστικά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπερεκτιμούν τους αυτιστικούς ακροατές τους, ως προς το βαθμό κατανόησής τους.

Επαναληπτική συμπεριφορά

Τα αυτιστικά άτομα παρουσιάζουν πολλές μορφές επαναλαμβανόμενης ή στερεότυπης συμπεριφοράς, την οποία η Αναθεωρημένη Κλίμακα για την Επαναληπτική Συμπεριφορά (Repetitive Behavior Scale-Revised ή RBS-R), κατηγοριοποιεί ως εξής.

Η στερεοτυπία είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως το φτερούγισμα των χεριών, η παραγωγή ήχων, το στριφογύρισμα του κεφαλιού ή το λίκνισμα (μπροστά-πίσω) του σώματος.

Η καταναγκαστική συμπεριφορά που έχει πρόθεση και φαίνεται να ακολουθεί κανόνες, όπως η σειροθέτηση αντικειμένων σε στοίβες ή γραμμές.

Η ομοιόσταση είναι η αντίσταση στην αλλαγή. Για παράδειγμα, επιμένουν ότι τα έπιπλα δεν πρέπει να μετακινούνται ή αρνούνται να τους διακόψεις.

Η τελετουργική συμπεριφορά περιλαμβάνει ένα αμετάβλητο πρότυπο καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως ένα μενού που δεν αλλάζει ή μια ιεροτελεστία για το ντύσιμο.

Η περιορισμένη συμπεριφορά είναι περιορισμένη σε εστίαση, ενδιαφέρον ή δραστηριότητα, όπως ενασχόληση με ένα μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα, αντικείμενο, ή ένα παιχνίδι.

Ο αυτοτραυματισμός περιλαμβάνει κινήσεις που τραυματίζουν ή μπορεί να βλάψουν το ίδιο το άτομο, όπως να ζουλάει τα μάτια του, να τσιμπάει το δέρμα του, να δαγκώνει το χέρι του, και να χτυπά το κεφάλι του. Μια μελέτη του 2007 αναφέρει ότι η αυτοτραυματισμός κάποια στιγμή πλήττει περίπου το 30% των παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που να είναι ειδικά για τον αυτισμό, αλλά μόνο στον αυτισμό φαίνεται να εμφανίζονται τόσο συχνά και με τέτοια ένταση αυτές οι συμπεριφορές.

Άλλα συμπτώματα

Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να έχουν συμπτώματα που είναι ανεξάρτητα από τη διάγνωση, αλλά μπορεί να επηρεάζουν το άτομο ή την οικογένεια. Υπολογίζεται ότι 0,5% έως 10% των ατόμων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν ασυνήθιστες ικανότητες, από τις μεμονομώμενες ικανότητες όπως η απομνημόνευση των απαντήσεων σε τηλεπαιχνίδια μέχρι τα εξαιρετικά σπάνια χαρίσματα των καταπληκτικών "σοφών" αυτιστικών (ΣτΜ: όπως ο "Rainman"). Πολλά άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν ανώτερες ικανότητες στην αντίληψη και την προσοχή, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι αισθητηριακές δυσκολίες υπάρχουν στο 90% των ατόμων με αυτισμό, και από ορισμένους θεωρούνται τα στοιχεία του πυρήνα του αυτισμού, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα αισθητηριακά συμπτώματα διαφοροποιούν τον αυτισμό από τις άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Υπολογίζεται ότι το 60% -80% των αυτιστικών ατόμων έχουν κάποιες ενδείξεις ως προς την κίνηση που περιλαμβάνουν τον κακό μυϊκό τόνο, το φτωχό κινητικό σχεδιασμό, και το περπάτημα στις μύτες των ποδιών.

Ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά παρουσιάζεται σε περίπου τρία τέταρτα των παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, σε βαθμό που αποτελούσε προηγουμένως ένα διαγνωστικό δείκτη. Η επιλεκτικότητα στο φαγητό είναι το πιο κοινό πρόβλημα, αν και οι τελετουργίες κατά τη διάρκεια του φαγητού ή και η άρνηση πρόσληψης τροφής επίσης μπορεί παρουσιαστεί. Αυτό ωστότο δεν φαίνεται να φτάνει σε υποσιτισμό. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα αυτιστικά παιδιά έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, υπάρχει έλλειψη δημοσιευμένων ερευνών με σαφή στοιχεία για την υποστήριξη της θεωρίας ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν περισσότερα ή διαφορετικά συμπτώματα από τα άλλα παιδιά. Οι γονείς των παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες. Τα αδέλφια των παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού δηλώνουν μεγαλύτερο θαυμασμό και λιγότερες συγκρούσεις με τα αυτιστικά αδέρφια τους σε σχέση με τα αδέλφια ατόμων που δεν έχουν αυτισμό ή αδέρφια ατόμων με σύνδρομο Down.

Τα αδέλφια των ατόμων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην φτάσουν σε ευημερία όταν γίνουν ενήλικες και φτωχότερες οικογενειακές σχέσεις ως ενήλικες. O Jim Sinclair, είναι αυτιστικός, έχει B.A. στην Ψυχολογία και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αναπτυξιακή και Παιδική Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική Αποκατάστασης. Ο Jim έχει εργαστεί επαγγελματικά με αυτιστικά παιδιά, εφήβους, και ενήλικες, και είναι ομιλητής και οργανωτής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για δασκάλους και για θεραπευτές αυτιστικών παιδιών. Ο Jim έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στην αυτο-υπεράσπιση των αυτιστικών, έχοντας πρωτοπορήσει στην χρήση των σκύλων-οδηγών για αυτιστικούς ανθρώπους στα τέλη του 1980. Είναι συνιδρυτής του Autism Network International από το 1992 και είναι ο συντονιστής του από τότε.

Έχει φτιάξει το Autreat, την πρώτη συνάντηση αυτιστικών, σχεδιασμένη από αυτιστικούς και για αυτιστικούς από το 1996, που γίνεται κάθε χρόνο. Τα γραπτά του Jim έχουν ευρέως αναπαραχθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Είναι ένας δημοφιλής και δυναμικός ομιλητής στα συνέδρια του αυτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.[Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στο "Our Voice," το ενημερωτικό δελτίο του Δίκτυου αυτισμού διεθνώς, τόμος 1, αριθμός 3, 1993. Είναι μια περίληψη της παρουσίασης που έδωσα στη Διεθνή Διάσκεψη του 1993 σχετικά με τον αυτισμό στο Τορόντο, και απευθύνομαι πρώτιστα στους γονείς. ]Οι γονείς συχνά αναφέρουν ότι το να μάθουν ότι το παιδί τους είναι αυτιστικό ήταν το πιο τραυματικό πράγμα που τους συνέβη ποτέ.

