FoulsCode: All items | Greek ADD

FoulsCode: All items

FoulsCode Η σελίδα λειτουργεί σαν αποθηκευτική και ενημερωτική μηχανή αναζήτησης χρήσιμων πληροφοριών!  ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Π...

FoulsCode
Η σελίδα λειτουργεί σαν αποθηκευτική και ενημερωτική μηχανή αναζήτησης χρήσιμων πληροφοριών! 
ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
May 26th 2018, 20:39, by Fouls Code



Λυκούργος Νάνης, ιατρός

Δυστυχώς, επί τη βάσει δημοσιεύματος του τελευταίου φύλλου της εφημερίδος «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ», ο κύριος αυτός, που εκφράστηκε τόσο ασεβώς και χυδαίως για τα μαρτυρικά θύματα του σφαγέα Κεμάλ και μετέτρεψε τη συμπρωτεύουσα σε ένα αпέραντο χαμαιτυπείο με τα ετήσια gay-prides παραμένει ακόμη πρόεδρος της «Αγιορειτικής Εστίας»! Να τον «χαίρονται» οι αγιορείτες!

Ας μην ξεχνούμε και το απίστευτο γεγονός ότι ο καταπροδίδων από ετών την Ορθόδοξη Πίστη πατριάρχης Βαρθολομαίος Αρχοντώνης του μετέδωσε τη Θεία Κοινωνία!!!, όπως πιστοποιεί και το επισυναπτόμενο ρεπορτάζ: http://www.salonicanews.com/2015/02/blog-post_358.html.

Σε ποιον; Στον άνθρωπο που δήλωσε τα εξής για το σοδομισμό:
http://www.enikos.gr/society/359260/boutaris-na-mathainoume-gia-tin-omofylofilia-sto-sxoleio-oxi-mono-gia-ton-palaion-patron-germano
https://www.inewsgr.com/116/xekathari-dilosi-tou-boutari-oti-einai-gkei.htm

Που δήλωσε αναίσχυντα ότι είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη το αισχρό και προσβάλλον τη δημοσία αιδώ gay pride και αποτελεί τιμή για τον ίδιο να παρελάσει:
https://www.inewsgr.com/127/boutaris-timi-gia-ti-thessaloniki-to-Gay-Pride.htm
http://www.voria.gr/article/mpoutaris-kathikon-ke-timi-mou-na-parelaso-sto-gaypride.



Ο ευθαρσής μητροπολίτης Καλαβρύτων καυτηρίασε την απαράδεκτη στάση του κ.Βαρθολομαίου απέναντι στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης διά σχετικών δηλώσεών του και δικαίως. Πρόκειται περί κορυφαίου σκανδάλου!

Αφορίζουμε αναπολόγητο το μέγα ομολογητή Ν.Σωτηρόπουλο και κοινωνούμε εν πληθούση Εκκλησία τον…Μπουτάρη!!! Πρόκειται περί καταντήματος! Ακόμη ένα «κατόρθωμα» του κ.Βαρθολομαίου!

Tον επί ασυδοσία και αφορήτω προκλητικότητι, διά των κατά καιρούς δηλώσεων και εκδηλώσεών του, διακρινόμενο δήμαρχο θεσσαλονίκης καθώς και ένα δικηγόρο, μέλος του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» (μάλλον βοθρο-πόταμου) του «πολιτικού φωστήρα» Σ.Θεοδωράκη, ομόφρονα του κ.Μπουτάρη, μήνυσε ο κ.Φαήλος Κρανιδιώτης (http://voria.gr/article/minisi-kranidioti-kata-mpoutari-ke-politefti-tou-potamiou) για τις περί γενοκτονίας επαίσχυντες δηλώσεις τους. Ευτυχώς, ο δεν-μεμελισμός, ο εφησυχασμός και ο ωχαδελφισμός δεν έχουν επιβάλλει ολοκληρωτικά την κυριαρχία τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Υ.Γ.1. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των κ.κ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, Αθηνών Ιερωνύμου, Δημητριαδος Ιγνατίου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Αργολίδος Νεκταρίου, Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, καθώς και των μητροπολιτών που ποιμαίνουν μητροπόλεις στις οποίες αφθονεί το Ποντιακό στοιχείο για τις περί γενοκτονίας δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Υ.Γ.2. Περί του ετέρου μηνυθέντος υπό του κ.Κρανιδιώτη, βλέπε http://thriskeftika.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8017.html. Μία ακόμη αθλιότητα κάποιων μελών του ΚΑΙΡΟΥ.
https://averoph.wordpress.com/2018/05/26/θλιβερεσ-σκεψεισ-για-την-περιπτωση-μπ/Υ.Γ.3. Ταλαίπωρη Θεσσαλονίκη, ποιος θα φανταζόταν ότι θα είχες για δήμαρχό σου (ας όψονται οι ψηφοφόροι με τα ελαττωματικά και προβληματικά αξιολογικά τους κριτήρια) το λεγάμενο, στον οποίο τα εύσημα απέδωσε πριν λίγες ημέρες ο ηγούμενος της πολιτικής συμμορίας που λυμαίνεται την ελληνική πολιτική ζωή. Ο επικεφαλής του εσμού των ολετήρων που αδίστακτα προωθούν το διαστροφικό μετασχηματισμό της νεοελληνικής κοινωνίας. Ο ένοχος εσχάτης προδοσίας των ιδανικών του Έθνους, ο κρημνιστής και χαλαστής και ισοπεδωτής των αξιών του Γένους. Να «χαίρονται» ο ένας τον άλλον και να τους «χαίρονται» και τους δύο οι ψηφοφόροι τους!
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnail"Νήστευε από κακία"
May 26th 2018, 20:35, by Fouls Code






"Θα πρέπει όμως, όπως παρατηρεί κάπου ο Παναίτιος, να χρησιμοποιούμε τον κανόνα συμπεριφοράς του Αναξαγόρα, και όπως αυτός, όταν πέθανε ο γιος του, είπε:"Ήξερα πως είχα γεννήσει θνητό", έτσι κι εμείς πρέπει να λέμε σε σχέση με τα αδικήματα που μας εκνευρίζουν: "Ήξερα ότι δεν είχα αγοράσει κάποιον σοφό για δούλο", 'Ήξερα πως δεν είχα φίλο απρόσβλητο από πάθη", "Ήξερα πως η γυναίκα μου ήταν γυναίκα".

Αν επαναλαμβάνουμε συνεχώς το ερώτημα του Πλάτωνα: "Μήπως είμαι και εγώ έτσι;"και στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα αντί σε εξωτερικά πράγματα και αντικαταστήσουμε τη μομφή με την προφύλαξη, δεν θα χρησιμοποιούμε και πολύ πια το μίσος για το κακό έναντι των άλλων, όταν παρατηρήσουμε ότι και σ' εμάς τους ίδιους χρειάζεται να συγχωρηθούν πολλά.

Τώρα όμως, όλοι μας, όταν είμαστε θυμωμένοι και επιβάλλουμε τιμωρία, δίνουμε εντολές σαν να είμαστε ο Αριστείδης ή ο Κάτων: "Μην κλέβεις", "Μη λες ψέματα", "Γιατί τεμπελιάζεις;" και – το πλέον επονείδιστο όλων – οργισμένοι επικρίνουμε τους άλλους, επειδή είναι οργισμένοι, και θυμωμένοι τιμωρούμε πράξεις που έχουν γίνει υπό το κράτος του θυμού, όχι σαν τους γιατρούς που "με φάρμακα πικρά καθαρίζουν την πικρή χολή", αλλά μάλλον κάνουμε πιο έντονη την αρρώστια και την επιδεινώνουμε. Όποτε, λοιπόν, έρχομαι σε τούτες τις σκέψεις, προσπαθώ ταυτόχρονα να εξαλείψω και κάποιο μέρος της πολυπραγμοσύνης μου.


Το να ψάχνει, δηλαδή, κάποιος με κάθε λεπτομέρεια, ν' ανακαλύπτει και να φέρνει στο φως κάθε πρόβλημα δούλου, κάθε πράξη φίλου, κάθε ασχολία γιου και κάθε ψίθυρο συζύγου, προκαλεί πολλές και συνεχείς και καθημερινές κρίσης οργής,συγκεφαλαίωση των οποίων είναι η στρυφνή και δύστροπη διάθεση.


Αν και, όπως λέει ο Ευριπίδης, ο θεός "στα σπουδαία επεμβαίνει κι αφήνει τα μικρά δίνοντάς τα στην τύχη", εγώ όμως είμαι της γνώμης ότι ο νουνεχής δεν πρέπει ν' αφήνει τίποτα στην τύχη ούτε να παραβλέπει τίποτα, αλλά για μερικά πράγματα θα πρέπει να εμπιστεύεται και να χρησιμοποιεί τη γυναίκα του, για άλλα τους υπηρέτες, για άλλα φίλους, όπως ο άρχοντας χρησιμοποιεί επιτρόπους και λογιστές και διοικητές, ενώ ο ίδιος κρατάει υπό τον προσωπικό του έλεγχο τα πιο σημαντικά και μεγάλα θέματα χρησιμοποιώντας τη λογική.


Όπως τα μικρά γράμματα κουράζουν τα μάτια, έτσι πράγματι και τα μικρά ζητήματα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη κούραση, κεντρίζουν και υποκινούν την οργή, η οποία γίνεται κακή συνήθεια που επηρεάζει τα περισσότερο σημαντικά ζητήματα.

Εν τέλει, θεώρησα μεγάλη και θεϊκή τη ρήση του Εμπεδοκλή:

"Νήστευε από κακία"."

Πλούταρχος-Ηθικά Τόμος 12 (Περί Αοργησίας) -Εκδ. Ο.Χατζόπουλος


mythiki-anazitisi
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΜύθος τα περί ανθεκτικού αγροτικού εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης
May 26th 2018, 20:12, by Fouls Code



Όταν όλες οι άλλες κατηγορίες εισοδηµάτων καταβαραθρώνοντα, είναι επόµενο για κάποιους η αγροτική οικονοµία να παρουσιάζεται «σταθερή» και «ανθεκτική», ωστόσο µία απλή µετάφραση των αριθµών δείχνει πως τα χρήµατα που βλέπει ο Έλληνας παραγωγός στην τσέπη του είναι όλο και λιγότερα από το 2009 και µετά, σε αντίθεση µε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. «Ενώ το ευρωπαϊκό εισόδηµα ανέβηκε µετά το 2009, στην Ελλάδα δεν το βλέπουµε αυτό», τόνισε ο Κώστας Καραντινινής, καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστηµίου Γεωργικών Επιστηµών, σε ανάλυσή του για την πορεία της αγροτικής οικονοµίας κατά τη διάρκεια του 3ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεµπορικής.



Όπως έδειξε στο διάγραµµα που παρουσίασε «ενώ είχαµε απώλεια του εθνικού εισοδήµατος στο 1/3 µέσα στην περίοδο της κρίσης, η παραγωγή στη γεωργία ήταν αρκετά σταθερή. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται στο προσωπικό εισόδηµα του παραγωγού. Ο λόγος είναι σύµφωνα µε τον Ηµαθιώτη πολύπειρο οικονοµολόγο, πως ενώ η παραγωγή της ΕΕ ανεβαίνει πολύ πιο έντονα, το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα παραµένει κολληµένο στον ίδιο ρυθµό εξέλιξης µε εκείνον της ΕΕ.

«Έχουµε σταθερότητα στην παραγωγή και µία αύξηση του κόστους παραγωγής, µας δείχνει την εικόνα για το πού πάει το εισόδηµα των παραγωγών», ανέφερε ο κ. Καραντινινής, θεωρώντας πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι συµβαίνει µε το θέµα του κόστους των εισροών.
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

Καλώς ήρθατε στην προ Χούντας Ελλάδα
May 26th 2018, 20:03, by Fouls Code






Το τι παιχνίδι παίζεται και ποιοι σχεδιάζουν το πολιτικό μέλλον της χώρας για εμάς, χωρίς εμάς, μπορείτε να το καταλάβετε αν ρίξετε μια ματιά σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σήμερα.

Στην Αυγή κατά κύριο λόγο που παίζει με την οικονομία και κάνει σύγκριση Τσίπρα με Μητσοτάκη. Ο πρώτος σύμφωνα με το κομματικό όργανο των απλήρωτων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέδιο για καθαρή έξοδο. Ο δεύτερος έχει κρυφό μνημόνιο. Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Έτσι θα πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι το δίλημμα. Η κυβέρνηση αριστερών και ψεκασμένων που υπέγραψαν και τις χαρτοπετσέτες των δανειστών και η Νέα Δημοκρατία που έχει κρυφό μνημόνιο, λες και δεν μας έφταναν τα φανερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο που παίζει με τη συνάντηση Τσίπρα – Μπουτάρη. «Ραντεβού στη Νέα Μεταπολίτευση», μας λέει και τονίζει ότι η επίθεση στον δήμαρχο είναι θρυαλλίδα εξελίξεων καθώς δημιουργείται ένα δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στα τρίκυκλα της ανωμαλίας.

Το ξαναπιάσατε το υπονοούμενο; Ο νέος διχασμός, ο νέος εμφύλιος, η σκοτεινή περίοδος όπου η καλή Αριστερά έκανε σταυροφορία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας απέναντι στην κακή Δεξιά.

«Ήρωες εμείς, τρίκυκλα και Γκοτζαμάνηδες εσείς». Έτσι

θα πάμε, το τόνισε πολλές φορές ο Τσίπρας από τη Βουλή, αυτό θα λέει από εδώ και στο εξής. Θα κάνει τα πάντα για να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, να επαναφέρει την οργή, το μίσος, τα πράσινα και τα μπλε καφενεία.

Καλώς ήρθατε στην προ Χούντας Ελλάδα κι όχι στη Νέα Μεταπολίτευση.

Αλλά ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί που τσιμπάνε με όλες αυτές τις ανοησίες του Τσίπρα. Είναι οι νέοι που δεν έχουν δουλειά και τους τσάκισε η αριστερά; Και που δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο Γκοτζαμάνης και τα τρίκυκλα;

Είναι οι μεσήλικες που έχουν μια ιδέα από ιστορία αλλά που έχουν και την πείρα για να καταλάβουν τον παπατζή από χιλιόμετρα μακριά;

Ή μήπως είναι οι απόμαχοι της ζωής που τους τσάκισε τη σύνταξη ο Αλέξης; Ακόμη και οι αριστεροί ηλικιωμένοι που γνωρίζουν τις ομολογουμένως μαύρες σελίδες της ιστορίας, μπορούν να πιστέψουν ότι ο Τσίπρας και ο Μπουτάρης είναι οι νέοι ηγέτες της αριστεράς;

Αλλά ας το δούμε και πιο σοβαρά. Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που τσιμπάνε και θα ενταχθούν στη μεγάλη Κεντροαριστερά που σχεδιάζει κι ονειρεύεται ο Αλέξης; Και τι είδους «συμμαχία» είναι αυτή με τον Μπουτάρη μέσα; Δηλαδή έχει ρεύμα ο Μπουτάρης και πάει ο Τσίπρας για να το εκμεταλλευτεί;

Ας βρεθεί ένας σοβαρός, τεχνοκράτης, τίμιος δεξιός να βάλει υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη και τότε θα δούμε που θα κρυφτούν οι καραγκιόζηδες. Εντάξει, η ΝΔ έπαθε από τους Ψωμιάδηδες και τους Παπαγεωργόπουλους. Δεν μπορεί να βρει έναν άξιο άνθρωπο να τον στηρίξει απέναντι στον εθνομηδενισμό και την αφασία του Μπουτάρη; Και τότε θα δούμε τι κεντροαριστερά ονειρεύεται ο Τσίπρας.

Όμως, ακόμη κι έτσι να είναι. Ο Μπουτάρης ας πούμε ότι γίνεται ο σημαιοφόρος ενός πεθαμένου χώρου που θέλει να παίξει ρόλο απέναντι στη… λαίλαπα της δεξιάς. Μαζεύεται λοιπόν ο μπάρμπα Γιάννης ο χικ (που λένε και στη Θεσσαλονίκη), ο ψεύτης ο Τσίπρας, η τελειωμένη η Φώφη, ο Γιωργάκης ο ποδηλάτης, ο κυρ Σταύρος ο ποταμίσιος και κάνα – δύο άλλοι πεθαμένοι κεντροαριστεροί της πλάκας.



Αυτοί ρε παιδιά θα κυβερνήσουν τη χώρα; Αυτοί θα μας σώσουν από την κακιά δεξιά; Έλεος.
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΟι φωτογραφίες που οι διάσημοι θέλουν να ξεχάσουν...
May 26th 2018, 19:37, by Fouls Code





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Max Butterworth κυκλοφόρησε μερικές φωτογραφίες διασήμων από την περίοδο 2005-2008 όταν A-list μοντέλα, τραγουδιστές, ηθοποιοί αλλά και...
μέλη της βασιλικής οικογένειας πήγαιναν φανατικά σε πάρτι και νυχτερινά κλαμπ.


Τα throwback στιγμιότυπα έχουν ήδη προκαλέσει αίσθηση αφού όλοι τους ανεξαιρέτως δεν έχουν καμία σχέση με την προσεγμένη εικόνα που πασχίσουν/θέλουν να περάσουν στον κόσμο, κάνοντας επιμελημένες δημόσιες εμφανίσεις, και κυρίως νηφάλιες.








Αρχής γενομένης από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, που ως μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάντα μια αξιοπρεπή εικόνα ή τέλος πάντων όχι αυτή στις φωτογραφίες του Max Butterworth, όπου σε νυχτερινή τους έξοδο απεικονίζονται αμφότεροι αρκετά μεθυσμένοι.










Περιγράφοντας τη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2007, ο Max Butterworth λέει: «Η Κέιτ ήταν στο Mahiki (κλαμπ του Λονδίνου) για μερικές ώρες και πήρε ταξί κατά τις 2 με 3 τη νύχτα. Νομίζω πως έλεγε στον οδηγό πού να πάει όταν τράβηξα τη φωτογραφία. Οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ έφυγαν λίγο αργότερα με αυτοκίνητο του Παλατιού».











Σε άλλη φωτογραφία απεικονίζεται ο πρίγκιπας Χάρι έξω από το νυχτερινό κέντρο Boujis, που έχει κλείσει, προσπαθώντας να αποφύγει τους φωτογράφους, που τον εντόπισαν παρόλο που βγήκε από πλαϊνή έξοδο.






Ανάμεσα στους διάσημους συγκαταλέγονται επίσης οι Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ, ο Τζίμι Καρ, η Cheryl, ο Λίαμ Πέιν των One Direction, η Είμι Γουάινχαουζ με τον τότε σύζυγό της Μπλέικ Φίλντερ-Σίβιλ, η Τζένιφερ Άνιστον, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Πιτ Ντόχερτι, ο Μάικλ Τζάκσον, η Λίλι Άλεν, ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, η Πάρις Χίλτον, ο Τζέισον Κέι των Jamiroquai, η Μαντόνα, ο Τζακ Νίκολσον, ο Τζόνι Ντεπ, ο Χάρβει Γουάινστιν και ο Prince.

lifo.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailCopyright: Eργαλείο Λογοκρισίας
May 26th 2018, 19:31, by Fouls Code






