fonientos: All items | Greek ADD

fonientos: All items

fonientos ...........Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνο...

fonientos
...........Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ!!! 
thumbnailΕκλογές : Απλό κουίζ λογικής!
May 24th 2018, 20:30, by Vangelis Athanasiadis


Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη*



Προ ημερών, στις  23/05/18 στη Βουλή, είχαμε πάλι πολύ ντόρο με τις γνωστές κομματικές αντεγκλήσεις. Και ξανά στο προσκήνιο το θέμα των εκλογών. Οι μεν τώρα, οι δε τότε.

Αλήθεια, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Μα είναι απλό κουίζ λογικής σε λαϊκό τηλεπαιχνίδι. 

Συλλογιστείτε και συμπεράνετε μόνοι σας:

Α. ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ:

1/ Αυγ 18 : «Βγαίνουμε» από τα μνημόνια . Μεγάλοεπικοινωνιακό χαρτί (βέβαια οι πραγματικές συνέπειες για μετά το Μνημόνιο… άστα να πάνε, τα μέτρα ισχύουν, και ο δανεισμός με μεγαλύτερο επιτόκιο).

2/ ενδεχόμενο να επιτευχθεί μείωση του χρέους . Επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Εάν είναι μείωση, σημαντικό, εάν είναι επιμήκυνση υποδεέστερο, αλλά επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμο. Υποβόσκει μία εκτίμηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πιέσεις συναλλαγής της μειώσεως του χρέους, με το όνομα των Σκοπίων και η εντύπωση είναι, ότι δεν θα διστάσει να το κάνει. Το Οικονομικό και Κομματικό αντί του Εθνικού.

3/ Συμφωνία ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα γίνει, επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμο. Θα προβληθεί σαν ΒΕΤΟ, ισάξιο του Καραμανλή.

4/ Ιαν 19 μείωση συντάξεων, αρνητικόεπικοινωνιακό.

5/ Μάιος 19, Ευρωεκλογές, χαλαρή ψήφος, ευκαιρία για τιμωρητική ψήφο κατά των μεγάλων κομμάτων και αμέσως μετά από τη μείωση των συντάξεων, που όποιος είναι κυβέρνηση θα υποστεί και την μεγαλύτερη φθορά. Αρνητικό επικοινωνιακό.

6/ Αυτοδιοικητικές εκλογές φθινόπωρο του 2019. Με τοπικά κριτήρια, με μικρή σχετική επικοινωνιακή αξία, σε συνδυασμό με πιθανές βουλευτικές ενδεχομένως.

7/ Ιαν 20 μείωση αφορολογήτου, αρνητικόεπικοινωνιακό γεγονός.

8/ Αρχές του 20 εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας, με δυνατότητα ανατροπής της κυβερνήσεως και εκ νέου βουλευτικές εκλογές. Κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να είναι κυβέρνηση τότε. Το πλεονέκτημα επιλογής το έχει εν πολλοίς, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

9/ Κίνδυνος Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν βγει η ΝΔ μπορεί να κινήσει διαδικασία Ειδικού Δικαστηρίου, για διαπραγμάτευση και 3οΜνημόνιο. Με τη διεξαγωγή και δεύτερων βουλευτικών εκλογών, παύουν οι τυχόν ποινικές διώξεις πολιτικών. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το διάστημα μεταξύ των δυο βουλευτικών εκλογών να είναι μικρό,  δλδ κοντύτερα προς την εκλογή του ΠτΔ.

10/ Όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο αλλεπάλληλων εκλογικών  αναμετρήσεων, είναι κάτω των 8 μηνών, δεν έχει δημιουργηθεί αντίδραση προς τους κυβερνόντες. Εάν θεωρούμε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε η διακυβέρνηση της ΝΔ, να διαρκέσει κάτι περισσότερο από 8 μήνες, έως τις επόμενες εκλογές.

11/ Οι Πρόσφατες Κυβερνητικές υποσχέσεις για διακανονισμό αγροτικών χρεών, υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, επιστροφή αναδρομικών, και συνεχής παροχολογία δίνουν οσμή εγγύτητας προς τις εκλογές.

Β. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ον: Το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου των εκλογών το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ον: Δεν συμφέρουν  στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Συσσωρεύονται πολλά αρνητικά, μεγάλη φθορά και κανένα θετικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3ον: Δεν συμφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές (Μάιος 2019). Μειώσεις, αλληλεπίδραση χαλαρότητας ψήφου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4ον : Η καλύτερη περίοδος θα ήταν από Σεπ ΄18 έως Δεκ ΄18.
-Συνυπάρχουν τα περισσότερα θετικά και απομειώνονται τα αρνητικά.
-Επειδή το μήνα Σεπτέμβριο  αποφεύγεται να γίνονται εκλογές, ειδικά όσο επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος.
-Επειδή από τα μέσα Νοεμβρίου ερχόμαστε πολύ κοντά στο τέλος του χρόνου, (κλείσιμο έτους, προϋπολογισμός, εορταστική περίοδος , εγγύτητα περικοπών).
-Επειδή οι εκλογές προκηρύσσονται τουλάχιστον 30ημέρες πριν.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Μας μένει το τέλος Οκτώβριου με αρχές Νοεμβρίου 2018 (προκήρυξη τέλη Σεπτεμβρίου), και αν λάβουμε υπόψη και την 28η Οκτωβρίου, οι Κυριακές που μένουν είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα περάσει από την δύσκολη βάσανο των αναφερομένων διαδικασιών. Μάλλον θα δούμε μια δεξιά παρένθεση.
Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει στις δυσκολίες του Ιανουαρίου του ΄19, με νωπή εντολή, σε μια επανάληψη του ΄15, φθαρμένος, κουρασμένος, αλλά χρησιμοποιώντας ακόμη ένα επικοινωνιακό αφήγημα.
Μια Υπηρεσιακή, Οικουμενική Κυβέρνηση, 3 μηνών και πλέον, είναι μία περίπτωση που ευνοεί την ΝΔ, ίσως και το κοινωνικό σύνολο, αλλά δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ με στενά κομματικά κριτήρια.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Οι εκλογές τη περίοδο αυτή δεν ευνοούν την ανάδειξη και συγκρότηση νεοδημιουργουμένων κομμάτων και τον προεκλογικό αγώνα των μικρών κομμάτων, γεγονός που συμφέρει τα παλαιά μεγάλα κόμματα, περιορίζοντας τις παράπλευρες διαρροές.

Το ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ : Είναι πάντα υπαρκτός, αλλά απρόβλεπτος παράγοντας. Πολλά συμβαίνουν στις μέρες μας, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να αξιολογείται σαν εν δυνάμει παράμετρος.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ: Εκλογές στο τέλος Ιουνίου – αρχές Αυγούστου 2018, αποτελεί το σενάριο του απόλυτου αιφνιδιασμού, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει προβάλλοντας μόνο τους «αγαθούς» σχεδιασμούς και προθέσεις του.

Αυτό, ενώ είναι στην ψυχολογία του τυχοδιωκτισμού του, δεν είναι μέσα στην κυρίαρχη και βαρύνουσα ψυχολογία του, της πετυχημένης πρώτης φοράς αριστεράς. Μόνο μια τακτική αναγκαιότητα (μέσα σε έναν ευρύτερο στρατηγικό υπολογισμό) θα τους οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η σφοδρή φιλόδοξη επιθυμία  του να ολοκληρώσει την τετραετία, προσκρούει σε αντικειμενικά αδιέξοδα.

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά» θα του έλεγε από τα βάθη του χρόνου και την αιωνιότητα, γραφική παλιά καπνισμένη καραβάνα, σύγχρονη των προπατόρων του.

Και το γλαφυρό: Οι μεν που φωνάζουν ΤΩΡΑ, θέλουν ΤΟΤΕ και οι δε που δηλώνουν ΤΟΤΕ, θέλουν ΤΩΡΑ!








*Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnailΤροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές πετρελαίου αιτίες και προεκτάσεις.
May 24th 2018, 08:00, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*



Πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη μία συνέχεια στο «ράλι» του πετρελαίου, σύμφωνα έγκυρους  οικονομικούς αναλυτές .


Μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμούν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της , τη στιγμή που το Brent διαπραγματεύεται γύρω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, την υψηλότερη επίδοση από το 2014.

Ειδικότερα, οι αναλυτές  έλαβαν υπόψη τους τις 11 φορές κατά το παρελθόν που ο «μαύρος χρυσός» σκαρφάλωσε από τα 60 στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, όπως και στην περίπτωση του 2018.

Όπως διαπιστώνουν, μία αύξηση στις τιμές πετρελαίου κατά 10% στο εύρος τιμών 80 έως 100 δολαρίων, συνεπάγεται μία αύξηση της τάξεως των 15 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ, από πλευράς παραγωγών.

Με δεδομένη την αυξημένη βαρύτητα των καταναλωτών (66%) στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μία αύξηση της τάξεως του 10% στις τιμές πετρελαίου οδηγεί σε συνολική επιβράδυνση μίας μονάδας βάσης το παγκόσμιο ΑΕΠ, υπογραμμίζεται.

Με βάση το ίδιο μοντέλο, σε περίπτωση που το πετρέλαιο εκτοξευθεί στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί συνολικά κατά 16 μονάδες βάσης!

Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι χώρες-καθαροί εισαγωγείς «μαύρου χρυσού», μεγαλύτερη των οποίων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνεται.

«Οι ιδανικές τιμές πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζονται μεταξύ 50 και 70 δολαρίων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

 Ωστόσο, από πλευράς καταναλωτών, μία ανάλογη αύξηση των τιμών οδηγεί σε συρρίκνωση της τάξεως των 9 μονάδων βάσης. 

  Μία συνέχεια στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομολόγων της Bank of America (BofA), σε μία περίοδο που οι τιμές της βενζίνης στις αμερικανικές πολιτείες έχουν εκτοξευθεί στα 3 δολάρια ανά γαλόνι.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα παραθέτει δύο προβλέψεις για την τιμή του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Στην πρώτη περίπτωση, το αργό πετρέλαιο αναμένεται να κυμανθεί -κατά περιόδους- ακόμη και στα 80 δολάρια ανά βαρέλι από τον τρέχοντα μήνα έως το τέλος του Ιουνίου 2019, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, η αντίστοιχη τιμή ενδέχεται να εκτοξευθεί ακόμη και στα 100 δολάρια ανά βαρέλι (σσ: οι τιμές για αργό και Brent έκλεισαν σήμερα, 18/5/2018, στα 71,3 και 74 δολάρια, αντίστοιχα).

Υπό το πρώτο, λοιπόν, σενάριο, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνόταν κατά 0,1%, με βάση το μοντέλο «FRB/US» της Federal Reserve.

Στο δεύτερο και ακραίο σενάριο, το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί σε έως και 0,2%.
Ωστόσο, παρατίθεται και η περίπτωση κατά την οποία οι τιμές παραμένουν στα προαναφερθέντα επίπεδα για το τρέχον χρονικό διάστημα και περαιτέρω.

Στα δύο εν λόγω, ακόμη πιο ακραία σενάρια, η οικονομική επιβράδυνση για τις Η.Π.Α. θα έφθανε το 0,2% στην περίπτωση των 80 δολαρίων, ενώ, στο ενδεχόμενο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα διαμορφωνόταν στο 0,5%!

Οι επιπτώσεις θα γίνονταν αντιληπτές κυρίως μέσω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα (ειδικά σε μία περίοδο με υπόνοια πληθωριστικών πιέσεων), επισημαίνεται, καθώς μόλις το 0,5% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με μεθόδους που βασίζονται στον «μαύρο χρυσό».    

Ας έρθουμε λοιπόν στη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας και στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον  να δούμε με βάση την αύξηση της τιμής του  πετρελαίου.  
                                                                                                        
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, ενισχυμένη από την ανησυχία ότι η φθίνουσα παραγωγή αργού της Βενεζουέλας και μία πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

Το αργό κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, στηριζόμενο από τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων χωρών εκτός του ΟΠΕΚ για τη μείωση της προσφοράς καθώς και την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.
Η τιμή του μπρέντ έφτασε στα 80,35 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,4%. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 72,71 δολάρια με άνοδο 0,7%.



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς  Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, μία κίνηση, που σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να μειώσει και άλλο την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που έχει υποχωρήσει ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών.

Η ανησυχία για μία πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη και την απειλή αμερικανικών κυρώσεων, στηρίζει επίσης τις τιμές. Την Δευτέρα, οι ΗΠΑ σκλήρυναν τη στάση τους έναντι του Ιράν.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Εν μέρει λόγω της ακούσιας μείωσης της παραγωγής της Βενεζουέλας, ο ΟΠΕΚ υπερκαλύπτει τις προβλέψεις της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν την προσφορά τους, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Οι μειώσεις της προσφοράς, με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ, έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό ένα πλεόνασμα στα αποθέματα των βιομηχανικών χωρών.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Την ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου περιορίζει η αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού αργού προβλέπεται να φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ τον Ιούνιο.

Τι ήταν όμως εκείνο που εκτόξευσε τις τιμές; Από τη μία, η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και χωρών εκτός καρτέλ -κυρίως της Ρωσίας- για μείωση της παραγωγής, επαναφέροντας την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.



Ο καταλυτικός όμως παράγοντας που οδήγησε τις τιμές πάνω από το φράγμα των 80 δολαρίων είναι γεωπολιτικός. Από τη στιγμή που η προσφορά καθορίζεται από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η ένταση στη Μέση Ανατολή δυναμιτίζει τις τιμές. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της κυβέρνησης Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, θέτοντας εκτός αγοράς τις ιρανικές εξαγωγές, που ανέρχονταν σε δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και αυτό σε μια εποχή που η δίψα των χωρών της Ασίας για πετρέλαιο ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού καταναλώνουν περισσότερο από το 35% των 100 εκατ. βαρελιών που χρειάζεται καθημερινά ο κόσμος για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Με τις τιμές πάνω από τα 80 δολάρια, το τίμημα της Ασίας για να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα θα φθάσει το ένα τρισ. Δολάρια.

Στον «πόλεμο» του πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εστιάσουν στο κοινό τους συμφέρον, την επαναφορά των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Με τον αποκλεισμό του Ιράν, συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά πετρελαίου. Και φαίνεται πως δεν θα βιαστούν να αναπληρώσουν τη χαμένη προσφορά της Τεχεράνης

Τελικά η πολιτική Τράμπ έχει επιπτώσεις στη Διεθνή Οικονομία και όταν αφήνεις φαινόμενα να εξελίσσονται σε πολεμικά μέτωπα με διάλυση χωρών  και γενικευμένη αστάθεια πληρώνουν  το κόστος  οι χώρες που δεν παράγουν ενέργεια .







*Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός

thumbnailΗ Νεολαία που απέμεινε πως βλέπει σε σκίτσο τη πολιτική κατάσταση
May 19th 2018, 21:31, by Vangelis Athanasiadis

Η Νεολαία που απέμεινε πως βλέπει σε σκίτσο τη πολιτική κατάσταση



thumbnailΣκοπιανό: Η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης!
May 19th 2018, 20:56, by Vangelis Athanasiadis

*του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου



Έκπληξη και αγανάκτηση προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη η τελευταία πρόταση του Σκοπιανού Προέδρου κ. Ζ. Ζάεφ για το ονοματολογικό που,
εκτός βέβαια από το ότι διατηρεί το πλήρες σημερινό κλεψίτυπο όνομα της χώρας του («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), προσθέτει σε αυτό και το επίθετο «Ilidenska, δηλαδή «του Ίλιντεν»!

Αναδεικνύει έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, στο ίδιο το Κρατικό όνομα των Σκοπίων, με το οποίο θα συμμετέχουν στη Διεθνή Κοινότητα (διμερείς σχέσεις με Κράτη, Διεθνείς Οργανισμούς, ΟΗΕ, και ίσως στο μέλλον στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση), τον πυρήνα της πλαστής εθνικής τους ιδεολογίας, ως του δήθεν «Μακεδονικού» Έθνους, που επαναστάτησε το 1903 (στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία) και ξεκίνησε τον αγώνα για τη δημιουργία αυτόνομου «Μακεδονικού» Κράτους στην κατεχόμενη από τους Οθωμανούς Μακεδονία.

Μόνον που η Ιστορία καταγράφει ως κυρίως Βουλγαρική εκείνη την εξέγερση, που σηματοδότησε την ένοπλη φάση του αγώνα των Βούλγαρων Εξαρχικών να επικρατήσουν σε περιοχές της Μακεδονίας με αντίπαλους, όχι τόσο τους Οθωμανούς, όσο τους υπόδουλους Έλληνες Πατριαρχικούς!Ποτέ οι Κομιτατζήδες δεν ταυτίστηκαν με «Μακεδονικό» Έθνος, αλλά μόνο με τους Βούλγαρους εθνικιστές και με αυτούς πολέμησαν οι ελληνόψυχοι Μακεδονομάχοι.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν απέρριψε αμέσως επιτόπου, αλλά δέχθηκε να συζητήσει και να μεταφέρει στην Ελλάδα αυτή την πρόταση, αποτελεί απόδειξη: α) της έλλειψης ιστορικής γνώσης και στέρεης αντίληψης της πραγματικής διάστασης της διαφοράς για το όνομα των Σκοπίων και τα συναφή ζητήματα, β) της αγωνίας και της επικίνδυνης σπουδής να εξεύρει μία λύση όπως-όπως, για να εμφανίσει μία επιτυχία στην εξωτερική πολιτική, εν όψει των προσεχών εκλογών.

Η αρνητική αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα (μηδέ της συμπολίτευσης των ΑΝΕΛ εξαιρουμένης), αλλά και η στάση (γνωστή ή αναμενόμενη) των άλλων εμπλεκομένων, Βουλγάρων και Αλβανών, καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα τακτικό πυροτέχνημα της Σκοπιανής Κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα, να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το προταθέν (έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο) Άνω Μακεδονία, και να πετύχει την συναίνεση της Εθνικιστικής Αντιπολίτευσης του VMRO (του πρώην Πρωθυπουργού Γκρούεφσκι).

Ήδη, η Βουλγαρία εκφράστηκε επίσημα, με απόλυτη πονηρία και ιδιοτέλεια και αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόταση, τονίζοντας βέβαια ότι η λέξη «Ίλιντεν» (που θεωρείται επίσημα στην Βουλγαρία ως εξέγερση και ιστορικός σταθμός της δικής τους ιστορίας) υποδηλώνει ότι τα δύο Κράτη, Βουλγαρία και Σκόπια, έχουν «κοινό παρελθόν» (δήλωση της Βουλγάρας Υπουργού Εξωτερικών κας Αικατερίνας Ζαχαρίεβα). Ενώ και ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας κ. Καρακατσάνωφ, δήλωσε ότι «Το Ίλιντεν είναι μια Βουλγαρική εξέγερση, μέρος της κοινής μας ιστορίας» (δηλαδή με τα Σκόπια).

Έτσι, αποδεικνύεται περίτρανα η Βουλγαρική στρατηγική σταδιακής προσέγγισης και προσεταιρισμού των Σκοπίων ως μίας δεύτερης Βουλγαρικής χώρας. Ο κ. Καρακατσάνωφ συνέχισε αποκαλυπτικά λέγοντας ότι «στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά άτομα που κατάγονται από την «Μακεδονία» και με αυτήν είμαστε ιστορικά συνδεδεμένοι, όπως η Ελλάδα με την Κύπρο, η Σερβία με το Μαυροβούνιο»!

Άρα η Βουλγαρία θεωρεί άμεσα ή έμμεσα ότι η αφετηρία των Σκοπιανών ή και μέρος της σημερινής εθνικής τους συνείδησης είναι Βουλγαρική, όπως άλλωστε και η γλώσσα τους η λεγομένη Μακεδονική! Γι αυτό επιθυμεί την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και για τον ίδιο λόγο υπήρξε η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας με υπογραφή σημαντικής διμερούς συμφωνίας.

Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη η ιδιοτελής αυτή Βουλγαρική πολιτική είναι ότι η Κύπρος δεν ονομάζεται Ελλάδα, ούτε το Μαυροβούνιο ονομάζεται Σερβία! Αντίθετα τα Σκόπια αυτοονομάσθηκαν με το ελληνικό όνομα Μακεδονία και οι Σκοπιανοί, διαπράτοντας πλαστοπροσωπία αυτοονομάζονται και προβάλλονται ως «Μακεδόνες», δηλαδή με ένα διαχρονικό όνομα που ξεκίνησε τουλάχιστον 5-6 αιώνες π.Χ., ταυτισμένο με την ελληνική ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Οι Μαυροβούνιοι δεν ονομάζονται ως λαός και πολίτες Σέρβοι, ούτε οι Κύπριοι πολίτες, Έλληνες (αλλά ως εθνότητα Ελληνοκύπριοι).

Οι Αλβανοί τόσο των Σκοπίων όσο και της κυρίως Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου δεν εκφράστηκαν ακόμη για το «Ιλιντένσκα», αλλά είναι βέβαιο ότι θα το απορρίψουν (όπως παλαιότερα και το Σλαβομακεδονία) γιατί εκφράζει την εθνική ταυτότητα, ιδεολογία και ιστορία μόνο των Σλάβων των Σκοπίων.

Το όλο εγχείρημα της «Ilidenska Republika Makedonija», αποδεικνύει βέβαια περίτρανα πόσο μακριά βρίσκονται οι Σκοπιανοί από την κατανόηση και αποδοχή της κύριας αιτίας του προβλήματος, με την Ελλάδα, δηλαδή της θεωρίας περί «Μακεδονικού Έθνους», διαφορετικού από το Ελληνικό, την οποία ως εθνική τους δικαιολογία θέλουν να διατηρήσουν πάση θυσία, και απλώς να εξωραΐσουν και να συγκαλύψουν την επιθετικότητα και σφετεριστικότητά τους απέναντι στην Ελλάδα, με κάποιες επιφανειακές παραχωρήσεις.

Το όνομα Μακεδονία-Μακεδόνες έχει ιστορικότητα και διεθνή διάσταση (μέχρι την Αίγυπτο, την Μεσοποταμία και τις Ινδίες), τουλάχιστον προ 2.500 ετών, ταυτισμένη με την ελληνικότητα και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει Κρατικό και Εθνικό όνομα άλλου λαού, ο οποίος μάλιστα έχει Σλαβική ιστορική, πολιτιστική και γλωσσική ταυτότητα. Όταν μάλιστα μέχρι το 1944 η περιοχή ονομαζόταν Vardarska Banovina (Επαρχία του Βαρδάρη) και όχι Μακεδονία, ενώ ο λαός της καταγραφόταν στις απογραφές (αλλά και σε διεθνείς αναφορές) είτε ως Βούλγαροι, είτε ως Αλβανοί, είτε ως Σέρβοι, είτε ως Τούρκοι, είτε ως Έλληνες, είτε ως Βλάχοι! Αλλά ποτέ ως Μακεδόνες, δηλαδή διαφορετικοί από τις παραπάνω εθνότητες!

Πως θα αντιμετώπιζε άραγε η Αλβανία την υποκλοπή και χρήση του ιστορικού Αλβανικού όρου Ιλλυρία-Ιλλυριοί, από άλλο, μη Αλβανικό, γειτονικό Κράτος και λαό; Και μη μας διαφεύγει το αντικειμενικό γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας (από την οποία εξαιρούνται τα δύο τρίτα περίπου της επικρατείας των Σκοπίων και βέβαια η πρωτεύουσα Σκόπια), και σχεδόν το σύνολο της κλασικής Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, ανήκει από το 1912 στην ελληνική επικράτεια και πάντοτε, και στους Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους εκατοικείτο πλειοψηφικά από Έλληνες και ελληνόφωνους ή ελληνίζοντας βλαχόφωνους και σλαβόφωνους. Και, εξίσου σημαντικό: το πολιτιστικό κεκτημένο που υποδηλώνει ο όρος Μακεδονία-Μακεδονικός-Μακεδόνες, είναι απόλυτα ταυτισμένο για πάνω από 2.500 χρόνια και ανήκει στο Γένος των Ελλήνων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο και τα Βασίλεια των επιγόνων του Μεγ. Αλεξάνδρου ονομάστηκαν Ελληνιστικά!

Ενώ η παράνομη επιχειρηθείσα χρησικτησία των Σκοπιανών στην Μακεδονική κληρονομιά μας διήρκεσε είτε από το 1944 (στο εσωτερικό της πρώην Γιουγκοσλαβίας), είτε από το 1991 ως ανεξάρτητο Κράτος με προσωρινό διεθνές όνομα FYROM, διότι από τον 7ο αιώνα μ.Χ. που βρίσκονται οι Σλάβοι στην Βαλκανική (δηλαδή 1.000 χρόνια μετά τον Μεγ. Αλέξανδρο) δεν υπήρχαν Μακεδόνες (μη Έλληνες) στην περιοχή!


* Διεθνολόγος, Λέκτορας Τομέα Διεθνών Σπουδών Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.Πρ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρ. Διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα ΒαλκάνιαΜέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


http://www.thestival.gr/views/item/383330-skopiano-i-esxati-plani-xeiron-tis-protis

thumbnailΟ Ερντογάν και το «Ταμάμ»
May 11th 2018, 06:52, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)




Πολλά συμβαίνουν γύρω μας και φαίνονται καταλυτικά, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, το αύριο, την Ιστορία:
Ο Τράμπ και το Ιράν, η Συρία, οικονομικές ανακατατάξεις – εξελίξεις, ενεργειακά, γεωστρατηγικά, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν.
Και ξαφνικά μια λέξη κυριαρχεί και θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, ίσως μήνες, ίσως ανατρέψει καταστάσεις και καθορίσει μελλοντικά γεγονότα.
Μια λέξη γνωστή και συνηθισμένη: «Ταμάμ».
Μια μικρή, αμελητέα αποστροφή του λόγου του Ερντογάν, την πήρε το πλήθος, διαδόθηκε στο διαδίκτυο, την υιοθέτησε η αντιπολίτευση.
Μια λέξη «Ταμάμ», ένα νέο Pourquoi ( πουρκουά).
Μια λέξη χωρίς αναλύσεις, περιγραφές, θέσεις. Γι΄ αυτό το λόγο και χωρίς απάντηση.
Μια εύκολη μικρή λέξη, ένα μονολεκτικό σύνθημα, μια καθημερινή πολυχρησιμοποιημένη έκφραση και από την άλλη ο Σουλτάνος, με όλο το κρατικό μηχανισμό, μια σιδερόφρακτη δομή που ελέγχει τα πάντα, κατά μιας βαμβάκινης τεχνολογίας που διαπερνά τα πάντα.
Και ξαφνικά μια αντιπαράθεση: το Παρελθόν, απέναντι στις Σύγχρονες Τεχνολογίες. Ο παντοδύναμος Σουλτάνος, απέναντι στο διαδίκτυο.
Ένα σατραπικό κράτος, που σχεδόν έχει νομοθετικά εξασφαλίσει τη νόθευση και τη παραποίηση του αποτελέσματος των εκλογών.
Ο Ερντογάν με το διαδίκτυο απέτρεψε το πραξικόπημα. Λέτε με το ίδιο όπλο να ανατραπεί το σουλτανάτο ;
Μα ο σουλτάνος μπορεί να κλείσει το διαδίκτυο. Τότε όμως η αντίδραση θα γιγαντωθεί . Ο άνεμος, θα γίνει τυφώνας. Είναι οι περιπτώσεις, που δύνασαι, αλλά δεν μπορείς. Η «Αχίλλειος Πτέρνα» των αυταρχικών καθεστώτων.
Αυτό όμως είναι συνήθως το τέλος του υπερόπτη, του αυθάδη, του αυθαίρετου.

Χρονική συγκυρία:
Ο χρόνος των 40 ημερών μέχρι τις εκλογές είναι πολύ κοντά, στον ιδανικό χρόνο. Είναι διαπιστωμένο ότι για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα που βασίζεται στη διάδοση , στην διάχυση, στην μετάδοση χρειάζεται περίπου 30 ημέρες, μετά τις 60 ημέρες είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συντηρηθεί.
Για να διατηρηθεί περισσότερο, θέλει πολύ προσπάθεια, οργάνωση, ειδικές γνώσεις, επιμέλεια και υποστήριξη.
Λαμβανομένων υπόψη της εκτάσεως, των φυλετικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης της Τουρκίας, ίσως να μιλάμε για τον «ιδανικό χρόνο».
Εξάλλου στη λαϊκή παράδοση και στις λειτουργίες και διεργασίες της φύσης, ο χρόνος των 40 ημερών έχει ξεχωριστή σημασία και σημειολογία.

Κοινωνική συγκυρία:
Οι κοινωνικές συγκυρίες των εσωτερικών διαφορών που υπάρχουν, πολιτικών (γκιουλενιστών) και φυλετικών, η δίωξη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, αλλά και η αοριστία και η γενικότητα του συνθήματος, μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης στη ζύμωση της συσπείρωσης της αντίδρασης.

Ποιος θα νικήσει ;
Με αυτό το κίνημα του «ταμάμ» υπάρχει πρόβλεψη τι θα συμβεί;
Απάντηση : ΟΧΙ.
Υπάρχει όμως έντονη αίσθηση, σχεδόν βεβαιότητα. Είναι τόσο ασήμαντοευτελές και πεζό, και ως εκ τούτου εύληπτο, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει χιονοστιβάδα.
Θα συμβεί; Κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει, αλλά δεν θέλει πολύ για να γίνει ανεξέλεγκτος χείμαρρος, τσουνάμι.
Υπάρχει αντίπαλος, αντάξιος ηγέτης; Απάντηση: ΟΧΙ
Αλλά πόσες φορές προικισμένες ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, δεν ηττήθηκαν από τον ΚΑΝΕΝΑ, από τη πλατεία;
Πόσες φορές το μικρό, το ασήμαντο, το τυχαίο, το απρόβλεπτο, το ανεξέλεγκτο άλλαξαν την εξέλιξη των πραγμάτων και τον ρου της Ιστορίας;
Είναι μια εξέλιξη και μια τροπή που θα μας απασχολήσει. Ας την παρακολουθήσουμε.

Είναι ευνοϊκή εξέλιξη για εμάς;
Είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα; Έως τις εκλογές, μάλλον ναι.
Αλλά μια μετεκλογική αστάθεια σε μια γείτονα χώρα, δεν είναι η καλύτερη επιλέξιμη επιλογή.
Ένα τραγικό δίλημμα. Τι να διαλέξω μεταξύ του Τρελού ή της Ανωμαλίας.
Ο αιώνιος Οδυσσέας μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.









(*)  Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnailΒιβλιοπαρουσίαση
May 10th 2018, 20:01, by Vangelis Athanasiadis

Γράφει η Γιάννα Κωνσταντινίδου (*)




Μόλις διάβασα τον Ωτακουστή & Το μπλούζ της Κυριακής, της συγγραφέως,   κ . Natasha Karamanli.



Ένα διπλό βιβλίο που υπέρδιπλα με συγκλόνισε!! Πόσους θανάτους έχουμε κρυφακούσει; Πόσοι ζούμε με τον φόβο της αγκύλωσης; 




Είμαι πολύ συγκινημένη που θα παρουσιάσω ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο άγγιξε την ψυχή μου. 


Είμαι πολύ περήφανη γιατι θα το κάνω με σπουδαίους και ξεχωριστούς ανθρώπους, την ποιήτρια κ. Ευαγγελία Κοφινα και την συγγραφέα κ. Xara Xrysafi. 


Σε έναν υπέροχο χώρο που αγκαλιάζει τις τέχνες και ολες τις μορφές πολιτισμού. 


Σας περιμένουμε αυτήν την Κυριακή 13 του μηνός,στις 7 το απόγευμα, στο Bar Stage Theater, να απολαύσουμε την θεατρική βιβλιοπαρουσίαση. 


Είσοδος Ελευθερη.







(*) Η Γιάννα Κωσταντινίδου εργάζεται στο  Ράδιο Ενημέρωση 92,2 και είναι Ραδιοφωνική παραγωγός

thumbnailΈντιμη συμφωνία ή επισφαλής συμβιβασμός;
May 6th 2018, 10:53, by Vangelis Athanasiadis




Τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και άλλα που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη πατριωτική προσήλωση των Ελλήνων στην υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και τη μη εκχώρησή του στα Σκόπια.


Εκφράστηκαν όμως και απόψεις για συμβιβαστικές λύσεις, που επιδιώκουν την αποδοχή από την Ελλάδα ενός σύνθετου γεωγραφικού ονόματος με συμπεριλαμβανόμενη την λέξη Μακεδονία και άλλες ενδεχομένως υποχωρήσεις της χώρας μας. Ώστε στο πλαίσιο ενός «πολιτικού ρεαλισμού», να λήξει η «εκκρεμότητα» αυτή που διαρκεί από το 1991 και να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ και να σταματήσει η παγίωση της διεθνούς χρήσης του σημερινού σφετεριστικού συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων.

Ένας σοβαρός εκφραστής αυτών των απόψεων είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ως το 2015, κ. Νικόλαος Μέρτζος, ο οποίος με αρθρογραφία του στις εφημερίδες Καθημερινή, Real News, κ.α., αλλά και πρόσφατα στις 09.04.2018 σε συνέντευξή του στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων των Σκοπίων (ΜΙΑ), η οποία έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα στην γειτονική χώρα, εξέφρασε τις σχετικές απόψεις του.

Ο κύριος τίτλος που προβλήθηκε από τις δηλώσεις του στο ΜΙΑ ήταν «Με μία έντιμη συμφωνία σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες». Δήλωσε: «Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση. Όλο αυτό έπρεπε να είχε τελειώσει ήδη από 1992-1993. Πρέπει να σταθεροποιηθεί και η χώρα σας και η χώρα μας. Πρέπει να βρούμε μία λύση, ώστε το ένα Έθνος να μη προσβάλλει το άλλο. Ειδικά το ισχυρότερο να μην προσβάλλει το αδύναμο, αλλά και οι αδύναμοι να δείξουν κατανόηση, να δείξουν αληθινή φιλία. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν επιτευχθεί μία έντιμη συμφωνία, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία σε 20 χρόνια. Η λύση πρέπει να είναι με σύνθετη ονομασία. Εμείς λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Εσείς θέλετε το μονοπώλιο. Αυτοπροσδιορισθείτε όπως θέλετε, αλλά να υπάρχει διαφορά μεταξύ μας».

Οι προτάσεις Μέρτζου

Αναζητώντας στην πρόσφατη αρθρογραφία του κ. Μέρτζου το πως προδιορίζει την «έντιμη συμφωνία» με τα Σκόπια, βρήκα τους 4 όρους που θέτει γι' αυτήν, σε άρθρο του της 28.01.2018 στην Εφημερίδα Real News.

Γράφει λοιπόν ότι ένας συμβιβασμός Αθηνών-Σκοπίων προϋποθέτει τους εξής απαράβατους όρους:

1. Το σύνθετο όνομα να ισχύει έναντι όλων, erga omnes, και με αυτό το οριστικό όνομα να εγγραφεί στον ΟΗΕ η χώρα.

2. Να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Συνεχίζει όμως εξηγώντας ότι δεν υπάρχει σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι' αυτό, χωρίς να είναι σαφές αν εξ αυτού αναιρεί αυτόν τον όρο ή αν επιμένει στην επίτευξή του ως προϋπόθεση συμφωνίας.

3. Να καταργηθούν όσα σχολικά βιβλία, νόμοι, μνημεία, μουσεία, κ.α., διδάσκουν τον αλυτρωτισμό σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας.

4. Να δηλώσουν δεσμευτικά τα Σκόπια ότι στην ελληνική Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε διεκδικούν «μακεδονική μειονότητα» (όπως έπραξαν ήδη για την Βουλγαρία). Επίσης ο κ. Μέρτζος παραθέτει πολλά στοιχεία για τις οικονομικές δοσοληψίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς και στοιχεία της εσωτερικής πολιτικο-οικονομικής κατάστασης στα Σκόπια, όπως και γεωπολιτικά στοιχεία για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βασική του επισήμανση επίσης είναι ότι όπως γνωρίζουν οι επαΐοντες, «μία έντιμη συμφωνία με τα Σκόπια θίγει τα αισθήματα, αλλά εξυπηρετεί τα Εθνικά Συμφέροντα. Αναβαθμίζει κατακόρυφα τη γεωπολιτική αξία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ελλάδος με επίκεντρο την ελληνική Μακεδονία».

Συνεπώς, αν αυτοί οι όροι ικανοποιηθούν ο κ. Μέρτζος φρονεί ότι μπορεί να υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία» προφανώς με ένα σύνθετο όνομα.

Ο αντίλογος

Ας δούμε όμως ποιος μπορεί να είναι ο αντίλογος στα παραπάνω και ποιες διευκρινίσεις απαιτούνται για τις θέσεις του.

1. Πως προσδιορίζει την «έντιμη συμφωνία»; Προφανώς, συμβιβαστική με σύνθετη ονομασία. Αυτό όμως που δεν μας λέει είναι ότι π.χ. η «Άνω Μακεδονία», θα είναι όνομα Κράτους και διεθνούς υποκειμένου, με έδρα στους Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ η ελληνική Μακεδονία θα αποτελεί μία εσωτερική διοικητική υποδιαίρεση της Ελλάδος χωρίς διεθνή υπόσταση. Αυτό δίνει ακαταμάχητο πλεονέκτημα στα Σκόπια, απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να μονοπωλήσουν τελικά τον «Μακεδονισμό» τους διεθνώς, όπως έπραξαν από το 1991 και ιδίως από το 1995 και μετά, έως σήμερα.

2. Γιατί «σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες»; Μήπως μετά το 1995 δεν πέρασαν 22 χρόνια και τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν αλλά χειροτέρεψαν; Τόσο στο κυρίως θέμα, δηλαδή της διαπραγμάτευσης για το όνομα, όσο και στα ειδικότερα που ρύθμιζε η Ενδιάμεση Συμφωνία (όχι αλυτρωτισμός, φιλικές σχέσεις, όχι εχθρική προπαγάνδα, όχι μεροληπτικά σχολικά εγχειρίδια).

Ενώ αντίθετα προωθήθηκαν από τα Σκόπια σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας: α) Πάνω από 100 αναγνωρίσεις με το σφετεριστικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», β) Η ένταξή τους σε Διεθνείς Οργανισμούς, με την συναίνεση μάλιστα της Ελλάδος η οποία γινόταν με το όνομα FYROM αλλά μετά εχρησιμοποιείτο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που υποτίθεται ήταν υπό αλλαγήν! Έτσι έγινε και με την παροχή στα Σκόπια του καθεστώτος της υπό ένταξιν χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οποία συναίνεσε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2005.
Ο λαός πως θα λέγεται;

3. Γιατί σιγεί ο κ. Μέρτζος για τα θέματα της ονομασίας της εθνότητας, της ιθαγένειας και της γλώσσας; Οι κάτοικοι της αυριανής «Άνω Μακεδονίας» (Gorna Makedonija), που από το 1944 διδάχθηκαν να ονομάζονται «Μακεδόνες», θα πάψουν τώρα να αυτοαποκαλούνται και να προβάλλονται έτσι διεθνώς; Ή θα ονομάζονται Ανω Μακεδόνες; Όταν βέβαια εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες θα ονομαζόμαστε έτσι μόνο εντός της χώρας μας! Το θέμα της ονομασίας του λαού των Σκοπίων που ούτε το αγγίζει ο κ. Μέρτζος και που αρνούνται να εντάξουν στην διαπραγμάτευση τόσο οι ηγέτες των Σκοπίων όσο και ο ίδιος ο διαμεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς, είναι σπουδαιότερο ακόμη και από το κρατικό όνομα!