 Οι μη-αυτιστικοί άνθρωποι θεωρούν τον αυτισμό ως μεγάλη τραγωδία, και οι γονείς βιώνουν συνεχόμενη απογοήτευση και πένθος σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του παιδιού και της οικογένειας. Αλλά αυτό το πένθος δεν προέρχεται από τον ίδιο τον αυτισμό του παιδιού. Είναι το πένθος για την απώλεια του κανονικού παιδιού που οι γονείς ήλπιζαν και περίμεναν να έχουν. Η νοοτροπία και οι προσδοκίες των γονέων, και η απόκλιση μεταξύ της προσδοκίας των γονιών για τα παιδιά σε μια συγκεκριμένη ηλικία και της πραγματικής ανάπτυξης του δικού τους παιδιού, προκαλούν περισσότερο πίεση και άγχος από τις πρακτικές δυσκολίες της ζωής με ένα αυτιστικό άτομο. Κάποιο ποσοστό πένθους είναι φυσικό καθώς οι γονείς προσαρμόζονται στην πραγματικότητα ότι ένα γεγονός και μια σχέση που περίμεναν με ανυπομονησία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

 Αλλά αυτό το πένθος για ένα φανταστικό κανονικό παιδί πρέπει να διαχωριστεί από τις αντιλήψεις των γονιών για το παιδί που έχουν: Το αυτιστικό παιδί που χρειάζεται την υποστήριξη ενήλικων φροντιστών και που μπορεί να διαμορφώσει πολύ σημαντικές σχέσεις με εκείνους που το φροντίζουν εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Η συνεχόμενη εστίαση στον αυτισμό του παιδιού ως πηγή θλίψης είναι καταστρεπτική και για τους γονείς και για το παιδί, και αποκλείει την ανάπτυξη μιας αποδοχής και μιας αυθεντικής σχέσης μεταξύ τους. Για χάρη τους και χάριν των παιδιών τους, εκλιπαρώ τους γονείς να κάνουν ριζικές αλλαγές στις αντιλήψεις τους για το τι σημαίνει αυτισμός. Σας προσκαλώ να κοιτάξετε τον αυτισμό μας, και να κοιτάξετε τη θλίψη σας, από την προοπτική μας: Ο αυτισμός δεν είναι ένα εξάρτημα.

Ο Αυτισμός δεν είναι κάτι που ένα πρόσωπο έχει, ή ένα "κέλυφος" στο οποίο ένα πρόσωπο είναι παγιδευμένο μέσα του. Δεν υπάρχει κανένα κανονικό παιδί που κρύβεται πίσω από τον αυτισμό. Ο Αυτισμός είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Είναι διάχυτος, χρωματίζει κάθε εμπειρία, κάθε αίσθηση, αντίληψη, σκέψη, συναίσθημα, και αντιμετωπίζει κάθε πτυχή της ύπαρξης. Δεν είναι δυνατό να χωρίσετε τον αυτισμό από το άτομο -- και εάν ήταν δυνατό, το άτομο που θα είχατε αφήσει μετά το διαχωρισμό δεν θα ήταν το ίδιο άτομο με αυτό που αρχίσατε. Αυτό είναι σημαντικό, έτσι σκεφτείτε το για μια στιγμή: Ο Αυτισμός είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Δεν είναι δυνατό να χωριστεί το άτομο από τον αυτισμό. Επομένως, όταν οι γονείς λένε "Μακάρι το παιδί μου να μην είχε αυτισμό," αυτό που λένε πραγματικά είναι, "Μακάρι το αυτιστικό παιδί που έχω να μην υπήρχε, και να είχα ένα διαφορετικό (μη-αυτιστικό) παιδί αντί αυτού." Διαβάστε το πάλι.

Αυτό είναι που ακούμε όταν πενθείτε για την ύπαρξή μας. Αυτό είναι αυτό που ακούμε όταν προσεύχεστε για μια θεραπεία. Αυτό είναι αυτό που ξέρουμε, όταν μας λέτε μέσω των πιο δυνατών σας ελπίδων και ονείρων σας για μας: ότι η πιο δυνατή επιθυμία σας είναι εκείνη η ημέρα που θα πάψουμε να υπάρχουμε, και άγνωστοι που θα μπορείτε να αγαπήσετε θα κινούνται μέσα και πίσω από τα πρόσωπά μας. Ο αυτισμός δεν είναι ένας αδιαπέραστος τοίχος Προσπαθείτε να αναπτύξετε μια σχέση με το αυτιστικό παιδί σας, και το παιδί δεν αποκρίνεται. Δεν σας βλέπει, δεν μπορείτε να φθάσετε σε αυτό, δεν υπάρχει διέξοδος. Αυτό είναι το σκληρότερο πράγμα που αντιμετωπίζετε, έτσι δεν είναι; Το μόνο πράγμα που ισχύει είναι ότι δεν είναι αληθινό.

Δείτε το πάλι: Προσπαθείτε να αναπτύξετε μια σχέση ως γονέας προς παιδί, χρησιμοποιώντας την δική σας αντίληψη περί κανονικών παιδιών, τα δικά σας συναισθήματα για την πατρότητα ή μητρότητα, τις δικές σας εμπειρίες και διαισθήσεις για τις σχέσεις. Και το παιδί δεν αποκρίνεται με κανένα τρόπο τον οποίο εσείς να μπορείτε να αναγνωρίσετε ως μέρος εκείνου του συστήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι ανίκανο να αναπτύξει μια σχέση ολοκληρωτικά. Σημαίνει μόνο ότι υποθέτετε ένα κοινό σύστημα, μια κοινή κατανόηση των σημάτων και των εννοιών, τα οποία το παιδί στην πραγματικότητα δεν μοιράζεται μαζί σας. Είναι σαν προσπαθείτε να έχετε μια οικεία συνομιλία με κάποιο που δεν έχει καμία κατανόηση της γλώσσας σας.

Φυσικά το πρόσωπο δεν θα καταλάβει για τι μιλάτε, δεν θα αποκριθεί με τον τρόπο που περιμένετε, και μπορεί μάλιστα να βρείτε όλη την αλληλεπίδραση μπερδεμένη και δυσάρεστη. Θέλει περισσότερη δουλειά να επικοινωνήσετε με κάποιο του οποίου η μητρική γλώσσα δεν είναι η ίδια με τη δική σας. Και ο αυτισμός πηγαίνει βαθύτερα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό, οι αυτιστικοί άνθρωποι είναι "αλλοδαποί" σε οποιαδήποτε κοινωνία. Θα πρέπει να σταματήσετε τις υποθέσεις σας για τις κοινές έννοιες. Θα πρέπει να μάθετε να υποστηρίζετε μέχρι τα πιο βασικά επίπεδα από αυτά που έχετε σκεφτεί πιθανώς από πριν, να μεταφράσετε, και να ελέγξετε για να σιγουρευτείτε ότι οι μεταφράσεις σας γίνονται κατανοητές. Θα πρέπει να ξεχάσετε τη βεβαιότητα η οποία προέρχεται από την ύπαρξή σας στο εξοικειωμένο έδαφός σας, της γνώσης ότι είστε υπεύθυνοι, και αφήστε το παιδί σας να σας διδάξει λίγα της δικής του γλώσσας , να σας καθοδηγήσει λιγάκι στον κόσμο του.

Και το αποτέλεσμα, εάν πετύχετε, ακόμα δεν θα είναι μια κανονική σχέση γονέα-παιδιού. Το αυτιστικό παιδί σας μπορεί να μάθει να μιλά, μπορεί να παρακολουθεί κανονικές τάξεις στο σχολείο, μπορεί να πάει στο κολέγιο, να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο, να ζήσει ανεξάρτητα, να έχει μια σταδιοδρομία -- αλλά δεν θα αναπτύξει μια σχέση ποτέ μαζί σας όπως τα άλλα παιδιά σχετίζονται με τους γονείς τους. Ή το αυτιστικό παιδί σας μπορεί ποτέ να μην μιλήσει, μπορεί να αποφοιτήσει από μια ανεξάρτητη τάξη ειδικής εκπαίδευσης σε ένα προσεγμένο πρόγραμμα δραστηριότητας ή έναν ξενώνα, μπορεί να χρειαστεί ισόβια πλήρους απασχόλησης προσοχή και επίβλεψη -- αλλά δεν είναι εντελώς πέρα από την προσιτότητά σας.