Copyright vs Clopyright.
«Δώστε μου, πάνω απ' όλες τις ελευθερίες, την ελευθερία να γνωρίζω, να εκφράζω και να επιχειρηματολογώ ελεύθερα κατά συνείδηση.» Τζον Μίλτον
Πνευματικά δικαιώματα ζήτησε το You Tube για τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο !
Ω! Ναι! Η παράνοια συγγενεύει με την ηλιθιότητα και καταδυναστεύει την ζωή μας … αλλά, μόνο αν της δώσουμε πεδίο να δράσει.
«Το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναγνώρισαν το λάθος τους και, λαμβάνει μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα» αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, καταγγέλλοντας ότι «ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος του Σολωμού και του Μάντζαρου φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube».
Οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι ο Εθνικός Ύμνος, σύμφωνα με το You Tube, ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard) και όπως σημειώνουν το θέμα ανέκυψε «όταν αναρτήθηκε το πρώτο ιστορικό δελτίο των εργαζομένων της ΕΡΤ με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στην δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο. Μετά το ανέβασμα του αρχείου στον ιστότοπο του The Press Project ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί».
Στο έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που διαβιβάστηκε στην Βουλή αναφέρεται ότι «ο Εθνικός μας Ύμνος αποτελεί έργο, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 2 του Ν.2121/1993. Ωστόσο οποιαδήποτε προστασία του έχει λήξει αφού έχει παρέλθει η διάρκεια της προστασίας αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο Εθνικός μας Ύμνος – ή πιο ορθά ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»- είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, ο οποίος απεβίωσε το 1857. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος απεβίωσε το 1872. Η πνευματική ιδιοκτησία (ως έχει σήμερα) διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους, το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Επομένως επί του Εθνικού Ύμνου δεν υφίστανται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».
Ο κ. Ανδριανός παραπέμπει και στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις οποίες «ο Εθνικός Ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, που αναγνώρισαν το λάθος τους. Και σας διαβεβαιώνω ότι λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».
Copyright: Ένα εργαλείο λογοκρισίας
Το μονοπώλιο του copyright δημιουργήθηκε ως ένα εργαλείο λογοκρισίας.
Και σήμερα εν έτη 2018 ένα εργαλείο λογοκρισίας είναι.
Πολλοί υποστηρικτές του μονοπωλίου του copyright λανθασμένα έχουν υποστηρίξει πως δημιουργήθηκε το 1710. Αυτό είναι αναληθές, απλά μονομερώς επαναθεσμίστηκε εκείνη την χρονιά. Δημιουργήθηκε το 1557 ως βασικό εργαλείο λογοκρισίας, για να καταστείλει τις πολιτικές αντιθέσεις. Όταν η τυπογραφεία χτύπησε την Ευρώπη, οι βασιλείς κι ο κλήρος πανικοβλήθηκαν. Εξαπίνης, έχασαν την πρωτοκαθεδρία στο να καθορίζουν ποιό μέρος του πολιτισμού και της γνώσης θα ήταν διαθέσιμο στις μάζες, κι επιπλέον, έχασαν τον έλεγχο των πολιτικών πραγμάτων της εποχής τους. Μην ξεχνάμε ό,τι η πληροφορία κι ο έλεγχος της, βρίσκεται πάντοτε στα χέρια των λίγων, ακόμη και σήμερα, την εποχή του ιντερνέτ.
Εκεί γύρω στο 1557, διαφορετικά καθεστώτα αντέδρασαν διαφορετικά στον κίνδυνο. Η Γαλλία αντέδρασε τιμωρώντας τα βιβλιοπωλεία καθώς και την χρήση της τυπογραφίας με ποινή θανάτου. Η τιμωρία απεδείχθει εντελώς αναποτελεσματική (ναι, η ποινή για μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή είχε κλιμακωθεί όσο και η ποινή θανάτου, αλλά και πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα).
Από την άλλη πλευρά, στην Βρετανία, η Μαίρη Α' των Τυδώρ είχε κληρονομήσει μια Προτεσταντική Αγγλία από τον πατέρα της, ο οποίος είχε μετατρέψει μια ολόκληρη καθολική χώρα σε προτεσταντική, για να χωρίσει την μητέρα της (και για να παντρευτεί μισή ντουζίνα γυναίκες στη συνέχεια). Η Μαίρη δεν ήταν χαρούμενη με την μεταχείριση της μητέρας της, η οποία είχε μεγαλώσει ως Καθολική. Είδε λοιπόν ως καθήκον της να επαναφέρει τον Καθολικισμό, χωρίς να υπολογίσει το ανθρώπινο κόστος.
Πήρε τον θρόνο από την ξαδέρφη της το 1553 και ξεκίνησε την καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων, πράξη η οποία της απέδωσε τον τίτλο της "Bloody Mary" (Αιματοβαμμένη Μαίρη). Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε ουσιαστική διάκριση μεταξύ πολιτικής και θρησκείας, ήταν ένας πόλεμος δύναμης, επιφανειακά μεταξύ Καθολικισμού και Προτεσταντισμού. Πάνω από 280 αντιφρονούντες κάηκαν ζωντανοί κατά την βασιλεία της Μαίρης, ως προειδοποίηση για τους υπόλοιπους.
Σ' αυτό το κλίμα, θεσπίστηκαν κι άλλα μέσα για την καταπίεση της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής αντιπαλότητας. Βλέποντας πως η ποινή θανάτου στη Γαλλία είχε αποτύχει, επέλεξε να προβεί σε μια ανίερη συμμαχία μεταξύ του στέμματος και του κεφαλαίου. Η Μαίρη έδωσε το τυπογραφικό μονοπώλιο στις 4 Μαΐου του 1557 στο London Company of Stationers. Σε αντάλλαγμα του επικερδούς μονοπωλίου τύπωσης των πάντων στην Αγγλία, η εταιρία συμφώνησε να μην τυπώνει κάτι το οποίο δεν θα υποστήριζε πολιτικά το Στέμμα.
Το σχήμα αυτό δούλεψε, ώστε να καταπιεστούν οι διαφωνίες και η ελεύθερη σκέψη και η λογοκρισία είχε επιτυχώς εισαχθεί. Το μονοπώλιο αυτό ονομάστηκε copyright, έπειτα από εσωτερική σύσταση και συμφωνία της London Company of Stationers. Έτσι, η ανίερη συμμαχία του μονοπωλίου πνευματικής ιδιοκτησίας σφυρηλατήθηκε στο αίμα της πολιτικής διαφωνίας.
Η Μαίρη η Α' τελικά απέτυχε στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τον Καθολικισμό και πέθανε την επόμενη χρονιά διαδεχόμενη από την ετεροθαλή αδερφή της Ελισσάβετ την Α', η οποία είχε προτεσταντική ανατροφή. Ωστόσο η πανούργα εφεύρεση της λογοκρισίας γνωστής ως μονοπώλιο του copyright, επιβιώνει ακόμη και σήμερα.
Την εποχή του ιντερνέτ ο μονοπώλιο του copyright χρησιμοποιείται για να αποτρέψει πολιτικούς αντιφρονούντες να δημοσιεύσουν διάφορα έργα ή άρθρα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της πετρελαϊκής εταιρίας Neste Oil, η οποία χρησιμοποίησε το μονοπώλιο του copyright για να αποτρέψει την έκδοση ενός κειμένου της Greenpeace εναντίον της εταιρίας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά και πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Δυστυχώς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάλογα παραδείγματα, για το πώς αυτό το μονοπώλιο του Copyright παραμένει ένα εργαλείο πολιτικής λογοκρισίας και φίμωσης, καταστρατηγώντας την όποια «ελευθερία» του λόγου.
Εκδοχές της ελευθερίας του λόγου μπορούν να βρεθούν σε πρώιμα έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αγγλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του 1689 αναγνώριζε την «ελευθερία του λόγου στο Κοινοβούλιο» και είναι ακόμα σε ισχύ. Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, επιβεβαίωνε ειδικά την ελευθερία του λόγου ως αναφαίρετο δικαίωμα. Η Διακήρυξη προβλέπει την ελευθερία της έκφρασης στο άρθρο 11, το οποίο ορίζει ότι: «Η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δικαιώματα του ανθρώπου. Κάθε πολίτης μπορεί, κατά συνέπεια, να μιλήσει, να γράψει, και να εκτυπώσει με ελευθερία, αλλάθα είναι υπεύθυνος για καταχρήσεις της ελευθερίας αυτής, όπως θα ορίζεται από το νόμο». Κατανοητό έτσι, είσαι ελεύθερος να … μπλα …μπλα, ΑΛΛΑ … μόνο σε ό,τι σου επιτρέπω!!!



Copyright: A Censorship Tool
Copyright: Ένα Λερναικέφαλο τέρας εξαπάτησης.
Ποιός αλήθεια έχει το Copyright σε οτιδήποτε;
Ποιός είναι ο πρώτος σε οποιαδήποτε σκέψη, όταν γνωρίζουμε ό,τι οι σκέψεις μας είναι ελεγχόμενες, στην καλύτερη των περιπτώσεων και σίγουρα καμία τους δεν είναι πρωτότυπη; Ακόμα και τα έργα που έχουν Copyright με λίγη -πολύ επιφανειακή- μελέτη βλέπουμε τις επιρροές τους ή την αντιγραφή τους. Είναι τουλάχιστον αστείο το θέμα του Copyright, όταν βλέπουμε πόσο εύκολα γίνεται η καταπάτηση του. Απλώς είναι κι ετούτο άλλος ένας τρόπος ελέγχου των προβατοποιημένων μαζών που με εγωπαθή ηλιθιότητα περιφέρουν ανά την υφήλιο το Copyright του copy- paste.
*Διανοητική ιδιοκτησία ονομάζουμε τα δικαιώματα των δημιουργών που προκύπτουν από την δημιουργία ενός προϊόντος του νου, το οποίο έτσι αντιμετωπίζεται ως άυλο περιουσιακό στοιχείο. H διανοητική ιδιοκτησία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
*Την Βιομηχανική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (εφευρέσεις), τα υποδείγματα χρησιμότητας (μικρές εφευρέσεις), τα δικαιώματα επί φυτικών ποικιλιών αλλά και τα σήματα, τα βιομηχανικά σχέδια και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προελεύσεως.
*Την Πνευματική ιδιοκτησία, που προστατεύει κυρίως έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αλλά και το λογισμικό και με συγγενικά δικαιώματα τις ηχογραφήσεις, τις εκτελέσεις και παραστάσεις έργων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.
Αρμόδιος διεθνής οργανισμός είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization). Η 26η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Από τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε η ανάγκη διεθνούς κατοχύρωσης των δικαιωμάτων στα προϊόντα της διανοίας: το 1883, υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού για την βιομηχανική ιδιοκτησία και το 1886 η Συνθήκη της Βέρνης για την προστασία των δικαιωμάτων από λογοτεχνικά και εικαστικά έργα (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας). Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της διανοητικής ιδιοκτησίας έπαιξε και η θεωρία των property rights. Σήμερα το νομικό πλαίσιο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, την κοινοτική νομοθεσία και τις επιμέρους εθνικές νομοθεσίες.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει αναπτυχθεί η πολυμερής συμφωνία TRIPs (Trade Related Aspects of Intellectual Property, έναρξη ισχύος 1/1/1999). Η συμφωνία αυτή προβλέπει πρότυπα, μέτρα επιβολής και διαδικασίες διευθέτησης διαφορών όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, τα εμπορικά σήματα, τις ευρεσιτεχνίες, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τα βιομηχανικά σχέδια και το εμπορικό απόρρητο (trade secrets). Γενικά, με τη συμφωνία TRIPS όλα τα μέλη του ΠΟΕ συμμορφώνονται με:
Την συνθήκη του Παρισιού για την βιομηχανική ιδιοκτησία
Την συνθήκη της Βέρνης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Την Σύμβαση IPIC για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα
Την Σύμβαση της Ρώμης για τα δικαιώματα των ερμηνευτών, παραγωγών ηχογραφήσεων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Δοκίμασε να κυκλοφορήσεις κάτι αληθινά μοναδικό, πρωτότυπο, πέρα από τα στενά πλαίσια που επιτρέπουν οι επικυρίαρχοι και θα πέσει επάνω σου η βιομηχανία του Copyright, για να σε εξαφανίσει και το έργο σου και εσένα. Σκέψου τον Ράιχ, τον Τέσλα, τον Ραιφ, κλπ. κλπ. κλπ. Όλοι οι κάλαμοκαβαλημένοι, κοτσάρουν κι ένα Copyright, σε συνταγές για πατάτες με μπάμιες και ανανά, ή ένα γαλακτομπούρεκο με λάχανο τουρσί, σε μια φωτογραφία του Παρθενώνα, της μαργαρίτας στο λιβάδι ή σε κοκτέιλ και του μπάρμπα Μήτσου μεθυσμένου, σε υβριδικά παραμύθια της Χαλιμάς και σε ότι μαλακία μπορείς να φανταστείς.
Σίγουρα η εργασία του κάθε ανθρώπου είναι σωστό να πληρώνεται και να αναγνωρίζεται αν πράγματι αξίζει και είναι χρήσιμη και πρωτότυπη, αλλά το να βλέπω Copyright σε έργα του Νίτσε, του Πυθαγόρη, του Λάβκραφτ ή του Ράιχ π.χ. είναι τουλάχιστον γελοίο και βλακώδες, δείχνοντας μας ταυτόχρονα το καλαμοκαβαλημένο ποιόν του χρήστη και των αγοραστών του.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό «Φόρουμ της Ελευθερίας» (Freedom Forum), τα νομικά συστήματα και η κοινωνία γενικότερα, αναγνωρίζουν όρια στην ελευθερία του λόγου, ιδίως όταν η ελευθερία του λόγου συγκρούεται με άλλες αξίες ή δικαιώματα, ειδικά της εξουσίας. Οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου είναι σύμφωνοι με την «αρχή της βλάβης» ή την «αρχή της προσβολής», για παράδειγμα στην περίπτωση της πορνογραφίας ή του λόγου μίσους (!!!) δηλαδή ότι η εξουσία απαγορεύει και μάλιστα νομοθετεί γι αυτό. Οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου επέρχονται μέσω νομικών κυρώσεων ή κοινωνικής αποδοκιμασίας ή και των δύο.
Στο έργο του «Για την Ελευθερία» (1859), ο Τζον Στιούαρτ Μιλ υποστήριξε ότι «…πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στην προβολή ισχυρισμών και στην συζήτηση, ως ζήτημα ηθικής πεποίθησης, κάθε δόγματος, όσο ανήθικο και εάν θεωρείται». Ο Μιλ υποστηρίζει ότι η πληρέστερη δυνατή ελευθερία στην έκφραση είναι απαραίτητη, ώστε τα επιχειρήματα να οδηγηθούν στα ακραία όριά τους, και όχι στα όρια, στα οποία θα τα περιόριζε η κοινωνική αποδοκιμασία.
Ωστόσο, ο Μιλ επίσης εισήγαγε τη λεγόμενη «αρχή της βλάβης» θέτοντας τον παρακάτω περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση: «ο μόνος λόγος, για τον οποίον μπορεί να ασκηθεί δικαιολογημένα εξουσία επί ενός οποιουδήποτε μέλους μιας πολιτισμένης κοινωνίας, παρά τη θέλησή του, είναι για να αποτρέψει τη βλάβη σε άλλους». Αν κάποιος αρνείται το ολοκαύτωμα ως πλαστό, πως ακριβώς βλάπτει τους άλλους; Και τι είδους βλάβη μπορεί να προκαλέσει μια -οποιαδήποτε- άποψη;
Το 1985 ο Τζόελ Φάινμπεργκ εισήγαγε τη λεγόμενη «αρχή της προσβολής», υποστηρίζοντας ότι η αρχή της βλάβης του Μιλ δεν παρέχει επαρκή προστασία απέναντι στις επιβλαβείς συμπεριφορές των άλλων. Ο Φάινμπεργκ έγραψε: «πάντα είναι σωστή η δικαιολόγηση μιας προτεινόμενης ποινικής απαγόρευσης, ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής σοβαρής προσβολής (κατ' αντιδιαστολή με τον τραυματισμό ή τη βλάβη) σε πρόσωπα άλλα από το υποκείμενο, και ότι είναι μάλλον αναγκαίο μέσο για το σκοπό αυτό».
Επομένως, ο Φάινμπεργκ υποστηρίζει ότι η αρχή της βλάβης θέτει τον πήχη πολύ ψηλά και ότι ορισμένες μορφές έκφρασης μπορούν δικαιολογημένα να απαγορευθούν από το νόμο επειδή είναι πολύ προσβλητικές. Δεν λέει όμως ΠΟΙΟΣ, κρίνει την προς-βολή; Αλλά, καθώς η προσβολή κάποιου είναι λιγότερο σοβαρή από την πρόκληση βλάβης σ' αυτόν, οι ποινές που προβλέπονται για την πρόκληση βλάβης πρέπει να είναι υψηλότερες. Κατ' αντιδιαστολή, ο Μιλ δεν υποστηρίζει νομικές τιμωρίες, εκτός εάν στηρίζονται στην αρχή της βλάβης.
Επειδή ο βαθμός, στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να θεωρήσουν εαυτούς προσβεβλημένους ποικίλλει, ανάλογα με την τρέλα που κουβαλάει ο καθένας ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ανόητης προκατάληψης, ή θρησκευτικού φανατισμού, ο Φάινμπεργκ προτείνει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν όταν εφαρμόζεται η αρχή της προσβολής, περιλαμβάνοντας: το εύρος, την διάρκεια και την κοινωνική αξία του λόγου, την ευκολία με την οποία μπορεί να αποφευχθεί, τα κίνητρα του ομιλητή, τον αριθμό των ανθρώπων που προσεβλήθησαν, την ένταση της προσβολής και το γενικό συμφέρον της κοινωνίας συνολικά. Δηλαδή. Το συμφέρον της εξουσίας.




Εικόνα επάνω: Ο Pirate Publisher- ένας διεθνής γελωτοποιός το 1886, στο Puck, σατιρίζει την τότε υπάρχουσα κατάσταση όπου ένας εκδότης μπορούσε να κερδίσει, κλέβοντας πρόσφατα δημοσιευμένα έργα από την μια χώρα και να τα δημοσιεύει σε μια άλλη κι αντίστροφα. Το Puck ήταν το πρώτο επιτυχημένο περιοδικό χιούμορ στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολύχρωμα γελοιογραφίες, καρικατούρες και πολιτική σάτιρα για τα θέματα της ημέρας. Εκδόθηκε από το 1871 μέχρι το 1918. Μια συλλογή κινούμενων σχεδίων Puck που χρονολογείται από το 1879 έως το 1903 διατηρείται από το Κέντρο Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης Gelman του Πανεπιστημίου George Washington




Ο Κουρτ Βέστεργκααρντ, Δανός σκιτσογράφος, (φωτό επάνω) δημιούργησε το αμφιλεγόμενο σκίτσο του Προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ που είχε μια βόμβα μέσα από το τουρμπάνι του και, επειδή εξέφρασε τη γνώμη του, βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες, βίαιες αντιδράσεις από μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, και σε Δυτικά κράτη. Ο Βέστεργκααρντ έχει λάβει απειλές για την ζωή του και έχουν γίνει απόπειρες δολοφονίας του από μουσουλμάνους. Παρ' όλο που άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, επειδή ζει σε μια κοινωνία όπου το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται, παρενοχλήθηκε από πιστούς μιας άλλης κουλτούρας που δεν είναι ανεκτική στην κριτική και η ελευθερία του λόγου γι' αυτούς είναι απλά ανέκδοτο.
Οι ερμηνείες των αρχών τόσο της βλάβης, όσο και της προσβολής, είναι πολιτιστικά και πολιτικά σχετικές. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, οι αρχές της βλάβης και της προσβολής έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν το ρωσικό νόμο κατά της προπαγάνδας από ομοφυλοφίλους (LGBT) που περιορίζει το λόγο (και τις πράξεις) που σχετίζονται με τέτοια θέματα. Ένας λιγότερο περιοριστικός αλλά παρόμοιος νόμος σε σχέση με την ομοφυλοφιλία θεσπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Κεφάλαιο του Νόμου για την Τοπική Διακυβέρνηση του 1988. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει την «προώθηση της τρομοκρατίας», μετά από ψήφισμα που έγινε μετά από τρομοκρατικό χτύπημα το 2004. Η Τουρκία απαγορεύει την «προσβολή της τουρκικότητας» το Ισραήλ απαγορεύει την «άρνηση του ολοκαυτώματος» και ούτω καθεξής.
Δεν ξέρω πόσο λογικά σου φαίνονται αυτά, αλλά ρώτησε έναν καταστηματάρχη ή περιπτερά που χρυσοπληρώνει κερατιάτικα στις άχρηστες εταιρίες δήθεν «πνευματικών δικαιωμάτων» του μουσικού copy- paste, κάμποσα χρήματα που κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουν. Προσοχή σε όποιους σας ζητούν Πνευματικά Δικαιώματα μπορεί απλά να είναι αντιγραφείς, να έχουν παρανόησει ή και να ιδιοποιούνται κάτι άλλο που δεν έχει Copyright.
Εμείς όμως σαν γνήσιοι συνομωσιολογικοπαρανοϊκοι που είμαστε … ξέρουμε.
Διαβάζουμε στην "ελεύθερη" wiki: Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους την χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases). Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.
Στην Ελλάδα θεμελιώδης είναι ο νόμος 2121/1993 (ΦΕΚ Α'25, 4/3/93) ο οποίος, εμπνεόμενος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, αναθεωρεί την προηγούμενη νομοθεσία του 1920(2387/1920) και συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε δραστικά σε πολλές διατάξεις του με το άρθρο 8 του νόμου 2557/1997 (ΦΕΚ Α'271/1997) σε εφαρμογή των Οδηγιών 93/83/ΕΟΚ και 93/98/ΕΟΚ.
Υπάρχουν δύο αντιδιαμετρικά αντίθετοι δικαιολογητικοί λόγοι ύπαρξης της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίοι όμως στις σύγχρονες νομοθεσίες περισσότερο αλληλοσυμπληρώνονται παρά αλληλοαποκλείονται.
Ανθρωπιστική-ιδεαλιστική δικαιολόγηση
Ο ένας, ανθρωπιστικός και ιδεαλιστικός, συνδέεται με τις θεωρίες περί φυσικού δικαίου. Σύμφωνα με αυτόν ο δημιουργός έχει έναν ιδιαίτερο ψυχικό δεσμό με το δημιούργημά του, ο οποίος είναι αναπαλλοτρίωτος και τον οποίο ο νόμος οφείλει να αναγνωρίσει. Ως πρότυπο έχει αυτή η θεωρία κυρίως τον μοναχικό δημιουργό, ο οποίος δημιουργεί τέχνη για βιοπορισμό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να του δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα το έργο του.
Ο δημιουργός είναι πάντα φυσικό πρόσωπο. Αυτή η οπτική γωνία επιβάλλει ρυθμίσεις που προστατεύουν τον δημιουργό και από αυτούς στους οποίους ο ίδιος αναθέτει την οικονομική εκμετάλλευση του έργου του (εκδότες, παραγωγούς), γιατί εξαρτάται από αυτούς και τους έχει ανάγκη προκειμένου να επιβιώσει. Έτσι ο δημιουργός δεν μπορεί, ακόμη και αν το θέλει, να εκχωρήσει ποτέ όλα τα δικαιώματά του, ενώ έχει πάντα αξίωση σε εύλογη αμοιβή. Το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ταυτόχρονα και μέσο προώθησης της πολιτιστικής δημιουργίας.
Βάρος δίνεται σε έργα κατ' εξοχήν πνευματικά και προϋπόθεση προστασίας είναι το δημιουργικό ύψος του έργου. Η αντίληψη αυτή συνδέεται με την Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό και έχει επικρατήσει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι και η ορολογία, η οποία εστιάζει στο δημιουργό (Droit d' auteur, Urheberrecht). Αντίστοιχα και η διάρκεια του δικαιώματος συνδέεται με την ζωή του έργου αλλά με την ζωή του δημιουργού.
Ωφελιμιστική δικαιολόγηση
Ο τρίτος λόγος είναι ωφελιμιστικός. Είναι όμοιος με τον λόγο ύπαρξης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας: η χορήγηση ενός αποκλειστικού δικαιώματος λειτουργεί ως κίνητρο για την δημιουργία καινοτομιών και συνδέεται με την θεωρία των property rights. Ο δημιουργός με την προσδοκία του οικονομικού οφέλους από την αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου του στρέφει την παραγωγική του δραστηριότητα σε καινοτόμα έργα, τα οποία ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η οπτική εστιάζει στην οικονομική σκοπιά της δημιουργίας και προστατεύει εξίσου αυτόν που επενδύει σε παραγωγικές δραστηριότητες (εκδότη, παραγωγό). Έτσι δημιουργός μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, το οποίο επενδύει και συντονίζει την παραγωγική δραστηριότητα (work made for hire).
Τα δικαιώματα του δημιουργού είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα, όπως και όλα τα κοινά περιουσιακά δικαιώματα. Προϋπόθεση προστασίας δεν είναι τόσο η πρωτοτυπία, όσο η επένδυση (sweat of the brow -ιδρώτας του προσώπου). Στόχος της προστασίας δεν είναι η διατήρηση του δεσμού δημιουργού-δημιουργήματος, αλλά κυρίως η προστασία της καινοτομίας από αντιγραφές που εκμεταλλεύονται ξένο κόπο χωρίς αντάλλαγμα (what is worth copying is worth protecting).
Η αντίληψη αυτή κυριαρχεί στις Αγγλοσαξωνικές χώρες και συνδέεται με τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Εξαιτίας αυτής της θεώρησης το δικαίωμα στις ΗΠΑ δεν αποκτιόταν αυτοδικαίως, αλλά μετά από αίτηση (registration) στο US Copyright Office (παρόμοια δηλαδή με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας). Μετά την προσχώρηση όμως των ΗΠΑ στη Σύμβαση της Βέρνης το 1988, η οποία επιτάσσει την αυτόματη και χωρίς διατυπώσεις κτήση του δικαιώματος, η εγγραφή έγινε προαιρετική. Χαρακτηριστική είναι πάλι η αντίστοιχη ορολογία, η οποία εστιάζει στην προστασία από την αντιγραφή (copyright) και η διάρκεια του δικαιώματος, η οποία στις ΗΠΑ πριν την προσχώρηση στη Σύμβαση της Βέρνης συνδεόταν με την πρώτη δημοσίευση του έργου και όχι με την ζωή του δημιουργού.