4. Θα υπάρξει συνταγματική αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων και άρση των αλυτρωτικών διατάξεων στο Σύνταγμα; Βοήθησε άραγε καθόλου η διμερής-διακρατική (Διεθνής) Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που προέβλεπε αυθεντική ερμηνεία για τις συγκεκριμένες αλυτρωτικές διατάξεις του Συντάγματος; Βεβαίως και όχι. Ούτε οι χάρτες της ενιαίας Μακεδονίας έφυγαν, ούτε οι θεωρίες περί σκλαβωμένης «Μακεδονίας του Αιγαίου», ούτε η μειονοτική προπαγάνδα, ούτε τα προκλητικά και ανιστόρητα σχολικά εγχειρίδια. Ή μήπως πιστεύει αφελώς ο κ. Μέρτζος ότι 100 (ή ακόμη και 1.000) φοιτητές της ΠΓΔΜ φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα, θα μπορέσουν (αν βέβαια πεισθούν…) να ανατρέψουν μία επί δεκαετίες ενορχηστρωμένη κρατική προπαγάνδα για την «μακεδονική» ταυτότητα της γειτονικής χώρας;

5. Θα ισχύσει το όποιο νέο όνομα erga omnes; Δηλαδή και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και διεθνώς, τόσο διμερώς με όλα τα Κράτη του κόσμου όσο και πολυμερώς και στους Διεθνείς Οργανισμούς και Συνδιασκέψεις; Ή θα καταλήξει σκέτο Μακεδονία; Οι δηλώσεις της ηγεσίας των Σκοπίων δεν αφήνουν αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να ισχύσει στο εσωτερικό της χώρας ούτε για κράτη που τους αναγνώρισαν διμερώς ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

6. Ποιος φταίει που δεν βρέθηκε λύση από το 1992-1993; Εμείς που τότε (κακώς) συζητούσαμε και για σύνθετη ονομασία ή αυτοί που τα ήθελαν όλα (όπως και τώρα); Δηλαδή, μονοπώλιο του Μακεδονισμού διεθνώς.
To κλεψίτυπο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

7. Πως θα αποτρέψουμε τις παρασπονδίες; Ποιες εγγυήσεις θα μας δοθούν; Ήδη η ΕE, και Κράτη της όπως και το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν συχνά για λόγους απλούστευσης το Δημοκρατία της Μακεδονίας ή σκέτο Μακεδονία, μολονότι υποχρεούνται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και των ιδίων των Οργανισμών αυτών να χρησιμοποιούν το FYROM. Τι μας διδάσκει αυτό; Να μην τους εμπιστευόμαστε, να αντιδρούμε και να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις.

8. Έδειξαν επί 22 χρόνια (μετά το 1995) αληθινή φιλία τα Σκόπια; Τι κάναμε εμείς και τι αυτοί; Εμείς ευρύτατες οικονομικές σχέσεις και επενδύσεις, που δημιούργησαν 18.000 νέες θέσεις εργασίες εκεί, στρατιωτική βοήθεια, οικονομική βοήθεια, ένταξή τους σε Διεθνείς Οργανισμούς. Αυτοί: Διεθνή χρήση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πάνω από 100 διμερείς αναγνωρίσεις με το όνομα αυτό, που υποτίθεται έπρεπε να αλλάξει, αφαίρεση των πινακίδων FYROM των ΙΧ αυτοκινήτων τους που έρχονταν στην Ελλάδα, επιθετικά και ανιστόρητα εγχειρίδια στα σχολεία τους και μειονοτική προπαγάνδα, την τελευταία δεκαετία δε, αγάλματα Μακεδόνων και μετονομασία οδών-αεροδρομίων στα πλαίσια του «εξαρχαϊσμού».

Ποιος μας λέει άραγε ότι ένας άλλος Γκρούεφσκι δεν θα ανέλθει στο μέλλον στην εξουσία; Η Ελλάδα έδειξε υπερβάλλουσα γενναιοδωρία και καλή θέληση και απέφυγε να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία παρά τις συνεχείς παρασπονδίες των Σκοπιανών. Το πλήρωσε βέβαια με μία καταδικαστική, ήπια ευτυχώς, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

9. Πως θα διασφαλίσουμε τον «αυτοπροσδιορισμό με διαφορά μεταξύ μας», όπως ζητάει ο κ. Μέρτζος, όταν το Σύνταγμά τους δεν θα αλλάξει (καθώς επιμένουν σε αυτό επικαλούμενοι την ανυπαρξία πλειοψηφίας) και θα τους δίνει το νομικό έρεισμα να λένε ότι είναι Μακεδόνες;

Η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα του Κράτους και με αφαίρεση των αλυτρωτικών διατάξεων είναι απαραίτητη για το εσωτερικό των Σκοπίων, ώστε να αντιληφθούν οι ίδιοι οι πολίτες τους την ιστορική απάτη και υποκλοπή με την οποία είχαν γαλουχηθεί επί χρόνια και η οποία πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί, ώστε να υπάρξει γνήσια, εκούσια και ειλικρινής, διαρκής και επωφελής γειτονία με την Ελλάδα (αλλά και με την Βουλγαρία). Επίσης, θα συμβάλλει καθοριστικά και στην αλλαγή των διμερών αναγνωρίσεων με το κλεψίτυπο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από όσα Κράτη έχουν προβεί σε αυτήν.

Βεβαίως δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση η ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ όταν και εάν (και με απαραίτητη την Ελληνική συναίνεση) θα ενταχθεί η χώρα αυτή στην ΕE, οπότε θα χρειαστούν πολλές συνταγματικές τροποποιήσεις, μαζί με τις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν και αυτές για το νέο όνομα της χώρας και τα υπόλοιπα στοιχεία αλυτρωτισμού. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τις καλύτερες προϋποθέσεις δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2025. Θα τους δεχθούμε λοιπόν από τώρα στο ΝΑΤΟ, θα συνάψουμε νέα συμφωνία μαζί τους και επί τουλάχιστον 7.5 χρόνια θα συνεχίζουν τη σημερινή συνταγματική τους ονομασία και τον αλυτρωτισμό;
Άνθρακες ο θησαυρός

10. Μια και μιλάμε για erga omnes, δηλαδή και διεθνώς, πως οι ξένοι θα διακρίνουν την «Άνω Μακεδονία» (δηλαδή Κράτος) από την Μακεδονία (δηλαδή Περιφέρεια) της Ελλάδος και πως θα αποσυνδέσουν την Άνω Μακεδονία από την ιστορική Μακεδονία που ανήκει πλήρως ιστορικά και πολιτιστικά στην Ελλάδα; Εφόσον δηλαδή θα υπάρχει σύμπτωση ονομάτων θα λειτουργεί υπέρ των Σκοπίων!

11. Γιατί οι συνεχιζόμενες ομαλά από το 1995 και μέχρι τώρα διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, δεν άμβλυναν ή δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά τα ενέτειναν, οδηγώντας στην μονοπώληση της «Μακεδονίας – Μακεδόνων»; «Άνθρακες ο θησαυρός» λοιπόν από το οικονομικό επιχείρημα που προσπαθεί να αρθρώσει ο κ. Μέρτζος.

12. Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ δεν βοήθησε τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις! Τις επιδείνωσε! Γιατί να είναι διαφορετικά με την ΠΓΔΜ; Αυτό τονίζει σε άρθρο του ο Πρέσβης ε.τ. κος Αλέξανδρος Μαλλιάς. Άλλωστε ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ κος Στόλτενμπεργκ πρόσφατα είπε ότι η Συμμαχία δεν ασχολείται με τις διαφορές μετάξύ Κρατών-Μελών της!

13. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται γεωπολιτική αναβάθμιση, πέρα από αυτή που της προσδίδει πληθωρικά η στρατηγική γεωγραφική της θέση. Τα Σκόπια χρειάζονται δραματικά αναβάθμιση και σταθεροποίηση που μόνον η Ελλάδα μπορεί να τους παράσχει όχι όμως με την αποδοχή ενός ψεύδους και μίας πλαστής εθνικής ταυτότητας. Άλλο πράγμα η καλοπιστία και άλλο η άνευ όρων παράδοση.

Όταν μάλιστα τους λέμε (ο κ. Μέρτζος) «αυτοπροσδιοριστείτε όπως θέλετε, αλλά να υπάρχει διαφορά μεταξύ μας», τότε βεβαίως αυτοί θα αυτοπροσδιοριστούν όπως συνήθισαν, ως Μακεδόνες, και θα βρουν κάποια μορφή διαφοροποίησης (π.χ. Έλληνες Μακεδόνες) για τον δικό μας αυτοπροσδιορισμό στην Ελληνική Μακεδονία. Ο όρος Σλαβομακεδόνες έχει υποστηριχθεί ότι ίσως αποτελεί μία λύση. Πώς όμως θα διασφαλίσουμε ότι το συνθετικό – μακεδόνες δεν θα αφορά εθνική ταυτότητα αλλά γεωγραφική εγκατάσταση μόνον; Όταν μάλιστα μόνον ένα μικρό μέρος του εδάφους των Σκοπίων ανήκει στην γεωγραφική Μακεδονία.

Παράνομη «χρησικτησία» της ελληνικής ιστορίας

14. Η ΠΓΔΜ βασίζεται στη διεθνή στήριξη που διαθέτει (ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, Τουρκία, κ.λπ.) και στις πιέσεις που αυτές ασκούν κατά της Ελλάδας, είτε από υποτίμηση της σοβαρότητας του ζητήματος, είτε από τα δικά τους, στρατηγικά και οικονομικά, συμφέροντα στα Σκόπια. Αλλά επίσης και στα τετελεσμένα που (νομίζουν ότι) δημιούργησαν με τις πολλές διμερείς αναγνωρίσεις τους, δηλαδή όπως συνέβη με τα τετελεσμένα της Κατοχής των Τούρκων στη Κύπρο. Άλλωστε στον Τούρκο νεοσουλτάνο έσπευσε για βοήθεια πρόσφατα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Ζάεφ! Μήπως πρέπει να αναγνωρίσουμε, με την ίδια λογική, και τα «τετελεσμένα» της Κατοχής στην Κύπρο;

15. Ας μην επιβραβεύσουμε λοιπόν την παράνομη «χρησικτησία» που επιχείρησαν επί της Ελληνικής ιστορίας και του ονόματος της Μακεδονίας, ας μην ενισχύσουμε με αδιανόητες υποχωρήσεις την σαφή εδαφική διεκδίκηση κατά του Ελληνικού Μακεδονικού εδάφους (γης ποτισμένης με αίμα ηρώων) στην οποία βασίζεται η εθνική ιδεολογία των Σκοπίων (που αύριο, υπό νέους συσχετισμούς ίσως, μπορεί να στηρίζεται και από τους Αλβανούς ή και τους Βούλγαρους, όπως ήδη στηρίζεται από τους Τούρκους), ας μην αποκόψουμε τον ένδοξο Μακεδονικό βραχίονα της Ελληνικής ιστορίας μας!

Ας μην εκχωρήσουμε μία πολύτιμη πολιτιστική πτυχή της εθνικής μας αυτοδιάθεσης, που υπάρχει κατοχυρωμένη για περισσότερα από 2.500 χρόνια επειδή οι Σκοπιανοί (αν και Σλάβοι) την διεκδικούν και την σφετερίζονται παράνομα τα τελευταία 27 ή έστω και 73 χρόνια! Ας μην ξεχνάμε και την ομολογία του Προέδρου Γκλιγκόροφ των Σκοπίων για την ανυπαρξία σχέσης των Σκοπιανών-Σλάβων με την προ του 6ου μ.Χ. αιώνος, Μακεδονική Ιστορία!

Τέλος, να υπογραμμίσω ότι η επιδειχθείσα, ιδίως μετά το 1995 αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία των Σκοπίων, απαιτεί για οποιαδήποτε Συμφωνία (ιδίως αν γίνει το τραγικό λάθος να εκχωρηθεί ως σύνθετο το ιερό ελληνικό όνομα της Μακεδονίας), σοβαρότατες διεθνείς εγγυήσεις, μηχανισμούς εποπτείας και επαλήθευσης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και κυρίως κυρώσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους. Ας είμαστε όμως προμηθείς παρά επιμηθείς!

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Δ.Σ. της οποίας είχα την τιμή να εκλεγώ πρόσφατα ως μέλος, έπραξε το καθήκον της αυτή την κρίσιμη περίοδο, κι έτσι στις 16.01.2018 με ομόφωνο Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της, ζήτησε να μην εκχωρηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας! Αυτή η θέση εκφράζει και καθοδηγεί, είμαι βέβαιος, τους χιλίους και πλέον εταίρους της και σήμερα.

Αναδημοσίευση από:

thumbnailΗ Εαρινή έκθεση της Κομισιόν, οι Εκλογές και ο ΚΑΝΕΝΑΣ !
May 5th 2018, 20:05, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη(*)



Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη(*)

Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα(1), τα κύρια σημεία της Εαρινής έκθεσης της Κομισιόν θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

-Μας μεταφέρει «Σαφές μήνυμα ότι τα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίουθα εφαρμοσθούν, ακόμη και αν δεν είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».
-Σημειώνει ότι «Η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχοτου ESM για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος»
-Επισημαίνει ότι «Η πρόβλεψη συνυπολογίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2017 να υιοθετηθούν και μετά τη λήξη του προγράμματος».

Τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, βγαίνουμε από το Μνημόνιο: γιορτές, πανηγύρια, σαμπάνιες, εμβατήρια, θριάμβους, φιέστες, συνθήματα, πανηγυρισμοί.

Και ξαφνικά προβάλλει μπροστά μας ο Ιανουάριος του 2019.
Μειώσεις και αφορολόγητο. Τα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αποφύγει.

Η ΝΔ ανύπαρκτη, άχρωμη και άοσμη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ άχρωμη, άοσμη και ανύπαρκτη Κυβέρνηση. Καμία πρόταση, προοπτική και ελπίδα. Όλα τα κόμματα πειθήνια όργανα των ξένων, «μία από τα ίδια», «το ίδιο συνδικάτο»,  για να θυμηθούμε παλιότερη συνθηματολογία. Αντιδράσεις ή Γερμανόφωνες ή αλαλόφωνες(2).

Η επερχομένη επιβάρυνση στην πλειονότητα των κοινωνικών στρωμάτων θα είναι αβάστακτη. Τώρα είναι στα όρια. Τότε θα είναι κάτω από κάθε όριο. Η κοινωνική εν πολλοίς δίκαιη αγανάκτηση, αντίδραση, έως και εξέγερση, είναι ίσως αναμενόμενο ενδεχόμενο.

Η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί και να αντέξει τα μέτρα του Ιανουαρίου, για πολλούς και προφανείς λόγους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως μπορεί, με ψέματα.

Την επέλαση του βαρβάρου και βαρβάτου Ιανουάριου του 2019, τα κόμματα δεν μπορούν να την αποφύγουν και ίσως πρέπει να χαλαρώσουν για να την απολαύσουν, κατά παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης.

Η σύνοψη της Εαρινής έκθεσης, για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, μήπως προσδιορίζει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 ;
Και με ένα πρόχειρο υπολογισμό, μήπως βγαίνει και η ακριβής ημερομηνία;

Και τότε, μετά από τις λαμπάδες της Μ. Παρασκευής και της Αναστάσεως, τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα αναφωνήσουν τη Θεανθρώπινη ικεσία: «απελθέτω απ'εμού το ποτήριον τούτο»;

Για να δοξαστεί και πάλι ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» !!! Λευκό, άκυρο, απών, δεν σας ξέρω, δεν σας θέλω, δεν απαντώ.

Ή η ΝΔ θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Και σαν τα μικρά παιδιά θα τον προκαλεί και θα τον σκανδαλίζει: «κάνε εκλογές, κάνε εκλογές», προσδοκόντας να μην το κάνει;
Και συμπέρασμα. Αυτοδύναμος ο «Κανένας»,και πρωθυπουργός ο Τσίπρας, μέχρι ή να συνέλθουμε ή να ψοφήσουμε, ή ο «Κανένας» να γίνει Ένας.

Και μία γνώμη, ή μάλλον ερώτηση υπερκομματική και ακομμάτιστη: μήπως η παραμονή του Τσίπρα πέραν του Ιανουαρίου, είναι κοινωνικά και εθνικά επιβεβλημένη, σαν η καλύτερη επιλογή προς εξασφάλιση και έστω στοιχειώδη διάσωση της κοινωνικής συνοχής; Έστω και με Ρουβίκωνες και Ψέματα.  Ερώτηση είναι. Μαντεψιά είναι; θα δούμε..!!

Έως ότου ο «Κανένας» να γίνει Ένας.

Μας μένουν, μόνον οι ευχές και τα ευχέλαια, προς θεραπεία «από πάσαν νόσον και πάσαν…» κατά την εκκλησιαστική ρήση.


(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.











(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
___________

(1) Δημοσιεύθηκε:03 Μαϊου 2018, 14:13 ώρα http://www.sofokleousin.gr/archives/384423.html

      (2) Αλαλοφώνως: Νεολογισμός, περιγραφή με κινήσεις του στόματος, χειλιών, κεφαλής, χεριών και σώματος, χωρίς να βγαίνει φωνή.

thumbnailΌταν η Υπερευαισθησία γίνεται Φερέφωνο της Τουρκικής Προπαγάνδας.
May 4th 2018, 11:30, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Ευαγγ. Αθανασιάδη(*)



Τις τελευταίες ημέρες διακινείται και κοινοποιείται έντονα και επίμονα στο διαδίκτυο και μάλιστα από άτομα και κύκλους με έντονη εθνική τοποθέτηση video  με τον  αγγλικό τίτλο «EUROPE ON 'BRINK OF WAR' AS TURKEY GATHERS BOATS TO SHIP MIGRANTS TO GREECE OVER EU ANGER» που σε ελεύθερη μετάφραση είναι « Η Ευρώπη στα πρόθυρα πολέμου καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει πλοία για να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα γιατί είναι θυμωμένη με την Ευρώπη».

 Αυτό διαδίδεται εντόνως αυτές τις ημέρες, που διεξάγεται η Τουρκική άσκηση στα μικρασιατικά παράλια και παρατηρήθηκε και κάποια αύξηση των προσφυγικών ροών, και θα το προσδιορίζαμε κυρίως στο Έβρο.

Η απειλή αυτή είναι υπαρκτή. Και μάλιστα είναι από τις λίγες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πράγματι «Υβριδικός Πόλεμος», ένας όρος, που επειδή ακούγεται εντυπωσιακός, χρησιμοποιείται «ευκαίρως-ακαίρως» και οπωσδήποτε άστοχα και επιπόλαια σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ας πάμε τώρα στα πραγματικά περιστατικά:

Το video αναφέρει ότι είναι ζήτημα εβδομάδων (στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα).
Θα έρχονται 3.000 πρόσφυγες την ημέρα (στα πρώτα 50 δευτερόλεπτα).

Το video αυτό έχει πρωτοκυκλοφορήσει από το «NEXT NEWS NETWORKS», το 2016, που φαίνεται και στο φόντο του video στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα και μετά κρύβεται επιμελώς, περιορίζοντας το πλάνο.
Και μάλιστα, στις 29 Νοε 2016, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, όπου φαίνονται τα στοιχεία της ανάρτησης στο youtube ( https://www.youtube.com/watch?v=EzY1PWy1xGQ )





Από το 2016 μέχρι σήμερα καμία τέτοια μετακίνηση με πλοία, όπως περιγράφεται, δεν έγινε.

Στο video εμφανίζονται μεγάλα σκάφη του τουρκικού λιμενικού να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αυτό ουδέποτε συνέβη. Η Φωτογραφία δεν είναι πραγματική, είναι κατασκευασμένη, δεν μπορεί να προέρχεται από Ελληνική πηγή, με πιθανότερη την τουρκική προέλευση.

Μεταφορά προσφύγων με πλοία του τουρκικού λιμενικού ή με πλοία έχει τελείως άλλη αντιμετώπιση (από τις βάρκες και τους ναυαγούς), με πολύ πιο ξεκάθαρα δεδομένα Ναυτικού και Διεθνούς Δικαίου, και τα δεδομένα αυτά είναι πολύ πιο ευνοϊκά για εμάς. Όταν υπάρχει πλοίο, με στοιχεία νηολογίου και υπεύθυνο κυβερνήτη (καπετάνιο), η διαχείριση του περιστατικού είναι διαφορετική, υπόκειται σε κανόνες.