Οι τρόποι που αναπτύσσουμε μια σχέση είναι διαφορετικοί. Πιέστε για πράγματα που οι δικές σας προσδοκίες σας λένε ότι είναι κανονικά, και θα βρείτε απογοήτευση, δυσαρέσκεια, ίσως ακόμη και οργή και έχθρα. Προσεγγίστε με σεβασμό, χωρίς προκαταλήψεις, και με ειλικρίνεια στην εκμάθηση νέων πραγμάτων, και θα βρείτε έναν κόσμο που δεν θα μπορούσατε ποτέ να έχετε φανταστεί. Ναι, χρειάζεται περισσότερη δουλειά από το να σχετιστείς με ένα μη-αυτιστικό πρόσωπο. Αλλά μπορεί να γίνει -- εκτός αν οι μη-αυτιστικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο περιορισμένοι από ότι είμαστε εμείς στην ικανότητά τους να αναπτύσσουν σχέσεις . Περνάμε ολόκληρη τη ζωή μας κάνοντας το. Κάθε ένας από μας που μαθαίνει να μιλά σε σας, κάθε ένας από μας που κατορθώνει να λειτουργήσει στην κοινωνία σας, κάθε ένας από μας που κατορθώνει να φθάσει και να κάνει μια σύνδεση με σας, λειτουργεί σε ξένο έδαφος, κάνοντας επαφή με τα ξένα (alien) όντα.

Περνάμε ολόκληρη τη ζωή μας κάνοντας αυτό. Και έπειτα μας λέτε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχέσεις. Ο αυτισμός δεν είναι θάνατος Βεβαιωμένα, ο αυτισμός δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι γονείς περιμένουν ή προσδοκούν με την άφιξη ενός παιδιού. Αυτό που περιμένουν είναι ένα παιδί που θα είναι όπως αυτοί, που θα μοιραστούν τον κόσμο τους και θα αναπτύσσουν σχέσεις μαζί του χωρίς την απαίτηση εντατικής εκμάθησης πάνω στη επαφή με αλλοδαπούς. Ακόμα κι αν το παιδί τους έχει κάποια ανικανότητα εκτός από τον αυτισμό, οι γονείς περιμένουν να είναι σε θέση να αναπτύξουν μια σχέση με εκείνο το παιδί με όρους που φαίνονται κανονικοί σε αυτούς, και στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτρέποντας ακόμη και τους περιορισμούς των διάφορων ανικανοτήτων, είναι δυνατό να διαμορφωθεί το είδος δεσμού που οι γονείς ανυπομονούσαν.

Αλλά όχι όταν το παιδί είναι αυτιστικό. Τον περισσότερο θρήνο οι γονείς τον έχουν για τη μη εμφάνιση της αναμενόμενης σχέσης με ένα αναμενόμενο κανονικό παιδί. Αυτή η θλίψη είναι πολύ πραγματική, και πρέπει να αναμένεται και να «δουλευτεί» έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνεχίσουν με τις ζωές τους -- αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον αυτισμό.Αυτό που προκύπτει είναι ότι περιμένατε κάτι που ήταν παρά πολύ σημαντικό για σας, και ανυπομονούσατε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, και ίσως για μια στιγμή να σκεφτήκατε ότι το είχατε πραγματικά -- και έπειτα, ίσως βαθμιαία, ίσως απότομα, έπρεπε να αναγνωρίσετε ότι αυτό που ανυπομονούσατε δεν έχει συμβεί. Δεν πρόκειται να συμβεί.

Ανεξάρτητα από το πόσα άλλα, κανονικά παιδιά έχετε, τίποτα δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι αυτή τη φορά, το παιδί που περιμένατε και ελπίσατε και προγραμματίσατε και ονειρευτήκατε δεν ήρθε.Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που οι γονείς βιώνουν όταν ένα παιδί είναι θνησιγενές, ή όταν γεννούν το μωρό τους για έναν σύντομο χρονικό διάστημα, και εκείνο πεθαίνει σε παιδική ηλικία. Δεν πρόκειται για τον αυτισμό, πρόκειται για τις χαμένες προσδοκίες. Προτείνω ότι η καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα δεν είναι στις οργανώσεις που αφιερώνονται στον αυτισμό, αλλά στις γονικές ομάδες παροχής συμβουλών και υποστήριξης πένθους. Σε εκείνα τα πλαίσια οι γονείς μαθαίνουν να δέχονται την απώλειά τους -- να μην το ξεχάσουν, αλλά να το αφήσουν να είναι στο παρελθόν, όπου η θλίψη δεν τους χτυπά στο πρόσωπο κάθε λεπτό της ζωής τους.

 Μαθαίνουν να δέχονται ότι το παιδί τους έφυγε, για πάντα, και δεν θα επιστρέψει. Επιπλέον, μαθαίνουν να μην βγάζουν τη θλίψη τους για το χαμένο παιδί στα επιζώντα παιδιά τους. Αυτό είναι κρίσιμης σπουδαιότητας όταν ένα από εκείνα τα επιζώντα παιδιά έρχεται την στιγμή που το παιδί, για το οποίο πενθούν, πεθαίνει. Δεν χάσατε ένα παιδί λόγω του αυτισμού. Χάσατε ένα παιδί επειδή το παιδί που προσμένατε δεν ήρθε ποτέ στη ζωή. Αυτό δεν είναι το Λάθος του αυτιστικού παιδιού που είναι στη ζωή, και δεν θα' πρεπε να είναι διαχωριστικό εμπόδιο. Θέλουμε και αξίζουμε οικογένειες που να μπορούν να μας δουν και να μας εκτιμήσουν για αυτό που είμαστε, όχι οικογένειες που η οπτική αντίληψή τους για εμάς παρεμποδίζεται από τα φαντάσματα των παιδιών που ποτέ δεν έζησαν. Πενθήστε αν πρέπει, για τα δικά σας χαμένα όνειρα.

Αλλά μην πενθείτε για μας. Είμαστε ζωντανοί. Είμαστε αληθινοί. Κι είμαστε εδώ και σας περιμένουμε. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν αυτιστικές κοινότητες: όχι το πένθος γι΄ αυτό που ποτέ δεν ήταν, αλλά η εξερεύνηση αυτού που είναι. Εμείς σας χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την κατανόησή σας. Ο κόσμος σας δεν είναι πολύ ανοικτός σε μας, και δε θα τα καταφέρουμε χωρίς τη δική σας ισχυρή υποστήριξη. Ναι, υπάρχει μια τραγωδία που έρχεται μαζί με τον αυτισμό: όχι εξαιτίας αυτού που είμαστε, αλλά εξαιτίας των πραγμάτων που μας συμβαίνουν. Να λυπάστε γι΄ αυτό, αν θέλετε να είστε λυπημένοι με κάτι. Από το να είστε λυπημένοι με αυτό είναι καλύτερα, όμως, να είστε θυμωμένοι με αυτό.