Συνδυασμός των θεωριών στις σύγχρονες νομοθεσίες
Οι σύγχρονες νομοθεσίες, παρ' ότι εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, συνδυάζουν ως επί το πλείστον και τα δύο στοιχεία. Οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες αναγνωρίζουν μεν μόνο φυσικό πρόσωπο ως δημιουργό, απονέμουν όμως και στον παραγωγό ένα συγγενικό δικαίωμα, αφού χωρίς αυτόν πολλές φορές δεν επιβιώνει η δημιουργία. Το κριτήριο της πρωτοτυπίας ελαττώνεται διαρκώς, ενώ σε κάποιες χώρες επιτρέπεται η πλήρης εκποίηση του δικαιώματος. Από την άλλη και στις αγγλοσαξονικές χώρες προστατεύονται επί μέρους εκφάνσεις του ηθικού δικαιώματος του δημιουργού, ενώ η προσχώρηση των ΗΠΑ στη Σύμβαση της Βέρνης μετρίασε πολλές από τις διαφορές (εγγραφή, διάρκεια του δικαιώματος).
Διεθνώς
Η δημιουργία του μορφώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας και η νομική της προστασία είναι σχετικά πρόσφατες και ανάγονται στον 18ο αιώνα. Πρόδρομος της προστασίας ήταν η απονομή προνομίων σε τυπογράφους, αρχικά στη Βενετία από το 1469 και αργότερα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τα προνόμια αυτά αφορούσαν όμως την προστασία του τυπογράφου (προστασία της οικονομικής επένδυσης) από ανατυπώσεις φιλολογικών και μουσικών έργων από τρίτους και όχι την προστασία του δημιουργού, ενώ σύντομα κατέληξαν να γίνουν όργανο της λογοκρισίας εκ μέρους των ηγεμόνων στα εκδιδόμενα έργα.
Πρώτος νόμος που αναγνώρισε δικαίωμα στον δημιουργό ήταν ο αγγλικός "Act for the Encouragement of Learning, by vesting the Copies of Printed Books in the Authors or purchasers of such Copies, during the Times therein mentioned" (Act 8 Anne C 19) του 1710 επί βασιλείας της Άννας, ο οποίος απένεμε αποκλειστικό δικαίωμα στον δημιουργό επί του έργου του διάρκειας 14 ετών από την δημοσίευση του έργου με δυνατότητα παράτασης για άλλα τόσα, εφ' όσον ζούσε ακόμη. Αποφασιστική ώθηση έδωσε η Γαλλική Επανάσταση, η οποία συνέδεσε την πνευματική ιδιοκτησία με το φυσικό δίκαιο: αναγνώρισε ότι ο δημιουργός έχει θεμελιώδες δικαίωμα στο έργο του, το οποίο ο νόμος οφείλει να προστατεύσει.
Ως συνέπεια αυτής της αντίληψης θεσπίστηκαν δύο νόμοι το 1791 και το 1793 αντίστοιχα. Στη συνέχεια κατά τον 19ο αι. υιοθετήθηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη συναφείς νομοθεσίες, ενώ πολλοί (κυρίως Γάλλοι) διανοούμενοι και λογοτέχνες κατέβαλαν προσπάθειες ενίσχυσης και εμπέδωσης του θεσμού, ο Βίκτωρ Ουγκώ μάλιστα ίδρυσε τη Διεθνή Φιλολογική και Καλλιτεχνική Ένωση (Association Litéraire et Artistique Internationale, ALAI), η οποία είναι ακόμη και σήμερα ενεργή στον τομέα αυτόν διεθνώς. Η διεθνής αυτή τάση αναγνώρισης και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας οδήγησε το 1886 στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης, καθιστώντας την πνευματική ιδιοκτησία αντικείμενο διεθνούς προστασίας.
Δημιουργός
Ο δημιουργός είναι το υποκείμενο του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό σύστημα (droit d'auteur) (και στο ελληνικό δίκαιο) δημιουργός μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο, αφού μόνο άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί πρωτότυπα πνευματικά έργα. Στο αμερικανικό δίκαιο (copyright) αντίθετα δημιουργός μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει επενδύσει οικονομικά στην δημιουργία ενός έργου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά το Ελληνικό Δίκαιο, νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να είναι κύριος δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας: ο δημιουργός μπορεί να μεταβιβάσει το (περιουσιακό) δικαίωμά του ελεύθερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ο νόμος τεκμαίρει ότι το δικαίωμα έχει μεταβιβαστεί αμέσως με την δημιουργία.
Πρόκειται για τα έργα μισθωτών σε εκτέλεση της σύμβασης εργασίας και τα έργα υπαλλήλων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εργοδότης δεν θεωρείται δημιουργός, αλλά αποκτά το δικαίωμα μετά από (ηθελημένη ή αθέλητη) μεταβίβαση από τον πραγματικό δημιουργό. Περισσότεροι μπορεί να είναι δημιουργοί από κοινού. Η μια περίπτωση είναι τα έργα συνεργασίας, τα οποία έχουν προκύψει από άμεση σύμπραξη περισσοτέρων (π.χ. άρθρα της Βικιπαίδειας), και η άλλη είναι τα συλλογικά έργα, τα οποία αποτελούνται από αυτοτελείς συμβολές περισσοτέρων υπό το συντονισμό ενός φυσικού προσώπου. Ειδικά για τα οπτικοακουστικά έργα ο νόμος τεκμαίρει ως δημιουργό τον σκηνοθέτη, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι και άλλοι συνδημιουργοί (π.χ. διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος, σκηνογράφος).
Δημιουργία
Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει έργα. Το έργο δημιουργείται (αρχίζει να υπάρχει) με την εξωτερίκευση. Ως ιδέα στο μυαλό του δημιουργού δεν προστατεύεται. Η εξωτερίκευση μπορεί να είναι και εφήμερη (προφορική απαγγελία ενός ποιήματος). Αντίθετα στο Αμερικανικό δίκαιο απαιτείται σταθερή αποτύπωση (fixation), δηλαδή το ποίημα π.χ. θα προστατεύεται μόνο αν καταγραφεί (σε χαρτί ή ηχογραφηθεί). Αντίστοιχα το δίκαιο (όλα τα δίκαια) προστατεύει το συγκεκριμένο εξωτερικευμένο έργο και όχι τις ιδέες που κρύβονται από πίσω διακρίνοντας μεταξύ μορφής/αποτύπωσης και ιδέας (idea-expression dichotomy). Βέβαια η διάκριση αυτή είναι πολλές φορές πολύ δύσκολη.
Πρωτοτυπία
Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας δεν προστατεύει όλα τα έργα, αλλά μόνο αυτά που είναι πρωτότυπα. Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ο ορισμός της πρωτοτυπίας. Παραδοσιακά το σύστημα του copyright, θέτοντας στο επίκεντρο την οικονομική διάσταση της πνευματικής ιδιοκτησίας, τείνει να θεωρεί πρωτότυπο οποιοδήποτε έργο δεν είναι απλή αντιγραφή και προϋποθέτει μια ελάχιστη εργασία ή επένδυση (sweat of the brow). Το σύστημα του droit d'auteur αντίθετα, επικεντρωνόμενο κυρίως στην καλλιτεχνική δημιουργία, απαιτεί το δημιούργημα να είναι έκφραση της προσωπικότητας του δημιουργού. Με το πέρασμα του χρόνου η διαφορά των δύο συστημάτων μειώνεται, αφού το κριτήριο της προσωπικότητας του δημιουργού είναι αφηρημένο και δύσχρηστο.
Έτσι συνήθως απαιτείται ένα ελάχιστο "δημιουργικό ύψος" το οποίο μπορεί να προκύπτει και από το κριτήριο της "στατιστικής μοναδικότητας". Στατιστική μοναδικότητα έχουμε στην περίπτωση που, αν δύο άνθρωποι θελήσουν να δημιουργήσουν το ίδιο έργο, θα καταλήξουν σε διαφορετικά αποτελέσματα (αν δύο επιστήμονες γράψουν εργασία για το ίδιο θέμα, αν δύο ζωγράφοι ζωγραφίσουν το ίδιο τοπίο κλπ.). Ειδικά για τα προγράμματα υπολογιστή το κριτήριο της πρωτοτυπίας σχεδόν καταργείται, αφού κατά το νόμο πρόγραμμα υπολογιστή είναι πρωτότυπο εφόσον είναι προσωπικό πνευματικό δημιούργημα του δημιουργού του (όχι απλή αντιγραφή). Ο ελληνικός νόμος ξεκαθαρίζει ότι δεν προστατεύονται ειδήσεις και απλά γεγονότα ή στοιχεία.



Το νέο πρόβλημα: Η εφαρμογή των τεχνολογικών μέτρων προστασίας προκάλεσε και μια σειρά προβλημάτων, τα οποία έδωσαν την εντύπωση ότι η νομική τους κατοχύρωση και προστασία ήταν λίγο βιαστική χωρίς να έχουν αναλογιστεί τα κράτη τις συνέπειες αυτής της προστασίας. Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα τεχνολογικά μέτρα είναι κυρίως δύο:
Το απεριόριστο των πνευματικών δικαιωμάτων
Η πνευματική ιδιοκτησία έχει νόμιμους περιορισμούς, είτε με την μορφή της εύλογης χρήσης (copyright) είτε με την μορφή της ιδιωτικής χρήσης (droit d'auteur), οι οποίοι προσπαθούν να συμβιβάσουν το δικαίωμα του δημιουργού με την ελευθερία του χρήστη. Τα τεχνολογικά μέτρα καθιστούν αυτούς τους περιορισμούς ανενεργούς, αφού μπορούν να εμποδίζουν την αναπαραγωγή ακόμη και για ιδιωτική χρήση. Η εξουδετέρωσή τους απαγορεύεται άσχετα από το σκοπό της (αν γίνεται δηλαδή για κατά τα άλλα επιτρεπόμενη ιδιωτική χρήση ή για απαγορευμένη αναπαραγωγή), με αποτέλεσμα ως τώρα νόμιμες και θεμιτές πράξεις του χρήστη να γίνονται παράνομες λόγω ύπαρξης των τεχνολογικών μέτρων. Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι καθαρά στην πράξη απεριόριστο και προϊόν λογοκρισίας.
Είναι μεγάλη πλάνη να πιστεύει κανείς, ότι μπορεί να υπάρχει γενικά ένα δίκαιο, που τρόπον τινά, αιωρείται πάνω από τα πράγματα και είναι εντελώς ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Μπορεί κανείς να το φαντασθεί, και οι άνθρωποι πού πιστεύουν ότι παίζοντας στο επίπεδο τής φαντασίας με τις πολιτικές δυνατότητες ασκούν πολιτική δραστηριότητα, το φαντάζονταν πάντοτε έτσι. Παρά ταύτα τέτοιο δίκαιο αφηρημένης προέλευσης δεν υπάρχει στην ιστορική πραγματικότητα.
Κάθε δίκαιο περιέχει σε αφηρημένη μορφή το κοσμοείδωλο των πρωτουργών του και κάθε ιστορικό κοσμοείδωλο περιέχει μια πολιτική και οικονομική τάση, ή όποια δεν εξαρτάται από εκείνα που σκέπτεται θεωρητικά ο ένας ή ο άλλος, αλλά από αυτό πού πρακτικά θέλει η τάξη που όποια έχει στα χέρια της την πραγματική εξουσία και κατά συνέπεια την δημιουργία δικαίου. Κάθε δίκαιο έχει δημιουργηθεί από μία μόνο κοινωνική τάξη στο όνομα του κοινωνικού συνόλου. Ο Ανατολ Φρανς είπε κάποτε «…το δίκαιό μας, στο πνεύμα μιας μεγαλειώδους ισότητας, απαγορεύει τόσο στον πλούσιο όσο και στον φτωχό να κλέβει ψωμί και να ζητιανεύει στις γωνιές των δρόμων». (!!!)
Χωρίς αμφιβολία αυτή είναι ή δικαιοσύνη των μεν. Οι «άλλοι» όμως προσπαθούν πάντοτε αντ' αυτού, να επιβάλουν ένα δίκαιο από την δική τους προοπτική ζωή ως το μόνο που ανταποκρίνεται στην δικαιοσύνη. Όλες οι νομοθεσίες είναι πολιτικές, και μάλιστα παραταξιακές ή κομματικές πράξεις. Μερικές, όπως ή δημοκρατική του Σόλωνα, περιέχουν ένα σύνταγμα (πολιτεία) σε συνδυασμό με ένα ιδιωτικό δίκαιο (νόμοι) πού κινείται στο ίδιο πνεύμα, ενώ άλλες, όπως οι ολιγαρχικές του Δράκοντα και της δεκανδρίας, προϋποθέτουν μια πολιτική η οποία πρέπει να κατοχυρώνεται από ένα ιδιωτικό δίκαιο. Ο αρχαίος άνθρωπος ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε, δεν ζούσε με αυταπάτες. Το έργο της δεκανδρίας ήταν το τελευταίο δίκαιο της Ρώμης που διεπόταν καθαρά από το πνεύμα των πατρικίων. Ο Τάκιτος το χαρακτηρίζει ως «το τέλος του δίκαιου δικαίου».
Η διατήρηση του τέλους στα μηχανήματα αναπαραγωγής
Ο νόμος επιβάλλει στην Ελλάδα (και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη) ένα τέλος 4 ή 6% σε μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας (φωτοτυπικά, scanner, αντιγραφικά CD κλπ.). Το τέλος αυτό διανέμεται στους δημιουργούς και στους ερμηνευτές καλλιτέχνες μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και θεωρείται εύλογη αμοιβή για την (επιτρεπόμενη) αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση που γίνεται μέσω των μηχανημάτων αυτών.
Ο ιδιώτης επιτρέπεται δηλαδή να αναπαράγει ένα έργο για ιδιωτική χρήση, μέσω του τέλους όμως ο δημιουργός αποζημιώνεται γι' αυτό. Με την εφαρμογή των τεχνολογικών μέτρων η αναπαραγωγή δεν είναι πλέον δυνατή (τουλάχιστον η νόμιμη). Οι δημιουργοί και καλλιτέχνες των προστατευμένων με τεχνολογικά μέτρα έργων εξακολουθούν όμως να εισπράττουν το μερίδιό τους από το ειδικό τέλος των μηχανημάτων, παρ' όλο που τα μηχανήματα αυτά δε χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των δικών τους έργων. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο ο χρήστης (αγοραστής του μηχανήματος) να καταβάλλει τέλος για την δυνατότητα αναπαραγωγής, που μπορεί ποτέ να μην χρησιμοποιήσει, την οποία όμως από την άλλη του στερεί ο νόμος όταν υπάρχουν τεχνολογικά μέτρα προστασίας.
Σκέψου το εξής απλό, ένα κείμενο ή βιβλίο (πληροφορία) έχει ύπαρξη για όσο καιρό αναπαράγεται, όταν πάψει να αναπαράγεται, παύει να υπάρχει. Εδώ μπαίνουν ως σφήνα, (κι έλεγχος) τα πνευματικά δικαιώματα, κι ενώ δεν είναι λάθος να προστατεύεται ο δημιουργός ενός έργου για βιοποριστικούς λόγους, η διαστρέβλωση του νόμου και η δήθεν εξέλιξη του απλώς ρίχνουν την ταφόπλακα και τον απόλυτο έλεγχο στην (όποια) ελευθερία του λόγου.
«Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ ισχυρότερο μέσον διατύπωσης της έκφρασης απ' ό,τι ο Τύπος, οι χώροι συνάθροισης των πολιτών ή το ταχυδρομείο. Δεδομένου ότι αναγκαστικά θα επηρέαζε την ίδια τη φύση του διαδικτύου, ο νόμος CDA θα είχε ως συνέπεια τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου των ενηλίκων στο μέσο αυτό, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μία συνταγματικώς απαράδεκτη συνέπεια. Μερικές από τις συζητήσεις στο διαδίκτυο ασφαλώς θέτουν σε δοκιμασία τα όρια της συμβατικής συζήτησης. Η έκφραση στο διαδίκτυο μπορεί να μην υφίσταται κανένα φιλτράρισμα, να είναι άκομψη και αντισυμβατική, ακόμη και φορτισμένη συναισθηματικά, να έχει ανοικτές σεξουαλικές αναφορές και να είναι χυδαία – με μία λέξη «άσεμνη» για αρκετές κοινωνικές ομάδες. Αλλά θα πρέπει να θεωρούμε αναμενόμενο το ότι η έκφραση στο διαδίκτυο θα λαμβάνει και τέτοια μορφή, αφού πρόκειται για ένα μέσο στο οποίο έχουν πρόσβαση πολίτες κάθε κοινωνικού στρώματος. Οφείλουμε επίσης να προστατεύσουμε την αυτονομία την οποία ένα τέτοιο μέσο παρέχει στους απλούς ανθρώπους αλλά και στους μεγιστάνες των μέσων.
[…] Η ανάλυσή μου δεν στερεί στην Κυβέρνηση από τα μέσα να προστατεύσουν τα παιδιά από τους κινδύνους της επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Η Κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει τα παιδιά από την διαδικτυακή πορνογραφία, μέσω της αυστηρής εφαρμογής των υφισταμένων νόμων οι οποίοι ποινικοποιούν την αισχρότητα και την παιδική πορνογραφία.
[…] Όπως μάθαμε κατά την ακροαματική διαδικασία, είναι εμφανής επίσης μία πιεστική ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους αυτού του νέου μέσου, και η Κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Κατά την άποψή μου, η απόφασή μας σήμερα πρέπει να σημαίνει ότι η επιτρεπτή εποπτεία της Κυβέρνησης στο περιεχόμενο του διαδικτύου σταματά στην παραδοσιακή κόκκινη γραμμή της ελευθερίας του λόγου.
[…] Η απουσία κυβερνητικών κανονισμών στο περιεχόμενο του διαδικτύου, είχε αναμφιβόλως ως αποτέλεσμα κάποιου είδους χάος, αλλά, όπως ετέθη από έναν εκ των ειδικών του ενάγοντος, κατά την ακροαματική διαδικασία: «Αυτό το οποίο οδήγησε στην επιτυχία, είναι το ίδιο το χάος το οποίο αποτελεί το διαδίκτυο. Η ισχύς του διαδικτύου είναι το χάος». Όπως ακριβώς η ισχύς του διαδικτύου είναι το χάος, έτσι και η ισχύς της ελευθερίας μας βασίζεται στο χάος και στην κακοφωνία του αδέσμευτου λόγου, τον οποίο προστατεύει η Πρώτη Τροπολογία» Ο δικαστής Stewart R. Dalzell, ένας εκ των τριών ομοσπονδιακών δικαστών, ο οποίος, τον Ιούνιο του 1996 κήρυξε τμήματα του νόμου CDA ως αντισυνταγματικά.