Όλο το video αναμασά και επαναλαμβάνει συνοδευόμενο μάλιστα και με εικόνα, που δημιουργεί την αίσθηση ότι «συμβαίνει τώρα», πρώτον, πράγματα ανυπόστατα, και οπωσδήποτε ψευδή και δεύτερον, χρησιμοποιεί τον παιδαριώδη κανόνα φτηνής προπαγάνδας συνεχούς και μονότονης επαναλήψεως επί 6 λεπτά, μιας και μόνο εννοίας: «μεγάλος όγκος προσφύγων που αντιστοιχεί σε πόλεμο-εισβολή, Σύριοι-ανθρώπινα όπλα».

Ο μόνος σκοπός του video είναι η κινδυνολογία και η κάμψη του φρονήματος. Η ευρεία διάδοση μέχρι στιγμής, δείχνει ότι το πετυχαίνουν.

Η «είδηση» αυτή είναι ξεκάθαρη περίπτωση μαύρης τουρκικής προπαγάνδας (φαίνεται άλλη πηγή της πληροφορίας, ήτοι ιδιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο άλλης χώρας, αντί του πραγματικού που είναι οι τουρκικές υπηρεσίες).
Με σκοπό το μαύρισμα της πηγής καταφέρεται κατά του Ερντογάν δημιουργώντας την εντύπωση αντιτουρκικής τοποθέτησης του ανταποκριτού.
Ακόμη μνημονεύει όνομα γνωστού Έλληνα στρατιωτικού αναλυτή, και μάλιστα ελαφρώς παραφθαρμένο, για δημιουργία αμεσότητας και για τις ανάγκες της δεοντολογίας.

Συμπέρασμα:
-Πρέπει να σταματήσει άμεσα η διάδοση του παρωχημένου video.
-Να διαδοθεί συστηματικά η απάντηση σε αυτό το video.
-Για το μέλλον, προσεκτική ανάγνωση και κριτικός έλεγχος των ειδήσεων, ώστε να μην γινόμαστε φερέφωνα μαύρης ή φαιάς προπαγάνδας(1), τουρκικών επιδιώξεων.
-Επιπλέον, η εύκολη αναπαραγωγή των τουρκικών ΜΜΕ, ενέχει κινδύνους.









(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης

 __________________

(1)Είδη Προπαγάνδας, αναλόγως δηλούμενης πηγής προέλευσης: Λευκή, όταν δηλώνεται η πραγματική πηγή. Φαιά, όταν δεν δηλώνεται πηγή. Και Μαύρη όταν δηλώνεται άλλη πηγή από την πραγματική.

thumbnailΟ Παραλογισμός της μείωσης του αφορολόγητου στην Ελλάδα σε σχέση με την ακολουθούμενη Οικονομική πολιτική στη Γερμανία.
May 3rd 2018, 17:42, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη(*)





Φοροαπαλλαγές ετοιμάζει από το 2019 ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel.Σύμφωνα με το περιοδικό, ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αυξήσει το αφορολόγητο όριο κατά 270 ευρώ για τους ενήλικες και κατά 130 ευρώ για τα ανήλικα τέκνα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ελάφρυνση για τους γερμανούς φορολογούμενους θα φτάσει τα δύο δισ. ευρώ.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο κυμαίνεται στα 9.000 ευρώ για τον άγαμο (18.000 ευρώ για ένα παντρεμένο ζευγάρι), έναντι 8.820 ευρώ το 2017 (17.640 ευρώ). Από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου επωφελούνται ασφαλώς και οι υψηλόμισθοι, καθώς ούτε εκείνοι θα φορολογούνται για ποσό έως 9.000 ευρώ

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική Βουλή μέχρι τα μέσα Μαίου. Πρόκειται για μία πρώτη ένδειξη πιο "γενναιόδωρης" δημοσιονομικής πολιτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας από τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος πάντως έχει ξεκαθαρίσει εξ΄αρχής ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να καθιερώνει "λελογισμένες φοροελαφρύνσεις" για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 1.000 εργαζόμενους. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με το Spiegel, θα είναι κυρίως η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Επιπλέον στις προτεραιότητες του Όλαφ Σολτς περιλαμβάνεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν απόσβεση των πάγιων στοιχείων τους. Τα νέα μέτρα θεωρούνται εν μέρει απάντηση στις δραστικές φοροαπαλλαγές που δρομολογεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως δεν πρόκειται να μειώσει τον εταιρικό φόρο στη Γερμανία σαν απάντηση στις πολιτικές Τράμπ.

Στην Ελλάδα τι οικονομική πολιτική έχουμε; Πλεονάσματα με συρρίκνωση του αριθμού και μεγέθους των εγχώριων επιχειρήσεων .

Η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από το 2020 αλλά και εξισορροπητικές παρεμβάσεις από το ίδιο έτος εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην εισφορά αλληλεγγύης και στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι το περιεχόμενο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1. 2020 το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων ωστόσο το κατώτατο όριο διαμορφώνεται τελικά στα 6.250 ευρώ με την προβλεπόμενη μείωση του πρώτου συντελεστή την κλίμακα φορολογίας από το 22% στο 20% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

- Στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
- Στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο.
- Στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με δύο προστατευόμενα τέκνα
- Στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με 3 τέκνα και άνω.

Υπάρχουν και οι επαγγελματίες που είναι παιδιά κατώτερου θεού χωρίς αφορολόγητο χωρίς προστασία και με επιβολή τέλους επιτηδεύματος όσο ο φόρος που πληρώνει ένας μισθωτός σε ετήσια βάση με παρακράτηση και ποσού εκκαθάρισης που καταβάλλει άμεσα.

Η λεγόμενη ανάπτυξη αποτελεί στην Ελλάδα θεωρητικό μέγεθος και αφορά περισσότερο το κεφάλαιο που κάνει τοποθετήσεις σε παραδιδόμενα τεμάχια των υποδομών της χώρας είτε τομείς όπου υπάρχει ζήτηση και έχουμε άμεση κερδοφορία επενδυτικών σχημάτων.

Είναι σύνηθες στις αποικίες να χαίρονται όταν συναντώνται επόπτες και εποπτευόμενοι διότι υπηρετούν τον ίδιο σκοπό και οι δύο της αέναης εποπτείας και της διαιώνισης αυτής της σχέσης. Αυτό συμβαίνει και όταν έρχεται στη χώρα κλιμάκιο του ΟΟ ΣΑ εκτός από αυτά της σκληρής εποπτείας. Όσο για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι ξεκάθαρες οι δεσμεύσεις και οι στόχοι που κρατάνε τη χώρα σε επαφή με τους δανειστές.

Η συλλογή των φόρων ανεξάρτητα από το κόστος για τη κοινωνία αποτελεί την πολιτική της οικονομικής ηγεσίας της χώρας και επιχαίρει που με δίκαιο η άδικο τρόπο επιτυγχάνει ονομαστικούς στόχους. Η μετανάστευση μεγάλου μέρους του παραγωγικού και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας δεν απασχολεί τη πολιτική ηγεσία των κομμάτων που σε μεγάλο βαθμό οι μεν τη δημιούργησαν οι δε την βλέπουν σαν τρόπο αποφυγής εκρηκτικών καταστάσεων που θα δημιουργούσε αν δεν υπήρχε.

Στη χώρα μας έχει απόλυτη εφαρμογή το ρητό

Η τέχνη του πολέμου είναι η τέχνη να εξοντώνεις ανθρώπους, η τέχνη της πολιτικής είναι να τους εξαπατάς. Jean d' Alembert, 1717-1783, Γάλλος φυσικός & φιλόσοφος 

Στην Ελλάδα τα πετυχαίνουν και τα δύο σε καιρό ειρήνης οι πολιτικοί δημιούργησαν συνθήκες οικονομικής εξόντωσης που οδηγεί τους πολίτες στη μετανάστευση.

Μέχρι τώρα υπήρχε η φράση τώρα έχουμε και την απόλυτη επιβεβαίωση της στην Ελλάδα των μνημονίων.

Θαυμάστε τους λοιπόν πως ενώ το χρέος παραμένει στο 180% επί του ΑΕΠ παριστάνουν τους ευτυχείς για το ότι μειώθηκε 0,5% η ανεργία …..

*Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

thumbnailΚαταρρίψτε το ΤΩΡΑ !
Apr 30th 2018, 19:57, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)



Η Τουρκία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μιας πρωτοείσακτης απειλής.Τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, γνωστά σαν droneς.
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Παρά την ύπαρξη του κανονισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα drones (ΦΕΚ 3152/Β/30.9.2016 που ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2017) και προσφάτων αναλόγων Ευρωπαϊκών Οδηγιών, αρκετά θέματα γύρω από αυτά, δεν είναι πλήρως νομικά νομοθετημένα και οριοθετημένα, αλλά η αντιμετώπισή τους προκύπτει από τη διεθνή νομική πρακτική και τους γενικούς κανόνες ασφαλείας και ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας.
Το φαινόμενο – απειλή πρέπει να οριοθετηθεί εν τη γενέσει του, τώρα στην αρχή. Εάν γίνει κατεστημένο, status quo, συνήθης πρακτική, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμα.
Όπως τώρα γίνεται με τις αεροπορικές παραβάσεις και παραβιάσεις. Δλδ έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση που οπωσδήποτε ανεχόμαστε και εν τοις πράγμασι «αποδεχόμαστε».
Η αναγνώριση και αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από επανδρωμένα δικά μας είναι μια ανεπίτρεπτη τακτικά μέθοδος που προσκρούει σε σοβαρές δεοντολογικές αρχές και ασύμβατη χρησιμοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δημιουργείται μια ασύμφορη – ασύμβατη σχέση όσον αφορά την αμοιβαιότητα: Μέσων, κόστους, διακυβεύματος, απασχολήσεως-καταπονήσεως  μέσων και προσωπικού, αύξηση επικινδυνότητας, υποβάθμιση και υποτίμηση του διακυβεύματος, δημιουργίας μιας φτηνής απειρίας απειλών.
Χρειάζεται λοιπόν μία άμεση και στοιχειοθετημένη αντίδραση αποτροπής, αντιμετωπίσεως και εξαλείψεως της απειλής.

Οριοθέτηση νομικού καθεστώτος.
«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» για διεθνολόγους, για νομικούς διεθνούς δικαίου, για ασχολούμενους με διεθνείς σχέσεις και διπλωμάτες.
Απαιτείται τώρα να συγκροτηθεί ένα σκεπτικό νομικής υποστήριξης του θέματος.
Καταθέτουμε κάποιες σκέψεις-προβληματισμούς:
-Να μην ονομάζονται αεροσκάφη μη επανδρωμένα, διότι τα αεροσκάφη υπόκεινται και αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένη διεθνή νομοθεσία.
-Να μην ονομάζονται drones. Η νομική αντιμετώπιση των drones δεν έχει σχηματοποιηθεί, δεν έχει μορφοποιηθεί, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφήνοντας πολλά κενά για τη χρησιμοποίηση και αντιμετώπισή τους.
-Τα αεροσκάφη αυτά έχουν χαρακτηριστικά και προσομοιάζουν:
-- με τηλεκατευθυνόμενα βλητικά συστήματα, όπως πύραυλοι κλπ, και
-- με αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενα αντικείμενα ΑΤΙΑ. Και μάλιστα χωρίς να επιβαίνουν υπεύθυνοι κυβερνήτες, που να έχουν την ευθύνη πλοήγησης, συνεννόησης και επικοινωνίας.
-Ως εκ τούτου πρέπει να χαρακτηρίζονται σαν επικίνδυνα για την αεροπλοΐα και αγνώστου βαθμού (αλλά οπωσδήποτε υψηλής) επικινδυνότητας για εναέρια – θαλάσσια μέσα αλλά και επίγεια σημεία και περιοχές, όπως και ατόμων, συνόλων(επιβάτες αεροσκαφών και πλοίων), πληθυσμών και εγκαταστάσεων.

Τελική  κατάταξη βλητικών συσκευών.
Ως εκ τούτου, πρέπει να κατατάσσονται και να θεωρούνται αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα (ΑΤΙΑ) με άγνωστο προορισμό και σκοπό πτήσεως με σοβαρό ενδεχόμενο να φέρουν – μεταφέρουν ικανή ποσότητα εκρηκτικών γεμισμάτων και να προκαλέσουν μεγάλης εκτάσεως επικίνδυνα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου πρέπει να καταρρίπτονται άμεσα.
-Ακόμη πρέπει να θεωρούνται αγνώστου εθνικότητος διότι τα διακριτικά που ενδεχομένως να φέρονται επ΄ αυτών δεν επαληθεύονται από τη φυσική επικοινωνία με επιβαίνοντα κυβερνήτη και ως εκ τούτου αμφισβητούνται διότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται παραπλανητικά (προβοκάτσια) από τρίτο μέρος ή ενδιαφερόμενο (πχ Γκιουλενιστές).

Η Ελλάδα σαν αποκλειστικά υπεύθυνο κράτος για το FIR Αθηνών, έχει νομική υποχρέωση να εξασφαλίζει ασφαλείς αερομεταφορές και εξ αυτού είναι υποχρεωμένη και εξουσιοδοτημένη να τα καταρρίπτει.
Αλλά  και σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, που εφαρμόζεται σήμερα και είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, για την αντιμετώπιση απειλών διεθνούς τρομοκρατίας.
Ακόμη, ειδικά αυτή την εποχή, και σε μια περιοχή που κινούνται ναυτικές και αεροπορικές πολεμικές μονάδες πολλών ξένων κρατών, όπως και επιβατηγά αεροσκάφη, θαλαμηγοί, κρουαζιερόπλοια, πλοία νησιωτικών συγκοινωνιών, κάτοικοι,  αλλά και ομάδες τουριστών, για την ασφάλεια των οποίων στην Ελληνική επικράτεια υπεύθυνο είναι αποκλειστικά το Ελληνικό κράτος.

Κλιμάκωση ενεργειών
-Να γίνει διπλωματική διακοίνωση-διάβημα-ενημέρωση προς γειτονικά κράτη (ενδεικτικά, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος), ότι η πτήση droneς, θεωρείται πτήση αγνώστου ταυτότητος και σκοπού ιπτάμενο αντικείμενο και θα καταρρίπτεται άμεσα.
-Πρέπει να καταρριφθεί Σύντομα και Νωρίς το πρώτο.
-Και να είμαστε έτοιμοι για κατάρριψη και του δευτέρου,
-Σημείωση. Θα ήταν καλό να βληθεί με γενική κατεύθυνση Ανατολή – Δύση και ενώ να έχει κατεύθυνση κινήσεως δυτική ή από ΝΝδυτική έως ΒΒδυτική και η πτώση του να γίνει, ή δυνατόν εντός χωρικών μας υδάτων. Με ετοιμότητα άμεσου ελέγχου της περιοχής από ελληνικά μέσα έρευνας – διάσωσης – ανάσυρσης. Η ανάσυρση ή μη να γίνει κατόπιν αξιολογήσεως και εκτιμήσεως του ζητουμένου διπλωματικού αποτελέσματος και συγκυρίας.
-Προτεινομένη τεχνική καταρρίψεως Να προηγηθεί διάλογος πιλότου ή χειριστού Α/Α, με το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας του τύπου:
«Άγνωστη πολεμική μηχανή, χωρίς υπεύθυνο κυβερνήτη, με ανεπιβεβαίωτα διακριτικά, άγνωστο προορισμό και σκοπό πτήσεως, δυναμένη να αποτελεί επικίνδυνο οπλικό σύστημα, παραβίασε το FIR Αθηνών, εκτελεί επικίνδυνους, άσκοπους ελιγμούς (κατά περίπτωση) ή έχει επικίνδυνη πορεία, αποτελεί επικίνδυνη απειλή για Α/Φ αεροπλοΐας, πλέοντα πολεμικά σκάφη Ελληνικά και Ξένων κρατών, για επιβατικά σκάφη και για κατοικημένες περιοχές».
-Καμία σκέψη-αξιολόγηση οικονομικού κόστους του μέσου καταρρίψεως. Δλδ σύγκριση του κόστους στόχου και όπλου. Η κατάρριψη πρέπει να γίνει έναντι οποιουδήποτε οικονομικού κόστους, που θα εξασφαλίζει βέβαιο αποτέλεσμα.
-Να εκτιμηθεί και αξιολογηθεί τι είναι προτιμότερο, η βολή να γίνει με κεντρική εντολή ή βολή κατά την απόφαση μεμονωμένου χειριστού.
-Προτιμότερο είναι η κατάρριψη να γίνει από πιλότο και όχι από Α/Α. :
---Η αίσθηση ότι η πολεμική αεροπορία βάλλει και καταρρίπτει, είναι ηχηρότατο μήνυμα, διπλωματικό, στρατιωτικό, πολιτικό, κυριαρχικό.
---Η αίσθηση βολής και κατάρριψης από ελληνικό αεροσκάφος έχει ισχυρότατο συμβολισμό.
---Αποτελεί εκτόνωση συσσωρευμένης αδικίας για τους πιλότους. ΑποτελείΔικαίωση.
---Είναι μια καλή εκπαίδευση των πιλότων μας κατά ανέξοδων ιπταμένων στόχων.
---Δημιουργία ενός κινήτρου στους πιλότους μας. Μια νέα γενιά αεροπόρων που θα μετρούν καταρρίψεις.
---Η βολή κατά ιπταμένων στόχων αποτελεί έντονη κυριαρχική πράξη

---Η βολή κατά των εχθρικών σημάτων και συμβόλων αποτελεί κατεξοχήν πράξη υψηλού συμβολισμού.

Διπλωμάτες, διεθνολόγοι, νομικοί διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων, σας θέλουμε ΤΩΡΑ!!

Πιλότους σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ 2΄ λεπτών, έχουμε.

Καταρρίψτε το ΤΩΡΑ !!











(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnail1η Ραδιοφωνική Συνέντευξη Στγου και Ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού μετά την Ανεξαρτητοποίησή του
Apr 26th 2018, 17:30, by Vangelis Athanasiadis



-Η πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική 1η ραδιοφωνική συνέντευξη του Στγου και Ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού μετά την Ανεξαρτητοποίησή του....
Για να την ακούσετε, παρακαλώ πατήστε pause στη μουσική του blog (κάτω από την υδρόγειο) και στη συνέχεια πατήστε το παρακάτω link που σας μεταφέρει στο blog "Ανάλυσέ το" και θα την ακούσετε.Για να την ακούσετε μέσω συσκευής κινητού τηλεφώνου απαιτούνται ακουστικά Καλή ακρόαση...... 

thumbnailΤουρκικές εκλογές και Τουρκική προκλητικότητα.
Apr 20th 2018, 14:43, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο γνώμης του Ευάγγελου Αθανασιάδη(*)



Ο Ερντογάν, αποφάσισε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, την 24η Ιουνίου 2018, ελπίζοντας, σε μια νέας μορφής πολιτειακή του αναβάθμιση.
Η περίοδος και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επειδή πολλά ακούγονται, ας προσπαθήσουμε μια ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων.


Δεδομένα
1/ Οι 66 ημέρες έως την ημέρα των εκλογών, είναι πολλές.
2/ Ο Ερντογάν στις εκλογές προσέρχεται σαν:
α/ Ο νικητής του Αφρίν (Θέατρο επιχειρήσεων Συρίας)
β/ Αυτός που έδιωξε το Ιταλικό Γεωτρύπανο από την Κυπριακή ΑΟΖ
(Θέατρο επιχειρήσεων Κύπρου)
γ/ Αυτός που εμβόλισε το σκάφος στα Ίμια (Θέατρο Επιχειρήσεων Αιγαίου)
3/ Το κύριο προφίλ του Ερντογάν είναι: η στολή παραλλαγής.
4/ Εκτέλεση μεγάλης αποβατικής ασκήσεως στην περιοχή της Χίου.