Η τραγωδία δεν είναι ότι βρισκόμαστε εδώ, αλλά ότι ο κόσμος σας δεν έχει θέση για μας. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όσο οι δικοί μας γονείς ακόμη θρηνούν για το γεγονός ότι μας έφεραν στον κόσμο?Ρίξτε μια ματιά στο αυτιστικό σας παιδί κάποια στιγμή, και καθίστε ένα λεπτό για να πείτε στον εαυτό σας τί δεν είναι αυτό το παιδί. Σκεφτείτε: "Αυτό δεν είναι το παιδί μου, αυτό που πρόσμενα και είχα σχεδιάσει. Αυτό δεν είναι το παιδί που περίμενα όλους αυτούς τους μήνες της εγκυμοσύνης και όλες αυτές τις ώρες της γέννας. Αυτό δεν είναι το παιδί για το οποίο είχα κάνει τόσα σχέδια για να μοιραστούμε όλες αυτές τις εμπειρίες μαζί.

Αυτό το παιδί δεν ήρθε ποτέ. Αυτό δεν είναι εκείνο το παιδί." Μετά πηγαίνετε να πενθήσετε όπως νομίζετε - μακριά από το αυτιστικό παιδί--και αρχίστε να μαθαίνετε να μην «σας νοιάζει».Αφού έχετε αρχίσει να μη σας νοιάζει, ελάτε πίσω και κοιτάξτε το αυτιστικό σας παιδί ξανά και πείτε στον εαυτό σας: «Αυτό δεν είναι το παιδί μου που περίμενα και είχα σχεδιάσει. Αυτό είναι ένα ξένο (alien) παιδί που προσγειώθηκε στη ζωή μου κατά λάθος. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό το παιδί ή τι θα γίνει. Αλλά γνωρίζω ότι είναι ένα παιδί, «χαμένο» σε έναν ξένο κόσμο, χωρίς γονείς του είδους του για να το φροντίσουν. Χρειάζεται κάποιον να το φροντίζει.

Χρειάζεται κάποιον να το νοιάζεται, να το διδάξει, να του εξηγεί και να το υπερασπίζεται. Και επειδή αυτό το ξένο παιδί έτυχε να πέσει στη ζωή μου, αυτή η δουλειά είναι δική μου αν τη θέλω.»Αν αυτή η προοπτική σας εξιτάρει, τότε ελάτε και συναντήστε μας, με δύναμη και αποφασιστικότητα, με ελπίδα και χαρά. Η περιπέτεια μιας ζωής ανοίγεται μπροστά σας.

Πώς να μιλάτε σε αυτιστικούς

Τρεις κανόνες για να μιλάτε στα μικρά Αυτιστικά Παιδιά

Κάντε Σύντομες Προτάσεις

Κάντε Λιγότερες Ερωτήσεις

Δείχνετε στο Παιδί Σας Τι Εννοείτε.

Γιατί οι 3 Κανόνες είναι Σημαντικοί; Φανταστείτε τον εαυτό σας να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα. Μετακομίζετε ξαφνικά σε μια ξένη χώρα και δεν έχετε μεταφραστή. Ποια είναι τα 3 βασικότερα πράγματα που θα σας βοηθούσαν να μάθετε τη γλώσσα πιο γρήγορα; Μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο αναγκαίοι είναι αυτοί οι κανόνες. Θα βοηθούσε αν οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν μικρές προτάσεις, αν δε σας ρωτούσαν ένα σωρό ερωτήσεις που δε θα μπορούσατε να απαντήσετε, και αν σας έδειχναν τι εννοούν.

Ας Κοιτάξουμε Αναλυτικά Κάθε Κανόνα 1. Χρήση μικρότερων προτάσεων: Μπορείς να επικοινωνήσεις την ίδια ιδέα με λιγότερες λέξεις. 1) "Αννα, αγάπη μου, κρατάω τόσα πολλά στα χέρια μου γι΄αυτό κάνε μου μια χάρη και φέρε αυτό το σωρό από κάλτσες μέσα στο υπνοδωμάτιο;" 2) "Αννα (τοποθετώντας ένα σωρό από κάλτσες στα χέρια της), βοήθησε τη Μαμά, έλα μέσα (πηγαίνοντας μπροστά δείχνετε το δρόμο)." Ο Κανόνας του Αντίχειρα: Χρησιμοποιήστε προτάσεις μεγαλύτερες κατά 1 ως 3 λέξεις από τις προτάσεις που χρησιμοποιεί το παιδί σας.

Σημείωση: Αυτός ο κανόνας δεν περιλαμβάνει τον Σεναριακό Λόγο, που σημαίνει μικρές φράσεις που τις λέτε κατά τον ίδιο τρόπο συνεχώς και το παιδί σας πλέον τις καταλαβαίνει. 2. Κάντε Λιγότερες Ερωτήσεις Σχεδόν όλοι οι γονείς και οι φροντιστές μικρών παιδιών που συναντώ κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τις ερωτήσεις με σκοπό να διδάξουν νέο λεξιλόγιο. "Τι χρώμα είναι αυτό;" "Πώς κάνει η αγελάδα;" "Πόσα ζωάκια είναι εδώ;" Να κάνετε τις ερωτήσεις και μετά να απαντάτε εσείς οι ίδιοι στην ερώτηση είναι ένας φυσιολογικός τρόπος αλληλεπίδρασης με ένα μωρό.

Οι γονείς σε όλο τον κόσμο το κάνουν αυτό. Αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει, και αρχίζει να κατανοεί περισσότερο τη γλώσσα αλλά δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει πάρα πολύ, αυτός ο τρόπος δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι περνάει δοκιμασίες και αποτυγχάνει στον τομέα της συζήτησης. Οι ερωτήσεις είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου του λεξιλογίου ενός παιδιού αλλά δεν είναι ένας καλός τρόπος εκμάθησης νέου λεξιλογίου. Η χρήση νέου λεξιλογίου μέσα από ενδιαφέρουσες και σκόπιμες (με νόημα) δραστηριότητες είναι ένας καλός τρόπος για να διδάξετε νέο λεξιλόγιο. Αν κάνετε ερωτήσεις σε ένα παιδί που δεν μπορεί τις απαντήσει, δεν χρησιμοποιείτε ένα καλό τόπο για να του μάθετε νέες λέξεις.

Οι ενήλικες μπορεί να κάνουν ερωτήσεις στα παιδιά με σκοπό να αρχίσουν έναν διάλογο. "Πόσο χρόνων είσαι;" "Που πας σχολείο;" "Ποιος σου πήρε αυτό το φόρεμα;" Οι ερωτήσεις είναι μια θαυμάσια τεχνική για να αρχίσετε συζήτηση με παιδιά που έχουν καλές γλωσσικές δεξιότητες αλλά δεν είναι καλός τρόπος για να αρχίσεις διάλογο αν το παιδί δεν έχει καλές γλωσσικές δεξιότητες γιατί το παιδί δεν μπορεί να απαντήσει και αισθάνεται άσχημα. Αν είναι να κάνετε ερωτήσεις, κάντε αληθινές ερωτήσεις: Στην φυσική, καθημερινή συζήτηση, ρωτήστε το παιδί σας, μόνο αν το παιδί γνωρίζει την απάντηση και εσείς δε γνωρίζετε την απάντηση. "Θέλεις χυμό ή γάλα;" είναι μια αληθινή ερώτηση.