Η λογοκρισία υπάρχει σε διάφορες μορφές από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Παρ' όλο που σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να παράγει και να λαμβάνει πληροφορίες χωρίς κανέναν περιορισμό, σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης (είτε γραπτού είτε προφορικού λόγου). Αντίθετα, κάθε χώρα έχει τους δικούς της εξουσιαστικούς νόμους ενάντια π.χ. στην συκοφαντία την δυσφήμιση, την βλασφημία, την βωμολοχία, την ανταρσία ενάντια στο κράτος, την παιδική πορνογραφία, την ρητορική μίσους κλπ. και κατ' επέκταση την προστασία υψηλών προσώπων, εθνικών και θρησκευτικών εμβλημάτων, σημαιών, αλλά και κοινωνικών ευαίσθητων ομάδων κ.ά.
Η νομοθεσία για όλες τις παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις θέτει περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης γνώμης που όμως θεωρείται θεμιτή. Η λογοκρισία όμως που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση κάποιας ιδιαίτερης σκοπιμότητας όπως πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική, ιστορική, κοινωνική, όπου και τα πεδία στα οποία αυτή παρατηρείται, είναι συνταγματικά απαγορευτική. Η λογοκρισία ασκείται τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο.
Εξυπακούεται όμως ότι η προληπτική λογοκρισία στον προφορικό λόγο, όταν μάλιστα αυτός δεν επαναλαμβάνεται, όπως αντίθετα π.χ. σε θεατρική παράσταση, είναι αδύνατη. Αντ' αυτής ακολουθεί η κατασταλτική λογοκρισία υπό μορφή δυσμενών συνεπειών. Συνηθέστερη είναι η λογοκρισία του γραπτού λόγου, του έντυπου, με πεδία άσκησης τα μέσα επικοινωνίας αυτού, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται ο κινηματογράφος, το θέατρο, η δισκογραφία, η ραδιοτηλεόραση, φυσικά και το διαδίκτυο. Οι δε μέθοδοι εφαρμογής της λογοκρισίας, που ακολουθούν οι λογοκριτές, μεταβάλλονται ανάλογα με τις ιδέες, τις συνήθειες και την ηθική που επικρατεί σε κάθε χώρα και σε κάθε εποχή.
Αν και η λογοκρισία συμβαίνει κατ' απόλυτο τρόπο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως σε οποιασδήποτε μορφής δικτατορία, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι όταν αυτή παρατηρείται σε χώρες που διατείνονται για δημοκρατικούς θεσμούς και ότι εφαρμόζουν ελευθερία έκφρασης της γνώμης με ελεύθερο ανταγωνισμό ιδεών και στην πραγματικότητα αποδεικνύεται να βρίσκονται σε αναντιστοιχία ή αντίθεση με αυτές τις ελευθερίες. Σκέψου τον "γέροντα παστίτσιο" που κάποιος χρήστης μιας σελίδας στο facebook τρόλλαρε και συνελήφθει για προσβολή θρησκεύματος, κατηγορία για την οποία, σε πρώτο βαθμό, είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή, για σατυρικές αναρτήσεις του, σχετικά με τον μοναχό Παϊσιο, το 2012. Καταδικάστηκε για βλασφημία στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία, την Ελλάδα εν έτη 2012. Στο Εφετείο αθωώθηκε αλλά δεν καταφερε η χώρα να αποφύγει τον διεθνή εξευτελισμό.
Πνευματικά δικαιώματα, Ελευθερία του Λόγου κι Ανεξάρτητη Διακίνηση Ιδεών και Πληφορορίας … ανέκδοτο έτσι;
Σκέψου τον Νίκολα Τέσλα, τον Βίλχεμ Ράιχ και την Ρουθ Ντράουν …
Είναι η παράνοια των ανθρώπινων μαϊμούδων λέμε !!!
@Ηω Αναγνώστου / miastala.com 2010
© Copyright: Όλα τα δικαιώματα κρατημένα και όποιος πάρει και δημοσιεύσει το άρθρο για ιδίαν, εμπορική, εξωπραγματική ή άλλη χρήση, να αναφέρει το όνομα του συγγραφέα, το πώς περνάει τα Σαββατοκύριακα, τι βιβλία διαβάζει και τι φαγητό του αρέσει. Αν δεν τα γνωρίζει εκ των προτέρων δεν έχει το δικαίωμα της αναπαραγωγής του εν λόγο έργου. Επιτρέπεται η ελεύθερη αναπαραγωγή του άρθρου -και για εμπορικούς σκοπούς, μόνο από εξωγήινους, φαντάσματα και ξωτικά.

terrapapers.com
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailOι σημερινοί 40άρηδες είναι πιο νέοι από ποτέ σύμφωνα με τους ψυχολόγους και υπάρχει λόγος για αυτό
May 26th 2018, 19:27, by Fouls Code




Ο Βίκτωρ Ουγκό τα αποκαλούσε «τα γηρατειά της νιότης» – Σήμερα οι ψυχολόγοι τα χαρακτηρίζουν «ώρα αιχμής της ζωής» – Γιατί οι σημερινοί σαραντάρηδες είναι πιο νέοι από ποτέ;


Ηταν 13 απριλίου του 1970 όταν βγήκε στις αίθουσες η κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μια τρελή… τρελή… σαραντάρα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Εντελώς διαφορετικά τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας τότε από τα σημερινά και η ηρωίδα, «χήρα και τσαχπίνα», υπέφερε από τη στενοκεφαλιά του οικογενειακού της περιβάλλοντος, που την ήθελε να ξαναπαντρευτεί με έναν πλούσιο ηλικιωμένο, ενώ εκείνη αγαπούσε έναν συνομήλικό της μουσικό (Ανδρέας Μπάρκουλης). Ξαναβλέποντας σήμερα αυτή την ταινία, συνειδητοποιείς πόσο έχουν αλλάξει – ευτυχώς – τα στεγανά. Το δίλημμα εκείνης της εποχής, αν δηλαδή μια γυναίκα στα 40 θα κάνει ό,τι επιτάσσει η οικογένειά της ή θα ακολουθήσει την καρδιά της, μοιάζει με ανέκδοτο σήμερα. Δεκαεπτά χρόνια μετά τη σαραντάρα Βλαχοπούλου ήρθε να προστεθεί και η Ρίτα Σακελλαρίου με μια ωδή στις ώριμες γυναίκες, όπως τη συνέθεσε ο Γιάννης Καραλής το 1987: «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες», έλεγε το λαϊκό άσμα, «γι' αυτό κι οι σαραντάρες έχουν διπλές τις χάρες» συμπλήρωνε ο στίχος, επιχειρηματολογώντας επαρκώς επάνω στο φλέγον ζήτημα.

Και πάλι, όμως, η εποχή δεν ήταν η κατάλληλη. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια τριακονταετία για να αποδειχτεί προφητικό μέσα στην ιλαρότητά του το συγκεκριμένο τραγούδι. Το γυναικείο φύλο έδωσε πολλές μάχες και κατάφερε να τις κερδίσει όταν οι οικονομολόγοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία, είναι παραγωγικές, αποτελεσματικές και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: αποδεικνύονται πολύ πιο ψύχραιμες από τους άνδρες συναδέλφους τους μπροστά στην κρίση. Αυτή λοιπόν η γυναικεία χειραφέτηση πρόσφερε, μεταξύ πολλών άλλων, και ένα είδος ασυλίας στις γυναίκες, σε σχέση με τον τρόπο ζωής και τις ερωτικές επιλογές τους: η γυναίκα διεκδίκησε μεγαλύτερο μισθό, υγιέστερο οργασμό και, έτσι όπως εγκατέλειπε όλο και πιο συχνά το πατρικό της για να βγει και να δουλέψει, δεν χρειαζόταν να δίνει αναφορά για το ποιον βλέπει, τι κάνει, έφυγε ο ψυχαναγκασμός τού «τι θα πει ο κόσμος, πρέπει πρώτα να παντρευτείς» κ.τ.λ. κ.τ.λ…

Οι ηθικοί κώδικες έχουν αλλάξει, η κοινωνία επιτρέπει τις σχέσεις εκτός γάμου, δεν είσαι πλέον δακτυλοδεικτούμενος αν αποφασίσεις να μην ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, να μην κάνεις παιδιά και απλώς να κάνεις τη ζωή σου. Και, κάπως έτσι, ο χρόνος διαστέλλεται. Θυμάμαι τη μητέρα μου να μου λέει ότι οι γονείς της την πίεσαν να παντρευτεί με προξενιό στα 22 της επειδή το χωριό θα άρχιζε να συζητά ότι είναι γεροντοκόρη. Θυμάμαι και τα δικά μου άγχη, πριν από επτά χρόνια, όταν έκλεινα τα 30 και αναρωτιόμουν τι έχω κάνει λάθος και δεν έχω παντρευτεί ακόμη. Και τελικά συνειδητοποιώ ότι όχι μόνο στον μικρόκοσμο της Ελλάδας, αλλά παγκοσμίως, βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, που πρεσβεύει ότι τα 40 είναι τα νέα 30.

Παρατείνοντας την εφηβεία

Κανείς πια δεν βιάζεται να μεγαλώσει – ίσα ίσα, κάνει τα πάντα για να παρατείνει τη νεότητά του. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας, από εκεί που ήταν μέλημα των λίγων, τώρα έχουν γίνει προτεραιότητα των πολλών. Βλέποντας ότι η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον στρωμένη με ροδοπέταλα, πολλοί είναι εκείνοι που μετά το πρώτο πτυχίο οδεύουν προς το δεύτερο. Οι ίδιοι θα πουν ότι το κάνουν για να συλλέξουν περισσότερα «εφόδια», δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι πρόκειται και για μια παράταση ενηλικίωσης με ακαδημαϊκό άλλοθι. Ανθρωποι οι οποίοι στα 35 τους ζουν σαν φοιτητές στο πατρικό τους, κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο επάνω σε κρεβάτι από σουηδικό ξύλο και δεν ξέρουν καν πώς να βάζουν πλυντήριο αναβάλλουν την ωρίμανσή τους για αργότερα. Βγαίνουν ραντεβού, φλερτάρουν και, επιστρέφοντας, η αθάνατη ελληνίδα μάνα θα τους ρωτήσει: «Γιατί άργησες;».

Δεν είναι τυχαίο ότι το ντύσιμο, οι μουσικές και τα memorabilia της παιδικής και εφηβικής ηλικίας των σημερινών σαραντάρηδων είναι τόσο της μόδας: παντού ανοίγουν μπαρ με αισθητική 70s, οι μουσικές των 80s και των 90s ανακυκλώνονται ξανά και ξανά, gadgets αλλοτινών εποχών όπως view master, ενενηντάρα κασέτα κ.ά. έχουν μετατραπεί σε φετίχ. Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί και περιστρέφεται γύρω από τη γενιά που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει. Στα τέλη του 2013, η 42χρονη σήμερα σταρ του Χόλιγουντ Κάμερον Ντίαζ κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-έκπληξη, με τίτλο «The Βody Βook». Η έκπληξη έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με βιβλία που έχουν στο παρελθόν κυκλοφορήσει πολλές συνάδελφοί της, η ίδια θέλησε να απομυθοποιήσει τα μυστικά περί αιώνιας νεότητας, μπαίνοντας μάλιστα σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: «Πολλές γυναίκες κάνουν το μοιραίο λάθος να κάνουν ολική, ριζική αποτρίχωση στα γεννητικά τους όργανα, χωρίς να σκεφτούν ότι ίσως η φύση να ξέρει καλύτερα: η τριχοφυΐα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια ύστερα από χρόνια, όταν το δέρμα δεν θα είναι πια το ίδιο σφριγηλό και θα χρειάζεται το καμουφλάζ του. Θυμώνω με τις γυναίκες που ζουν λες και δεν θα γεράσουν ποτέ».

Η ψυχολόγος Ελσα Κοππάση τονίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από το σύνθημα «για πάντα νέοι»: «Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό το σκεπτικό. Είμαι υπέρ τού να διατηρείσαι σε καλή και υγιή κατάσταση, όχι όμως στην εμμονή της αιώνιας νιότης. Είμαστε η πιο ναρκισσιστική γενιά που έχει περπατήσει ποτέ επί Γης. Αρνούμαστε πεισματικά να μεγαλώσουμε και, όσο αρνούμαστε, δεν επιτρέπουμε ούτε στις επόμενες γενιές να αναπτυχθούν σωστά και να πάρουν τον χώρο που τους αναλογεί μέσα στα πράγματα. Για εμένα, το μοναδικό μυστικό για να είμαστε σε καλή σχέση με τον εαυτό μας, σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, είναι να ακούμε το παιδί που έχουμε μέσα μας. Οσο εκνευριστικό, κακομαθημένο, ανασφαλές, κλαψιάρικο, φοβισμένο και αν είναι, πρέπει να το ακούμε ανά πάσα στιγμή, γιατί έχει πολλά να μας πει. Εκείνο μάς ξέρει καλύτερα απ' όλους και χάρη σε αυτό φτάσαμε ως εδώ. Του χρωστάμε πολλά και συνήθως του αναγνωρίζουμε ελάχιστα».

Αρχίζοντας στα 40

Η ηλικία των 40 είναι τόσο σημαντική, όχι απαραίτητα επειδή έχεις ακόμη το περιθώριο να μην αναλάβεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά ακριβώς επειδή όχι μόνο μπορείς να τις αναλάβεις, αλλά έχεις και όλον τον καιρό μπροστά σου για να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει στη ζωή σου. Το σίγουρο είναι ότι το μήνυμα που σου διδάσκει η κάθε δεκαετία που συμπληρώνεις το συνειδητοποιείς αρκετό καιρό αργότερα. Στα 20, κυνηγάς ουτοπίες: η τέλεια σχέση, η τέλεια καριέρα, η τέλεια οικογένεια, το τέλειο σπίτι. Και, κάπως έτσι, περνούν δέκα χρόνια, χωρίς να το καταλάβεις. Στα 30, περνάς μια δεκαετία πενθώντας για όλα όσα περίμενες αλλά ποτέ δεν ήρθαν κατά τη διάρκεια των 20. Μια μακρά περίοδος χηρείας, ματαίωσης και ενδοσκόπησης. Και στα 40, το παίρνεις απόφαση και αρχίζεις να ζεις. Είναι η ηλικία της δράσης, δεδομένου ότι έχει πιάσει τόπο όλη αυτή η «έρευνα» που έκανες τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν τα 40 ως τη «νέα ώρα αιχμής της ζωής», καθώς οι σκέψεις-δράσεις γύρω από την καριέρα και την οικογένεια χτυπούν κόκκινο. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι είναι η στιγμή του διπλάσιου εισοδήματος και των δίδυμων νηπίων – δίδυμα επειδή πολλές από τις γυναίκες που επιλέγουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 έτη καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία πολύ συχνά οδηγεί στη γέννηση διδύμων. Και νηπίων, επειδή οι σαραντάρηδες είναι πλέον μικρομπαμπάδες. Φτάνει να σκεφτούμε ότι οι γονείς μας μάς απέκτησαν γύρω στα 25 με 30 τους το αργότερο και όταν εκείνοι ήταν 40 εμείς είχαμε αποφοιτήσει από το σχολείο ή είχαμε ήδη μπει στο πανεπιστήμιο, ενώ το σημερινό προφίλ σαραντάρη πατέρα τον θέλει να σέρνει καρότσια και να κρατάει κουδουνίστρες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έκλεισε τα 40 και έχει παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η λογοτεχνία είχε πάντα τα αντανακλαστικά να αντιμετωπίζει τα 40 ως μεταβατική περίοδο: ο Βίκτωρ Ουγκό τα είχε αποκαλέσει «τα γηρατειά της νιότης». Και δεν είχε άδικο. Είναι η ηλικία που δεν είσαι ούτε πολύ μικρός ούτε πολύ μεγάλος. Βρίσκεσαι ακριβώς στη μέση, σε ένα σταυροδρόμι. Και όπως σε όλα τα σταυροδρόμια, έτσι και εδώ, πρέπει να διαλέξεις προς τα πού θα πας από εδώ και στο εξής. Φυσικά, δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα. Μπορεί να δείχνεις ακμαίος και ωραίος χάρη στην καλή διατροφή και τη σωστή γυμναστική που έχεις επιλέξει, το εσωτερικό ρολόι, όμως, μετρά ακάθεκτο τον αντίστροφο ρυθμό του: υγεία, γονιμότητα, ανανέωση κυττάρων, τίποτε πια δεν είναι δεδομένο όπως παλιά. Το σημαντικότερο δώρο αυτής της ηλικίας είναι το επιτακτικό «Ή τώρα ή ποτέ!». Ξέρεις ότι προλαβαίνεις να ανεβάσεις μια δεύτερη πράξη στην παράσταση της ζωής σου, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη, αλλά το καλό που σου θέλεις είναι να κινηθείς γρήγορα, προτού πέσει η αυλαία του φινάλε.

Η γλώσσα του θεάτρου έχει κάτι ακόμη να διδάξει στην πραγματική ζωή: κάθε ηθοποιός, εκτός από την κανονική ηλικία του, έχει και τη λεγόμενη «ερμηνευτική», δηλαδή το πόσο δείχνει, και ανάλογα με αυτή, του αναθέτουν και τους αντίστοιχους ρόλους. Σε μια οντισιόν, για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθούν ηθοποιοί με ερμηνευτική ηλικία 20 και να κερδίσει τον ρόλο κάποιος που είναι 30, αλλά δείχνει νεότερος. Ομοίως και εκτός σκηνής: μπορεί να είσαι 40 και να νιώθεις 100 ή να έχεις την ξέφρενη πεποίθηση ότι όλα αρχίζουν έχοντας κλείσει τέσσερις δεκαετίες σε αυτόν τον παράξενο πλανήτη.

Η αυτογνωσία είναι παντού

Ενώ νωρίτερα στη ζωή σου σπαταλάς πολύτιμο χρόνο αναμασώντας συμπεράσματα σαν χαλασμένο κασετόφωνο, παπαγαλίζοντας τα λόγια του ψυχολόγου σου και γεμίζοντας το μυαλό σου με αποφθέγματα συγγραφέων και ταινιών που την επόμενη ημέρα έχεις κιόλας ξεχάσει, ξαφνικά στα 40, ως διά μαγείας – και δεδομένου πάντα ότι έχεις κάνει και λίγη δουλειά με τον εαυτό σου – όλα είναι ξεκάθαρα. Η αυτογνωσία δεν είναι μια μακρινή ουτοπία ούτε χρειάζεται να περάσεις επτά χρόνια στο Θιβέτ για να τη συναντήσεις. Είναι παντού. Στον τρόπο με τον οποίο προστατεύεις τον εαυτό σου από πολυέξοδους και αδιέξοδους έρωτες, στη σιγουριά με την οποία απομακρύνεις τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, και ας είχαν το παράσημο του φίλου, ακόμη και στην ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζεις τους ανώτερούς σου στη δουλειά.

Κάπου γύρω στα 40, οι μισοί φίλοι σου παντρεύονται και κάνουν παιδιά και οι άλλοι μισοί έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, δικό τους ή των γονιών τους. Και τα δύο, για διαφορετικούς λόγους, είναι γερά χαστούκια συνειδητοποίησης. «Χάνεις» τους αδέσμευτους φίλους σου και αναρωτιέσαι τι κάνεις εσύ στη ζωή σου σε σχέση με τη μοναξιά και τη συντροφικότητα. Χάνεις τους γονείς σου και συνειδητοποιείς ίσως για πρώτη φορά ότι δεν είσαι αθάνατος, ότι κάποτε θα έρθει και η σειρά σου. Αλλά αυτό, αντί να σε παγώνει, σε κινητοποιεί. Επειδή τα 40 είναι η ηλικία-ορόσημο που λέγαμε.

Οι διαπιστώσεις των 40 είναι πολλές και πολύ χρήσιμες. Δεν υπάρχει το άλλο σου μισό με τον τρόπο που σ' το είχαν παρουσιάσει οι αισθηματικές κομεντί που διαψεύστηκαν μέσω αποτυχημένων γάμων ή πολυετών σχέσεων. Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα μισά, τα οποία καλείσαι να συναντήσεις στην πορεία της ζωής σου. Μια θεωρία λέει ότι σε καθέναν από εμάς αντιστοιχούν 30 άνθρωποι-ορόσημα, συνεπώς, σε μια πιο ήρεμη και ώριμη ηλικία, η ιδέα να συναντήσεις και τους 30 δεν σου φαίνεται και τόσο ανέφικτη. Επιπλέον, είσαι πια σε θέση να βρίσκεις τη «φυλή» σου, να συμμαχείς με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον δικό σου τρόπο σκέψης. Οπως στην πραγματική ζούγκλα, έτσι και στη ζούγκλα της κοινωνίας, διαλέγεις αγέλη και αποφεύγεις να γίνεις ένα με το κοπάδι. Επίσης, σε αυτή την ηλικία της επιφοίτησης, απορρίπτεις σχολικά συμπλέγματα που σε στοίχειωναν ακόμη και στα 30 σου: τώρα πλέον δεν θέλεις να είσαι με τους cool τύπους, αλλά με ανθρώπους του τύπου σου.

Ξεμπερδεύεις με το ενοχικό σύνδρομο και το αυτομαστίγωμα, αφού δεν ωφελεί και είναι το μεγαλύτερο βαρίδι σε πόδια που ήδη έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα. Αρχίζεις να τους συγχωρείς όλους. Τον εαυτό σου που δεν έκανε όλα όσα είχε ονειρευτεί. Αλλά και τους «κακούς» συντρόφους σου και τους συχνά ανεπαρκείς γονείς σου, συνειδητοποιώντας ότι και οι μεν και οι δε απλώς δεν ήξεραν πώς να τα κάνουν όλα σωστά. Και κάποιοι τους είχαν πληγώσει και εκείνους στο παρελθόν.

Και τελικά καταλαβαίνεις ότι το νόημα της ζωής δεν κρύβεται στις βαθυστόχαστες αναζητήσεις. Δεν βρίσκεσαι πια σε έξαψη, είσαι όμως μια ήρεμη δύναμη. Ξέρεις ότι δεν είναι στο χέρι σου και κανείς δεν θα σου θυμώσει που δεν κατάφερες να μάθεις αν υπάρχει Θεός ή μεταθανάτια ζωή. Είσαι πια βέβαιος ότι τα άλυτα υπαρξιακά ερωτήματα που βασάνιζαν την πρώτη νιότη σου δεν θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Το μεγαλύτερο ερώτημα που καλείσαι να απαντήσεις είναι ποιος είσαι εσύ, τι θέλεις από τη ζωή σου και αν υπάρχει ζωή μετά τα 40. Ναι, υπάρχει, και μάλιστα αρκετή. Γιατί τα 40 είναι τα νέα 30.


Λαζαρίδου Αστερόπη – BHmagazino
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΜάχη μέχρις εσχάτων από Άγγλους και Ρώσους Χούλιγκανς στο Μουντιάλ στην Ρωσία ; – Πούτιν : «΄Εχουμε λάβει αυστηρότατα μέτρα»
May 26th 2018, 18:20, by Fouls Code




Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη γιορτή …η μεγαλύτερη μάλιστα όσον αφορά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στην Ρωσία το Μουντιάλ του 2018, στα γήπεδα της αχανούς αυτής χώρας και οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ευρίσκονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα.

Ο λόγος αφορά την παρουσία εκατοντάδων χούλιγκαν τόσο εγχώριων , οι οποίοι θεωρούνται οι πιο σκληροί του κόσμου όσο και «εισαγόμενων» ειδικά Βρετανών, και άλλων από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ .

Μάλιστα υπάρχει σε ισχύ και μια ιδιότυπη «βεντέτα» μεταξύ Άγγλων και Ρώσων που εκκρεμεί από το τελευταίο EURO -2016 στο οποίο είχαμε ομηρικές μάχες μεταξύ των δύο αυτών εθνικών ομάδων Χούλιγκαν ( αν μπορούμε να τις κατονομάσουμε έτσι) στις οποίες ούτε και η πιο εκπαιδευμένη αστυνομία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα.

Η κόντρα ανάμεσα σε Αγγλία και Ρωσία έχει φυσικά αντίκτυπο σε ολόκληρη την διοργάνωση του Μουντιάλ.