Ανάλυση – Εκτίμηση
-Οι προηγηθείσες ενέργειες, δικαιολογούνται πλήρως από την προοπτική απόφασης πρόωρων εκλογών.
-Τις τελευταίες 35 - 40 ημέρες προ των εκλογών, ο Ερντογάν, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά, στη προεκλογική προετοιμασία. Μάλλον, δεν ενδείκνυνται για εντάσεις.
-Ο πλεονάζων χρόνος, ευνοεί για ενέργεια κυρίως εντυπωσιασμού ή και ουσίας.
-Δεν θα κάνει ενέργεια υποδεέστερη των προηγουμένων, έστω και κατά Θέατρο Επιχειρήσεων, διότι κάτι τέτοιο, θα απομείωνε την προηγούμενη αίγλη.
-Δεν θα κάνει ενέργεια με αμφίβολη επιτυχία, καθώς μια αποτυχία θα αμαύρωνε το image του. Χαρακτηριστικό γεγονός, η επιτυχής αντίδραση της φρουράς της Ρω κατά του προσεγγίζοντος Τουρκικού Ελικοπτέρου, που αποσιωπήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια από τα Τουρκικά ΜΜΕ.
-Ένα θερμό επεισόδιο μεγάλης χρονικής διάρκειας, μπορεί να δυσχεράνει την εκτέλεση των εκλογών. Αυτό θα είχε σημασία, μόνο εάν επιδιώκει την επιβολή καθεστώτος, μη δημοκρατικής μορφής.
-Εάν δεν πετυχαίνει λαϊκή συσπείρωση και εκδηλωθούν φυγόκεντρες δυνάμεις εθνικιστικών πολιτικών χώρων, θα αποτελούσε λόγο, για την εκτέλεση κάποιας επιθετικής ενέργειας.
-Εάν παρουσιαστούν συνθήκες δικής μας αδυναμίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει βέβαιο επιθετικό αποτέλεσμα, θα το κάνει.
-Περιστατικά «χαμηλής απειλής και υψηλού συμβολισμού», είναι μέσα στο πάγιο τουρκικό σχεδιασμό και νοοτροπία και πρέπει να αναμένονται.
- Περιστατικά προκλητικής ρητορικής κατά της χώρας μας, με εθνικιστικές «κορώνες», από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς, αναμένεται να αυξηθούν, οξυνθούν και να κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο. Παρόλο που δεν έχουν άμεσα απτά αποτελέσματα, έχουν την σημειολογία τους, σε βάθος χρόνου. Δεν είναι παντελώς αθώα.
- Οι μεγάλες αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις, δεν είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Αγνοήστε τα. «Είναι το τυρί, δεν είναι η φάκα».
- Το σημείο ενδιαφέροντος, είναι εκεί που θα δούμε μικρές βαρκούλες.

Περιοχές
1/ Για σοβαρό επεισόδιο: Νησίδα συμπλέγματος Καστελορίζου, με το οποίο επιτυγχάνεται, σημαντικότατο γεω-πολιτικο-στρατηγικο-οικονομικό αποτέλεσμα.
2/ Για μικρό θερμό επεισόδιο: Τα τρία γνωστά συμπλέγματα νησίδων για επίτευξη κυριαρχικής επικράτησης.
3/ Για ενέργειες εντυπωσιασμού: κυρίως δύο προσδιορισμένες  περιοχές για επίτευξη αμφισβήτησης και «γκριζαρίσματος» μιας νέας περιοχής, για εντυπωσιασμό εσωτερικής κατανάλωσης και διατηρήσεως, της προς εμάς οξύτητας.
4/ Για ενέργεια στη Κυπριακή ΑΟΖ δεν φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν.

Επισήμανση
Το δόγμα της «επόμενης Ημέρας»: είναι πάγια τακτική των Τούρκων, όταν ένα γεγονός φαίνεται ότι εκτονώνει μια κατάσταση, όπως τώρα η προκήρυξη εκλογών, εμείς μειώνουμε την επαγρύπνηση, επαναπαυόμαστε και εφησυχάζουμε. Τότε οι Τούρκοι κάνουν τη κρισιμότερη ενέργεια.
Υπενθυμίζουμε δύο Ιστορικά παραδείγματα.
Ίμια 1996 : Όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με τη χαρακτηριστική έκφραση «όποιος ρίξει τη 1η σφαίρα θα έχει να κάνει μαζί μας», οι δικοί μας ατόνησαν και μόνο τότε, με αυτή τη διασφάλιση και βεβαιότητα ενήργησε το μικρό Τουρκικό τμήμα.
Κύπρος 1974: Όταν επεβλήθη κατάπαυση πυρών, οι δικοί μας επαναπαύτηκαν στη Διεθνή παρέμβαση και οι Τούρκοι, εφαρμόζοντας το δόγμα της «επόμενης ημέρας», προωθώντας σταδιακά τις δυνάμεις τους, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των νυν κατεχομένων εδαφών.

Οι Τούρκοι επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα με τη διπλωματία, από ότι με το στρατό τους.

Συμπέρασμα
-Δεν είναι καιρός εφησυχασμού και ολιγωρίας.
-Συνέχιση εγρήγορσης, επαγρύπνησης και ετοιμότητος.
-Ειδικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η εποχή της αθωότητας παρήλθε οριστικά.
-Είναι κουραστικό, καταπονεί πολύ τα τμήματα, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο.
-Καμία βεβαιότητα και επανάπαυση.

Τελειώνοντας, η πληροφόρηση μας είναι ότι έχουν «γνώση οι φύλακες».
Ευχόμαστε και η διπλωματική και πολιτική ηγεσία να σταθεί επάξια στις προκλήσεις.











(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnailΧιλιάδες τα «θύματα» της υπερφορολόγησης την τελευταία διετία
Apr 19th 2018, 19:24, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη *


Στα 101,6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε τα τελευταία τρία χρόνια κατά κύριο λόγο με μέτρα αύξησης των φόρων και κατά πολύ λιγότερο μείωσης των κρατικών δαπανών είναι γνωστό γιατί αποτελεί την επιλεγμένη μέθοδο από την αρχή των μνημονίων για την επίτευξη των στόχων.

Το ότι αυτήν την πολιτική επιλογή την πληρώνει η οικονομία με αργούς και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι επίσης ορατό και γνωστό. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι αυτή η πολιτική της τυφλής υπερφορολόγησης έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ζουν πλέον υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε μερικοί ακόμη αριθμοί στη στατιστική.

Είναι χιλιάδες καθημερινά δράματα από ανθρώπους και επιχειρήσεις που οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν ουσιαστικά παγώσει και που πασχίζουν να παραμείνουν οικονομικά ζωντανοί. Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ανάμεσα στους χιλιάδες οφειλέτες υπάρχουν και αρκετοί από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές", η πλειοψηφία απλώς λύγισε υπό το βάρος των υπερβολικών φόρων που κλήθηκε και καλείται να πληρώσει.

Ας δούμε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στην φορολογική συμμόρφωση και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης:

– οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους είχαν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στο τέλος του 2015 ανέρχονταν στους 695.074.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2018 ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στους 1.088.696. Μέσα σε 26 μήνες, δηλαδή, ο αριθμός των φορολογούμενος στους οποίους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε κατά 393.622.

Με άλλα λόγια, κάθε ημέρα επιβάλλονταν κατασχέσεις σε περίπου 500 φορολογούμενους
– ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις ανέρχεται στους 1.739.301. Δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επιβληθούν κατασχέσεις σε άλλους 650.605 φορολογούμενους
– ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει «κοκκινήσει" στην εφορία δηλαδή έχει ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ανέρχεται σε 3.964.279 παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το τέλος του 2015. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ρυθμίσεις οφειλών τμηματικής εξόφλησης που προχώρησαν αρκετοί οφειλέτες

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Τα πιο συνηθισμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι η κατάσχεση εισοδημάτων και ποσών στα χέρια τρίτων. Πιο συγκεκριμένα εκδίδει κατασχετήριο για υπόλοιπα που τηρεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς ο οφειλέτης, επιβάλλει κατάσχεση ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες το οποίο επιδίδεται στα χέρια του ενοικιαστή ή του πελάτη και ο τελευταίος υποχρεώνεται να αποδίδει τα σχετικά ποσά στο δημόσιο ταμείο.

Τα στοιχεία λοιπόν δεν αφήνουν χώρο για ψευδαισθήσεις ούτε για ερμηνείες. Κάθε μήνα ανακοινώνεται μια ακόμα ρύθμιση 120 δόσεων η μία ακόμα κατηγορία πολιτών οφειλετών που μπορεί να υπαχθεί . Μόνιμη η απειλή αναγκαστικής άσκησης μέτρων έναντι της ακίνητης και κινητής περιουσίας σε μια εξουθενωμένη κοινωνία.



Στα 101,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων (παλαιών και νέων) οφειλών προς το Δημόσιο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,013 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό της αύξησης τα 1,908 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φορολογικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των νέων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους (αφορά 1,9 εκατομμύρια οφειλέτες) το 1 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε απο 26 μόνο οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο (που δημιουργήθηκε ώς 31.12.2017) ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 98,340 δισ. ευρώ. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από την αρχή του έτους ανήλθε σε 2,779 δισ. ευρώ – αύξηση 2,013 δισ. ευρώ.

Επίσης στο τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των οφειλετών ανέρχονταν σε 3.964.279, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.739.301 και όσοι είναι υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.088.696 (το 62,59%).

Η σκληρή λοιπόν πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφεται και όχι οι εξαγγελίες περί καθαρής εξόδου στις αγορές και άλλα αφηγήματα της πολιτικής. Η ολοκλήρωση της παράδοσης του ελέγχου της συμμετοχής του δημοσίου σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρας στο υπερταμείο ΤΑΙΠΕΔ συνοδεύεται από στόχους πλεονασμάτων που αγνοούν το προσωπικό δράμα των φορολογουμένων .Ασφαλιστικές εισφορές και Φορολογία είναι το δίπτυχο χωρίς ανταπόδοση που στηρίζεται η πολιτική εξουσία στη άσκηση μιας διαχείρισης με στόχο τη διατήρηση του ίδιου προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και νοοτροπίας που μας έφερε ως εδώ.

Θεωρητική έξοδος στις αγορές θα υπάρξει λόγω του ότι κανείς δεν θέλει να συνεχίζει να δανείζει φθηνά μια χώρα με τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτή λοιπόν είναι η αιτία της εξόδου και όχι τα θεωρητικά πλεονάσματα με υπερφορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων που οδήγησαν στη διακοπή εργασιών εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

*Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

thumbnailΔέν γίνεσ' Οὐρανός
Apr 16th 2018, 20:58, by Vangelis Athanasiadis

08.00΄29΄΄16/4/2018
του Ιωάννη Μαλτέζου




Δέν γίνεσ' Οὐρανός ἄν ἀπό γῆ εἶσαι φτειαγμένος
μήτε καί γίνεσ' ἀετός, ἄν εἶσαι φοβισμένος….

Αἰγαῖο πέλαγος ἐσύ καί λεύτερα Οὐράνια,
τώρα θἄχεις γιά σπίτι σου καί τήν Ἀθανασία,
πουλάδα ἔνδοξη χρυσή, -αἰώνια περηφάνεια,-
μαζί μ' αὐτούς στό Πάνθεον, πού 'χαν κοινή θυσία.


Γονεῖς γυναῖκα πίσω σου, μαζί καί τά παιδιά σου,
ἄφησες τώρα ἀθέλητα, στό Ἔθνος πειθαρχῶντας
κι ἐσύ «τοῖς κείνων ρήμασι» κι ἡ φλόγα τῆς καρδιᾶς σου,
πυρπόλησε καί πέλαγα καί Οὐρανούς πετῶντας.


Καλό ταξεῖδι σου ἐκεῖ, στήν χώρα τῶν Ἀγγέλων,
τώρα πού πλέον Ἄγγελος, ἔγινες τῆς Πατρίδας
κι Ἑλλάδας μας «ἔαρ γλυκύ» πού ὁδηγεῖ στό μέλλον,
ἐκεῖνο τῆς ἀφύπνισης κι Ἀνάστασης ἑλπίδας.

thumbnailΗ σύζυγος ενός "αετού" της Ελλάδας, γράφει...
Apr 16th 2018, 20:27, by Vangelis Athanasiadis


Μια επιστολή, μίας γυναίκας, συζύγου Ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας....
Το κείμενο επίκαιρο όσο ποτέ μετά τον θάνατο του ήρωα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.
«Ήξερες από όταν τον παντρεύτηκες, ότι μαζί με αυτόν πήρες προίκα και την δουλειά του. Μια δουλειά ζόρικη, απαιτητική, που απαιτεί θυσίες και αφοσίωση αλλά αγαπάει τρελά… Μπορεί όμως και να τον αγάπησες και λίγο περισσότερο λόγω αυτής.
Και ήξερες ότι ποτέ η ζωή σας δεν θα είναι σαν των άλλων. Ήξερες ότι θα πηγαίνατε για καφέ και θα είχε τα «πράγματά του» μαζί του, ήξερες ότι το τηλέφωνο μπορεί να χτυπούσε τα χαράματα και να έπρεπε να πάει στην «δουλειά», ήξερες ότι το μεσημέρι θα αργούσε σχεδόν πάντα και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έλειπε.
Στην πορεία έμαθες ότι δεν θα είναι πάντα στις γιορτές των παιδιών και το έμαθαν και αυτά. Αλλά ήταν περήφανα για αυτόν. Γιατί ο μπαμπάς φοράει έναν αετό στο αριστερό του στήθος με άσπρα φτερά και πετάει. Και την ελληνική σημαία βεβαίως περήφανα στο μπράτσο.
Όλα αυτά τα χρόνια, πριν φύγει για την δουλειά τον φιλάς και βαθιά μέσα σου εύχεσαι να μην είναι το τελευταίο φιλί που του δίνεις. Πριν φύγει θα σου θυμίσει, ότι «αν γίνει κάτι», τα κλειδιά για το αυτοκίνητο θα είναι στο ντουλαπάκι του στην Μοίρα. Και πάντα όταν προσγειωθεί, θα σου στείλει ένα μήνυμα ότι προσγειώθηκε και είναι καλά. Κάτι για το οποίο πάλεψες πολύ και μάλωσες και φώναξες, γιατί το θεωρούσε περιττό αλλά μόνο εσύ ξέρεις πόσο πολύ το έχεις ανάγκη.
Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς σε έχουν ρωτήσει πώς το αντέχεις όλο αυτό και ότι αυτοί δεν θα μπορούσαν. Και νιώθεις ένα μικρό σφίξιμο στο στήθος όταν στο λένε, γιατί όντως είναι βαριά και δύσκολη αυτή η ζωή αλλά κόβονται τα φτερά από έναν αετό;;; Ώσπου έρχονται κάτι μέρες σαν την προηγούμενη Τετάρτη. Μαύρες και άραχνες. Με ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ γραμμένο πάνω τους, που σε παγώνουν και σε παραλύουν, μέχρι να μάθεις τα ονόματα αυτών που «φύγαν» και πέταξαν ψηλά και να χαρείς ταυτόχρονα που δεν είναι ο δικός σου άνθρωπος αλλά και να θρηνήσεις σαν να ήταν δικοί σου άνθρωποι και αυτοί, γιατί σε αυτή την «δουλειά» είναι όλοι μια οικογένεια. Και μετά να σκεφτείς και να κλάψεις για αυτές τις οικογένειες που η αγκαλιά τους άδειασε, γιατί ο αετός τους πέταξε ψηλά. Για αυτά τα παιδιά που θα μείνουν ορφανά αλλά θα πρέπει να είναι και υπερήφανα και για αυτές τις χήρες, που στο τέλος θα πρέπει να θάψουν ένα άδειο πολλές φορές φέρετρο και να γεμίσουν την αγκαλιά τους με μια σημαία διπλωμένη τριγωνικά, ένα πηλήκιο και ένα ξίφος ως παρηγοριά και ανάμνηση. Όπως οι γυναίκες του Σήφη, του Κώστα, του Παντελή…
Και οι αετοί που μείνανε πίσω; Δακρύζουν και πονάνε. Υποκλίνονται ευλαβικά και ανοίγουν τα ατσαλένια τους φτερά και ξαναπετάνε. Γίνονται ένα με αυτά και αφήνουν όλα τα άλλα πίσω. Γιατί έτσι πρέπει. Γιατί η ζωή συνεχίζεται. Γιατί το καθήκον τους περιμένει. Γιατί είναι αετοί. Και κουβαλάνε βουβά τον πόνο μέσα τους, γιατί ξέρουνε ότι αυτοί ήταν τυχεροί σήμερα και κάποιος άλλος όχι. Που βάζουν μπροστά το καθήκον και την γαλανόλευκη.
Και εσύ που μένεις πίσω; Φοβάσαι; Αγχώνεσαι; Μάλλον λίγο απ' όλα, ε; Αλλά με τον καιρό, συνηθίζεις. Και σταματάς να το σκέφτεσαι.
Είτε είσαι σύζυγος, παιδί, πατέρας, φίλος… Και είσαι περήφανος για τον δικό σου αετό και τα φτερά που φοράει. Και ας λείπει ώρες από το σπίτι. Και ας μυρίζει κηροζίνη, όταν γυρνάει.
Αλλά πάντα, όταν δεις πετούμενο στον ουρανό, θα σηκώσεις το βλέμμα ψηλά και θα ευχηθείς «καλή προσγείωση», ξορκίζοντας το κακό.
Και ο αετός ξέρει, ότι μια αγκαλιά τον περιμένει μόλις γυρίσει. Και πάντα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον Σήφη, τον Κώστα, τον Παντελή…
ΥΓ. Αφιερωμένο σε όλες τις οικογένειες των Αετών του Αιγαίου, που πέταξαν ψηλά… Δεν σας ξεχνάμε!»

thumbnailΒρυξέλλες για χρέος: Ελάφρυνση με αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας
Apr 9th 2018, 18:53, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη* 


«Παρέμβαση» ΕΕ, που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας. Οι έντονες συζητήσεις στο Βερολίνο. Οι εκτιμήσεις των γερμανικών ΜΜΕ, για αλλαγή στάσης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «πυροδότησαν» ισχυρές αντιδράσεις και παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή που προέρχεται από τις Βρυξέλλες. Με τη συζήτηση για το χρέος να βρίσκεται προ των πυλών της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να στείλει το δικό της μήνυμα που εμπεριέχει τον εξής… κανόνα: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυστηρότερη επιτήρηση, μετά τη μνημονιακή εποχή.
Αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, την ώρα που όπως προαναφέρθηκε η πολιτική διαβούλευση για το χρέος, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, με το Eurogroup της 27ης Απριλίου να αποτελεί το πρώτο σημαντικό σημείο αναφοράς και καταλύτη εξελίξεων. «Όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους, που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα των Βρυξελλών, ενόψει της συνέχειας.

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι «ο Σολτς πρέπει να αποφασίσει» τι στάση θέλει να τηρήσει έναντι της Αθήνας μετά τη λήξη του προγράμματος. «Η Αθήνα πρόκειται να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει ελευθερία. Ανοιχτό είναι βεβαίως το ερώτημα πόσο μεγάλη επιτρέπεται να είναι αυτή η ελευθερία προκειμένου, πρώτον, να μην ξεσπάσει εκ νέου η κρίση που έχει κατευναστεί και, δεύτερον, οι φορολογούμενοι στις χώρες των δανειστών, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Γερμανία, να πάρουν πίσω τα δανεικά χρήματα». Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι το κριτήριο για το πόση μεταμνημονιακή ελευθερία θα πρέπει να έχει η Ελλάδα «δεν είναι το εθνικό συμφέρον (σ.σ. Ελλάδας ή Γερμανίας), αλλά το ευρωπαϊκό: η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ελευθερία στον βαθμό που η ευρωζώνη παραμένει σταθερή και το ευρώ ασφαλές». Η SZ θεωρεί ότι «οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία» και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Σε σχέση με το ελληνικό χρέος, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει μια «πικρή αλήθεια». Σύμφωνα με την SZ, «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. (Ο Σολτς) μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους (…) ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε».

Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η SZ, παρατηρώντας ότι «τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή». Η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, βάσει πάντα των όσων καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, διαφαίνεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, θα εγκαταλείψει την επί χρόνια αδιάλλακτη στάση του προκατόχου του Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα.

Οι πληροφορίες περί αλλαγής πλεύσης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλούν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία και ενδοκυβερνητικό εμφύλιο. Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εξαπολύουν «πυρά» κατά του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του οικονομικού Συμβούλου του CDU και της Μέρκελ, που ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση. Επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».

Όλα αυτά σε συνέχεια δηλώσεων Ευρωπαίων Αξιωματούχων. «Είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους»: την απάντηση αυτή δίνει ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων της ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα όμως σημειώνει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους του : «Μία  αυστηρή ματιά στις οικονομικές πολιτικές και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία».

Όσο για το ύψος του ελλείμματος στο 16% ο κ.Βίζερ αναφέρθηκε ότι προέκυψε «προσφέροντας σε ομάδες ειδικών συμφερόντων υπερβολικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας» με την επισήμανση ότι δεν είναι σίγουρος αν ήταν δουλειές…

Ο Τ. Βίζερ παραχώρησε συνέντευξη λίγες ημέρες πριν την συνταξιοδότησή του και την αναχώρηση του από τις Βρυξέλλες για την Αυστρία.

Στο ερώτημα του Πρακτορείου για την πιστωτική γραμμή, δίνει μια πολύ χαρακτηριστική απάντηση: «εάν κάποιος πει ότι δεν θέλει χριστουγεννιάτικα δώρα, τότε κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί να του πάρει δώρα» λέει και εξηγεί ότι εάν δεν κατατεθεί σχετικό αίτημα, δεν υπάρχει και συζήτηση.

Ερωτηθείς για τη σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη μετά το τέλος του προγράμματος, παρατηρεί ότι είναι ένα θέμα, στο οποίο πολλοί στην Ελλάδα προσπαθούν να του βάλουν λόγια στο στόμα του, που δεν είπε ποτέ.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν σημειώνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν μπήκε στο ευρώ και πιο πριν ακόμη, δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ενώ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αφελείς» τις προβλέψεις για 50 δισεκατομμύρια, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και «ιδιαίτερα επιθυμητή» τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Το χρέος
«Από πολιτική και οικονομική άποψη πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει προβλεφθεί και ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά έτσι ώστε στο τέλος να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Αυτή φυσικά εξαρτάται από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους»

Μεταμνημονιακή επιτήρηση
«Εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη μετά το τέλος του προγράμματος; Σε αυτό είναι που πολλοί στην Ελλάδα -και όχι εκτός- που προσπαθούν να βάλουν λόγια στο στόμα μου, που δεν είπα ποτέ» λέει ο κ. Βίζερ και συμπληρώνει

«Ωστοσο αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κάθε κράτος μέλος που βγαίνει από ένα πρόγραμμα υπόκειται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους του. Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας -επειδή έχει ήδη οικονομικά ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του χρέους, το οποίο με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν- θα γίνει μετά από πολύ μεγάλο διάστημα. Και λέγοντας επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος εννοούμε ότι θα υπάρχει μια αυστηρή ματιά στις οικονομικές πολιτικές και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Και δεν υπάρχει επίσης ακόμα συζήτηση για το αν αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί από κάτι. Γεγονός είναι ότι ήδη η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές θετικές ρυθμίσεις ως προς την απόσβεση του δημοσίου χρεους. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ορισμένα μικρότερα τμήματα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος θα υπόκεινται σε συμφωνίες μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών. Αυτό παραμένει προς συζήτηση»

Το έλλειμμα 16%
«Πώς προέκυψε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα 16% του ΑΕΠ; Προέκυψε προσφέροντας σε ομάδες ειδικών συμφερόντων υπερβολικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (αν και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν δουλειές). Επομένως τι κάνετε για να μειώσετε το έλλειμμα;  Πρέπει να εξετάσετε εκείνους τους τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουν προσληφθεί άνθρωποι για πολιτικούς λόγους. Εάν κοιτάξετε τους μισθούς στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, υπάρχουν εργαζόμενοι εξαιρετικά κακώς αμοιβόμενοι και κάποιοι άλλοι σε πολύ προστατευμένους τομείς, που ήταν εξαιρετικά υψηλόμισθοι, χωρίς άλλο λόγο παρά την πολιτική υποστήριξη. Εάν δεν το ξεφορτωθείτε όλο αυτό, ποτέ δεν θα ξεφορτωθείτε το έλλειμμα και αυτό είναι ακριβώς η σχέση ανάμεσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν υπάρχει δημοσιονομική πολιτική που να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες»
Μας προσγειώνουν λοιπόν στη πραγματικότητα και τα περί καθαρής εξόδου στις αγορές απλά είναι μια εγχώρια εφεύρεση μέσω της <<βοήθειας και ανοχής>> των δανειστών μας. Μακροχρόνια όμως η χώρα θα βιώνει την υποταγή λόγω της κατάρρευσης της Οικονομίας της σε ειρηνική περίοδο έργο των κομμάτων που κυβέρνησαν αδιάλειπτα επί δεκαετίες και  μιας κοινωνίας ανίκανης να αποτρέψει το επερχόμενο χάος. Η ανασυγκρότηση  της οικονομίας της χώρας  σε συνθήκες  διεθνούς ελέγχου είναι δύσκολο να είναι προς όφελος μας απλά θα ζήσουμε για πολλά έτη  υπό τον έλεγχο αυτών που μας δάνεισαν και έχουν τα εποπτικά μέσα ελέγχου της Οικονομίας μας εδώ.










* Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός

thumbnailΕυχές
Apr 8th 2018, 07:45, by Vangelis Athanasiadis


Χριστός Ανέστη. 
Ο Χριστός ας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, από το σκοτάδι στο απόλυτο Φως.

thumbnailΟ δολοφόνος κρατούσε ομπρέλα
Mar 31st 2018, 08:04, by Vangelis Athanasiadis

Διήγημα(*) του Δημήτρη Αρβανίτη (**) 
από το υπο έκδοση βιβλίο διηγημάτων με τίτλο "Καλή Πατρίδα!"



Λονδίνο 7 Σεπ 1978 , εφτά το πρωί

Η κίνηση στη πόλη είχε ήδη αρχίσει. Ο καιρός υγρός, μια χαμηλή ομίχλη έντυνε την εικόνα των ανθρώπων, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στη γέφυρα Βατερλό του Τάμεση. Ο άνθρωπος προχωρούσε χωρίς να βιάζεται, προς τη στάση του τραμ. Φαινόταν κοντά στα πενήντα, αδύνατος και μετρίου αναστήματος. Φορούσε κοστούμι, με ζιβάγκο κι έδινε την εικόνα, μιας πολύ συμπαθητικής παρουσίας intelectual ατόμου. Ξαφνικά στο δεξί μηρό, στο πίσω μέρος , ένοιωσε ένα τσίμπημα. Γύρισε απότομα προς τα πίσω κι είδε, έναν σχετικά νεαρό άνδρα με τραγιάσκα, καπαρντίνα και παιχνιδιάρικο μουστακάκι, να κρατά προτεταμένη την ομπρέλα του. Ο άγνωστος χαμογελώντας του είπε: ΄΄Sorry Sir΄΄. Επιβιβάστηκε στο τραμ που είχε ήδη φτάσει, ενώ ο άγνωστος, κινήθηκε γρήγορα και μπήκε σ' ένα ταξί, μερικά μέτρα πιο πέρα.


Μισή ώρα αργότερα, ο άντρας έμπαινε στο γραφείο του. Έφτιαξε ένα καφέ και ζήτησε από τον συνάδελφο του, να δει πίσω στο δεξί του μηρό, αν έχει κάτι. Μία ώρα αργότερα, ασθενοφόρο τον μετέφερε, στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της περιοχής, με πυρετό και ανατριχίλες. Οι γιατροί έψαξαν και βρήκαν μια μικροσκοπική βολίδα στο μηρό του, με ίχνη ρικίνης. Τι είναι αυτό; Δηλητήριο, το οποίο από τη στιγμή, που θα κυκλοφορήσει στο αίμα, είναι αδύνατον να διακοπεί η δράση του. Σε δύο με τρεις μέρες, επέρχεται το μοιραίο. Κάλεσαν την αστυνομία και το θύμα, που είχε ακόμα τις αισθήσεις του, περιέγραψε τον χαμογελαστό δολοφόνο με την ομπρέλα. Την επομένη έπεσε σε κώμα και την μεθεπομένη άφησε τη τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο Saint James, στα χέρια της απαρηγόρητης γυναίκας του.

Σόφια, 1968

Ο διευθυντής της Βουλγαρικής Αντικατασκοπείας στρατηγός Βλαντιμίρ Τόντορωφ, δίνει εντολή να κατεβούν από τα ρεπερτόρια των θεάτρων της επικράτειας, όλα τα έργα του πολυγραφότατου χημικού μηχανικού Γκεόργκι Μάρκωφ και να επιβληθεί εμπάργκο στις λογοτεχνικές του δραστηριότητες. Ο Τόντορ Ζιβκοφ θύμωνε πολύ, με τα αντικαθεστωτικά του έργα. Ο Μάρκωφ, σαραντάρης τότε, ζήτησε να του δώσουν άδεια, να επισκεφτεί τον αδελφό του στην Ιταλία. Δεν μπορούσε να ανεχτεί, τον αυταρχισμό και τη λογοκρισία των κομμουνιστών. Έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Από την Ιταλία βρέθηκε στο Λονδίνο. Φυσικά και καλοδέχτηκαν τον Βαλκάνιο Σολζενίτσιν. Σε λίγο καιρό δούλευε στο BBC, στη DOITSΗE VELLE και την αμερικανική ΄΄Ελεύθερη Ευρώπη΄΄, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη χώρα του. Παράλληλα συνέχιζε να γράφει θεατρικά έργα, κάποια απ' τα οποία, έκαναν επιτυχία στις σκηνές του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Δυτικής Ευρώπης. Με τη πάροδο του χρόνου, εξελίχτηκε σε κορυφαίο των Βούλγαρων αντιφρονούντων του κομουνιστικού καθεστώτος. Το 1975 παντρεύτηκε την Αγγλίδα Άναμπελ Ντιλκ και τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε η κόρη του.

Καλότινα, σύνορα Βουλγαρίας Σερβίας, 1976

Στο συνοριακό σταθμό της Καλότινα, η αστυνομία της Βουλγαρίας, συλλαμβάνει για διακίνηση ναρκωτικών, το Δανό πολίτη ιταλικής καταγωγής, Φραντζέσκο Γκουλίνι. Μια βδομάδα αργότερα, αφήνεται ελεύθερος, χωρίς να περάσει από δίκη. Εγκαθίσταται στην Κοπεγχάγη κι αρχίζει το εμπόριο με αντίκες.

Τον επόμενο χρόνο, 1977, ο κυβερνήτης της χώρας Τόντορ Ζίφκωφ, ζήτησε την τεχνολογική βοήθεια της KGB, για την εξουδετέρωση ενοχλητικών φωνών στην Ευρώπη. Ο Λεονίντ Ίλιτς Μπρέζνιεφ έδωσε τη συγκατάθεση του. Ο Στρατηγός Τόντοροφ συναντιέται τρεις φορές στο Άμστερνταμ με πράκτορα, που άκουγε στο κωδικό όνομα ΄΄Πικαντίλι΄΄. Του δίνει οδηγίες πότε κι από πού, θα πάρει το μυστικό όπλο, απαραίτητο για την εκτέλεση της αποστολής του. Η εντολή σαφής: ΄΄Σκοτώστε τον περιπλανώμενο΄΄. Ο πράκτορας Πικαντίλι, λεπτός και ευκίνητος με τη συνοδεία μιας εκρηκτικής ξανθιάς, κάνει τις διακοπές του στο Λονδίνο. Σχεδόν κάθε δύο μήνες είναι μια βδομάδα εκεί, μένει στο ίδιο ξενοδοχείο, στις όχθες του Τάμεση και κάνει με τις ώρες πεζοπορία, πάντα με τη ξανθιά στο πλευρό του.

7 Σεπ 1978, 06.30 το πρωί, στο ομιχλώδες Λονδίνο.

Ο Πικαντίλι μόνος, κουνάει το χέρι του σ΄ ένα ταξί, στη θέση του συνοδηγού είναι η ξανθιά του φίλη. Εκείνη του δίνει, μια πλαστική τσάντα. Το ταξί προχωράει παραπέρα και σβήνει τη μηχανή. Ο Πικαντίλι, κινείται με κατεύθυνση τη γέφυρα Βατερλώ του ποταμού Τάμεση. Απόλυτα ήρεμος, σταματάει σε απόσταση δέκα μέτρων, από τη στάση του τραμ. Περίπου στις επτά η ώρα, βλέπει τον ΄΄περιπλανώμενο΄΄ να πηγαίνει προς τη στάση. Με γρήγορο βηματισμό τον ακολουθεί, βγάζει απ' τη τσάντα μια μικρού μεγέθους ομπρέλα, φτάνει σε απόσταση μισού μέτρου και πατάει το κουμπί. Όμως ούτε η ομπρέλα άνοιξε, ούτε άλλος ήχος ακούστηκε. Ο στόχος γύρισε απότομα και τον κοίταξε: Ο Πικαντίλι του χαμογέλασε, ΄΄ Sorry Sir΄΄ του είπε.

Σόφια, 1992

Με τη κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο στρατηγός Βλαντιμίρ Τόντορωφ κατηγορείται για την εξαφάνιση των φακέλων με κωδική ονομασία ΄΄Περιπλανώμενος΄΄, που αφορούσαν τη δράση και τη δολοφονία, του συγγραφέα και κορυφαίου των αντιφρονούντων, Γκεόργκι Μάρκωφ, το 1978 στο Λονδίνο. Δεν αποδεικνύεται, αλλά καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση, γιατί δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα, για τη μη απώλεια των φακέλων. Σε έξι μήνες ήταν ελεύθερος. Τη χρονιά αυτή, οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας και της Δανίας ζητούν από τις αντίστοιχες Βουλγαρικές τον φάκελο του πράκτορα ΄΄Πικαντίλι΄΄, τον οποίον είχαν βρει, αλλά για να του αποδώσουν κατηγορία χρειάζονταν στοιχεία. Οι Βούλγαροι αρνούνται. Την επόμενη χρονιά, 1993, δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Γκεόργκι Μάρκωφ, δημοσιογράφος φέρνει στη δημοσιότητα, σε ημερήσια εφημερίδα, τον φάκελο ΄΄Πικαντίλι΄΄. Τα ντοκουμέντα φτάνουν στους Άγγλους. Συλλαμβάνεται στη Κοπεγχάγη, ο Δανός πολίτης, ιταλικής καταγωγής, Φραντζέσκο Γκουλίνι, μεγαλέμπορος αντικών. Ανακρίνεται, με τη παρουσία εκπροσώπων των υπηρεσιών της Αγγλίας, της Δανίας και της Βουλγαρίας. Αφήνεται ελεύθερος μετά δέκα ημέρες και έκτοτε, αγνοείται η τύχη του. Οι Βούλγαροι, σταματάν την έρευνα, για τη δολοφονία του Γκεόργκι Μάρκωφ.

Φεβρουάριος του 2013, Πόλη Μπελς του Βελγίου

Ένα αυτοκίνητο κινείται στα προάστια της πόλης. Ο καιρός μουντός κι η ψιλή βροχή μουρμούριζε μελαγχολικά. Πλησιάζει σ ένα μοναχικό σπίτι. Ο οδηγός, σαρανταπεντάρης με κοστούμι, γραβάτα και γυαλιά κι η συνοδηγός, μια νέα όμορφη γυναίκα, με γκρι ταγιέρ και μαύρες μπότες, κατεβαίνουν. Περνούν κάποια στενά και φτάνουν σ ένα μεγάλο χώρο, γεμάτο αντίκες: ΄΄Hello, anybody here?΄΄ φωνάζουν. Yes ακούγεται μια φωνή στο βάθος. Ένας αδύνατος εβδομηντάρης περίπου, με τραγιάσκα στο κεφάλι και λεπτό μουστάκι εμφανίζεται:

- Παρακαλώ, σε τι μπορώ να φανώ χρήσιμος ρωτάει χαμογελώντας ευγενικά. Καθίστε παρακαλώ.

- Είστε ο Φραντζέσκο Γκουλίνι, σωστά;

- Ναι ο ίδιος.

- Είμαστε δημοσιογράφοι του BBC. Ντέϊβιντ Φίλιπς.

- Α ναι; Ενδιαφέρεστε για τις αντίκες μου;

- Δεν θα τόλεγα, συνέχισε ο άντρας.

- Κύριε Γκουλίνι θα μπω κατ' ευθείαν στο θέμα: Ήσασταν πράκτορας στα χρόνια του ψυχρού πολέμου;

- Α, μα με τι ασχολείστε; Παρελθόν, αυτά είναι παρελθόν. Ζω ήσυχα, πληρώνω φόρους, παίρνω σύνταξη απ' τη χώρα μου. Τι μου λέτε τώρα;

- Μα ξέρετε, αν αυτό αληθεύει, μπορεί να έχετε συνέπειες.

- Δεν διώκομαι πουθενά, κύριε. Ζω νόμιμα. Τελειώσαμε νομίζω έτσι;

- Όχι ακόμα, μίλησε για πρώτη φορά η όμορφη κοπέλα. Κύριε Γκουλίνι, εσείς σκοτώσατε τον Γκεόργκι Μάρκωφ στο Λονδίνο το 1978; Εσείς είστε ο δολοφόνος με την ομπρέλα;

- Γκεόργκι Μάρκωφ; Δεν τον γνωρίζω κυρία μου. Δεν θυμάμαι, λάθος κάνετε.

- 50.000 λίρες Γκουλίνι, τόσο στοιχίζει μια ζωή;

- Μα τι λέτε, περάστε έξω! Τα λεφτά, τι γίνεται χωρίς αυτά ε; Ναι, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν κατηγορούμαι από κανέναν. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα. Περάστε έξω!

- Α κύριε Γκουλίνι, ξέχασα να σας συστήσω τη συνεργάτιδα μου, Ράϊνα Αλεξάντρα Μάρκοβα, κόρη του Γκεόργκι Μάρκωβ. Ήταν δύο χρονών, όταν έχασε τον πατέρα της.

- Α ναι; Sorry madam, είπε με μισό χαμόγελο!

Ο Φραντζέσκο Γκουλίνι ζει ακόμα και πουλάει αντίκες, σε κάποια πόλη της Ευρώπης. Τι συμφωνίες έκανε και τι ΄΄έδωσε΄΄στις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας, της Δανίας και της Βουλγαρίας, τη νύχτα  της σύλληψης του στη Κοπεγχάγη, μάλλον δεν θα γίνει ποτέ γνωστό...

Αλλά και πόσοι Γκουλίνι, της εποχής του ψυχρού πολέμου, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν, για τα εγκλήματα που διέπραξαν;



(*) Το Διήγημα αναφέρεται σε πραγματική ιστορία.
(**)Δημήτρης Αρβανίτης
Συνταγματάρχης ε.α. – Απόφοιτος Νομικής Σχολής ΑΠΘ Επί είκοσι χρόνια υπηρέτησε στο στράτευμα, ως Αξιωματικός Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Για μια δεκαετία εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες στα Βαλκάνια σαν διευθυντικό στέλεχος. Πολιτεύθηκε το 2010 κι εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξηρομέρου όπου διετέλεσε ειδικός σύμβουλος. Το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Αιτωλοκαρνανία. Είναι συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, θεατρικών έργων, στιχουργός και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ


ΥΓ. Τελευταία, έχει εκδοθεί το εξαιρετικό βιβλίο του:  «ο έρωτας σκοτώνει και του πάει», εκδόσεων ΒΕΓΑΣ. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, δοσμένα με χιούμορ και χαρακτηριστική γλαφυρότητα, όπου κυριαρχεί η αγωνία, η δράση και το μυστήριο, για να καταλήξει στην παραδοχή πως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι «η Ζωή, μήτε ο Θάνατος, μα ούτε και το Χρήμα. Μόνο ο Έρωτας!»

thumbnailΗ Τουρκία ανέλαβε την Εθνική μας Αφύπνιση.
Mar 29th 2018, 12:09, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη.(*)



Η Τουρκία του Ερντογάν ανέλαβε την εθνική μας αφύπνιση και μάλιστα την εκτελεί επιτυχώς.