"Τι χρώμα είναι αυτό;" είναι ένα μίνι τεστ, επειδή εσείς ξέρετε ήδη τι χρώμα είναι αυτό. Αποφύγετε τις ερωτήσεις μίνι τεστ. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια μέσα από τα οποία μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν νέο λεξιλόγιο, και θα δείτε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μέσα από το παιχνίδι. 3. Δείξτε Στο Παιδί Σας Τι Εννοείτε. Τα παιδιά που έχουν δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας συχνά παρατηρούν τι κάνουν οι άλλοι πολύ προσεχτικά - τουλάχιστον όταν είναι κάτι που τα ενδιαφέρει. Αν πρόκειται να δείξετε στο παιδί σας κάτι, μπορείτε να πείτε "Δες". Θα πρέπει να λέτε "Απλά Δες! Θα σου δείξω" τόσο συχνά που το παιδί θα συντονίζεται κατευθείαν μόλις το πείτε αυτό και θα προσέχει τι κάνετε μετά.

Θα διδάξετε στο παιδί σας να κοιτάει, όταν του του λέτε να κοιτάει και αμέσως μετά κάνετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Μπορείτε επίσης κάποιες φορές να κάνετε επίδειξη του νοήματος των λέξεων με το να μιλάτε για αυτά που κάνετε. Πχ. "Εδώ είναι ο χυμός. Η Μαμά θα στίψει χυμό. Μόνο τόσο λίγο. Όχι πάρα πολύ. Ω! Θες κι άλλο. Μπορείς να πεις "Κι άλλο χυμό". Η Μαμά θα στίψει λιγο χυμό. Κι άλλο; Έχεις διψάσει. Η Μαμά θα στίψει ΠΟΛΥ!" Αυτή η στρατηγική λέγεται Παράλληλη Συζήτηση. Είναι όταν μιλάς για αυτά που κάνεις, την ώρα που τα κάνεις. Θυμηθείτε τον Κανόνα του Αντίχειρα ωστόσο και μην χρησιμοποιείτε προτάσεις που είναι πολύ μεγάλες σε μήκος.

Είναι εντάξει, παρεμπιπτόντως να μιλάμε στο τρίτο πρόσωπο με αυτόν τον τρόπο, αποκαλώντας τον εαυτό σας Μαμά ή Μπαμπά από το να χρησιμοποιείτε την αντωνυμία "Εγώ" επειδή πολλά αυτιστικά παιδιά μπλέκονται πολύ με το ποιος είναι ο "Εγώ" και ποιος είναι ο "Εσύ". Είναι πολύ πιο ξεκάθαρο για ποιον μιλάτε αν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο ομιλίας όταν μιλάτε σε μικρά αυτιστικά παιδιά. Άρθρο από τον Jim SinclairΤις είδα μόλις έστριψα στην άκρη του διαδρόμου στο σούπερ-μάρκετ: δύο γυναίκες, η μία μεσήλικας, η άλλη έφηβη ή λίγο πάνω από 20 χρονών.

Θα μπορούσαν να είναι μια μητέρα με την κόρη της, να στέκονται εκεί στο διάδρομο και να διαλέγουν προσεχτικά τα προϊόντα στα ράφια. Αλλά με την άκρη του ματιού μου φευγαλέα έπιασα αμέσως κάτι στην νεαρή γυναίκα, απλά με μια σύντομη ματιά που της έριξα, που στεκόταν εκεί με τη μητέρα της.Μετά καθώς πέρασα, άκουσα την μητέρα να ρωτά "Λοιπόν, σου άρεσε αυτό που φάγαμε για βραδινό απόψε;""Ναι", η κόρη της απάντησε. Και ξανά, "ναι". Και μερικά ακόμη, "ναι, ναι, ναι, ναι", ενώ τα χέρια της χτυπούσαν τη λαβή του καροτσιού σε συγχρονισμό με την τραγουδιστή ομιλία της.Η μητέρα της είπε να το σταματήσει αυτό. Σταμάτησε. Δεν γύρισα πίσω να τις κοιτάξω, αλλά συνέχισα να περπατάω μέχρι την άλλη άκρη του διαδρόμου.Μετά σταμάτησα και γύρισα, όχι προς τα πίσω για να κοιτάξω προς το μέρος τους, αλλά στο πλάι, σαν να κοιτούσα προς τα ράφια.

Οι γυναίκες μιλούσαν χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Δεν μπορούσα να πιάσω τις λέξεις της μικρής. Αλλά μπορούσα να ακούσω τον ρυθμό τους και τον τόνο της φωνής της, και τότε κατάλαβα, την αναγνώρισα ότι ήταν μία από εμάς.Δεν τις κοίταζα, αλλά αυτές με κοίταζαν. Το σκύλο μου κοίταζαν στην πραγματικότητα. Μπορούσα να το αντιληφθώ αυτό από τις λέξεις της μητέρας. Καθώς έστριψα και ο σκύλος κινήθηκε για να βρεθεί πάλι στο πλάι μου, μπορούσαν να δουν την φορεσιά του που έγραφε "σκύλος σε υπηρεσία" (service dog). Η μητέρα εξηγούσε πόσο σημαντική είναι η φορεσιά για ένα σκύλο οδηγό.Κι έτσι, καθώς στεκόμουν εκεί στο διάδρομο, γνωρίζοντας ότι αυτές με κοιτάζουν, άφησα το σώμα μου να αρχίσει να ταλαντεύεται μπρος-πίσω ρυθμικά, άφησα τα χέρια μου να αρχίσουν να φτερουγίζουν. Όχι πάρα πολύ. Μόνο λίγο.

Είμαι σίγουρος ότι η μητέρα δεν το αντιλήφθηκε καθόλου.Μετά από λίγο έφυγα από το ράφι και ξεκίνησα να περπατάω προς την κατεύθυνση από την οποία είχα έρθει, πίσω προς το μέρος των δύο γυναικών. Αυτή τη φορά, ενώ ήμουν έτοιμος να προσπεράσω, η κόρη έκανε ένα βήμα μπροστά και πρότεινε το χέρι της προς το μέρος του σκύλου μου. Σταμάτησα. Ακούμπησε ελαφρά την παλάμη της στο σκύλο και είπε "Γεια". Παλάμη. "Γεια". Παλάμη. "Γεια". Η μητέρα μου χαμογέλασε φιλικά στο πρώτο "Γεια", αλλά μετά από μερικά ακόμη, το χαμόγελό της άρχισε να ξεθωριάζει. Στεκόμουν ακίνητος, χωρίς να μιλάω, ούτε να κοιτάζω κάποια από αυτές. Ήταν, σε αυτή την δεδομένη στιγμή, αυτό ακριβώς που ήθελα να κάνω.