Η τελευταία « αναμέτρηση» στη Μασσαλία στο Euro του 2016 ανάμεσα τους έχει πυροδοτήσει σενάρια « έκτακτης ανάγκης» στις ρωσικές αρχές.

Σε εκείνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώσοι και Άγγλοι χούλιγκαν είχαν αλλάξει την όψη της πόλης της Μασσαλίας αλλά και άλλων πόλεων.



Οι συγκρούσεις των χούλιγκαν ήταν σφοδρές και κυρίως αιματηρές Πάνω από 500 άτομα τραυματίστηκαν σε όλη την διοργάνωση ενώ δύο Αγγλοι έπεσαν σε κώμα από τα χτυπήματα.

Η κόντρα Ρώσων- Άγγλων δεν είναι κάτι περιστασιακό αλλά ανάγεται και σε ιστορικο-πολιτικά κριτήρια εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Ένα είναι σίγουρο, ότι οι Ρώσοι φανατικοί οπαδοί εντασσόμενοι σε ομάδες εθνικο-θρησκευτικού χαρακτήρα αναμένουν τους Άγγλους να λύσουν τις διαφορές τους σε ρωσικό έδαφος , κάτι που θα προσπαθήσει να αποτρέψει η ρωσική αστυνομία που επιθυμεί να σπιλωθεί το όνομα της χώρας σε καμία περίπτωση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε προειδοποίηση στους Βρετανούς που θα επισκεφτούν τη Ρωσία, ότι βιώσουν «αντι-βρετανικά συναισθήματα ή παρενόχληση» λόγω της υπόθεσης δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ με δηλητήριο.

Η προειδοποίηση αυτή αύξησε τους ήδη υπάρχοντες φόβους ενόψει Μουντιάλ, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι να ρίχνει στο τραπέζι ακόμη και την πιθανότητα μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου από υπουργούς και μέλη της βασιλικής οικογένειας και να σηκώνει φημολογία ακόμα και για την εθνική Αγγλίας.

Η πολιτική δυστυχώς με τον ένα ή άλλο τρόπο έχει παρεισφρήσει στις ομάδες των Χούλιγκαν και μαζί με τον κακώς εννοούμενο εθνικισμό έχει δημιουργήσει ένα σκηνικό που μυρίζει στην κυριολεξία « μπαρούτι».

Μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων κανονίζονται ραντεβού « θανάτου», ενώ εκεί μέσα έχουμε ανακοινώσεις με « συγκεκαλυμμένο τρόπο», αλλά και «στρατολόγηση» νέων στελεχών των οργανώσεων αυτών, διότι αυτό είναι οι Χούλιγκαν πλέον..οργανώσεις έτοιμες για όλα .

Πριν από έναν χρόνο, είδε το φως της δημοσιότητας ντοκιμαντέρ του BBC Two, το οποίο προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

Ο τότε εκπρόσωπος της ερευνητικής επιτροπής ρωσικής ομοσπονδίας, Β. Μάρκιν, σχολίασε ότι πρόκειται για «προϊόν φαντασίας, με την πιθανή χρησιμοποίηση προβοκατόρων, ακόμα και ηθοποιών». Ήταν ο ίδιος που αναφερόμενος στο σχόλιο του εισαγγελέα για το ότι «ήταν εκπαιδευμένοι για μάχη», απάντησε:

«Ένας κανονικός άντρας, όπως πρέπει να είναι, τους προκαλεί έκπληξη. Είναι συνηθισμένοι να βλέπουν τους δικούς τους μόνο στα γκέι παρέιντ».

Ο ανταποκριτής που ταξίδεψε στη Μόσχα βρέθηκε στο ντέρμπι της Σπαρτάκ με την ΤΣΣΚΑ και… άκουσε και συμβουλές.

«Δωρεάν συμβουλή για όσους ταξιδέψουν. Μάθετε την ιστορία, κάθε 100 χρόνια είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε γεννημένοι πολεμιστές, είναι στο αίμα μας. Αν έρθετε σε αυτή τη χώρα με σπαθί, θα πεθάνετε από σπαθί», του διαμήνυσε Ρώσος οπαδός .

Όσον αφορά τους Ρώσους Χούλιγκαν στην Γαλλία αυτοί : «Ήταν ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις ποδοσφαιρικών χούλιγκαν που στάλθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να κατακτήσουν την Ευρώπη», αναφέρει άλλη πηγή.

Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν ακόμα και γυναίκες σε συνθήκες μάχης. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω ιστοσελίδας οπαδών, δείχνει δύο ομάδες γυναικών να συγκρούονται στο χιονισμένο δάσος μέχρι τελικής πτώσης ενώ οι άντρες παρακολουθούν και ορίζουν τους κανόνες.

Ελπίζουμε όμως όλα αυτά να μείνουν στα λόγια και να πρυτανεύσει η λογική και να υπερισχύσουν οι « σκληρές» ρωσικές αστυνομικές αρχές που δεν καταλαβαινόμουν από τέτοιους Χούλιγκαν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έχει δεσμευτεί στη FIFA ότι η Ρωσία θα λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι χούλιγκαν στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μακάρι να γίνει έτσι, αλλιώς θα δούμε ένα επεισόδιο από τα «προσεχώς» και θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη που βιώνει πρωτόγνωρες κρίσεις , οικονομικού, θρησκευτικού, πολιτικού και οτιδήποτε άλλου χαρακτήρα.











pentapostagma.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

Η Samsung ανοίγει διεθνή κέντρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Ρωσία
May 26th 2018, 12:10, by Fouls Code

Πηγή: Οι συμμετέχοντες στο Κέντρο ΑΙ της Samsung στο Κέιμπριτζ


Το τμήμα Samsung Research, o προηγμένος κόμβος Έρευνας και Ανάπτυξης της Samsung Electronics' SET (end-products) Business ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά του για την ίδρυση τριών κέντρων τεχνητής νοημοσύνης στο Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο (22 Μαΐου), στο Τορόντο, στον Καναδά (24 Μαΐου) και στη Μόσχα, στη Ρωσία (29 Μαΐου) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας με επίκεντρο τον χρήστη.


Το τμήμα Samsung Research ηγείται της πιο πρόσφατης προσπάθειας για την επέκταση παγκοσμίως των δυνατοτήτων των ερευνητικών κέντρων AI της Samsung Electronics και έχει συγκεράσει όλη την τεχνογνωσία του για τη δημιουργία νέων κέντρων ΑΙ. Το τμήμα Samsung Research επέβλεψε επίσης τη δημιουργία νέων κέντρων AI στη Σεούλ τον περασμένο Νοέμβριο και στη Silicon Valley τον Ιανουάριο. Με την προσθήκη των τριών νέων κέντρων AI, το τμήμα Samsung Research θα λειτουργεί πέντε κέντρα AI σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, με την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού AI σε παγκόσμια κλίμακα, το τμήμα Samsung Research σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό των ερευνητών προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε συνολικά περίπου 1.000 παγκοσμίως μέχρι το 2020.

«Η Samsung έχει μακρά ιστορία προσανατολισμού στην καινοτομία και είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε το ίδιο πνεύμα και τεχνολογική υπεροχή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Hyun-suk Kim, Πρόεδρος και Διευθυντής του τμήματος Samsung Research, στην τελετή έναρξης του νέου Κέντρου AI στο Κέιμπριτζ. «Με τα νέα κέντρα AI και τη στελέχωση τους με κορυφαίους ειδικούς στον τομέα, στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα στο συγκεκριμένο κλάδο».
Κορυφαία ταλέντα από τον κλάδο της ΑΙ θα βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων Κέντρων

Το Κέντρο ΑΙ της Samsung στο Κέιμπριτζ θα το διευθύνει ο Andrew Blake, πρώην διευθυντής του εργαστηρίου της Microsoft στο Κέιμπριτζ, και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας και των αλγορίθμων που θα επιτρέψουν στους υπολογιστές να συμπεριφέρονται ως μηχανές που βλέπουν. Με τη συνεργασία διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα, όπως η καθηγήτρια Maja Pantić (Imperial College), το Κέντρο ΑΙ της Samsung στο Κέιμπριτζ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προηγμένη έρευνα AI για το τμήμα Samsung Research.



Andrew Blake, Διευθυντής του Κέντρου ΑΙ της Samsung στο Κέιμπριτζ

«Αυτό το νέο Κέντρο σηματοδοτεί τη δέσμευσή μας για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Andrew Blake. «Η έρευνά μας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά, εξερευνώντας παράλληλα περιοχές, όπως η αναγνώριση των συναισθημάτων και να επεκτείνουμε περαιτέρω τα όρια της επικοινωνίας που έχει στον κέντρο της τον χρήστη για την ανάπτυξη τεχνολογιών AI που τελικά βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

Το Κέντρο ΑΙ της Samsung στο Τορόντο θα το διευθύνει ο Dr. Larry Heck, Senior Vice President τoυ τμήματος Samsung Research της Αμερικής (SRA) και εμπειρογνώμονας σε τεχνολογίες εικονικών προσωπικών βοηθών, καθώς και επικεφαλής του Κέντρου SRA AI. Το Κέντρο AI στο Τορόντο θα ενισχύσει τις ερευνητικές του προσπάθειες σε βασικές τεχνολογίες AI σε στρατηγική συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του Καναδά.

Το Κέντρο ΑΙ της Samsung στη Μόσχα αναμένεται να αξιοποιήσει την εμπειρία της Ρωσίας στα μαθηματικά, τη φυσική και άλλες θεμελιώδεις επιστήμες. Σχεδιάζει να συμπεριλάβει κορυφαίο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ο καθηγητής Dmitry Vetrov (Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών) και ο καθηγητής Victor Lempitsky (Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Skolkovo), για να ηγηθούν της έρευνάς του σε αλγορίθμους ΑΙ.



Hyun-suk Kim, Πρόεδρος και Διευθυντής της Samsung Research στην τελετή έναρξης του νέου Κέντρου AI στο Κέιμπριτζ
Βασικές αρχές που διέπουν το όραμα AI της Samsung

Στο όραμά της για την AI, η Samsung εστιάζει σε πέντε βασικές πτυχές που διέπουν την ερευνητική της δραστηριότητα. Αυτές αφορούν σε μια τεχνητή νοημοσύνη που: είναι «επικεντρωμένη στο χρήστη» και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται την εξατομίκευση μέσα από ένα πολυτροπικό περιβάλλον χρήσης, «μαθαίνει διαρκώς», μέσα από τη συνεχόμενη αυτοδιδασκαλία από τα δεδομένα, βρίσκεται «πάντα εκεί» ως μια υπηρεσία που υπάρχει στο περιβάλλον, είναι «πάντα χρήσιμη», με ελαχιστοποίηση της παρέμβασης του χρήστη και απόκριση σε αιτήματα, και είναι «πάντα ασφαλής», διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του χρήστη. Καθώς εργάζονται γύρω από αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος, τα νέα Κέντρα AI θα αξιοποιούν το προηγμένο ερευνητικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τα δυνατά σημεία των ερευνητών της κάθε περιοχής για να οδηγήσουν τις δυνατότητες της AI της Samsung σε νέα ύψη.

Μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες η Samsung συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες AI για την προετοιμασία της δημιουργίας ερευνητικών βάσεων σε ένα εύρος πεδίων εξειδίκευσης. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευρύνει τα πεδία εξειδίκευσης και τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της, ιδιαίτερης σημασίας, ανατολικής περιφέρειας των ΗΠΑ.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι συσκευές Internet of Things (IoT) με ενσωματωμένη AI θα παράγουν ένα μεγάλο εύρος δεδομένων που θα μπορεί να παρέχει συναρπαστικά ευρήματα σχετικά με τη ζωή των χρηστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφελούνται από ευφυείς υπηρεσίες που έχουν βελτιστοποιηθεί με βάση τις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις και συμπεριφορές. Ο τρόπος με τον οποίο οι συσκευές με δυνατότητες AI προσφέρουν στους καταναλωτές τις βέλτιστες επιλογές θα είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία της τεχνολογίας AI στο κοντινό μέλλον. Προκειμένου να προσφέρει ένα οικοσύστημα με επίκεντρο το χρήστη, η Samsung στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας AI κάτω από μια κοινή αρχιτεκτονική, που όχι μόνο θα κλιμακωθεί γρήγορα, αλλά θα παρέχει επίσης την πιο βαθιά κατανόηση του πλαισίου χρήσης και συμπεριφορών, καθιστώντας την AI πιο ουσιαστική και χρήσιμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τμήμα Samsung Research και τα παγκόσμια Κέντρα AI, παρακαλείσθε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος Samsung Research στη διεύθυνση http://research.samsung.com
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΕΘΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, 25-5-2018
May 26th 2018, 09:45, by Fouls Code





Νίμιτς: Δεν έχουμε λύση – Θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ



Παρατίθενται κατωτέρω οἱ σημαντικώτερες εἰδήσεις τῆς ἡμέρας, κατανεμημένες σὲ ἑνότητες καὶ ἀξιολογημένες μὲ χρωματικὴ διαφοροποίησι, γιὰ τὴν 25-5-2018.

«Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα»



ΕΘΝΙΚΑ


Η Κυβέρνηση παραδίδει το όνομα "Μακεδονία"! Σοκαριστική δήλωση Τσίπρα - Οι γλύκες στον Μπουτάρη και η διάψευση πρόωρων εκλογών (βίντεο)


Δεν βγήκε λευκός καπνός για το Σκοπιανό – Νίμιτς: Δεν έχουμε λύση – Θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ!


Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ενωσης Πρώην Βουλευτών ο Πυλαρινός λόγω Σκοπιανού


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟY, ΠAN.AΠOΣTOΛOY


H AOZ των ΗΠΑ και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος: Να τολμήσει και η Ελλάδα να κηρύξει την δική της, Θεόδωρου Καρυώτη


To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποθεώνει το αρχαίο ελληνικό κάλλος


Μυθικό βουνό ο Όλυμπος για τους Αμερικανούς - Πολλοί πιστεύουν ότι... δεν υπάρχει! (φωτό, βίντεο)


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ


Η Τουρκία ανεβάζει πάλι την ένταση: «Η Ελλάδα δίνει άσυλο σε προδότες - Να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος»!


Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον Ελληνισμό της Τραπεζούντας - Αποκαλύφθηκε μωσαϊκό 1600 ετών


ΚΥΠΡΟΣ


Αρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο εξετάζει αμερικανική Γερουσία


Υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων μήκους 7.700 χλμ θα συνδέει Κύπρο με Ισπανία!


«Κατακτητής» το όνομα του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας που θα «τρυπήσει» στην κυπριακή ΑΟΖ!


Σημαντική κίνηση - Η Τουρκία πλήρωσε το ποσό που επιδίκασε το ΕΔΑΔ στην Α. Ιωάννου για περιουσία στα κατεχόμενα


Κοκκίνησε η θάλασσα» από τους 320 Ελληνοκύπριους σφαγιασθέντες, σιωπά η κυβέρνηση Χριστόφια


Παραπληροφόρηση: Απάντηση στον Ακαδημαϊκό κ. Νικόλαο Κονομή για Λόρδο Χάνει, ΦΑΝ.ΑΡΓΥΡΟΥ


ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ


Τουρκία: Νέα μέτρα για στήριξη της λίρας- αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ


Ή από κει ή από δω - Η Αλβανία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία


ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Υπογράφηκε η συμφωνία για την υποστήριξη των βλημάτων Exocet MM40 block 2 του ΠΝ


ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ο π. πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» για την επίθεση στον Μπουτάρη


Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη


Δείτε τι κρύβεται πίσω από την επικοινωνιακή νεκρανάσταση του Μπουτάρη - Πραγματικοί δημοκράτες είναι οι αγωνιστές αναγνώρισης της γενοκτονίας - Οι αρνητές και υμνητές του Κεμάλ, είναι συνένοχοι, Σ.ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ


Μήνυση από τον Φ. Κρανιδιώτη κατά του Γ. Μπουτάρη για τις δηλώσεις του δημάρχου περί Γενοκτονίας


Σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων – Τι αλλάζει στο διαδίκτυο!


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο! Επικυρώθηκε και δόθηκε ξημερώματα στη δημοσιότητα.


Τρεις σφαλιάρες σε τρεις υπουργούς για αρχή


Politico: Μετά το μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι δεμένη με κοντό λουρί


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Σκάφος της FRONTEX μετέφερε 44 παράνομους μετανάστες στη Λέσβο


Παράνομοι μετανάστες τα έσπασαν ξανά στο ΚΕΠΑ Μόριας: Έξι τραυματίες


Βρέμη: Σκάνδαλο μεγατόνων - Έδιναν άσυλο σε αλλοδαπούς ενώ είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις τους


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Πάτρα: Συνελήφθη Βούλγαρος για ανθρωποκτονία που είχε διαπράξει από το 2010!


Συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου


Λασίθι: Συνελήφθη 55χρονος πρώην αστυνομικός για πορνογραφία - Είχε υλικό στο σπίτι του με ανήλικη


Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο 31χρονων Αλβανών για διακίνηση κάνναβης και κοκαΐνης (φωτό)


Ηράκλειο: Συνελήφθη αλλοδαπός ψαράς για αρχαιοκαπηλία - Είχε στο σκάφος του αμφορείς του 7ου μ.Χ. αιώνα (φωτό)


Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία των τριών Τσιγγάνων που είχαν τρομοκρατήσει την Γλυφάδα


Φθιώτιδα: Άγνωστοι έκλεψαν την... καμπάνα από εξωκκλήσι!


ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας με Έλληνες και αλλοδαπούς


Πυρπόλησαν αυτοκίνητα πειστήρια εγκλήματος έξω από το Α/Τ Ασπροπύργου!


ΔΙΕΘΝΗ


Πυραυλική καταιγίδα εξαπέλυσε τη νύχτα το Ισραήλ κατά αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ σε συριακό αεροδρόμιο


ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά τουρκικών και ιρανικών εταιρειών


Πολύ σοβαρή είδηση - Πιστή στη συμφωνία για το Ιράν η Μέρκελ


Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε νέες διαδηλώσεις στη Γάζα


Ο Κιμ πάτησε το κουμπί: Δείτε τη στιγμή της καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων


Ντόναλντ Τραμπ: Τώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!


Σφοδρή αντιπάθεση Ουάσινγκτον-Μόσχας για το αεροσκάφος της Malaisia


Κατηγορηματικός ο Πούτιν για το πόρισμα επιτροπής για τη πτήση ΜΗ17: «Φυσικά και δεν το καταρρίψαμε εμείς»


B.Πούτιν: Τέλος εποχής - Δήλωσε ότι αποχωρεί οριστικά το 2024 από την ηγεσία της Ρωσίας...


Κ. Λαγκάρντ από οικονομικό φόρουμ Αγίας Πετρούπολης για Ρωσία: «Εντυπωσιακό το οικονομικό της πρόγραμμα»


Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο Πόρτλαντ: Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς - Τρεις τραυματίες


Κοσμοπλημμύρα στο Μπουένος Άιρες από χιλιάδες Αργεντίνους διαδηλωτές ενάντι στο ΔΝΤ


Διεθνής πυρηνική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα


ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


Πορίσματα Ημερίδας με θέμα: «Αφήστε με να ζήσω!»


1983: Ο προφητικός γερουσιαστής Larry McDonald αποκαλύπτει τα σχέδια της ΝΤΠ (Βίντεο)


ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ


Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Μαΐου


Ἀντί νά μιμηθοῦμε τούς Ἁγίους, μιμούμαστε τούς θηριώνυμους διῶκτες τους!


ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΔΙΑ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ…


ΑΛΛΑ


Τον βρήκαν κρεμασμένο πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης!


Κοπάδια από τσούχτρες γέμισαν και τις παραλίες της Φωκίδας! (φωτό)

odysseiatv.blogspot.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΣούπερ τεστ για… φωτογραφική μνήμη – Πόσο καλοί είστε;
May 26th 2018, 00:15, by Fouls Code





Μερικοί άνθρωποι χρειάζεται απλά να κοιτάξουν μία φορά το πρόσωπο ενός ατόμου και είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν στη συνέχεια μέσα από χιλιάδες άλλους αγνώστους.


Αυτοί είναι που έχουν φωτογραφική μνήμη. Αντίθετα, άλλοι μπορεί να περάσουν ώρες ολόκληρες παρατηρώντας και απομνημονεύοντας όλες τις λεπτομέρειες σε μια εικόνα, αλλά ποτέ δεν καταφέρνουν να θυμηθούν σωστά αυτό που αντικρίζουν.
Η ομάδα του Bright Side σας προσφέρει τώρα ένα μοναδικό τεστ μνήμης, το οποίος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα το περνάει με 100% επιτυχία μόνο ο 1 στους 100 ανθρώπους που το κάνουν.
Κάντε το και εσείς και δείτε πόσο καλή είναι η φωτογραφική μνήμη σας ΕΔΩ
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

Μυστηριώδεις «ήχοι» φέρονται να προκάλεσαν εγκεφαλική βλάβη σε Αμερικανό στην Κίνα
May 25th 2018, 23:06, by Fouls Code




Αμερικανός πολίτης που εργάζεται στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κίνα ανέφερε ότι υποφέρει από «ασυνήθιστους» ήχους και πίεση που του προκάλεσαν ήπια εγκεφαλική βλάβη, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία, ενώ το Πεκίνο επεσήμανε ότι ερευνά το περιστατικό.


Η πρεσβεία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Κίνα στην οποία σημειώνει ότι δεν μπορεί να συνδέσει την υπόθεση αυτή με τα προβλήματα υγείας που ανέφερε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα στο τέλος του 2016.
Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχεί για «το σοβαρό ιατρικό περιστατικό» και συζήτησε το θέμα με τον Κινέζο υψηλόβαθμο αξιωματούχο Ουάνγκ Γι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
«Ενημερώσαμε την Κίνα για το τι συνέβη όσο καλύτερα το γνωρίζουμε και απάντησαν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο», σχολίασε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουάνγκ. «Συνεργαζόμαστε για να το επιλύσουμε (…) ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση», πρόσθεσε.


Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στο Κογκρέσο ότι το περιστατικό στην Κίνα είναι «ιατρικά παρόμοιο» με αυτό που είχαν αναφέρει Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα.

Ο Ουάνγκ εξήγησε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο ερευνά το περιστατικό, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε εντοπίσει κανέναν οργανισμό ή πρόσωπο που να έχει ασκήσει τέτοιου είδους ηχητική επιρροή».
«Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη μεμονωμένη περίπτωση να μεγεθύνεται, να περιπλέκεται ούτε να πολιτικοποιείται. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες δεν θα την συνδέουν με άλλα θέματα», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πολίτης, που δεν κατονομάζεται, εργαζόταν στο προξενείο στην Γκουανγκζού και παραπονέθηκε για «διάφορα σωματικά συμπτώματα» από τα τέλη του 2017 ως τον Απρίλιο φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Ο εργαζόμενος επέστρεψε στις ΗΠΑ για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασής του. «Τα κλινικά ευρήματα αυτής της εξέτασης έδειξαν ότι υπέστη ήπια εγκεφαλική βλάβη», πρόσθεσε η πρεσβεία.
Ο Πομπέο επεσήμανε ότι ιατρικές ομάδες κατευθύνονται προς την Γκουανγκζού για να ερευνήσουν το περιστατικό.
Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε χθες προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Κίνα, ενημερώνοντάς τους να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο να νιώσουν «ανεπαίσθητους και αόριστους, αλλά αφύσικους ήχους και πίεση».
Η εφημερίδα Global Times ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο ότι είναι «εντελώς ανάρμοστο» από την πλευρά των ΗΠΑ να εκδίδουν μια τέτοια ιατρική προειδοποίηση παρά το γεγονός ότι έχουν μια «αόριστη κατανόηση» της κατάστασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο» το Πεκίνο να εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματών.
gazzetta.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΣε ελεύθερη πτώση το ευρώ και η γερμανική οικονομική υπερκυριαρχία
May 25th 2018, 22:03, by Fouls Code




Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ευρώ, αποχαιρετώντας ακόμη μία εβδομάδα- την έκτη διαδοχικά- με απώλειες. Ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η ανάδειξη της αντισυστημικής κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στην Ιταλία. Η νέα Ιταλική κυβέρνηση απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ελέγχεται ουσιαστικά από το Βερολίνο, τη διαγραφή χρέους ύψους 250 ευρώ, γεγονός που αν γίνει πράξη, θα οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης.
Η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,1691 δολάρια ανά ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στα χαμηλά 6,5 μηνών του 1,1676 δολ. Η αποστροφή από το ρίσκο είναι εμφανής στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με τους επενδυτές να στρέφονται όχι μόνο στο αμερικανικό δολάριο, εν μέσω προσδοκιών για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve- αλλά και στα παραδοσιακά καταφύγια του ελβετικού φράγκου και του γιεν.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης- τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της. Και εάν το αδιέξοδο μίας μικρής οικονομίας, όπως η ελληνική, ταρακούνησε την Ευρωζώνη, οι περιπέτειες ενός ιδρυτικού μέλους, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα ρήγματα.
Αλλά εκτός από την Ιταλία υπάρχουν και άλλα μέτωπα που πλήττουν τη γεμανοκρατούμενη Ευρώπη. Λίγα 24 ωρα μετά την ανακοίνωση ότι «παγώνει» ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε… απειλώντας να αυξήσει τους δικούς της δασμούς στις εισαγωγές γερμανικών οχημάτων. Η κίνηση έρχεται να εντείνει την κόντρα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία, της οποίας η οικονομική υπερκυριαρχία φάινεται να βάλλεται από παντού.

odosdrachmis.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΗ θεότητα «Πόντος», γιος του Αιθέρα και της Γαίας και οι Αρχαίες ελληνικές πόλεις του Εύξεινου Πόντου
May 25th 2018, 21:55, by Fouls Code




Ο Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα). Για το μεγαλύτερο μέρος η ελληνική παράδοση αναφέρεται στη Μαύρη Θάλασσα ως Εύξεινος Πόντος, (Φιλόξενη Θάλασσα). Ο όρος αποτελει ευφημισμό που αντικατέστησε τον πρότερο όρο Άξεινος Πόντος (Αφιλόξενη Θάλασσα), τον οποίο πρωτοσυναντάμε στον Πίνδαρο (αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.).

Ο Στράβων πιστεύει πως η Μαύρη Θάλασσα αποκαλείτο αφιλόξενη προ της Ελληνικής αποικιοποίησης, γιατί η διάπλευσή της ήταν δύσκολη, και γιατί οι ακτές της κατοικούνταν από άγριες φυλές, και πως το όνομα άλλαξε σε φιλόξενη αφού οι Μιλήσιοι αποίκησαν την περιοχή, καθιστώντας την μέρος του Ελληνικού πολιτισμού. Η γη στο ανατολικό όριο της Μαύρης Θάλασσας, η Κολχίς (σημερινή Γεωργία), σηματοδοτούσε για τους Έλληνες ένα από τα όρια του αποικιακού τους χώρου.

Κατά την Ελληνική μυθολογία η περιοχή κατοικείτο από τη θεότητα «Πόντος», γιος του Αιθέρα και της Γαίας. Είναι επίσης η θάλασσα την οποία διέσχισε ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία με το μυθικό πλοίο Αργώ. Η μυθολογία φέρει δε τον Αυτόλυκο, μέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας, ως ιδρυτή της Σινώπης.

Κατά τους Ιστορικούς ο Πόντος αποικίζεται από τους Έλληνες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη δε της Μιλήτου φέρεται σαν ιδρύτρια πολλών πόλεων τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Οι κυριότερες Ελληνικές πόλεις της περιοχής:


Ίστρος, Ιστρόπολις
Η βορειότερη Ελληνική πόλη της αρχαίας Θράκης, στη λεγόμενη Κάτω Μοισία, κοντά στο άλλοτε χωριό Καρά Ομάν που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Ιστρία. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον Ευσέβιο, από Μιλήσιους το έτος 657, επάνω σε βραχώδη νησίδα στο λεγόμενο «Ιερόν στόμα» του ποταμού Ίστρου ( Δουνάβεως ) από τον οποίο και έλαβε το όνομά της, όπως μαρτυρεί ο Σκύμνος ο Χίος. Το πολίτευμά της αρχικά ήταν ολιγαρχικό και από την κλασική εποχή κι εντεύθεν δημοκρατικό, από δε το έτος 400 έκοψε και δικό της ασημένιο νόμισμα.

Επί Φιλίππου και Αλεξάνδρου παρέμεινε αυτόνομη, και αργότερα πρωτοστάτησε στην λεγομένη Ομοσπονδία της Πενταπόλεως, αλλά αποκοπείσα σταδιακά από τους βασικούς εμπορικούς δρόμους άρχισε να φθίνει, κατά την εποχή δε του Στράβωνος ( αρχές 1ου αιώνος μΧ. ) ήταν μικρό πολίχνιο.

Οι ανασκαφές του 1914 ανέδειξαν το ρωμαϊκό τείχος της πόλεως, πάχους τριών μέτρων με πολλαπλούς πύργους ύψους έως και 8 μ. και έφεραν στο φώς δύο Ναούς των κλασικών χρόνων, έναν του 5ου αιώνος της Θεάς Αφροδίτης και έναν του 4ου αιώνος του Μεγάλου Θεού με αναθήματα του Πεισιστράτου Μνησικλέους εκ Θάσου.


Τόμις, Τομεύς, Tόμοι
Αποικία των Μιλησίων ιδρυθείσα περί τον 7ο αιώνα, 250 – 300 στάδια νοτίως της πόλεως Ίστρου. Κατά την τοπική παράδοση εκεί είχε θάψει ο βασιλεύς της Κολχίδος Αιήτης τα κομμάτια του υιού του Αψύρτου, που τον σκότωσε η Μήδεια κατά την φυγή της με τους Αργοναύτες για να καθυστερήσουν οι διώκτες τους. Επί των διαδόχων του Αλεξάνδρου η πόλη υπετάγη στον Λυσίμαχο, εναντίον του οποίου εξεγέρθηκε το 313 μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις της περιοχής, με συμμάχους τους Θράκες και τους Σκύθες.

Ο Λυσίμαχος κατέστειλε την εξέγερση, αλλά η πόλη ελευθερώθηκε αργότερα, το 292 μετά την ήττα και αιχμαλωσία του Λυσιμάχου από τους Σκύθες. Αμέσως μετά η Τόμις σχημάτισε με άλλες ισχυρές πόλεις της περιοχής ( Οδυσσό, Διονυσόπολη, Ίστρο και Καλλάτιδα ) την Ομοσπονδία της Πενταπόλεως (και αργότερα Εξαπόλεως με την προσθήκη της Μαρκιανουπόλεως). Η πόλη έκοψε και δικό της ασημένιο και χάλκινο νόμισμα με πιο συνηθισμένο τύπο τους την κεφαλή του Ποσειδώνος έμπροσθεν και αετό εντός δρύϊνου στεφάνου όπισθεν.

Οι Πλίνιος ( IV, 18 ), Πομπόνιος Μέλας και Αμμιανός Μαρκελίνος ( XXVΙΙ, 4, 12 ) την περιγράφουν ως μία από τις ωραιότερες πόλεις του Ευξείνου. Στους υστερορωμαϊκούς χρόνους με την υποδιαίρεση της επαρχίας της Μοισίας, οι Τόμοι έγιναν πρωτεύουσα της λεγομένης Μικρής Σκυθίας, έπεσαν ωστόσο αργότερα σε μαρασμό, όταν ο Κωνσταντίνος απαγόρευσε την αυτοθέσμισή τους και τους μετονόμασε σε Κωνσταντία (εξού και το μετέπειτα τούρκινο όνομά της Κιουστέντζε και το βουλγαρικό Κονστάντζα).


Κάλλατις, Κερβάτις
Παράλια αποκία των Μιλησίων, όπου σήμερα η ρουμανική πόλη Μαγγαλια 44 χλμ. νοτίως της Κονστάντζας, ιδρυθείσα τον 7ο αιώνα ( κατά τον Πομπόνιο Μέλαν ), ή των Ηρακλεωτών του Πόντου μετά από χρησμό (κατά τους Στράβωνα, Πλίνιο, Μέμνονα, Σκύμνο τον Χίο) νοτίως των Τομών.

Αρχικώς λεγόταν Κερβάτις και μετονομάσθηκε, κατά τον Σκύμνο, περίπου όταν ανέβηκε στον Μακεδονικό θρόνο ο Αμύντας ο Α. δηλαδή περί το έτος 540. Κατά τον 4ο και 3ο αιώνα γνώρισε εξαιρετική ακμή και ευημερία εξαιτίας των τοπικών εργαστηρίων κεραμεικής, υπήρξε δε η πατρίδα του ιστορικού Δημητρίου Καλλατιανού (20 βιβλία περί Ασίας και Ευρώπης, όπως μαρτυρεί ο Διογένης Λαέρτιος) και του δραματουργού Ίστρου.

Γύρω στο έτος 260 η πόλη ήλθε σε πόλεμο κατά του αρχαίου Βυζαντίου, για τη διεκδίκηση τοπικών εμπορικών δρόμων, ηττήθηκε όμως και έκτοτε έπεσε σε παρακμή που ολοκληρώθηκε με την απαγόρευση της αυτοθέσμισής της από τον Κωνσταντίνο. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η προκυμαία της αρχαίας πόλεως, καθώς και διάσπαρτα ερείπια.




Τετρισιάς, Τίριζις άκρα, Τίριζα
Μικρή οχυρωμένη πόλη στο σημερινό ακρωτήριο «Καλή Άκρη»( Caput Caliacra ).
Ο Μακεδών Λυσίμαχος τη χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο.


Βιζώνη
Αποικία της Μεσημβρίας, νοτίως της Τιριζίδος, όπου σήμερα είναι η Βουλγαρική πόλη Καβάρνα. Ο Στράβων αναφέρει ότι μεγάλο τμήμα της είχε καταποθεί από σεισμό αν και αργότερα η πόλη ανέκαμψε και γνώρισε νέα ακμή. Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο οι κάτοικοι λέγονταν Βιζώνιοι, Βιζωναίοι ή Βιζωνίται. Λόγω της μακρόχρονης Βυζαντινής ζωής της κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως κάστρο ελάχιστες αρχαιότητες έχουν διασωθεί και αυτές ως εντελεώς άμορφα ερείπια.


Διονυσόπολις
Επιφανής και πολυάνθρωπη πόλη μικτού πληθυσμού Ελλήνων, Σκυθών και μιγάδων, 15 περίπου χλμ. δυτικώς της Βιζώνης, όπου σήμερα η Βουλγαρική κωμόπολη Μπαλτζίκ. Αρχικά λεγόταν Κρουνοί, μετονομάσθηκαν δε σε Διονυσόπολη, εξαιτίας ενός αγάλματος του Θεού Διονύσου που εκβράσθηκε στην παραλία της. Έκοψε επί Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων δικό της νόμισμα, η δε ακμή της βεβαιώνεται έως και τον 4ο αιώνα μΧ. από τον Αμμιανό Μαρκελίνο. Στο χώρο της αρχαίας πόλεως βρέθηκαν μερικά μαρμάρινα αγάλματα Ελληνιστικής εποχής που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Σόφιας.


Οδυσσός, Οδησσός
Αρχαία πόλη της θρακικής Κάτω Μοισίας, διάφορη της ομώνυμης Ρωσικής. Έστεκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, βόρεια των εκβολών του νύν ποταμού Προβάντισκα, όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Βάρνα. Η Οδυσσός ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποίκους στις αρχές του 6ου αιώνος και εξελίχθηκε γρήγορα σε μεγάλη και πλούσια πόλη, ιδρυτικό μέλος της ομόσπονδης «Πενταπόλεως» του Ευξείνου. Οι εκεί ανασκαφές έφεραν στο φώς πολλές επιγραφές, αγάλματα και νομίσματα ( εντόπιας κοπής, ακόμη και χρυσοί στατήρες και τετράδραχμα που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον 4ο έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ). Στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους πάντως είχε συρρικνωθεί σε μικρό οχυρό χωρό, έδρα επισκόπου.


Πρόβατον
Αρχαία θρακική πόλη της Κάτω Μοισίας, όπου η νύν Βουλγαρική πόλη, Προβάντια, 42 χλμ. δυτικώς της Βάρνας. Η ίδρυση του Προβάτου ανάγεται στην προ της εισβολής του Δαρείου ( 507 ) εποχή και η ζωή της μαρτυρείται σε πλήρη ακμή έως τουλάχιστον και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.


Νίψα
Αρχαιότατη πόλη της Κάτω Μοισίας, πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Νιψαίων. Η πόλη υπετάγη αμαχητί στον Δαρείο ( Ηρόδοτος 4, 93 ).


Σαρδική
Ελληνική πόλη στο ομώνυμο υψίπεδο της Έσω Δακίας όπου σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Η πόλη ιδρύθηκε στην περιοχή των Θρακικών φυλών των Τρήρων, Τιλαταίων και Σέρδων, αργότερα δε γνώρισε μεγάλη ακμή, έχοντας εξελληνίσει πλήρως τους πολίτες της ασχέτως καταγωγής, αυτοδιοικούμενη από τη Βουλή και τον Δήμο της με καθαρά Ελληνική λατρεία.
Το 28 όλη η περιοχή υπετάγη στον Ρωμαίο Λικίνιο Κράσσο και αργότερα το 46 μ.Χ. προσαρτήθηκε κανονικά στην Αυτοκρατορία, τειχίσθηκε δε επί Τραϊανού για να προστατευθεί από τις βαρβαρικές επιδρομές και λαμπρύνθηκε επί Μάρκου Αυρηλίου.

Επί Κωνσταντίνου επλήγη η αυτοδιάθεσή της καταργηθέντων των Ελληνικών πολιτικών θεσμών της και κατέληξε μία τυπική χριστιανική κωμόπολη, παρά το ότι φιλοξένησε ακόμη και Σύνοδο το έτος 347 μ.Χ. (κατά της αίρεσης των Ευσεβιανών). Εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα (447 μ.Χ.), αλώθηκε και καταστρέφηκε από τους Ούνους του Αττίλα.


Βιζύη
Την πόλη Βιζύη ίδρυσε ο Θραξ στρατηγός του Λυσιμάχου Βίζυς, μετά την καταστροφή της οχυρωμένης αρχαίας θρακικής πόλεως των Κοτυδών Δάματα. Η πόλη διέθετε λαμπρά κτίρια και Ναούς της Θεάς Δήμητρος και του Θεού Ασκληπιού, τη δε λαμπρότητά της διετήρησε επί Ρωμαϊκών χρόνων (με δική της μάλιστα και περίτεχνη νομισματοκοπή) ως αποτέλεσμα της φιλίας της προς τη Ρώμη. Νοτίως της Βιζύης (θέση Μακγριώτισσα) βρέθηκαν ενδείξεις Ναού και βάθρο αναθήματος του Γαίου Ιουλίου Κρόκου προς τον Θεό Σωτήρα Δία («Ύψιστο Άγιο Θεό») ευχαριστήριο της σωτηρίας φίλων του κατά τον εντόπιο Κοιλαλητικό Πόλεμο.

Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 30 Μακεδονικές και Ρωμαϊκές «τούμπες», υδραγωγεία και έχουν βρεθεί αρκετές περικαλλείς προτομές, αρχαϊκές κόρες, Ερμές, κορινθιακά κιονόκρανα, θεμέλια κτιρίων και Θεάτρου, καθώς και νεκροταφείο. Την ευημερία της πόλεως έπληξε ο Κωνσταντίνος, που κατάργησε τους πολιτικούς της θεσμούς και τη νομισματοκοπή, οδηγώντας την σε μαρασμό και υποβιβάζοντάς την σε ένα μικρό οχυρό χωριό των Βυζαντινών. Πολλά από τα σπασμένα αγάλματα της πόλεως χρησιμοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα για την κατασκευή της Μητρόπολης.


Απολλωνία παρ' Ευξείνω (σημερινή Σωζόπολη)
Αποικία των Μιλησίων στη δυτική παραλία του Ευξείνου Πόντου, ιδρυθείσα περί το έτος 610, διοικηθείσα κάποτε (κατά τον Αιλιανό) και από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο ( περ. 570 ). Το 515 υπετάγη αμαχητί στους Πέρσες του Δαρείου και στη συνέχεια υπήρξε αυτόνομη με δική της μάλιστα νομισματοκοπή από το έτος 430 κι εντεύθεν (με τα ονόματα των αρχόντων της), είχε δε μεγαλοπρεπή Ναό του Θεού Απόλλωνος με κολοσσιαίο άγαλμα, έργο του Καλάμιδος.

Η πόλη συνεργάθηκε με τους Μακεδόνες κατά των Θρακών (342-339), είχε δε ολιγαρχικό πολίτευμα το οποίο δοκιμάσθηκε όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης από δύο στάσεις (μία εξαιτίας της αποδοχής βαρβάρων ως πολιτών και μία εξαιτίας καταχρήσεων των ολιγαρχικών). Το 323 ο Μακεδών μονάρχης Λυσίμαχος κατέστησε την πόλη φόρου υποτελή, το 316 επαναστάτησε όμως μαζί με άλλες πόλεις.

Το 72 την κατέστρεψε ο Ρωμαίος Μάρκος Λούκουλλος και μετέφερε το περίφημο άγαλμα του Θεού Απόλλωνος στο Ρωμαϊκό Καπιτώλιο. Αργότερα ο Θραξ άρχων Μητόκος Τάρουλος ξανάκτισε την πόλη, η οποία κυριεύθηκε και λεηλατήθηκε 20 χρόνια αργότερα από τους Γέτες του Βυρεβίστα.

Η πόλη έκτοτε παρήκμασε και αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού μετονομάσθηκε τον 4ο αιώνα μ.χ.χ. σε Σωζόπολη και τα ίχνη της χάθηκαν από την Ιστορία επί τουλάχιστον 8 αιώνες, με εξαίρεση την πληροφορία ότι το 515 κατελήφθη κατά την ανταρσία του Γότθου Φοιδετάρου Βιταλιανού κατά του αυτοκράτορος Αναστασίου.




Θυνιάς
Αρχαία αποικία των Μιλησίων στην καταγωγή Απολλωνιατών, ιδρυθείσα στις αρχές του 6ου αιώνος όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Νιάδα ή Ινιάδα.


Σαλμυδησσός, Μήδεια
Αρχαιοτάτη πόλη των Μελινοφάγων Θρακών στα παράλια του Ευξείνου πλησίον της οποίας κατοικούσε ο μάντις Φινεύς, υιός του Αντήνορος, που αναφέρεται στη διήγηση της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η πόλη, οι ακτές της οποίας ήσαν άγριες και δυσπρόσορμες, ονομάσθηκε κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή Μήδεια. Από Μακεδονοκρατίας, η πόλη ήταν πολύ πλούσια, ισχυρή στρατιωτικά και προστατευόταν από επιβλητικά τείχη.


Τινόπολις, Φινόπολις, Φιλόπολις
Αρχαία Θρακική πόλη στο από την πλευρά του Ευξείνου στόμιο του Βοσπόρου. Έλαβε το όνομά της από τον μάντι Φινέα και στους ιστορικούς χρόνους εποικίσθηκε από τους Μεγαρείς ιδρυτές του Βυζαντίου.


Βεσσαπάρα
Αρχαία Θρακική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των σκληροτράχηλων Βεσσών, με περίφημο Μαντείο του Θεού Διονύσου. Έστεκε 10 χλμ. ΝΑ του σημερινού Τατάρ Παζαρτζίκ, το δε όνομά της στη Θρακική γλώσσα σημαίνει «Πόλη των Βεσσών» ( Βέσσα και Πάρα ). Από τον 3ο αιώνα οι Βεσσοί ήσαν εντελώς Έλληνες κατά τα ήθη, μιλούσαν Ελληνικά και λάτρευαν αποκλειστικά τους Έλληνες Θεούς, πολέμησαν δε αυτοί γενναιότατα κατά των Ρωμαίων, η πόλη τους όμως κατεστράφη μετά την κατάληψή της το έτος 72 από τις λεγεώνες του Λούκουλλου.