Μας υπενθύμισε ότι ο βυθός του Αιγαίου είναι διάσπαρτος με τους προγόνους μας.
Πράγματι. Όλο το Αιγαίο και πολύ περισσότερο οι Μικρασιατικές ακτές είναι διάσπαρτες από τους προαιώνιους ταξιδευτές του Ελληνικού Αρχιπελάγους, της Ελληνικότατης Αιγιακής Λίμνης, από την εποχή του «χρυσόμαλλου δέρατος», προ 5.000 χρόνια. Και μαζί τους δείγματα άφθαστου μεγαλείου Ελληνικού πολιτισμού, επιστημών, τέχνης και Ελληνικού πνεύματος. Ο μηχανισμός των Κυθήρων, η Αφροδίτη της Μύλου και και …

Αλλά και στην Μικρασιατική γη και στην Ποντιακή γη, αναπαύονται αλησμόνητοι, φίλτατοι πρόγονοί μας, προπάτορες, πιστοί και ακοίμητοι φρουροί και φάροι στα κοιμητήρια των Ελληνικότατων χωριών μας.

Αυτοί είναι και αυτοί ορίζουν, τα σύνορα της Ψυχής και της Καρδιάς μας, τα σύνορα της ζωής μας. Η Πατρώα μας Γή. Η Γη των προπατόρων μας.

Όπου και να σκάψεις, σε όποια νεροφαγιά, βγαίνει αιώνες τώρα Ελλάδα και κόκαλα και πέτρες Ελλάδας, που θα σε κατατρέχουν Ερντογάν και θα σε καταδιώκουν και θα σε φωνάζουν: «φύγε είσαι Ξένος, σε ξένο τόπο»

Οι δικοί σου πρόγονοι, είναι άταφοι σε σπηλιές της Μογγολίας, την Μόνη πραγματική περιοχή της καρδιάς σου, μαζί με κέρατα και ξυλοκέρατα, τα μόνα πολιτισμικά υπολείμματα της φυλής σου.

Εκεί είναι η πατρώα σου γη, Μογγόλε(1), και βάλε το μυαλό σου να οδηγήσει την καρδιά σου, στα βάθη των στεπών της Ασίας.

Ποτέ δεν κολύμπησε τούρκος στο Αιγαίο. Ποτέ δεν δοξάστηκε τουρκικό ναυτικό στην θάλασσα. Μόνο διάσπαρτα ναυάγια τουρκικών πλοίων, που τους νίκησαν βαρκούλες.
Το 1912, στην ουσία ένα Πλοίο Ελληνικό, το «Αβέρωφ», ενώ υπήρχε αριθμητική και ποιοτική  συντριπτική υπεροπλία του τουρκικού ναυτικού, έκλεισε τον εχθρικό στόλου στα Δαρδανέλια, από όπου δεν ξαναβγήκε για 60 χρόνια, από το 1913 έως το 1974.

Ένα Ελληνικό πλοίο, που υστερούσε σε βεληνεκή και διαμετρήματα, αλλά υπερτερούσε στην ψυχή και στην ορμή των  Ναυτών. Σε Ναυτοσύνη. Μια αρετή , ένα χάρισμα και μια τέχνη απαράμιλλη, που δεν χαρίζεται, ούτε διδάσκεται και πολύ περισσότερο δεν την διαθέτετε ούτε μπορείτε να αποκτήσετε Μογγόλοι Ασιάτες.

Η αριθμητική, οι αναλύσεις, οι ναυτικοί υπολογισμοί, όπως και εάν τους έκανες, ήταν αδιαμφισβήτητα υπέρ του τουρκικού στόλου.

Η διαίσθηση του Κουντουριώτη, η ψυχή, τα πιστεύω, τα Ιδεώδη και τα προαιώνια δίκαια των Ελλήνων Ναυτών, ήταν αναφανδόν υπέρ των Ελληνικών Όπλων και λύγισαν ατσάλια και χάλυβες.

Οι λαμαρίνες, απέναντι στην ψυχή και ειδικά εδώ, στην Ελλάδα.

Ρε «άπλυτε»(2) Τουρκομογγόλε(3), εμείς όταν γεννιόμαστε μας βουτάνε τρις  στο νερό, έτσι αποκτάμε Πρόσωπο, Οντότητα, Προσωπικότητα. Με τρεις εμβαπτισμούς παίρνουμε Ζωή, Όνομα, Θεό, Κοινότητα. Με αυτά πορευόμαστε στην ζωή, στον αγώνα, στον θάνατο.
Το νερό, η θάλασσα, το Αιγαίο, η ζωή μας.

Μήπως πρέπει να σε ευχαριστήσουμε που μας τα θύμησες, αλλά καλύτερα να στα θυμίσουμε εμείς.

(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
___________
ΥΓ. Οι Φυλετικοί προσδιορισμοί που υπάρχουν στο κείμενο σε καμία περίπτωση δεν έχουν ρατσιστική διάθεση. Είναι ο άκρως απαραίτητος επιστημονικός και ιστορικός προσδιορισμός της καταγωγής τους
(1) Μογγόλος: ο καταγόμενος από την περιοχή της Μογγολίας
(2) «άπλυτος»: λαϊκή έκφραση, που υποδηλώνει μη βαπτισμένος. Δηλαδή σημαίνει αβάπτιστος.
(3) Τουρκομογγόλος: ο καταγόμενος από Τουρκικά Μογγολικά φύλα.

thumbnailΕθν(εξ)έγερση τώρα!
Mar 28th 2018, 19:13, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Δημήτρη Αρβανίτη




Οι Σκοπιανοί ζητoύν ταυτότητα με όνομα Μακεδονία, οι Αλβανοί ζητούν τη Τσαμουριά και στοχεύουν τη μεγάλη Αλβανία, οι Βούλγαροι θέλουν κι αυτοί κάτι απο Μακεδονία, αφού παίρνουν οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι κι ο Ερντογάν ονειρεύονται την Οθωμανική αυτοκρατορία και συμπεριφέρονται  ως εν δυνάμει κατακτητές των πάντων, προκαλώντας Ρώσους, Αμερικάνους, Ισραηλινούς και προσβάλλοντας με ιταμό τρόπο κάθε γειτονικό κρατος.

Στη περίπτωση του Αφρίν, η Τουρκία παραβίασε τα σύνορα κυρίαρχου κράτους για να διαλύσει τον θύλακα των Κούρδων, χωρίς καμιά σημαντική αντίδραση Ρωσοαμερικανών αλλά και του διεθνούς παράγοντα.

Στο Αιγαίο ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά  όποιονδήποτε  ασκεί τα κυριαρχικά του διακαιώματα για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίων, τρομοκρατώντας  τις ξένες εταιρείες που συμμετέχουν. Παράλληλα απειλεί ότι θα πάρει δια της βίας ότι τους ανήκει και κατ'  αυτούς, τους ανήκει το μισό τουλάχιστον Αιγαίο.

Στον Έβρο οι Τούρκοι συνέλαβαν δυο νεαρούς στρατιωτικούς, σε  ένα μεθοριακό επεισόδιο συνηθισμένο, από αυτά που λύνονται σε επίπεδο  τοπικών στρατιωτικών διοικητών,  και τους σέρνουν σαν κοινούς εγκληματίες.

Οι εξοπλισμοί των Τούρκων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, μετά τους Ες 400 από τους Ρώσους, συζητάν με τους Αμερικανούς για αγορά πυραύλων Πάτριοτ αλλά και με την EUROSAM για αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων.

Στο μεταξύ η Ελληνική κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου και της τρικυμίας εν κρανίω, παραπαίει ακκιζόμενη και μαλακιζόμενη πότε με εξεταστικές για τη Νοβάρτις, πότε με τους νόμους για την αλλαγή φύλλου και πότε με τον Μαρινάκη και τον Σαββίδη. Στο χρόνο αυτό έδωσε τα πιστοποιητικά των αριστερών της φρονημάτων  αποδεχόμενη την αλλαγή του κοινωνικού ιστού της χώρας με την ελεύθερη είσοδο των κάθε είδους λαθρομεταναστών και καταφρονεμένων και έδειξε το διεθνιστικό της χαρακτηρα, αποδεχόμενη τη μη ύπαρξη συνόρων και το δικαίωμα των Σκοπιανών στον αυτοπροσδιορισμό τους ως Μακεδόνες.  

Είναι τρομακτικό με πόση ευκολία αποδέχτηκαν τη παράδοση της ονομασίας στους Σλάβους και αγνόησαν την εκφρασμένη θέληση του λαού, αυτοί οι αριστεροί Δημοκράτες. 

Είναι σίγουρο οτι φωνές σαν τη δική μου, οι κυβερνώντες, τις θεωρούν, φανατισμένες, ακροδεξιές, εθνικιστικές, φασιστικές και δεν ξερω τι άλλο.  Ποσώς με ενδιαφέρει.  Αν η αγαπη για την πατρίδα, η αγωνία για το μέλλον της χώρας και η πρόβλεψη της καταστροφής που με αυτή την πορεία έρχεται ,  δείχνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς,  τους αποδέχομαι ευχαρίστως.  

Η χώρα οδηγείται από μια κυβέρνηση ανίκανων αναρχοαριστερών με τη στήριξη και ενός τυχάρπαστου μορφώματος, σε ακρωτηριασμό και οιωνεί δουλεία.

Θα πρέπει να είναι κάποιος ηλίθιος για να μη καταλαβαίνει κι ο Κοτζιάς  το δήλωσε άλλωστε, ότι οι Τουρκοι επιδιώκουν θερμό επεισόδιο  στο Αιγαίο για να πάμε σε διαπραγματεύσεις και να διεκδικήσουν τη μοιρασιά του αρχιπελάγους. Κι η κυβέρνηση τι κάνει; Τιποτε! Είναι  βέβαιο ότο τόσο η αντιπολεμική τους ιδεολογία, όσο και η ανικανότητα τους δεν επιτρέπει  να απαντήσουν αναλόγως.

Αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνουν οτι οι πράξεις εθνικής μειοδοσίας οδηγούν σε βίαιες λαϊκές ενέργειες. Επειδή είναι στη πλειοψηφία τους ανιστόρητοι, ας μελετήσουν ιστορία. Ή να το πω πιο απλά και ευθέως. Καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν τα ανόητα κεφάλια τους; Μάλλον όχι.

Κι ας πάμε παρακάτω. Εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες τι κάνουμε; Ψελίζουμε δυο λόγια από εδώ κι από εκεί,  κάνουμε και δυο διαδηλώσεις για το όνομα και έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας.

Ξυπνήστε επι τέλους εφησυχασμένοι νεοέλληνες. Η πατρίδα οδηγείται σε αφανισμό!
Διώξτε χτες τους ανίκανους αναρχοαριστερούς που μας κυβερνούν. Με διαδηλώσεις και κυνήγι παντού. Και όχι μόνον αυτούς. Δυστυχώς όλο το πολιτικό σκηνικό  έχει χρεωκοπήσει. Και μη πει κάποιος, να έλθει το στρατιωτικό σκηνικό. Οι στρατιωτικοί είναι για τους στρατώνες , τα πεδία εκπαίδευσης και τα πεδία μαχών αν χρειαστεί.

Όμως όλοι οι σοβαροί άνθρωποι ανεξαρτήτως ιδεολογίας συμφωνούν ότι για την σημερινή κατάντια και οικονομική εξαθλίωση της χώρας  φταίνε τα πολιτικά κόμματα που βρέθηκαν είτε στην κυβέρνηση έιτε στην αντιπολίτευση. Και μη πει κάποιος πως ορισμένοι και προσπάθησαν και καλές προθέσεις είχαν γιατί αυτό ουδόλως ενδιαφέρει. Το αποτέλεσμα μετράει.

Συνεπώς η καλύτερη υπηρεσία  που μπορούν  να προσφέρουν τα πολιτικά κόματα  στη χώρα, είναι να αυτοδιαλυθούν και να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας  η οποία θα περιλαμβάνει προσωπικότητες κοινής αποδοχής και εκτός πολιτικών χώρων όπως για παράδειγμα ο Μαρκεζίνης κι ο Νανόπουλος και πολλοί άλλοι που σίγουρα υπάρχουν.

Σκοπός της κυβέρνησης αυτής θα είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και από κάθε είδους εξαρτήσεις και επιτροπείες καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων με πλέον σοβαρό  την τουρκική επιθετικότητα

Πρώτα μέτρα η αύξηση της θητείας στους 15 μήνες και η άμεση πρόσληψη 10.000 μονίμων οπλιτών προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό οι ένοπλες δυνάμεις. Επιχειρήματα του τύπου δεν αντέχει η οικονομία και άλλα τέτοια είναι άνευ ουσίας. Οικονομία χωρίς χώρα δεν υπάρχει. Ας κοπούν κι άλλο οι μισθοί κι οι συντάξεις.

Να δημιουργηθεί ταμείο εθνικής άμυνας στο οποίο να κληθούν να συνεισφερουν οι Έλληνες εφοπλιστές και παντός είδους ευκατάστατοι, όπως επίσης ένας φόρος επί των αγορών, υπέρ άμυνας της χώρας, ο οποίος θα πηγαίνει στο ταμείο αυτό. Σκοπός του ταμείου θα είναι η ταχύτατη αγορά οπλικών συστημάτων και η συντήρηση των υφισταμένων

Να ενισχυθεί η  εκπαίδευση της εφεδρείας και να κληθούν άμεσα για  εκπαίδευση η έφεδροι  των νησιών. Να ενισχυθεί το λαικό φρόνημα και να καταστεί πίστη ότι αν ο εχθρός μας επιτεθεί θα το πληρώσει πολύ ακριβά και θα βρει αντιμέτωπο στρατό και λαό

Να καταστεί σαφές σε όλους  ότι αν δεν έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την οποιαδήποτε απειλή,  τόσο οι Νατοϊκοί όσο κι οι Ευρωπαίοι θα σπεύσουν να βοηθήσουν κατόπιν εορτής, ή μάλλον κατόπιν κηδείας ή πιθανώς και μνημοσύνων

Όσο για σας ''κυβερνώντες'' καλού κακού, just in case, που λεν και στο χωριό μου,  εξασφαλίστε πιλότους και ελικόπτερα και συννενοηθείτε με τον Μαδούρο να σας παρέχει τροφή και νερό, γιατί αν συνεχίσετε να ισοροπείτε στα όρια της εθνικής μειοδοσίας...όλα παίζονται!

Δημήτρης Αρβανίτης 
Συνταγματάρχης ε.α. – Απόφοιτος Νομικής Σχολής ΑΠΘ  Επί είκοσι χρόνια υπηρέτησε στο στράτευμα, ως Αξιωματικός Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων.  Για μια δεκαετία εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες στα Βαλκάνια σαν διευθυντικό στέλεχος. Πολιτεύθηκε το 2010 κι εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξηρομέρου όπου διετέλεσε ειδικός σύμβουλος. Το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Αιτωλοκαρνανία. Είναι συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, θεατρικών έργων, στιχουργός και  αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ

thumbnailΗ Προσβολή Ρώσου πρώην πράκτορα, στην Αγγλία με χημική ουσία.
Mar 26th 2018, 20:19, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο γνώμης και τεχνικής προσέγγισης του Ευάγγ. Αθανασιάδη(*)



Και ένα άρθρο για να διανθήσει τον ελεύθερο χρόνο σας.


Τις τελευταίες ημέρες, απασχόλησε την κοινή γνώμη, η απόπειρα δολοφονίας του ρώσου τριπλού πράκτορα. Εντύπωση μου έκανε ο τρόπος. Ας τον εξετάσουμε λοιπόν σαν μια άσκηση λογικής ή ένα μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής. Σε συνδυασμό με κάποιες τεχνικές γνώσεις, λόγω προγενέστερης εμπειρίας και ενασχολήσεως.


Η προσέγγιση δεν γίνεται για να λύσουμε εμείς τον «γόρδιο δεσμό», όντες και τελείως αναρμόδιοι, αλλά θα διατυπώσουμε μια σκέψη σαν ένα πνευματικό παίγνιο, όπως η λύση ενός σταυρολέξου.

Οι προγενέστερες ενασχολήσεις και εμπειρίες του κάθε ανθρώπου, τον επηρεάζουν να ρέπει σε προβληματισμούς και επίλυση προβλημάτων, που στο παρελθόν, αποτελούσαν τις γενικές ή ειδικές αρμοδιότητές του.
Το παρόν άρθρο δεν έχει μορφή επαγγελματικής προσέγγισης, αλλά καμιά φορά ένας προβληματισμός μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση κάποιου συμβάντος.

Ακούστηκαν πολλές εκδοχές και σενάρια, που δεν πείθουν, δεν δένουν.
Ενώ φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει απλή εξήγηση.

Ένα μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής λοιπόν.

Τα γεγονότα:
Ο πρώην Ρώσος πράκτορας πηγαίνει σε ένα εστιατόριο για φαγητό, με την κόρη του.
Μετά το φαγητό αποχωρεί. Σε μικρό χρόνο, στο διπλανό πάρκο, διαπιστώνεται ότι έχει προσβληθεί από ειδική νευροπαραλητική χημική ουσία.
Όποιος τον πλησίασε προσβλήθηκε.
Στο εστιατόριο δεν προσβλήθηκε κανένας.
Δεν φαίνεται να τον προσέγγισε κανένα άλλο πρόσωπο και ειδικά μετά την έξοδό του από το εστιατόριο και έως την στιγμή της προσβολής.



Συμπέρασμα από την εκτίμηση των γεγονότων:
Είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε ένας μηχανισμός απελευθερώσεως νευροπαραλητικής ουσίας, που ενεργοποιήθηκε με έναν αυτοματισμό, που μπορούσε να επιλέξει χρόνο και τόπο. Δηλαδή χρειαζόταν:
1/Μία σκανδάλη (από το ρήμα σκανδαλίζω,) δλδ μια διάταξη που θα ενεργοποιούσε τον μηχανισμό, τον κατάλληλο χρόνο και
2/Ένα αισθητήρα, που θα αντιλαμβανόταν ότι είναι σε ανοικτό χώρο, για περιορισμό των παράπλευρων απωλειών.
Μήπως είναι ένας αρκετά πολύπλοκος και σύνθετος μηχανισμός;

Τι λέει η κοινή λογική:
Πηγαίνοντας στο εστιατόριο στο κρύο Λονδίνο, θα άφηνε το παλτό του στο βεστιάριο.
Η περιοχή του βεστιαρίου, είναι προσβάσιμη φυσιολογικά και εύκολα από πολύ κόσμο, που προσέρχεται ή αποχωρεί από το εστιατόριο. Η θερμοκρασία του βεστιαρίου είναι μικρότερη των 21οC, καθώς είναι χώρος κοντά στην είσοδο και χωρίς ιδιαιτέρες απαιτήσεις θερμάνσεως.

Ετεροχρονισμένη ανυποψίαστη προσέγγιση του θύματος:
Μπορεί λοιπόν σχετικά εύκολα, να τοποθετηθούν από κάποιον, στο παλτό του θύματος, κοντά στις δύο μασχάλες (διπλή διάταξη), από ένα σακουλάκι από βιοδιασπώμενο υλικό, που να περιέχουν την νευροπαραλητική πτητική ουσία, σε υγρή ή αέρια κατάσταση.