Παρακολουθούσα τα χέρια της να αγγίζουν το σκύλο μου, και αυτό ήταν αρκετό και για τους δυο μας.Η μητέρα έβαλε ένα τέλος στο χάιδεμα, είπε στην κόρη της ότι ήταν αρκετό. μετά γύρισε σε μένα με άλλο ένα χαμόγελο, και σχολίασε, "Στην αρχή θα αρχίσει να τρέχει μακριά του με ουρλιαχτά, και μετά δε θα σταματάει να το χαϊδεύει."Αυτό ήταν που ο ήχος των λέξεων έλεγε. Αλλά ο τρόπος που τα έλεγε, και ο τόνος της φωνής της καθώς τα έλεγε, και το βλέμμα της σε μένα καθώς τα έλεγε, αυτό που εννοούσε ήταν: "Είναι παράξενη και κάνει πράγματα που δεν έχουν νόημα. Εσύ κι εγώ το γνωρίζουμε καλύτερα. Μοιάζουμε εμείς οι δύο, αφού είμαστε διαφορετικοί από αυτήν."Μετά πήραμε ο καθένας το δρόμο του: δύο άνθρωποι από τον ίδιο κόσμο, που συναντήθηκαν για λίγο με ένα κοινό ενδιαφέρον.

 Κι ένα τρίτο άτομο, ένας παρατηρητής, τόσο εκτός συντονισμού που ούτε καν κατάλαβε πόσο διαφορετική ήταν.O Jim Sinclair, είναι αυτιστικός, έχει B.A. στην Ψυχολογία και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αναπτυξιακή και Παιδική Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική Αποκατάστασης. Ο Jim έχει εργαστεί επαγγελματικά με αυτιστικά παιδιά, εφήβους, και ενήλικες, και είναι ομιλητής και οργανωτής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για δασκάλους και για θεραπευτές αυτιστικών παιδιών. Ο Jim έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στην αυτο-υπεράσπιση των αυτιστικών, έχοντας πρωτοπορήσει στην χρήση των σκύλων-οδηγών για αυτιστικούς ανθρώπους στα τέλη του 1980. Είναι συνιδρυτής του Autism Network International από το 1992 και είναι ο συντονιστής του από τότε. Έχει φτιάξει το Autreat, την πρώτη συνάντηση αυτιστικών, σχεδιασμένη από αυτιστικούς και για αυτιστικούς από το 1996, που γίνεται κάθε χρόνο. Τα γραπτά του Jim έχουν ευρέως αναπαραχθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Είναι ένας δημοφιλής και δυναμικός ομιλητής στα συνέδρια του αυτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Μαίρη Κουτρούμπα

Μ.Κ.<3

thumbnailΣτυλίδα: Η παιδική χαρά στο Πάρκο του Λαού - οι καταστροφές συνεχίζονται!!!(Φώτο)
May 20th 2018, 08:25, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


παιδική χαπαιδική χαρά ρά
παιδική χαρά
παιδική χαρά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ( 1958-2018 )
May 20th 2018, 03:55, by noreply@blogger.com (StilidaNews)




ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ TOY ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
 ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ( 1958-2018 )
Στα μέσα τής δεκαετίας τού 1950 έντονη ήταν η επιθυμία και ζωηρό το ενδιαφέρον των Στυλιδιωτών να ιδρυθεί και στη δική μας κωμόπολη Γυμνάσιο, Από τα παιδιά τής εποχής εκείνης που τελείωναν το Δημοτικό, ελάχιστα συ­νέχιζαν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο· Πλουσιόπαιδα ως επί το πλείστον ή παιδιά ελαιοκτηματιών που είχαν το έχειν τους φοιτούσαν σε Γυμνάσια τής Λαμίας, πηγαινοερχόμενα με τα λεωφορεία τής γραμμής ή διαμένοντα στη Λα­μία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Την Άνοιξη τού 1958 το "Γυμνασιακόν ζήτημα" άρχισε να αποκτάει νέα κινητικότητα. Με επικεφαλής τον καλό Δήμαρχο της πόλης μας Αθανασίου Θεό­δωρο συγκροτήθηκε " Επιτροπή Γυμνασίου ", αποτελούμενη από τους ευυπόλη­πτους πολίτες: Παπαϊωάννου Ευστάθιο, Δακουρά Φίλιππο, Κουτσίκο Δημάκη, Πλατή Παναγιώτη, Χατζηστυλιανό Στυλιανό, Μαυροειδή Γεώργιο και μετέβη σύσσωμη στην Αθήνα, για να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις και να πάρει επι­τέλους αυτό που πάρα πολύ επιθυμούσε: την υπογραφή ίδρυσης του Γυμνασίου Στυλίδας.

Η "Επιτροπή" στην Αθήνα συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια και πολλούς φραγμούς. 'Όχι μόνο από την τότε πολιτική εξουσία, αλλά και από μερίδα " πεντακοσιομέδιμνων " Στυλιδιωτών, που βολεμένοι δια ίδιον όφελος αντιμά­χονταν την ίδρυση τού Σχολείου. Το ναυάγιο φαινόταν αναπόφευκτο· Αλλά με τη μεσολάβηση του τότε βουλευτή Φθιώτιδας και υπουργού των εσωτερικών ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ πιέσθηκε το Υπουργείο Παιδείας και η πολυπόθητη υπογραφή "ετέθη ".
Ένας μεγάλος καημός κι ένα μεγάλο όνειρο της μεταπολεμικής Στυλίδας γινόταν πραγματικότητα. Ιδρυόταν από το σχολικό έτος 1958-59 στη Στυλίδα παράρτημα Γυμνασίου τού Γυμνασίου θηλέων της Λαμίας και οι φοιτώντες μαθητές του θα πλήρωναν δίδακτρα: 150 δραχμές μηνιαίως τα Στυλιδιωτάκια και 120 δραχμές τα παιδιά των γύρω χωριών, λόγω που αυτά επιβαρύνον
ταν και με έξοδα ενοικίου.

Την ίδια εποχή προκηρύχτηκαν και εισιτήριες εξετάσεις Γυμνασίου για τους αποφοίτους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και οι δάσκα­λοι Θεοδωρόπουλος, Ντρούγκας, Τσώνος και Γκλέτσος Ιωάννης ανέλαβαν - στο λίγο διάστημα το χρονικό που είχε απομείνει - να προγυμνάσουν τους υποψηφίους γυμνασιόπαιδες για τη μεγάλη δοκιμασία τους.

Του Ιούλιο τού 1958 διεξήχθησαν στο κτήριο του σημερινού Δημαρχείου (πέτρινο) και παλαιότερα τού Β'Δημοτικού Σχολείου οι εισιτήριες εξετάσεις ( προφορικές και γραπτές) από επιτροπή καθηγητών τού Γυμνασίου θηλέων, υπό την προεδρία τού φοβερού και τρομερού-στα μάτια των παιδιών γυμνασιάρχη Κατσίκη. Τα εξεταζόμενα μαθήματα ήταν: Ελληνικά, Μαθηματικά, Γεωγραφία, Ιστορία και Φυσική ( Ζωολογία και Πειραματική ). Τα γραπτώς εξεταζόμενα ήταν τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Προσήλθαν στις εξετάσεις περί τους 100 μαθητές, όχι μόνο από τη Στυλίδα αλλά και από όλα τα χωριά τής Ανατολικής Φθ/δας. Στα Μαθηματικά " έπεσαν " προβλήματα τόκου και ποσοστών, ενώ στα Ελληνικά το θέμα τής έκθεσης ήταν: " Οι χαρές τής θάλασσας ".Για Ορθογραφία και Γραμματική δόθηκαν οκτώ αράδες από το " Αναγνωστικό Έκτης Δημοτικού" και συγκεκριμένα από το διήγημα του Γ. Δροσίνη " Κατά τας παραμονάς τής Επαναστάσεως ": "'Ανθρω­ποι πολλοί ήρχοντο εις το κατάστημα· Οι περισσότεροι ήρχοντο να αγοράσουν εμπορεύματα, μερικοί διά να ίδουν τον πατέρα μου και να συνομιλήσουν ολί­γον. Εγώ, άμα έβλεπα κανένα εις την θύραν, ευθύς εκάρφωνα το βλέμμα επάνω του· Και αν έβλεπα ότι έρχεται δια να αγοράση τίποτε, έτρεχα να τον περιποιηθώ. Αν όμως ήρχετο με τον σκοπόν τής απλής επισκέψεως και συνομιλίας, εγύριζα από το άλλο μέρος δυσηρεστημένος. Διότι ήρχετο να μας ενοχλήση χωρίς λόγον."