Η πόλη πρέπει πάντως να ξανακτίσθηκε και να γνώρισε νέα ακμή επί Αντωνίνων, κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους αναφέρεται μάλιστα ( από τον Προκόπιο ) ως μία από τις οχυρωμένες πόλεις της περιοχής.


Χερσόνησος
Η περιοχή της Χερσονήσου, η οποία είχε και το όνομα Μεγαρικά ( σημερινή Σεβαστούπολη ), αποικήθηκε τον 6ο αιώνα από Ίωνες και αργότερα κατά τον 4ο αιώνα από ΔωΟ Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα).ριείς. Σύμφωνα με την παράδοση η αποίκηση έγινε μετά από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών.
Πηγή
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

Το Pornhub έχει πλέον δικό του VPN!
May 25th 2018, 21:48, by Fouls Code





Μονο αυτό δεν περιμέναμε...


Το Pornhub ξεκινά τη δική του υπηρεσία VPN με δωρεάν και απεριόριστο εύρος ζώνης. Το VPN υποτίθεται ότι βοηθά τους χρήστες να αποφύγουν τον περιορισμό του ISP και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Επίσης έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν δεδομένα ανώνυμα χωρίς να αποθηκεύουν ή να συλλέγουν κανένα από αυτά τα δεδομένα.

Για να ξεκινήσετε, πραγματοποιήστε λήψη της εφαρμογής VPNHUB στη συσκευή σας και έπειτα πατήστε Εγκατάσταση. Στο iPhone που εκτελεί το iOS 11.3.1 με το οποίο το εξέτασα, η εφαρμογή με ώθησε να δημιουργήσω ένα VPN στις ρυθμίσεις.

Ενδέχεται να δείτε πρώτα ένα μήνυμα σφάλματος, αλλά παρόλα αυτά, η κύρια σελίδα της εφαρμογής, η οποία εμφανίζει ένα σύμβολο κλειδώματος στροβιλισμού, θα στροβιλίσει λίγο και στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει το VPN. Στη συνέχεια, για να ελέγξετε αν το VPN λειτουργεί, μεταβείτε σε έναν ιστότοπο όπως το WhatisMyIPAddress.com και ελέγξτε τη διεύθυνση IP σας. Εάν λειτουργεί, θα πρέπει να αναφέρει τη θέση σας ως γενική πόλη και να έχει αλλάξει τη συνηθισμένη διεύθυνσή σας IP.

Οι incognito browsers δεν "προσφέρουν" αρκετά για να διατηρήσουν όντως την ανωνυμία και την προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου, ιδίως εάν οι χρήστες κάνουν περιήγηση με δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Σε αυτό το σημείο έρχεται το VPN που θα μπορεί να παράσχει ένα πρόσθετο πλέγμα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Η υπηρεσία VPN είναι διαθέσιμη σε Mac, Windows, Android και iOS. Παρόλο που η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε πολλές χώρες, θα απαγορευτεί από χώρες στις οποίες δεν συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, όπως το Μυανμάρ, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και η Συρία. Το Pornhub σημειώνει επίσης ότι "έχει πληροφορίες ότι το VPN ενδέχεται να αποκλειστεί σε" χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Κίνα".

Υπάρχει επίσης μια προνομιακή επιλογή που ονομάζεται VPNhub Premium, η οποία κοστίζει 12,99 δολάρια το μήνα σε αντάλλαγμα για μη διαφημίσεις και δήθεν ταχύτερες συνδέσεις. Υπάρχει μια δωρεάν δοκιμή 7 ημερών διαθέσιμη και θα μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά χωρών και τοποθεσιών όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Οι ελεύθεροι χρήστες έχουν πρόσβαση μόνο στον πλησιέστερο διακομιστή τους.

Επίσης, ο ιστότοπος υποστηρίζει το cryptocurrency, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν εύκολα ανώνυμες πληρωμές στον site.

https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailH Οδύσσεια στην κορυφή των «100 ιστοριών που διαμόρφωσαν τον κόσμο»!
May 25th 2018, 21:43, by Fouls Code



CULTURE CLUB VIA GETTY IMAGES

H Οδύσσεια στην κορυφή των «100 ιστοριών που διαμόρφωσαν τον κόσμο»!
H Οδύσσεια του Ομήρου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 100 «ιστορίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο» του BBC Culture. Τον Απρίλιο, το BBC Culture απευθύνθηκε σε ειδικούς ανά τον κόσμο για να προτείνουν πέντε φανταστικές ιστορίες που θεωρούσαν ότι είχαν διαμορφώσει τρόπους σκέψης ή επηρεάσει την ιστορία.
Σε αυτό το πλαίσιο, απάντησαν 108 συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί και μεταφραστές σε 35 χώρες, που επέλεξαν βιβλία, ποιήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα κ.α. σε 33 διαφορετικές γλώσσες. Στην κορυφή βρέθηκε η Οδύσσεια του Ομήρου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά». Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:
1- Οδύσσεια (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
2- Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3- Φρανκενστάιν (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4- 1984 (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5- Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6- Χίλιες και Μία Νύχτες (πολλαπλοί συγγραφείς, 8ος- 18ος αιώνας)
7- Δον Κιχώτης (Μιχαήλ Θερβάντες, 1605-1615)
8- Άμλετ (Σαίξπηρ, 1603)
9- 100 Χρόνια Μοναξιά (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10- Ιλιάδα (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ).
Την πλήρη λίστα μπορείτε να δείτε εδώ. Από εκεί και πέρα, άλλα ελληνικά έργα που βρίσκονται στη λίστα είναι τα εξής: Αισώπου Μύθοι (620-560 πΧ) στην 29η θέση, η «Μήδεια» του Ευριπίδη (431 πΧ) στην 31η θέση, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (429 πΧ) στην 49η θέση, η «Ορέστεια» του Αισχύλου (5ος αιώνας πΧ), στην 51η θέση, και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (441 πΧ) στην 70ή θέση. http://www.bbc.com/culture/story/20180521-the-100-stories-that-shaped-the-world
Πηγή >> https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-odesseia-sten-korefe-ton-100-istorion-poe-diamorfosan-ton-kosmo-toe-bbc_gr_5b0682eae4b07c4ea105157b

22 May 2018
(Credit: Howard Timberlake)
Stories that shaped the world Literature
The 100 stories that shaped the world
BBC Culture asked writers around the globe to pick stories that have endured across generations and continents – and changed society.
"I rarely find someone, really anyone, who doesn't know some part of this story – the idea of the lost man who can't get home after the war… the woman at home with the suitors. Everyone can tell me some version of it, which is to say, it lives in them." – Tess Taylor, poet, on Homer's OdysseyIn April, BBC Culture polled experts around the world to nominate up to five fictional stories they felt had shaped mindsets or influenced history. We received answers from 108 authors, academics, journalists, critics and translators in 35 countries – their choices took in novels, poems, folk tales and dramas in 33 different languages, including Sumerian, K'iche and Ge'ez.
Why the critics chose the top 10
Is The Odyssey the greatest story of all time?
Who voted? All 108 critics' individual top 5 lists
Homer's Odyssey topped the list, followed by Uncle Tom's Cabin – examples of the different ways in which respondents interpreted a 'world-shaping story', with the ancient epic having survived generations of retelling, while Harriet Beecher Stowe's 1852 novel was commended for being "the first widely-read political novel in the US". Frankenstein, Nineteen Eighty-Four and Things Fall Apart rounded up the top five – which features two female authors (in all, women made up 23 of the top 100 authors).
The most popular authors of the top 100 stories were Shakespeare, Virginia Woolf and Franz Kafka, with three stories each. In among the recognised classics, there are a few texts less well-known globally: Upton Sinclair's The Jungle, which directly led to the introduction of new federal laws on food safety, and Toba Tek Singh by Saadat Hasan Manto, praised as "a classic short story that translates the trauma of Partition through the post-Partition exchange of lunatics across the India and Pakistan border".
It's not a definitive list. This is just a starting point, aiming to spark a conversation about why some stories endure; how they continue to resonate centuries and millennia after they were created. And why sharing those stories is a fundamental human impulse: one that can overcome division, inspire change, and even spark revolutions.

Top 100
The list was determined via ranked ballots and first placed into descending order by number of critic votes, then into descending order by total critic points, then alphabetically (for 73 to 100, the titles listed are tied).
1. The Odyssey (Homer, 8th Century BC)
2. Uncle Tom's Cabin (Harriet Beecher Stowe, 1852)
3. Frankenstein (Mary Shelley, 1818)
4. Nineteen Eighty-Four (George Orwell, 1949)
5. Things Fall Apart (Chinua Achebe, 1958)
6. One Thousand and One Nights (various authors, 8th-18th Centuries)
7. Don Quixote (Miguel de Cervantes, 1605-1615)
8. Hamlet (William Shakespeare, 1603)
9. One Hundred Years of Solitude (Gabriel García Márquez, 1967)
10. The Iliad (Homer, 8th Century BC)
11. Beloved (Toni Morrison, 1987)
12. The Divine Comedy (Dante Alighieri, 1308-1320)
13. Romeo and Juliet (William Shakespeare, 1597)
14. The Epic of Gilgamesh (author unknown, circa 22nd-10th Centuries BC)
15. Harry Potter Series (JK Rowling, 1997-2007)
16. The Handmaid's Tale (Margaret Atwood, 1985)
17. Ulysses (James Joyce, 1922)
18. Animal Farm (George Orwell, 1945)
19. Jane Eyre (Charlotte Brontë, 1847)
20. Madame Bovary (Gustave Flaubert, 1856)
21. Romance of the Three Kingdoms (Luo Guanzhong, 1321-1323)
22. Journey to the West (Wu Cheng'en, circa 1592)
23. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevksy, 1866)
24. Pride and Prejudice (Jane Austen, 1813)
25. Water Margin (attributed to Shi Nai'an, 1589)
26. War and Peace (Leo Tolstoy, 1865-1867)
27. To Kill a Mockingbird (Harper Lee, 1960)
28. Wide Sargasso Sea (Jean Rhys, 1966)
29. Aesop's Fables (Aesop, circa 620 to 560 BC)
30. Candide (Voltaire, 1759)
31. Medea (Euripides, 431 BC)
32. The Mahabharata (attributed to Vyasa, 4th Century BC)
33. King Lear (William Shakespeare, 1608)
34. The Tale of Genji (Murasaki Shikibu, before 1021)
35. The Sorrows of Young Werther (Johann Wolfgang von Goethe, 1774)
36. The Trial (Franz Kafka, 1925)
37. Remembrance of Things Past (Marcel Proust, 1913-1927)
38. Wuthering Heights (Emily Brontë, 1847)
39. Invisible Man (Ralph Ellison, 1952)
40. Moby-Dick (Herman Melville, 1851)
41. Their Eyes Were Watching God (Zora Neale Hurston, 1937)
42. To the Lighthouse (Virginia Woolf, 1927)
43. The True Story of Ah Q (Lu Xun, 1921-1922)
44. Alice's Adventures in Wonderland (Lewis Carroll, 1865)
45. Anna Karenina (Leo Tolstoy, 1873-1877)
46. Heart of Darkness (Joseph Conrad, 1899)
47. Monkey Grip (Helen Garner, 1977)
48. Mrs Dalloway (Virginia Woolf, 1925)
49. Oedipus the King (Sophocles, 429 BC)
50. The Metamorphosis (Franz Kafka, 1915)
51. The Oresteia (Aeschylus, 5th Century BC)
52. Cinderella (unknown author and date)
53. Howl (Allen Ginsberg, 1956)
54. Les Misérables (Victor Hugo, 1862)
55. Middlemarch (George Eliot, 1871-1872)
56. Pedro Páramo (Juan Rulfo, 1955)
57. The Butterfly Lovers (folk story, various versions)
58. The Canterbury Tales (Geoffrey Chaucer, 1387)
59. The Panchatantra (attributed to Vishnu Sharma, circa 300 BC)
60. The Posthumous Memoirs of Bras Cubas (Joaquim Maria Machado de Assis, 1881)
61. The Prime of Miss Jean Brodie (Muriel Spark, 1961)
62. The Ragged-Trousered Philanthropists (Robert Tressell, 1914)
63. Song of Lawino (Okot p'Bitek, 1966)
64. The Golden Notebook (Doris Lessing, 1962)
65. Midnight's Children (Salman Rushdie, 1981)
66. Nervous Conditions (Tsitsi Dangarembga, 1988)
67. The Little Prince (Antoine de Saint-Exupéry, 1943)
68. The Master and Margarita (Mikhail Bulgakov, 1967)
69. The Ramayana (attributed to Valmiki, 11th Century BC)
70. Antigone (Sophocles, c 441 BC)
71. Dracula (Bram Stoker, 1897)
72. The Left Hand of Darkness (Ursula K Le Guin, 1969)
73. A Christmas Carol (Charles Dickens, 1843)
74. América (Raúl Otero Reiche, 1980)
75. Before the Law (Franz Kafka, 1915)
76. Children of Gebelawi (Naguib Mahfouz, 1967)
77. Il Canzoniere (Petrarch, 1374)
78. Kebra Nagast (various authors, 1322)
79. Little Women (Louisa May Alcott, 1868-1869)
80. Metamorphoses (Ovid, 8 AD)
81. Omeros (Derek Walcott, 1990)
82. One Day in the Life of Ivan Denisovich (Aleksandr Solzhenitsyn, 1962)
83. Orlando (Virginia Woolf, 1928)
84. Rainbow Serpent (Aboriginal Australian story cycle, date unknown)
85. Revolutionary Road (Richard Yates, 1961)
86. Robinson Crusoe (Daniel Defoe, 1719)
87. Song of Myself (Walt Whitman, 1855)
88. The Adventures of Huckleberry Finn (Mark Twain, 1884)
89. The Adventures of Tom Sawyer (Mark Twain, 1876)
90. The Aleph (Jorge Luis Borges, 1945)
91. The Eloquent Peasant (ancient Egyptian folk story, circa 2000 BC)
92. The Emperor's New Clothes (Hans Christian Andersen, 1837)
93. The Jungle (Upton Sinclair, 1906)
94. The Khamriyyat (Abu Nuwas, late 8th-early 9th Century)
95. The Radetzky March (Joseph Roth, 1932)
96. The Raven (Edgar Allan Poe, 1845)
97. The Satanic Verses (Salman Rushdie, 1988)
98. The Secret History (Donna Tartt, 1992)
99. The Snowy Day (Ezra Jack Keats, 1962)
100. Toba Tek Singh (Saadat Hasan Manto, 1955)

More from our Stories That Shaped the World series:

Why the critics chose the top 10
Is The Odyssey the greatest story of all time?
Who voted? All 108 critics' individual top 5 lists
BBC Culture's Stories that Shaped the World series looks at epic poems, plays and novels from around the globe that have influenced history and changed mindsets. The poll of writers and critics, 100 Stories that Shaped the World, will be discussed at the Hay Festival in May and later broadcast on BBC World News.
If you would like to comment on this story or anything else you have seen on BBC Culture, head over to our Facebook page or message us on Twitter.
And if you liked this story, sign up for the weekly bbc.com features newsletter, called "If You Only Read 6 Things This Week". A handpicked selection of stories from BBC Future, Culture, Capital and Travel, delivered to your inbox every Friday.

Source >> http://www.bbc.com/culture/story/20180521-the-100-stories-that-shaped-the-world
greeknewsondemand

https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

FireEye: Hacker στην Κίνα πουλάει στοιχεία από 200 εκατομμύρια χρήστες
May 25th 2018, 20:17, by Fouls Code



Ένας κυβερνοεγκληματίας που δραστηριοποιείται εκτός Κίνας βρέθηκε να πουλάει δεδομένα περίπου 200 εκατομμυρίων χρηστών (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε Ιάπωνες) σε μυστικά hacking forum, σύμφωνα με την έκθεση iSight Intelligence της FireEye.





Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 50 μη δημοφιλείς ιαπωνικές ιστοσελίδες. Μόλις αναπτύχθηκε μια τεράστια βάση δεδομένων, τα στοιχεία τέθηκαν προς πώληση τον Δεκέμβριο του 2017 και η ζητούμενη τιμή ήταν μόλις $ 150 (¥ 1,000 CNY) για ολόκληρο το αρχείο.

Στην έκθεση, οι ερευνητές της FireEye σημείωσαν ότι ιαπωνικές ιστοσελίδες ήταν οι βασικοί στόχοι των χάκερ που είχαν ως θέμα τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, οικονομικών, ψυχαγωγίας μεταφορικών μέσων κλπ. Η ίδια ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα είναι αυθεντικά επειδή δεν περιέχουν μόνο πληροφορίες για χρήστες που είχαν ήδη αποκτήσει τα προσωπικά τους δεδομένα από προηγούμενες παραβιάσεις αλλά και δεδομένα νέων χρηστών. Μερικά από αυτά ανήκουν στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2016.



Τα στοιχεία που διέρρευσαν διαφέρουν ανάλογα με τον ιστότοπο από τον οποίο έχουν κλαπεί. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών έχει παρόμοιες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης, διευθύνσεων κατοικίας, αριθμών επαφών και email.

Υπήρξαν αρκετά περιστατικά από αγοραστές οι οποίοι πλήρωσαν το αντίστοιχο ποσό αλλά δεν έλαβαν τα αρχεία ποτέ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρακολούθησε το profile του hacker σε ένα social media site, χωρίς να βγει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο ίδιος φαίνεται πως είναι ενεργός από το 2013, το οποίο είναι επίσης και το έτος των παλαιότερων δεδομένων που βρίσκονται στην συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Τα forum στα οποία βρίσκει αγοραστές δεν βασίζονται μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βορείου Αμερικής, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, των ευρωπαϊκών χωρών, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailONLINE: Επισκεφτείτε το μουσείο του Λούβρου από τον υπολογιστή σας δωρεάν!
May 25th 2018, 20:13, by Fouls Code




Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Eκθέτει συνολικά 35.000 έργα τέχνης - το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια.



Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους.


Tο μουσείο μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούμε μέσω της οθόνης του υπολογιστή μας τις συλλογές του και να περιηγηθούμε ψηφιακά στα μοναδικά έργα τέχνης που φιλοξενεί.


Πατήστε εδώ για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας!

Πηγή
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΗ Τουρκία μετέφερε χρυσό από τις ΗΠΑ σε Ελβετία και Αγγλία
May 25th 2018, 20:11, by Fouls Code








Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών μετέφερε 19 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να αποφύγει πιθανές κυρώσεις.





Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία, η οποία είναι επίσημα 'εξω-εδαφική' στην οποία ούτε η ελβετική αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει, έλαβε φορτίο από το Fort Knox, ανέφερε ο ελβετικός ιστοχώρος ειδήσεων 'BZ Basel'.




Σύμφωνα με αυτόν η Τουρκία απέσυρε τα αποθέματα χρυσού από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως, λόγω του φόβου προστίμου έναντι της κρατικής τράπεζας της χώρας «HalkBank» για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.




Οι ειδήσεις αυτές ακολουθούν τις αναφορές που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σκοπεύει να αποσύρει τον χρυσό και τα συναλλαγματικά αποθέματά της από τις ΗΠΑ.




(Στοιχεία από bzbasel.ch, echedoros-a.gr)
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΈρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα...
May 25th 2018, 19:52, by Fouls Code




...για τον κανονισμό GDPR...

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται σήμερα εταιρείες αλλά και χρήστες, που βομβαρδίζονται από e-mail λόγω της έναρξης ισχύος του νέου...
Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ.

«Για να συνεχίσετε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, δηλώστε τη συγκατάθεσή σας», «Εγγραφείτε εδώ», «Για να μείνουμε σε επικοινωνία απαιτείται ενέργειά σας», «Ευχαριστούμε που είσαι μαζί σας» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των e-mails που έχουν κατακλύσει τα εισερχόμενα των χρηστών από εταιρείες που ζητούν να συνεχίσουν την επικοινωνία μαζί τους.

Ουσιαστικά, ο νέος κανονισμός επιδιώκει την αποτελεσματικότερη προστασία προσωπικών δεδομένων και την αντιμετώπιση της κατάχρησής τους, καθώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί προχωρούν στη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων κάθε μορφής.

Πρόστιμα μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, ο GDPR επηρεάζει το σύνολο των οργανισμών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς και όσους έχουν συναλλαγές στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Πράσινο φως» για την εφαρμογή του έδωσε τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016, δίνοντας περιθώριο δύο ετών για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στα κράτη-μέλη.

Όμως, πέραν των πολύπλοκων κανόνων που θέτει, ο Κανονισμός προβλέπει για τους παραβάτες ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ή το 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.


Μη διαθέσιμες αμερικανικές ιστοσελίδες


Λόγω και των νέων κανονισμών, πολλές αμερικανικές ιστοσελίδες δεν είναι διαθέσιμες σε χρήστες στην Ευρώπη, αφού δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κανονισμό. Ήδη, όπως αναφέρει το BBC, η πρόσβαση στους ιστοτόπους των Chicago Times και των LA Times έχει διακοπεί.


Οι χρήστες που επιχειρούσαν να εισέλθουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες διάβαζαν μηνύματα για τους λόγους της έλλειψης πρόσβασης, ενώ οι ιστότοποι δεσμεύονται να εξετάσουν τις επιλογές τους για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Φρένο» σε κολοσσούς όπως η Microsoft και το Facebook

Ο νέος κανονισμός ισχύει ενιαία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, βάζει «φρένο» σε επιχειρήσεις – κολοσσούς του διαδικτύου, όπως η Microsoft και το Facebook, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με πιο χαλαρούς κανόνες ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Τι προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)

Σύμφωνα με τις επιδιώξεις, ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στους χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη ως προς τον τρόπο που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που παρέχουν ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες της Ευρώπης μπορούν να απαιτήσουν από κάθε εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται προσωπικά τους δεδομένα τον πλήρη έλεγχό τους.

Επίσης, κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ζητάει από κάθε πρόσωπο που κατέχει και διαχειρίζεται προσωπικά του δεδομένα τον έλεγχό τους.

Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ζητά από κάθε νομικό πρόσωπο που κατέχει προσωπικά του δεδομένα πώς χρησιμοποιούνται, εάν δίνονται σε τρίτους και αν οι τρίτοι βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή τη διαγραφή, υπό όρους των προσωπικών τους δεδομένων από ένα νομικό πρόσωπο, δια παντός.