Τεχνικά στοιχεία:
Το περίβλημα επιλέγεται να βιοδιασπάται σε θερμοκρασίες γύρω στους 33 οC. Η διαφορά θερμοκρασίας 21 έως 33 οC, δλδ 12 οC, θεωρείται ασφαλές εύρος, για να αποκλειστεί λειτουργική αστοχία.
Περιβάλλον με 33 οC δεν συναντάται συνήθως, για να προκληθεί τυχαία ανεπιθύμητη ενεργοποίηση.
Δεν μιλάμε βεβαίως για αυτοσχέδια κατασκευή, αλλά για τυποποιημένο μηχανισμό μυστικών υπηρεσιών.
Η διάταξη δεν έχει μεταλλικά μέρη και δεν ανιχνεύεται προ της ενεργοποιήσεώς της. Κατάλληλα βιοδιασπώμενο υλικό μπορεί να μην αφήσει ανιχνεύσιμα υπολείμματα μετά από εύλογο χρόνο.

Σκεπτικό λειτουργίας μηχανισμού:
Όταν λοιπόν φορέσει το παλτό, η θερμοκρασία στην περιοχή της μασχάλης σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 6-8 λεπτά, θα αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία των 33 οC, λαμβανομένου υπόψη ότι η θερμοκρασία του σώματος και ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή είναι 36,6ο C. Η θερμοκρασία του σώματος είναι η σκανδάλη και ο επιβραδυντικός μηχανισμός. Η βιοδιάσπαση του περιβλήματος θα απελευθερώσει την πτητική ουσία, η οποία λόγω του παλτού θα την οδηγήσει στο μόνο ανοικτό σημείο του παλτού, ακριβώς κάτω από την μύτη του θύματος. Το αέριο θα επιδράσει μόνο σε αυτόν και σε όποιον πλησιάσει για να τον βοηθήσει, όπως και έγινε.
Το παλτό είναι ο «αισθητήρας», που θα αντιληφθεί πότε θα είναι σε ανοικτό χώρο, με ικανοποιητική ακρίβεια, γιατί αλλιώς δεν θα φορούσε παλτό.
Μία πολλή απλή και λειτουργική διάταξη. Πιο απλή, πιο έξυπνη, πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική δεν θα μπορούσε να είναι.

Είναι η πιο συμβατή με τα γεγονότα, λογική εξήγηση.

Ποιό Κράτος το έκανε;
Ας αντιστρέψουμε την ερώτηση. Ποιο κράτος εξετάζει το περιστατικό; Τι μας είπαν; Το αέριο είναι Ρωσικό. Ξέρουν το αέριο, το διακρίνουν, το ανιχνεύουν, αλλά δεν έχουν φτιάξει «γενόσημο», ούτε αντίδοτο.
Αυτός που το εξετάζει, έχει το πλεονέκτημα της εξιχνίασης, της αναδείξεως συγκεκριμένων στοιχείων, της ενημερώσεώς μας και επομένως της κατεύθυνσης της σκέψης και της συλλογιστικής μας.
Μας παρουσιάζει πολλές εκδοχές, πλούσια ενημέρωση και πληροφόρηση, που όμως δεν δένουν, και πάντα εκτός από αυτήν που γνωρίζει ότι εφαρμόστηκε ή εφάρμοσε και δεν μας την αποκαλύπτει.
Τα εκ πρώτης όψεως οφθαλμοφανή άλλοθι και οι συνειρμοί ποιόν ευνοούν, να το κάνει χωρίς να τον υποψιαστούμε;…

Ποιός είναι το κράτος-δράστης; Μπορούμε εμείς να απαντήσουμε; Όχι φυσικά!
Η λύση της λογικής αυτής άσκησης, δεν κρίνεται σκόπιμο να δοθεί στο επόμενο άρθρο, όπως συνηθίζεται, γιατί όλοι απαντήσατε σωστά.

Τόσο απλή, λειτουργική και αποτελεσματική διάταξη, μόνο Ρώσοι ή Έλληνας θα μπορούσαν να σκεφτούν. Και μόνο ένα κράτος μπορεί να το αντιγράψει και να το υλοποιήσει.

Ανέκδοτο: Σε ένα διεθνές συνέδριο για το διάστημα, ο Αμερικανός λέει στον Ρώσο: Μετά από μελέτες 50 ετών βρήκαμε λύση να μην σταματούν τα στυλό σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;
Ρώσος: Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ προβλήματα! Χρησιμοποιούμε μολύβια!...

Και ο Ερντογάν ας προσέχει που θα αφήνει το παλτό του, όταν δεν θα χρειάζεται να εξυπηρετεί άλλο τις Μεγάλες Δυνάμεις.
___________
Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για το πώς συνέβη. Το άρθρο είναι μία μυθιστορηματική λογική και προσέγγιση και ίσως μία πιθανή τεχνική εξήγηση.











(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

thumbnailΠυρπολικό "καλομοίρα"
Mar 25th 2018, 20:27, by Vangelis Athanasiadis

22.14΄53΄΄24-25/3/2018
του Ιωάννη Μαλτέζου




Ἄχ κυρά Δόμνα ἔρημη, τί τἄχα συλλογᾶσαι;
Ἐσύ γριά κι ἀνήμπορη, στούς δρόμους πεταμένη
κι ὁ Χατζη-Αντώνης κύρης σου καί ἄντρας σου….θυμᾶσαι;
γιά τόν ἀγῶνα χάθηκε… τί σοῦ 'μεινε καημένη…..

Πέντε τά εἶχες πάλευες, μονάχη νά τά θρέψεις…
τὄνα φτωχή τό ἔχασες, σοῦ τό 'φαγεν ἡ πεῖνα…
κι ἔτσι ἐσύ Ἀρχόντισσα, γράφεις νά ἱκετέψεις,
σ' αὐτόν τόν Καποδίστρια, προτοῦ χάσεις καί κεῖνα….


Τριάντα γρόσια σοῦ 'κοψαν, μιά σύνταξη νά ζήσεις,
ἐσύ ἡ Καπετάνισσα, τῆς πάλαι «Καλομοίρας»
κι ἡ Αἶνος ἡ πατρίδα σου, στήν Θράκη…. ἀναμνήσεις,
ἀπέμεινε στά στήθη σου, γιά συντροφιά στό γῆρας.


Στήν ἐκκλησιά τό σούρουπο, ἀνάβεις τά καντήλια,
γιά τούς νεκρούς πού χάθηκαν…. Καί τό φτωχό παιδί σου….
στίς μάχες γιά λευτέρωμα καί στήν πικρή κι ἐμφύλια,
κατάρα τῆς διένεξης κι ἡ μνήμη τῆς ὀργῆς σου,


σάν ἔπεσε ὁ ἄντρας σου καί ψιθυρίζαν ὅλοι,
'πό Ἕλληνες χτυπήθηκε κι ἄς λέγαν τἄχα τότες,
πώς κεῖ στήν μάχη ἔφαγε, τοῦ Τούρκου ἕνα βόλι,
πονᾶ 'κόμα καί σήμερα καί σέ γυρνᾶ στίς ρότες,


πού ὄργωνες τίς θάλασσες, τόν πόνο σου νά σβήσεις
καί ἔπεφτες στά Τούρκικα, τά πλοία μέ μανία
καί λέγαν ἡ Βιζβίζαινα…. κανέναν μήν ἀφήσεις….
κι ὁ Τοῦρκος πού σέ ἔβλεπε, ζωνόταν μ' ἀγωνία…..


Κι ὕστερα πού σοῦ ζήτησε, τό σκάφος ἡ Πατρίδα,
τό πρόσφερες ἁπλώχερα κι ἔτσι ἡ «Καλομοίρα»
πυρπολικό ἀγκάλιασε, μιά Τούρκα ναυαρχίδα
καί βούλιαξε στήν θάλασσα καί στήν γαλάζ(ια) ἁρμύρα.


Ἄχ κυρά Δόμνα ἔρημη, τί τἄχα συλλογᾶσαι;
Τήν Ἅγια Βαγγελίστρια, τήν μάνα Παναγιά μου,
δοξάζω γιά τί ἔζησα κι ἄν λίγο σύ θυμᾶσαι,
τά τῆς σκλαβιᾶς τά χρόνια μας, θά νοιώσεις τήν καρδιά μου,


κι ἄν κάπου 'να παράπονο, ἄν βρεῖς προσπέρασέ το,
τήν Λευτεριά δέν πρέπει της, γκρίνια γιά θυγατέρα….
αὐτό ἐμεῖς μπορέσαμε, στάσου καλά καί δέ το
καί δές ἐσύ τί δύνασαι, νά κάνεις παραπέρα.



Δόμνα Βιζβίζη σύζυγος του Χατζη Αντώνη Βιζβίζη ἀπό τήν Αἶνο τῆς Θράκης.
Αἶνος παράλια πόλις ἀνατολικά τοῦ Ἕβρου ποταμοῦ. Ἀνήκει σήμερα στήν Τουρκία.
Καλομοίρα λεγόταν τό πλοῖο πού ναυπήγησε στήν Ὀδησσό τῆς Ρωσσίας γιά τίς ἀνάγκες τοῦ ἀγῶνα ὁ Καπετάν Ἀντώνης Βιζβίζης. Ἀποτελοῦσε τό μόνο πολεμικό πλοῖο καί ὄχι ἐμπορικό μεταλλαγμένο σέ πολεμικό τοῦ Ἀγῶνα. Τό 1824 χρησιμοποιήθηκε σάν πυρπολικό ἀπό τον Πιπῖνο καί βυθίστηκε παρασέρνοντας στόν βυθό τήν Τουρκική Φρεγάτα τοῦ Χαζνέ Γκεμνισί.

thumbnailΠοιό είναι το μέλλον της 25ης Μαρτίου στη Χώρα μας ;
Mar 25th 2018, 19:16, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη
Αθήνα 25/03/2018



Ποιό είναι το μέλλον της 25ης Μαρτίου στη Χώρα μας είμαστε αντάξιοι όσων έκαναν τα πάντα για να έχουμε την Ελευθερία μας; 

Υπάρχει ένα εθνικό αφήγημα που αγγίζει τα όρια του συλλογικού μύθου και αφορά τη σημασία της εθνεγερσίας του 1821 που οδήγησε στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. 

Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν ως τη μάχη της Πέτρας που έγινε στης 12 Σεπτεμβρίου του 1829 μεταξύ των Ελλήνων, κάτω από τις διαταγές του Δημητρίου Υψηλάντη και των Τουρκαλβανών, κάτω από τις διαταγές του Ασλάν Μπέη,  και θεωρείται η τελευταία μάχη του αγώνα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις αρετές και τα ελαττώματα μας σαν λαός.

Είναι σύνηθες να εξιδανικεύουμε και να προβάλουμε τις αρετές μας μέσα από την ελλιπή γνώση των γεγονότων στις επετείους. Πρέπει όμως να δούμε ότι και τότε όπως και πολλές φορές μετά ζήσαμε διχασμό ροπή για ατομικότητα μη αναγνώριση της προσφοράς των αγωνιστών από τους σύγχρονους τους ως και ποινές στους αγωνιστές που τους οφείλουμε τα πάντα σαν λαός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η σύνδεση του Έθνους με την Εκκλησία και η παρουσία του σταυρού στο σημαντικότερο εθνικό σύμβολο, τη σημαία ένωσε τους Έλληνες ανεξάρτητα από διαφωνίες .

Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη όσα μας διαιρούν σαν κοινωνία και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν στη σύγχρονη εποχή των προκλήσεων. Έπρεπε να είχαμε διδαχθεί από την κακή οικονομική διαχείριση που έγινε στη περίοδο του αγώνα και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη στη σύγχρονη εποχή. Η αποφυγή του να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σύγκλιση απόψεων είναι ύβρις και συνέχεια λαθών με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαια συγκυριών και υποχείρια τρίτων χωρών που επενδύουν στις ευκαιρίες που τους δίνουμε.



Αναρωτιέμαι πως θα έβλεπε ο Κολοκοτρώνης ο Καραϊσκάκης η ο Μακρυγιάννης τη σκηνή να παρενοχλούν οι Τούρκοι το  2018  το ελικόπτερο του Αρχιστρατήγου πάνω από τη Ρόδο εν μέσω θυελλωδών ανέμων   και να μένουμε σε χλιαρές αντιδράσεις . Δεν διδαχτήκαμε τίποτε από το παρελθόν και απαράσκευοι προχωρούμε στο μέλλον. Η ειρήνη είναι το δώρο που μας δόθηκε με τους απελευθερωτικούς πολέμους και πρέπει στη περίοδο που διαρκεί να υπάρχει δημιουργία ανάπτυξη και ελευθερία αγαθά που πρέπει να τα σεβόμαστε. Δεν ζούμε μόνοι μας στο κόσμο σαν Ελλάδα υπάρχει ο ανταγωνισμός και οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.  Η μαζική μετανάστευση των νέων Ελλήνων είναι δείγμα αποτυχίας του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας γιατί συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό. 

Αν ανατρέξουμε στο γιατί είχαμε 400 χρόνια σκλαβιάς θα δούμε  ότι και τότε υπερασπιστές της αυτοκρατορίας Έλληνες δεν υπήρχαν στα τείχη της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να έχουμε την εξαφάνιση από το χάρτη των ανεξαρτήτων περιοχών της επικράτειας. Οι μισθοφόροι αν και αγωνίστηκαν με γενναιότητα εξάντλησαν τα Οικονομικά της Πόλης και στο τέλος έφυγαν με συμφωνία παραδίδοντας μας στο σκοτάδι. Η  πτώση αυτή οδήγησε πλέον στην υποταγή μας στους Οθωμανούς.  Και για πολλά χρόνια περιμέναμε είτε από τους Δυτικούς τη σωτηρία είτε από τη Ρωσία και τους ομόδοξους μόνο που η ανεξαρτησία ήρθε κυρίως από τα δικά μας χέρια τη δική μας απόφαση τα δικά μας πλοία. Οι Τούρκοι το μόνο που σέβονται είναι τη δύναμη μας για αποτροπή έτσι τιμάς τον αγώνα των προγόνων σου.

Οικονομία και Ισχύς  είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενες έννοιες η μία επιτρέπει στη άλλη να δημιουργείται έτσι τιμούμε την ημέρα σύμβολο και τους πρωτεργάτες της ελευθερίας μας . Και να θυμόμαστε Η ιστορία του πολέμου της  ανεξαρτησίας είναι συναρπαστική. Το πώς μια μικρή ομάδα ανθρώπων με λιγοστούς πόρους και πιθανότητες επιτυχίας κατάφερε το ακατόρθωτο οι περισσότεροι το αγνοούν. Είχαμε τότε καταπληκτικό χειρισμό συμβόλων, ευρύτητα στην αντίληψη μοναδική εφευρετικότητα και ασυνήθιστη εξωστρέφεια και η τύχη βοήθησε τους τολμηρούς .

Η διαπίστωση μου για το σήμερα είναι ότι δύο αιώνες μετά από το 1821 και τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους η κοινωνία είναι κουρασμένη απογοητευμένη που ψάχνει να βρει βηματισμό και διστάζει να πιστέψει στο μέλλον. Είναι η αναδρομή στην επέτειο μια μοναδική ευκαιρία να διηγηθούμε με τις πράξεις μας ξανά το ιδρυτικό μας αφήγημα ,με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Το αν είμαστε ικανοί σαν λαός μένει να το αποδείξουμε


(*) Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος ΕΚΠΑ

thumbnailΜακεδονία. Άμεση διακοπή των συνομιλιών.
Mar 23rd 2018, 22:42, by Vangelis Athanasiadis

Άρθρο Γνώμης του Ευάγ. Αθανασιάδη.(*)



Μαζί με τα πολλά και σημαντικά που τρέχουν, πρέπει να θυμόμαστε και τους Σκοπιανούς και την Μακεδονία μας.


Σήμερα (23/3/18) είχε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ΄ Κοτζιάς συνομιλίες στα Σκόπια. Το υπουργείο εξωτερικών των Σκοπίων διένειμε το πρόγραμμα της συναντήσεως όπου φαρδιά πλατιά γράφανε «δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να υπάρξει συνεννόηση.

Να μην ανεχόμαστε και επιτρέπουμε στους θρασείς καπηλευτές να αυθαδιάζουν και να ασχημονούν, σε μια Ιστορία 5000 ετών.

Εάν το τσουτσέκι(1), ο λελές(2) δεν κατάλαβε ότι η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε και ο ΟΗΕ ασχολούνται με το όνομά του, τα βαφτίσια του και αυτός, ο υιός του ημίαιμου  Αλβανοσκοπιανού(3) φύλου, νομίζει ότι έχει όνομα. Τότε: 
Στοιχειώδης αυτοσεβασμός του διαπραγματευτή Υπουργού Εξωτερικών Κοντζιά, του διαμεσολαβητή Νίμιτς, , του πρωθυπουργού Τσίπρας και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της μιας αδιαιρέτου Μακεδονίας και της αιωνίας Ελλάδος (εσχάτως αποκαλούμενης και Greeceαπαιτούν άμεση διακοπεί των συνομιλιών.

Και όταν και εάν συνέλθει, μάθει το γενεαλογικό του δένδρο, μάθει την Ιστορία του και την Ιστορία της περιοχής, που δεν την ξέρει αφού δεν κατάγεται από εδώ, και μάθει και την Γεωγραφία του τόπου που εποίκισε και μάθει και να σέβεται τους οικοδεσπότες της περιοχής, τότε να σκεφτούμε εάν πρέπει να του παραχωρήσουμε το δικαίωμα να μιλάει σαν Σλάβος έποικος.

Βασικός κανόνας είναι, οι έποικοι που εποικίζουν μια περιοχή, η περιοχή να ονομάζεται με το όνομα της εθνότητός των.
Εκτός και εάν νοιώθουν ότι είναι τόσο προσβλητική η καταγωγή τους και θέλουν να την ξεχάσουν και να μην την θυμούνται.

Ποιος είναι αυτή η «πρώην», ο μπάσταρδος(3), το χαμένο γενεαλογικό δένδρο, ο σλάβος που θέλει να είναι ο «άλλος»;
Όταν ένας ντρέπεται για αυτό που είναι, τι κουβέντα να κάνεις μαζί του και τι σεβασμό να του δείξεις, αφού δεν σέβεται ο ίδιος τον εαυτό του.

Αυτός ο Σλαβοαλβανόγυφτος(3), που ο ίδιος δεν σέβεται τη καταγωγή και τον εαυτό του, γιατί να τον σεβαστώ εγώ;
Και γιατί να συναινέσει και επικυρώσει η Ελλάδα την ψευδεπίγραφη ταυτότητά του;

Ακόμη και προς αυτόν τον κύριο Νίμιτς και σε κάτι ελληνικά παπαγαλάκια, που επιχειρηματολογούν υποθριαμβευτικά και με κακεντρέχεια, ότι και τώρα έχουν τον όρο Μακεδονία στο ΠΔΓΜ, τους επισημαίνουμε ότι, εάν είχαν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις κανόνων ευγενείας και κοινωνικότητας, θα καταλάβαιναν την «ύβρη» της λέξεως «πρώην». Όπως λένε γεμάτοι νόημα «η πρώην» ή με πόση αγαλλίαση λένε «ο πρώην Βασιλεύς».

Και τέλος πάντων το «πρώην» σημαίνει «ήσουν και δεν είσαι», «τώρα ανύπαρκτος και απροσδιόριστος», όπως επίσης και ΚΥΡΙΩΣ δηλώνει: «οπωσδήποτε δεν είσαι τώρα».
Και εάν δεν ανανήψει και δεν επιστρέψει «ιματισμένος και σωφρονών» (Ευαγγέλιο κατά Λουκά Η΄ 35), δεν υπάρχει κανένας λόγος συνομιλιών και συνδιασκέψεων.

Η μόνη ονομασία που τους αξίζει είναι, μόνη της η λέξη «Πρώην».











(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

_______________
(1)  τσουτσέκι < τουρκική çiçek = λουλούδι(μεταφορικά) κατεργάρης.
(2)  λελές <  από το διπλασιασμό του γαλλικού leΝεαρός από πλούσια οικογένεια με λεπτή συμπεριφορά καλομαθημένου ατόμου.
(3)   Ο όρος δεν χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση υβριστικά. Αλλά σαν πραγματική φυλετική περιγραφή: Μίξη Αλβανικών, Σλαβικών και Αθιγγανικών φύλων.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item