Τα αποτελέσματα βγήκαν σε μια εβδομάδα. Τα έφερε και τα τοιχοκόλλησε ένα απογευματάκι, στο παράθυρο τού σημερινού Δημαρχείου που έβλεπε στο Α' Δημοτικό Σχολείο, ο καθηγητής τών Τεχνικών στο Γυμνάσιο θηλέων τής Λα­μίας Γεωργουλάς Γεώργιος. Κόπηκαν μερικοί, αλλά έμειναν και ανεξεταστέοι για τον Σεπτέμβριο πολλοί. Οι πρώτοι επιτυχόντες ήταν περί τους 60 μαθητές.

Τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο τού 1958 ξεκίνησε τη λειτουργία του το μικτό Γυμνάσιο Στυλίδας με εγγεγραμμένους μαθητές στην πρώτη τάξη περί τους 80-90. Διδακτήριό του το Β' δημ. Σχολείο και σημερινό Δημαρχείο. Διευθύν­τριά του η Στυλιδιώτισσα φιλόλογος κ. Νικολακοπούλου. Ψυχή όμως του Σχολείου ανεδείχθη ο εξ Ευρυτανίας ( Δομνίστα ) καταγόμενος φιλόλογος κ. Καρτσακλής Αλέξανδρος. Αυστηρός καθηγητής, αλλά μάθαινε στα παιδιά καλά Αρχαία και Νέα Ελληνικά.

Λίγος καιρός πέρασε και οι φοιτώντες μαθητές σε Γυμνάσια τής Λαμίας εντάχθηκαν στο μαθητικό δυναμικό τού νέου σχολείου. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν Β'και Γ'τάξη. 'Έτσι το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ άρχισε να δυναμώ­νει και να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.

Το σχολικό έτος 1962-63 το Γυμνάσιό μας έπαψε να είναι παράρτημα του Γυμνασίου θηλέων και έγινε αυτόνομο και ανεξάρτητο. Τότε ήρθε και ο πρώτος Γυμνασιάρχης του Σχολείου ο κ. Ζωητός Ανδρέας. Και τότε σταμάτησαν και τα δίδακτρα των μαθητών.

Τον Ιούνιο τού 1964 το Γυμνάσιο είχε τη μεγάλη χαρά να δει τους πρώ­τους κανονικούς αποφοίτους του ( εξαετής φοίτηση στη Στυλίδα). Αποφοίτησαν περί τους είκοσι μαθητές. Πολλοί από αυτούς πέτυχαν σε ανώτερες και ανώτατες Σχολές. 0 σημαιοφόρος του Σχολείου Σκαρμούτσος Σπυρίδων, γιος αγρονόμου πέτυχε στη Σχολή τών Ευελπίδων. Το όνειρο τής Στυλίδας να δει τα παιδιά της να μορφώνονται, να σπουδάζουν και να σταδιοδρομούν γινόταν πραγματικότητα.

Προς τα τέλη τής δεκαετίας του ΄60, αρχές του '70, καθώς ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών ηύξανε συνεχώς, παρουσιάστηκε το οξύ πρόβλημα τής στέ­γασής τους. Πολλά τμήματα έκαναν μάθημα στα υπόγεια του Α' δημ. Σχολείου· 
Η ανάγκη ανέγερσης σύγχρονου διδακτηρίου ήταν ώριμο αίτημα των και­ρών. Η Δ/νση του σχολείου και οι αρχές της πόλης κινήθηκαν για την επί­τευξη του σκοπού αυτού. Η κυβέρνηση της δικτατορίας άρχισε να κατασκευ­άζει το νέο γυμνάσιο, μετά το 1970, βορειοδυτικά της Στυλίδας.

Λίγο πριν τελειώσει το 1974 το νέο διδακτήριο ήταν έτοιμο σχεδόν και με την πτώση της Χούντας και την παλινόρθωση της Δημοκρατίας,το σχολείο από το σημερινό Δημαρχείο μετακόμισε στο σύγχρονο διδακτήριο, χωρίς να γίνουν τα καθιερωμένα εγκαίνια και οι γνωστές παράτες. Χάρμα οφθαλμών το νέο σχολείο, ένα έργο τέχνης κι ένα τέμενος των Μουσών, που ντρεπόσου­να να πατήσεις μέσα. Γράφει σχετικά ο τότε Δ/ντής του σχολείου κ· Μόσχος Αθανάσιος: "Το Γυμνάσιο αρχικά στεγαζόταν σ'ένα παμπάλαιο διαδακτήριο που εγκατέλειψε το δημοτικό σχολείο.
Έτυχε μάλιστα, κατά τους χαλεπούς εκείνους καιρούς της δικτατορίας να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή φυλακή των πολιτικών κρατούμενων, γεγονός που πέρα από την ερείπωσή του ενίσχυε τη δυσανασχέτηση όλων μας και περισσότερο των μαθητών. Κι όταν, κατά το τέλος του 1974 ανακοινώθηκε η ημέρα της μετεστέγασης στο νεόδμη­το διδακτήριο, μαθητές και γονείς πανηγύριζαν το γεγονός. Οι τελευταίοι παραχώρησαν τα μεταφορικά οχήματα, άλλοι πρόσφεραν προσωπική εργασία κι άλλοι ζητούσαν να συμπράξουν στη μετακόμιση. Οι μαθητές, ο καθένας κατά τη δύναμή του, επωμίστηκαν τη μεταφορά του όλου υλικού. 
Με τις οδηγίες του διδακτικού προσωπικού συγκροτήθηκαν συνεργεία συσκευασίας, φορτοεκφόρτωσης και τοποθέτησης στον κατάλληλο χώρο. Η φιλοπονία, η τάξη και ο ρυθμός της εργασίας θύμιζαν μυρμήγκια και κυψέλη μελισσών. Μέχρι το μεσημέρι είχαν όλα αριστοτεχνικά διευθετηθεί,την επόμενη διάχυτη ήταν η χαρά των παιδιών, τόσο γιατί προσέγραψαν στο ενεργητικό τους τη μετακόμιση, όσο και γιατί η άνεση της στέγης, η καθαριότητα και η ομορφιά τροφοδοτούσαν τη συμπάθεια προς το σχολείο κι ανανέωναν το μαθησι­ακό ενδιαφέρον. Άλλοι το ονόμαζαν " ιερό τέμενος " κι ένας στοχαστικός εκπαιδευτικός, αποτιμητής της γεωγραφικής θέσης, ατενίζοντας από τα παράθυρα της αίθουσας, σαν από εξώστη, τα κύματα του Μαλιακού υποτονθόριζε: Εδώ στη θάλασσα που ...αγαπούν οι άνεμοι...και μόσχους και δρο­σιές σκορπούν τα μαϊστράλια, θα πνίγουμε τους καημούς μας. " 
Τo 1976 το εξατάξιο Γυμνάσιο Στυλίδας διχοτομήθηκε σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο. Πρώτος Γυμνασιάρχης του νέου τριταξίου Γυμνασίου ο Μπιρλιράκης Γεώργιος, φιλόλογος.