Ποια δεδομένα θεωρούνται προσωπικά από τον GDPR

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «προσωπικό δεδομένο» θεωρείται κάθε πληροφορία που συνδέεται με ένα πρόσωπο και έχει ως αποτέλεσα να αναγνωρίζεται άμεσα ή έμμεσα. Η λίστα των περιορισμών αφορά το όνομα, τον αριθμό δελτίο ταυτότητας, στοιχεία για τον γεωεντοπισμό, ή κάποιους παράγοντες για τη φυσική, πολιτιστική ή και κοινωνική ταυτότητα ενός προσώπου.

Τι συμβαίνει με τα μαζικά e-mails

Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε νομικούς κύκλους ο «βομβαρδισμός» των χρηστών τις τελευταίες ημέρες από εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αν και το περιεχόμενο των e-mails γίνεται με σαφήνεια και κατανοητή γλώσσα, πολλοί χρήστες ενδέχεται να αποδεχθούν τους όρους των εταιρειών, χωρίς όμως να τους διαβάσουν με προσοχή...

protothema.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΣυλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα για το Σκοπιανό...
May 25th 2018, 19:31, by Fouls Code



στις 6 Ιουνίου...

Νέος γύρος συλλαλητηρίων έρχεται στις 6 Ιουνίου με αφορμή της εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σύμφωνα με ανακοίνωσή της Επιτροπής Αγώνα για...
την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30. Μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά...

nonews-news
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailO Ερντογάν «συνέλαβε» διάσημο ράπερ...
May 25th 2018, 18:52, by Fouls Code





Χειροπέδες πέρασε η τουρκική αστυνομία στον δημοφιλή Τούρκο ράπερ, Ezhel, με την κατηγορία ότι ενθαρρύνει τη...
χρήση ναρκωτικών.

O 28χρονος ράπερ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ομέρ Σερτζάν Ιπεκτσίογλου, συνελήφθη χθες και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, αφότου πέρασε από ιατρικό έλεγχο σε νοσοκομείο.

Το Twitter, όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε αμέτοχο και με το hashtag #FreeEzhel οι χρήστες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον καλλιτέχνη, και το hashtag έγινε αμέσως trend στην Τουρκία.

Αρκετοί χρήστες των social media στην Τουρκία εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τη σύλληψη του ράπερ, διερωτώμενοι γιατί η αστυνομία στοχοποιεί και φυλακίζει έναν ράπερ για τους στίχους του, αντί να ερευνά σοβαρά εγκλήματα.

Ο Εζέλ, ένας από τους διασημότερους ράπερ της γείτονος, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπου με τίτλο «Müptezhel» το 2017, ένας συνδυασμός ανατολικού urban/χιπ χοπ και ρέγκε, εντυπωσιάζοντας θαυμαστές και κριτικούς.

Μάλιστα, το βίντεοκλιπ του τραγουδιού του "Şehrimin Tadı" («Η γεύση της πόλης μου») προσέλκυσε 31 εκατομμύρια views στο YouTube.

Εκτός από το να ραπάρει και να τραγουδά, ο Ezhel παίζει κιθάρα, πιάνο, τουμπερλέκι, νέι και ταμπουρίνο. Στις 4 Ιουλίου αναμένεται να εμφανιστεί μαζί με τον Αμερικανό ράπερ Wiz Khalifa, καθώς και στο φεστιβάλ Sziget στην Ουγγαρία. Στις 20 Μαΐου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου στο Jazz Cafe του Λονδίνου...

protothema.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝΕ; Δ Ι Ε Γ Ρ Α Ψ Α Ν ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΠΕΛΛΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ...ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!
May 25th 2018, 18:47, by Fouls Code





Γράφει ο Αντίοχος

Μακριά από κάθε εθνική άποψη είναι η ψοφοδεξιά νουδούλα κι όποιο στέλεχός της αυταπατάται για το αντίθετο, πατάσσεται αμείλικτα!
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πέλλας, λοιπόν, Γιάννης Οτουντζίδης, προφανώς αγνός πατριώτης που ΝΟΜΙΖΕ πως μπορεί να εκφράσει ελεύθερα μια εθνική άποψη εντός της νουδούλας, υποστήριξε τα εξής ΜΗ πολιτικώς ορθά για την υπόθεση Μπουτάρη:




«19 Μαΐου είναι ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και κάθε χρόνο οι Ποντιακές Οικογένειες αλλά και αρκετοί ακόμη τιμούν με την παρουσία τους εκείνες τις 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν κάτω από τις εντολές του Τούρκου Κεμάλ Ατατούρκ!





Οι εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Χώρα και τιμούμε αυτή την ημέρα είναι γιατί, πλην όλων των άλλων αυτές οι ψυχές δεν μπόρεσαν να έχουν ένα τάφο, δεν μπόρεσαν να τους μοιρολογήσουν οι συγγενείς τους, δεν μπόρεσαν να τους διαβάσει ένας ιερέας και να τους ανάψουμε ένα κερί, αλλά ούτε μπόρεσαν να βρουν δικαίωση ακόμη και Σήμερα, στο συμβάν οι συγγενείς των ψυχών αυτών, γνωστοί άγνωστοι, μαζεύτηκαν όλοι μαζί με τα παιδιά τους για να επαληθεύσουν ότι δεν έφυγαν άδικα, και πως εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε, εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές για πάντα, και βρέθηκε ένας «ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΣ» στην δική μας κηδεία να βεβηλώνει με τον πιο ανήθικο τρόπο τους Νεκρούς μας.


Εύχομαι σε κανέναν συγγενή σας να μην βρεθεί ΠΟΤΈ κανένας ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ να κάνει κάτι Παρόμοιο!!!


Τέλος θα ήθελα να ξανά τονίσω πως η ΒΙΑ πάντα έχει αιτία, σίγουρα είναι καταδικαστέα σε όποια μορφή και αν υπάρχει, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω του φέρθηκαν αξιοπρεπέστατα κιόλας!
Η Ιστορία είναι Ιερή και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μιλάει για Δημοκρατία όταν ο ίδιος καταλύει την Δημοκρατία! Ζήτω ο Πόντος!».


Και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την εθνική αυτή θέση, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, διέγραψε «δημοκρατικότατα» το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, τονίζοντας –προς γνώση και συμμόρφωση τυχόν υπολοίπων αγνών πατριωτών που αυταπατώνται- πως εθνικές απόψεις δεν είναι ανεκτές στην ψοφοδεξιά νουδούλα:


«Ως ΟΝΝΕΔ αντιδράσαμε άμεσα και καταδικάσαμε απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, απαιτώντας τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Αυτή είναι η αταλάντευτη θέση μας απέναντι σε κάθε μορφή παράνομης βίας και είναι η μόνη επίσημη θέση της Οργάνωσης.


Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πέλλας θεωρεί «αξιοπρεπέστατη» την συγκεκριμένη συμπεριφορά, τότε θέτει τον εαυτό του ε κ τ ό ς Οργάνωσης και ήδη από την περασμένη Δευτέρα που προέβη στο συγκεκριμένο σχόλιο έχει πάψει να ανήκει σε αυτή.


Για όλους εμάς στην ΟΝΝΕΔ η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι οξύτατη όπου και όποτε πρέπει, αλλά θα παραμένει αντιπαράθεση λεκτική.
Πράξεις βίας ή επιδοκιμασία αυτών αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα άλλων πολιτικών χώρων, είναι όμως αδιαπραγμάτευτα πέρα από την ιδεολογία μας, πέρα από το εθνικό συμφέρον.
Ως εκ τούτου, δεν είναι ανεκτές».


ΠΗΓΗ: https://ethnikismos.net
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΆρης Βελουχιώτης - Η μεταπολιτευτική αμφίεση ενός διεστραμμένου δολοφόνου σε ..."ήρωα"
May 25th 2018, 18:45, by Fouls Code





Από τον Ιάσωνα

Στις 16 Ιουνιου 1945 ο Ριζοσπαστης με τιτλο «Η Προδοσία του Αρη» δημοσιευε την απόφαση της 11ης ολομέλειας της Κ.Ε για τον Αρη Βελουχιώτη (Θαναση Κλαρα ή Μιζέρια)

«Ο Θανασης Κλαρας αφου μια φορά προδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λυγισε μπροστα στη τρομοκρατια του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στο καιρο του απελευθερωτικου αγώνα να ξαγορασει με το αιμα του την προδοσία του εκεινη που ανεγνωρισε και κατεδίκασε. Το ΚΚΕ του 'δωσε τη δυνατότητα αυτη. Σημερα όμως σε μια δυσκολη και κρισιμη στιγμη, απο δειλια και φόβο, παρα τις υποσχεσεις και τη συμφωνια που στα λογια έδειξε, απειθαρχεί (απειθουσε στην εφαρμογη των συμφωνιων της Βαρκιζας) πάλι ξαναπροδίνει το ΚΚΕ με τη τυχοδιωκτικη και υποπτη δρασι του που μοναχα τον εχθρο ωφελει.Στο ΚΚΕ δεν έχει θέσι κανενας, οσοδήποτε ψηλά κι αν στεκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν εινε, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβαζονται με το κοινο συμφερον και οταν παραβιάζεται η δημοκρατικη εσωκοματικη πειθαρχία».

Βεβαια σε εσωκομματικό επίπεδο οι οργανώσεις του KKE είχαν ενημερωθεί σχετικά με εμπιστευτικό γράμμα που ειχε σταλη πολυ ενωριτερα, (λιγο μετά την 11η Ολομέλεια της 5-10 Απριλιου 1945) ώστε να απομονωθεί ο Βελουχιώτης - «ούτε ψωμί ούτε νερό στον δηλωσία Μιζέρια - Αρη» ήταν το σύνθημα.
Λιγες ημερες μετα την «επισημη» αποκήρυξι του Αρη απο τους «συντροφους», ο «Ριζοσπάστης» θα επιβεβαιώσει την είδηση του θανάτου.
Το δημοσίευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου στη δεύτερη σελίδα έφερε τον τίτλο: «Ο Αρης αυτοκτόνησε αφού τραυματίστηκε σε συμπλοκή με Αγγλους, Εθνοφύλακες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες».
H ανταπόκριση από τη Λάρισα σημείωνε ότι «κατά τη διάρκεια της μάχης ο Αρης τραυματίστηκε και για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα της οποίας προκάλεσε την έκρηξη». Και κατέληγε: "Με την ίδια χειροβομβίδα σκοτώθηκε και ο Τζαβέλλας. Τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλλα τα έκοψαν με μαχαίρια και τα μετέφεραν στα Τρίκαλα, όπου τα κρέμασαν στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας". (Βημα 18/6/2006)

Να θυμισουμε ότι, ο Θανασης Κλαρας-Μιζεριας (ο μετεπειτα φοβος και τρομος για την εγκληματικη και ληστρικη του δρασι, Αρης Βελουχιωτης, «υποστράτηγος» του ΕΛΑΣ «Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» και σημαντικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος) συμπληρωνε το 1/3 της ποινης του στις φυλακες της Αιγινης, οταν μετεφερθη στις φυλακες της Κερκυρας, όπου υπέγραψε στις 8 Ιουνιου 1939 δηλωση μετανοιας.
Ομως ο τοτε υφυπουργός Ασφαλειας Κ. Μανιαδακης την επεστρεψε ως ανεπαρκή απαιτων «...ινα συμπληρωματικως αποκηρύξη τον κομμουνισμον ως καταστρεπτικον και ολεθριον πολιτικον σύστημα δια την Ελληνικην πραγματικοτηταν...»
Ετσι και μονο μετα την συμπληρωματικη αυτη δηλωσι (υπεγραφη στις 27 Ιουνιου 1939) ο Θανασης Κλαρας, γονος αστικης οικογενειας της Λαμιας με πατερα και αδελφο δικηγόρο, τελικως απεφυλακισθη την 5 Σεπετεμβρίου 1939 , με την «στάμπα» του δηλωσία.

Ο Γ. Ιωαννιδης εκ των ηγετικων στελεχών του ΚΚΕ την εποχή εκεινη, αναφερεται στα «χαρίσματα» του Αρη (στο βιβλιο του "Αναμνησεις", εκδοσεις Θεμελιο, 1979).
«Ο Άρης πάντα ήταν νταής, ωσότου να κάνει τη δήλωση. Όταν ένιωθε την πλάτη του εξασφαλισμένη, σ' αυτά τα πράγματα πάντα ήταν εντάξει. Όμως πάντα είχε το αλήτικο στοιχείο πάνω του. Τον ξέραμε, είχε μια τάση προς την αλητεία. Μ' αυτόν γνωριστήκαμε αργότερα όταν μπήκα στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτούς τους ήξερε καλά ο Ζαχαριάδης από τη νεολαία. Κάτι τέτοιους τύπους τους μάζευε ο Ζαχαριάδης, γιατί μ' αυτούς μπορούσε να κάνει και φασαρίες κτλ. Αυτός τους κρατούσε… Τον χρησιμοποιούσαμε σε ορισμένες παράνομες δουλειές. Να παρακολουθήσουν κανέναν για τον οποίον είχαμε υποψίες ότι είναι χαφιές για να τον πιάσουν στα πράσα. Η δουλειά αυτή ήταν μέσα στη φύση του, μέσα στο αίμα του… Τον πιάσαν, τον βάλανε φυλακή (1936), έκανε τη δήλωση και βγήκε. Τάκανε δηλαδή μούσκεμα. Αυτός ο άνθρωπος τώρα, βρέθηκε στο βουνό, επικεφαλής του αντάρτικου. Μπορούσες νάχεις εμπιστοσύνη; Δεν μπορούσες…»

Εχοντας όμως υπηρετησει στο Βαρυ Πυροβολικο ως στρατιώτης, ο Θανασης Κλαρας ή Μιζεριας αυτο προβιβασθηκε σε «Ταγματαρχη» και με την συγκαταθεση του Γ. Σιάντου τον Μάιον 1942, συγκροτησε ανταρτικο στην Φθοιώτιδα με το ψευδώνυμο Αρης Βελουχιώτης..
Χαρακτηριστικο παραδειγμα της θηριωδους και σαδιστικης φυσεως του Αρη ηταν το βαπτισμα του πυρός στην «εθνικη αντίστασι». Συνελαβε και έσφαξε (ειδικοτητα του) στις 11/7/1942 τον μεγαλοκτηματια Ν. Μαραθεα στο χωριο Νεο Μοναστηρι της Δομοκου. Εν συνεχεία πυρπολησε το πλουσιο κονακι και απηγαγε τον δεκατριαχρονο γιο του δολοφονηθεντος, Γεωργιο Μαραθεα, απαιτων λυτρα για την απελευθερωσι του. Παρά την καταβολη των λυτρων που εδόθησαν απο την μητερα Κεοπατρα Μαραθεα, το κακοποιημενο πτωμα του μικρου ομηρου ευρεθη σε μια χαραδρα κοντα στο χωριο Κολοκυθια.
Ηταν η έναρξι της «εθνικης αντιστασης» του Αρη, που με αυτην την «χαρισματικη» προσωπικοτητα και τα πειστικα «επιχειρήματα» της τρομοκρατιας επεβλήθη σ' ολη τη Ρουμελη.

Στις 14 Μαιου 2005, δημοσιευθηκαν στην Εστια αποσπασματα απο τον απορρητο φακελο του Αρη Βελουχιώτη, στα Βρεταννικά Αρχεία, οπως τα μετεφερε μετα απο δραστηρια ερευνα, ο Δικηγόρος Πετρος Στ. Μακρής –Στάικος.
Ο λοχαγός Νάτ Μπάρκερ αξιωματικός σύνδεσμος με τον Άρη Βελουχιώτη περιγράφει τον Άρη ως εξής: "...Είναι γενναίος και σε ήρεμη συζήτηση συμπαθής. Ομως όπως παραδέχθηκε σ' εμένα είναι ομοφυλόφιλος.(έχει πάντοτε μαζί του ένα μικρό αγόρι που κρατάει τα χαρτία του και είναι υπασπιστής του.)...

Στις 26 Ιανουαρίου 1943, ο Βελουχιώτης έφθασε στο Γαρδίκι. Εφερε μαζί του τον γνωστό Αθηναίο μουσικό Λεωνίδα Μακρίδη, την γυναίκα του, άλλους οκτώ άνδρες και τέσσαρες γυναίκες.Το ίδιο πρωί κάλεσε τον Μπαρκερ να επισκεφθεί το κτίριο του σχολείου, όπου τους κρατούσε, για να δεί πως τιμωρεί τους προδότες.
Ο Μπάρκερ αντίκρυσε τους άντρες και τις γυναίκες ολόγυμνους και χτυπημένους σε όλο τους το σώμα προκειμένου να ομολογήσουν κάτι που όμως δεν έπραξαν.
Οταν έπεσαν αναίσθητοι έρριξαν καυτό λάδι στις πληγές τους και τους άφησαν έτσι για 24 ώρες. Μονον ένας άνδρας δεν υπέστη αυτό το μαρτύριο.
Αυτόν τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο Θάνος, ο υπαρχηγός του Αρη.Την επομένη ζούσαν μόνο δύο άνδρες που πυροβολήθησαν χωρίς άλλη σκέψη.Τότε ο Βελουχιώτης διέταξε να πεταχθούν τα σώματα έξω απο το νεκροταφείο και απαγόρευσε στους χωρικούς να τα θάψουν .."

Βεβαιως δεν εχει εννοια να απαριθμησουμε ένα-ένα, τα φρικωδη εγκληματα αυτου του ανθρωπόμορφου σαδιστικου θηρίου. Ουτε την διαλυσι των Εθνικων ανταρτικων ομαδων στην Θεσσαλια, την Ρουμελη (κορύφωμα των οποίων ήταν η στυγνή σφαγή του συνταγματάρχη της ΕΚΚΑ Δημήτριου Ψαρού). Ουτε την γενοκτονια των μη στρατευμενων με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ στην Πελοποννησο, το Βαλτετσι, τον Μελιγαλα (όπου χίλιοι πεντακόσιοι κάτοικοι της περιοχής ρίχτηκαν ημιθανεις, ακρωτηριασμενοι, στην γνωστή Πηγάδα).
Εφ' οσον, ο εκ της ταξεως των στρατιωτων, αυτο-προαχθεις εις «υποστρατηγον» του ΕΛΑΣ εφήρμοζε κατα γράμμα την αρχή του ΚΚΕ για την «εθνικη αντισταση». Ακριβώς όπως την ειχε διατυπωσει το ΚΚΕ. Δηλαδή, «όποιος δεν προσχωρει στο ΕΑΜ θα θεωρειται Γκεσταπιτης»

Το ότι στο σημερινο φυλλο του ανερυθροιστου Ριζοσπαστη (18/06 2015) γραφονται ακριβως τα αντιθετα από εκεινα που η ιδια εφημερις- γνωστη εξ αλλου για τον διψα της για την «αληθεια»- εγραφε 70 χρονια πριν, εφ όσον καλει τον «λαο» της σε «τριήμερες εκδηλώσεις, στις 19 - 20 - 21 Ιούνη, ενόψει της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη» (δείτε εδώ) είναι ακριβως το αποτελεσμα αυτης της παραχαραξεως.

Ο,τι δεν τολμουσε να γραψη ο Ριζοσπαστης και να ισχυρισθουν οι κομμουνιστες όταν τα εγκληματα και η διεστραμμενη μανια τους ηταν ακομη νωπη και οι συγγενεις των θυματων ζουσαν, γραφει τωρα που το εγκλημα της παταχαραξεως εχει ηδη ολοκληρωθει.

Αυτο που περισσοτερο μας φοβιζει και μας λυπει δεν ειναι το θρασος του ανερυθρίαστου ΚΚΕ και της ΡΟΖ ΠΟΥΑ κυβερνωσης συνοδοιπορίας του. Αλλα η δειλια και η αναξιότης των πολιτικών μας. Που με την εγκληματικην ανοχή των, επετρεψαν να συντελεσθη η παραχαραξις της ιστοριας μας. ΕΓΚΛΗΜΑ μεγαλυτερο απ' οσα διεπραξαν ολοι οι διεστραμμενοι δλολοφονοι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΕΣ/ΚΕΕ μαζι.
Διοτι κατεστη εις το διηνεκες, το ψευδος «αληθεια», και η αληθεια συκοφαντια!!!

gianniotis.blogspot.gr
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

thumbnailΚΕΦίΜ: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός νέου ανθρώπου για το καθεστώς της Βενεζουέλας
May 25th 2018, 18:37, by Fouls Code





Με αφορμή την πρόσφατη επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις αμφισβητούμενης εγκυρότητας προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα από τις οποίες απείχε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και η πλειοψηφία των πολιτών, το ΚΕΦίΜ παρουσιάζει στα ελληνικά το σύντομο βίντεο του Foundation for Economic Education με τη συγκλονιστική μαρτυρία του Jorge Jraissati, ενός νέου ανθρώπου από τη Βενεζουέλα που έζησε τη μετεξέλιξη της κάποτε 20ης πλουσιότερης χώρας του κόσμου στον σημερινό σοσιαλιστικό «παράδεισο» της εξαθλίωσης, της απόλυτης εξάρτησης από το κράτος, και της καταπίεσης.


Σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη αφήγηση για τη χώρα μας, ο Jorge Jraissati παρουσιάζει πόσο εύκολη είναι αυτή η μετεξέλιξη προς το χειρότερο, προτρέποντας όλους μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την ελευθερία, αλλά και να στηρίξουμε τον αγώνα των Βενεζολάνων που αγωνίζονται για την αποκατάστασή της στην χώρα τους.





Ο Jorge Jraissati είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στη Βενεζουέλα. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκφραστές της νεολαίας που παλεύει για το μέλλον, την πατρίδα και την ελευθερία της.

Ο Jorge μάχεται για την ελευθερία από τα 16 του χρόνια.

Είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας του και αρθρογραφεί συχνά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος της Βενεζουέλας, τα καταστροφικά αποτελέσματα των σοσιαλιστικών πολιτικών, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τον συνεχιζόμενο αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας του.

[Πηγή] liberal.gr | odysseiatv
https://foulscode.blogspot.com/feeds/posts/default

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

item