Εξήντα χρόνια ζωής μετράει το Γυμνάσιο Στυλίδας και σ'αυτά τα χρόνια που πέρασαν παρήγαγε και πρόσφερε σημαντικό έργο. Χιλιάδες μαθητές έμαθαν γράμματα και το Γυμνάσιό τους στήριξε και τους βοήθησε να πραγματο­ποιήσουν πολλά από τα όνειρά τους. Ήδη, πάρα πολλοί από τους παλιούς μαθητές του είναι σήμερα πετυχημένοι επιστήμονες, πολιτικοί, στρατιωτι­κοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και Μ.Ε ιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αστυνομικοί, τραπεζικοί, κ. α. Αλλά και στην πόλη μας το Γυμνάσιο πρόσφερε πολλά ( συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, περιβαλλοντικές μελέτες, λογοτεχνικές διακρίσεις και εκδόσεις μελετών και περιοδικών που απέσπασαν την πανελλήνια αναγνώριση ) με τους φωτισμένους δ/ντές του Καρματζό Παναγιώτη, Μόσχο Αθανάσιο, Μιχαήλ Χρί­στο, Γκλέτσο Νικόλαο και Βουρλιώτη Στυλιανό, και τους λαμπρούς καθηγητές Καρτσακλή Αλέξανδρο, Αδάμ Δημήτριο, Λαϊνά Θεόκτιστο κ. α. που δώσαν κομμάτια τής ψυχής τους στα παιδιά και στο σχολείο.

Στη Στυλίδα -κωμόπολη τού '50- το Γυμνάσιο έδωσε γνώση, ζωή και φως, μόρφωση, πολιτισμό, εμφυσώντας της πνεύμα δυνάμεως, χαρά εργασίας και δημιουργίας, νέους σφυγμούς προόδου και αλλαγής.

ΣΤΥΛΙΔΑ, να μακαρίζεις το Γυμνάσιό σου, γιατί χάρη σ'αυτό υπάρχεις, έπαψες να είσαι πολίχνη και είσαι πόλη, αναπνέεις και ζεις χρυσό παιδιών αέρα. Στη δημιουργική του πορεία ας είσαι βοηθός του και σκεπός. Σαν εκείνη την "Επιτροπή τού Γυμνασίου" και σαν τους οικονομικούς ταμίες της Κωστορρίζο και Νινιό και πολλούς άλλους που είναι αφανείς και δεν μνημο­νεύονται . ΣΤΥΛΙΔΑ, κράτα ένα κερί αφτούμενο. Μη σβήσει, γιατί EX GYMNASIO LUX.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΟΥ 
Απόφοιτος του Γυμνασίου Στυλίδας
Φιλόλογος του Γυμνασίου Στυλίδας ( 1973 - 2008 )

thumbnailΚοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ 2018: Ξεκινούν οι αιτήσεις στο oaed.gr για την πυροπροστασία
May 19th 2018, 08:37, by noreply@blogger.com (StilidaNews)


Ο ΟΑΕΔ με την προκήρυξη που εξέδωσε καλεί τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της Χώρας (Επιβλέποντες Φορείς, να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής από 21/05/2018 και ώρα 10η πρωϊνή έως και 31/05/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η δράση έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης, που υφίσταται η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Η δράση αυτή αποσκοπεί:

– στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας
– στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών
– στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και
υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης – στην αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων
– στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Αντικείμενο της δράσης που παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika news και που περιγράφεται στην παρούσα Δημόσια Πρόσκληση είναι η δημιουργία 5.066 θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού (εφεξής Ωφελούμενοι/ ες) σε έναν κύκλο συνολικής διάρκειας 8 μηνών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της Χώρας.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ως δυνητικά ωφελούμενοι είναι όσοι γεννήθηκαν πριν την 1/06/2000 και διανύουν το 19 έτος της ηλικίας τους.

Οι άνεργοι πρέπει:

1. Να είναι Έλληνες πολίτες, ή πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), ή Βορειοηπειρώτες ή Κύπριοι Ομογενείς ή Ομογενείς αλλοδαποί, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο ή ομογενείς εξ Αιγύπτου,, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και την συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους
τρόπους (Ν.δ. 3832/1958).

Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων του οικείου κλάδου, η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ελληνομάθειας (Ν. 2413/1996 άρθρο 10 παρ. 1) που χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας: α) ΥΠΕΠΘ Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Αθήνα, τηλ. 210-34 43 384 και β) Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρα, Τ.Κ. 551 32 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313331540 των κατωτέρω επιπέδων:

Α' ΕΠΙΠΕΔΟ/ Α2 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.) : Για την Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.)
Β' ΕΠΙΠΕΔΟ/ Β1 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.) : Για την Κατηγορία Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) μη Διοικητικού Προσωπικού ή και Εργατοτεχνικού Προσωπικού. Γ' ΕΠΙΠΕΔΟ/ Β2 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.) : Για την Κατηγορία Πανεπιστημιακής (Π.Ε.)
και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), μη Διοικητικού Προσωπικού και για την Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) Διοικητικού Προσωπικού .
Επίσης, αποδεικνύεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό του Σχολείου της Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54006, τηλ.: 2310/997571-72-76) το οποίο χορηγείται ύστερα από σχετική εξέταση του υποψηφίου ή από άλλη σχολή ή σχολείο ελληνικής γλώσσας.

Όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτησή της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτησή της εφόσον μέχρι την απόκτησή της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (και να διανύουν το 19ο έτος), δηλαδή
όσοι έχουν γεννηθεί πριν την 1/06/2000.

Να έχουν την υγεία που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων των ειδικοτήτων που επιλέγουν.

Κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και κατά τον χρόνο τοποθέτησης:

α) να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. β) να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατ' άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 του Ν.4319/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.
γ) να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.
δ) να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις
ε) να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.
Προκειμένου για ειδικότητες ΥΕ βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού, εξαιρούνται από το κώλυμα οι υποψήφιοι που έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί, έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρους.

Για τους άντρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Σε περίπτωση στράτευσης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σύμβασης, η σύμβαση εργασίας λύεται αυτοδικαίως.

Οι άνεργοι, που υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την απασχόληση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στους Επιβλέποντες Φορείς ή και Υπηρεσίες Τοποθέτησης του Παραρτήματος I κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:
1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω ( εγγεγραμμένου στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑΜΕΑ).
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό
5. Ηλικία
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.
Για τους υποψήφιους συμμετέχοντες, που κατά τη διαδικασία ελέγχου προκύπτει ότι δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού, εφαρμόζεται η διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item